26. 1. 2024

Americké základny už léta otravují japonskou půdu a vodu karcinogenními látkami.

 Japonská proamerická vláda není ochotna chránit zdraví a životy svých spoluobčanů.

 


Navzdory dlouholetému boji obyvatel japonské prefektury Okinawa za odstranění základny amerického námořnictva "Futemma", která se nachází téměř na území města Ginowan, japonská vláda poslušná Washingtonu a ignorující protesty svých spoluobčanů prosadila pouze rozhodnutí o přesunu základny do méně hustě osídlené oblasti prefektury poblíž osady Nago. Generální tajemník kabinetu Jošimasa Hajaši uvedl, že výstavba nové základny na dlouho trpícím ostrově, který Američané proměnili ve svou východoasijskou základnu, byla obnovena a potrvá více než devět let. 

Japonská vláda, která fakticky vydala svou zemi a její lid na milost a nemilost americké armádě, tak opět ignorovala pocity a touhy japonského lidu, který již téměř půl století trpí útlakem a zločiny "strýčka Sama" na svém území. Navíc podle vnucené "bezpečnostní smlouvy" a dokumentů z ní vyplývajících Pentagon nejenže nekompenzuje náklady na svůj pobyt na japonské půdě, ale navíc nutí místní daňové poplatníky platit ze státního rozpočtu na údržbu svých vojenských základen dvě miliardy dolarů ročně.

Nepomohla ani neustálá masová shromáždění a stávky obyvatel Okinawy a obyvatelstva a veřejných organizací hlavního území země, ani petice požadující ochranu životů, zdraví a bezpečnosti Okinawanů včetně dětí, ani četné výzvy k soudům.


Guvernér Danny Tamaki, zvolený protestujícími obyvateli jižní japonské prefektury, vyjádřil zklamání nad svévolným jednáním japonských a amerických úřadů a pro televizi NHK řekl: "Je velmi politováníhodné, že vláda jedná pouze ve vlastním zájmu. Tento názor sdílí podle nedávného průzkumu 53,3 % Japonců v celé zemi, kterých se rovněž dotýká vojenská přítomnost přibližně 100 amerických základen a vojenských zařízení na japonských ostrovech.

Guvernér Tamaki uvedl, že podal odvolání k Nejvyššímu soudu. Samotná skutečnost, že bylo podáno odvolání, však nemůže zastavit zahájení prací. To je možné pouze v případě, že prefektura u soudu zvítězí, což je vzhledem k současnému postoji vlády Fumia Kišidy značně problematické. 

Japonsko ví o tisících trestných činů spáchaných americkými vojáky za půl století pobytu na japonské půdě. Patří mezi ně vraždy a znásilnění japonských dívek a dokonce i dospívajících dívek, úmrtí Japonců a ztráta jejich domovů při častých haváriích amerických letadel, jakož i duševní poruchy Japonců žijících v sousedství amerických základen z neustálého, nepřetržitého a nočního hluku letadel a vrtulníků, dělostřelecké palby atd.


Docházelo také k incidentům spojeným s neplánovaným spuštěním zbraní hromadného ničení. Americký autor John Mitchell v roce 2020 uvedl: "Okinawa, nejjižnější japonská prefektura, je domovem 31 amerických vojenských základen a zažila mnohá rizika spojená se zátěží americko-japonského spojenectví. V roce 1959 například americká armáda omylem odpálila jadernou raketu do místního přístavu; o šest let později ztratila v nedalekém moři vodíkovou bombu; v roce 1969 pak svět šokoval únik nervově paralytické látky na ostrově...".

V poslední době se v japonských médiích zvýšil počet publikací o dalším velmi závažném důsledku přítomnosti amerických základen v Japonsku - kontaminaci půdy a vody karcinogenními látkami. Před tím varoval již zmíněný John Mitchell. Pokračujme v jeho vyprávění:

 "Tyto incidenty však blednou ve srovnání s tím, čemu dnes čelí obyvatelé Okinawy: americká armáda kontaminovala pitnou vodu pro 450.000 lidí - třetinu obyvatel prefektury - což je nejhorší případ kontaminace životního prostředí v historii ostrova.
Chemikálie, které tento problém způsobily, jsou polyfluoroalkylové látky (tzv. PFAS), které se používají zejména při výrobě vojenských hasicích pěn. PFAS jsou vysoce odolné vůči teplu, oleji a vodě, a právě v těchto jejich vlastnostech se skrývá nebezpečí. V přírodě jsou totiž prakticky nezničitelné, ale v lidském těle se hromadí a jejich vyloučení pak trvá desítky let. Podle americké Agentury pro toxické látky a registr nemocí patří mezi zdravotní problémy spojené s PFAS rakovina ledvin a pohlavních orgánů, zvýšená hladina cholesterolu a snížená reakce na vakcíny.


Obyvatelé Okinawy si poprvé uvědomili, že jejich ostrov je kontaminován PFAS v roce 2016, kdy testy provedené místními úřady odhalily vysoké množství těchto látek v řekách protékajících leteckou základnou Kadena, největší základnou amerického letectva v Tichomoří, a v její blízkosti. Tento objev podnítil další testy v blízkosti vojenských zařízení na ostrově, které odhalily zvýšené množství PFAS i v pramenité vodě, rybách a na polích zemědělců.

Kontaminovaná pitná voda je dodávána do sedmi měst, která byla v předpandemickém období domovem 450.000 obyvatel Okinawy, tisíců příslušníků americké armády a jejich rodin a milionů turistů z celého světa. Testy obyvatel, kteří pravidelně místní vodu konzumovali, ukázaly, že hladina některých sloučenin PFAS v jejich krvi byla 53krát vyšší, než je celostátní průměr.

V roce 2016 požádali představitelé prefektury Okinawa o povolení k průzkumu na letecké základně Kadena. O čtyři roky později na toto povolení stále ještě čekají. Když se Pentagon odhodlá k problému vyjádřit, tvrdí, že si nemůže být jistý zdrojem kontaminace. Například v roce 2019 mluvčí americké armády novinářům sdělil: "Bylo by nevhodné spekulovat o tom, odkud pochází přítomnost (PFAS) ve vodních tocích mimo základnu." Přestože na Okinawě není žádný významný průmysl, který by tyto látky vyráběl nebo používal.

Interní zprávy z letecké základny Kadena ukazují, že v letech 2001 až 2015 zde bylo vylito nejméně 23.000 litrů různých protipožárních pěn. Při jednom známém incidentu v roce 2015 vstoupil opilý mariňák do jednoho z hangárů a svévolně zapnul přívodní systém, což mělo za následek únik desítek tisíc litrů hasicí pěny...

V letech 2003 až 2018 zaplatili japonští daňoví poplatníci 13 miliard jenů (124 milionů dolarů) za sanaci pozemků bývalých základen na Okinawě, z nichž mnohé byly kontaminovány toxiny, jako jsou dioxiny, azbest a olovo. Pokud jde o PFAS, Japonsko platí miliony dolarů za filtry v hlavní čistírně odpadních vod na ostrově, aby se pokusilo jejich obsah v pitné vodě snížit."

Jak se ukazuje, ke kontaminaci půdy a vody karcinogenními chemikáliemi, kterou způsobila bezohlednost americké armády, dochází také v oblastech, americkými základnami na hlavním ostrově země Honšú. Loni v létě například japonská média se znepokojením informovala, že v odpadních vodách základny amerického námořnictva Jokosuka v prefektuře Kanagawa sousedící s hlavním městem byly nalezeny karcinogenní chemické látky, jejichž množství mnohonásobně překračuje přípustné limity. Maximální koncentrace toxinů byla zjištěna 258krát vyšší, než je přípustné, což přimělo městské úřady spolu s japonskými vládními úředníky, aby prosadily kontrolní průzkum základny Jokosuka.

Začátkem roku 2022 byly vysoké koncentrace toxických látek zjištěny také na letecké základně Atsugi v téže prefektuře. V obou případech byla v odpadních vodách zjištěna vysoká kontaminace perfluoroktansulfonátu (PFOS), silného karcinogenu vypouštěného do kanalizace. Podle úřadů prefektury Kanagawa uniklo ze základny asi 7.000 litrů karcinogenního odpadu obsahujícího PFOS, který se smísil s dešťovou vodou a odtékal do řeky Tatekawa. Americká armáda, japonské ministerstvo obrany a úředníci prefektury testovali vzorky vody asi dva týdny po úniku a zjistili 910 nanogramů karcinogenních látek na litr, což je 18krát více, než je povolený limit 50 nanogramů na litr.

Američtí představitelé vysvětlili, že nemohou určit příčinu problému, ačkoli prý průběžně odpadní vodu recyklují. Americké velení rovněž uvedlo, že bude pokračovat ve svém úsilí zabránit opakování úniku toxického odpadu a zajistit bezpečnost životního prostředí. Zároveň však svým obvyklým arogantním způsobem oznámilo, že napříště již nehodlá japonským úřadům poskytovat výsledky analýz vzorků a že zkrátka jejich filtrační systém funguje a koncentrace karcinogenních sloučenin je údajně pod úrovní stanovenou japonskou vládou.


autor: Anatolij Koškin
zdroj


19 komentářů:

  1. Treba si uvedomiť, že Japonsko napadlo Spojené štáty americké a potom prehralo vojnu. A "to už bolo dávno" nie je argument, ale výhovorka. Toľko k suverenite. Mimochodom, o tom, či je Okinawa Japonsko by sa dalo s úspechom pochybovať. A to píšem ako osoba, ktorú nemožno obviňovať z nekritickej lásky k USA.
    ChlapeczDediny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonsko napadlo USA asi stejně jako Al-kaida newyorská dvojčata :-)

      Vymazat
    2. Pomohlo by ti, keby si si prečítal niečo faktografické o tom, ako "Japonsko napadlo Pearl Harbour" a čo tomu predchádzalo. Možno by si si konečne osvietil rozum. Ozaj, takže preto USA okupujú Nemecko 80 rokov po vojne? Prečo ho neokupuje aj Rusko ako nástupnícky štát ZSSR? Tvoje videnie sveta , práva a spravodlivosti je na úrovni decka z materskej škôlky.

      Vymazat
    3. A ešte niečo: Okinawa nie je podľa teba Japonsko? Tak čo je? V ktorej inkluzívnej škole si naberal "vedomosti"?

      Vymazat
    4. Chlapče z Dediny, ak už sa chceš na to dívať takto mimo kontext, tak mocipáni USA boli a sú majstrami operácií pod falošnou vlajkou. Čo sa týka Pearl-Harbour, všetko bolo dopredu dohodnuté a pripravené. USA v tom prístave obetovali akurát krížniky dosluhujúce z 1. sv. vojny, no a životy svojich vojakov. Ale vzhľadom na hodnotu ľudského života na západe to bola pre nich zanedbateľná položka. Podstatné je že z toho USA dostali to čo potrebovali, dostatočné silnú zámienku na vstup do vojny s podporou domáceho obyvateľstva. Inak by domáci boli silne proti.

      s0lar

      Vymazat
    5. Když ono s tím podle mne hodně souvisí "vhled" americké zdokonalené segregace, tzv. jElitní Zákony Jima Crowa, které v americe oficiálně platily až do r.1965(neofiálně vlastně stále - jen už jinak zabarvené).
      Prostě tehdy bílá jElita koukala na vše mimo bílou ameriku jako na totální póvl, co je nutný vybombardovat, a bohužel to v té extra jElitě trvá dodnes i v barvách.

      Ten , kdo vyštudoval "slavné" jElitní školy v emerice, kouká na cokoliv jiného stále stejně debilně jako kdysi oni jElitní segregátoři.
      Pár takových amíků jsem potkal, a nic jElitně debilnějšího asi nikde ve světě neexistuje:-) A je dnes úplně jedno, jak jsou zbarvení.
      I nevyštudovaný emerický kuchař je schopen se povyšovaně chovat naprosto k čemukoliv, co není echt emerické, i když s každým otevřením pusy je vidět iq školáka, co opustil základku v 7.třídě.

      Oni prostě posledních 100let vyrůstají v propagandě, že je emerika tou nej a nej a nejlepší, nejdůležitější, nejchytřejší, nejdokonalejší na celé Zemi, a všichni, kdo tam nežijí, jsou úplně blbí, debilní, zaostalí opice z pravěku...
      Což bývá dost paradox, když se někdo z jElitních emerických škol setká s "obyčejnými českými sedláky", kteří mají většinou IQ o 30%(i 50%) jinde než tisícihlavé stádo mnoholetně vyštudovaných jElit.
      A nedejbože, když má někdo MBA, vč. těch českých jElit. To si pak v rozhovoru myslíte, že doteď žil na úplně jiné planetě, jak má vygumováno propagandou...
      nenimito

      Vymazat
    6. @Jana, mám pocit, že mnoho ľudí žije v presvedčení o tom, ze Hawai bol odjakživa americký, Okinawa japonská a Dubrovník vždy patril Chorvátsku.
      @s0lar, dohodnutý s kým? Snáď nie s Japonskom? Ze išlo o obetovanie starých lodí a mladých ľudí, s tým súhlasím. Japonci si ale mohli spočítať, že tým USA vydráždia a ak si mysleli, že "nepriateľ je slabý", tak tu chybu robia mnohí dodnes.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
  2. Opet a zase vypatlana negramotnost demonstrantu se symbolem Peace not war. Obraceny Algiz znamana negaci a satansky vliv. Tehdy to pro hippies nastavili sikovne. Zpusobilo to rozklad hnuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co to má společného s obsahem článku?

      Co mě se týká, tak projev nespokojenosti (byť se symboly, které někoho na druhém konci světa z nějakého důvodu iritují) má stokrát větší potenciál nastartovat změny, než prázdné tlachání u klávesnice.

      Vymazat
    2. Uvědomuješ si (nebo šlo o záměr?), že přesně takhle pracují trollí farmy? Odvádějí v diskuzích pod články pozornost od nežádoucích témat na naprosto nesouvisející, čím dál častěji dementnější záležitosti a tím nejenom tříští pozornost čtenářů, ale zasévají rozkol do společnosti (rozděl a panuj).

      Vymazat
    3. Okultni egregor symbolu ma svebytnou energii. Chce to holt osobni zkusenosti.

      Vymazat
    4. Korendore,
      k tématu jsi opět neřekl ani slovo. Demonstrující jsi hodil do jednoho pytle s nápisem "vypatlaní negramotní" - aniž by jsi měl s jediným osobní zkušenost (z mého pohledu to vnímám jako nadřazenosti).

      Předhazuješ tu osobní domněnku, že kvůli mávání nějakým symbolem s (údajně) okultním egregorem je kontraproduktivní a dotyční by udělali lépe, když by se na projevy svého nesouhlasu vyprdli a raději seděli doma u telky.

      Takže další případný komentář o okultismu, egregorech apod. příště směřuj pod články, které se tím zabývají (je jich tu na blogu pár). Nedehonestuj skupiny lidí, o kterých se domníváš, že jsou vzděláním pod tvojí úrovní - je to proti pravidlům diskuze.

      Je to stejný rozdíl jako mezi například naším ministrem vnitra (Rakušan), ministriní obrany (Černochová), Pekarovou, řeporyjským starostou a dalšími podobnými, kteří každého s odlišným názorem a jinými zkušenostmi hanlivě uráží na straně jedné a mezi ruským prezidentem V. V. Putinem, slovenským předsedou vlády Robertem Ficem a dalšími od kterých nikdy neuslyšíš nálepkování druhých výrazy jako "dement", "vypatlanec" ad. na straně druhé.

      Jde o dva světy, kdy jeden je postaven na konkurenci (rozdělování) a druhý na spolupráci (sjednocování).

      Kam chceš patřit ty?

      Vymazat
    5. Mam unavujici najete motohodiny. Je mi 78let a kdyz sleduji stale stejne chybky. Je to nakonec jejich ranec...

      Vymazat
  3. No,když si kluci japonští po zkušenosti v Hirošimě postaví jadernou elektrárnu v oblasti častých zemětřesení blízko moře aby ušetřili,asi jim na zdraví občanů moc nezáleží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ono Japonsko je jaksi celé v oblasti častých zemětřesení, elektřinu potřebují a větrníci anislunečníci je nespasí :-)

      Vymazat
    2. Moc složité?....." blízko moře aby ušetřili,"

      Vymazat
    3. Existuje řada zatím nepřímých důkazů, že tomuto konkrétnímu zemětřesení
      "někdo" tak trochu pomohl. Každý může dle svého umění na netu dohledat.
      Jirka N

      Vymazat
    4. Oldo,
      budete se možná divit, ale ono to opravdu složité je. Vašemu pohledu rozumím, ale jedná se o velmi, velmi zúžené vnímání daného problému.

      Máte-li zájem o můj širší pohled na věc, dejte mi vědět přes blogový mail a probereme to interně. Nebudeme tu zahlcovat diskuzi věcmi, které s obsahem článku přímo nesouvisí (byť ze širšího pohledu ano).

      Vymazat
    5. USA a GB otravuji jedy a valkami celou planetu uz po desetileti.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů