3. 10. 2023

Černý dům. Jak Jelcin rozdrtil lidové povstání




Politická krize

Formálně byla konfrontace způsobena ústavní krizí, která se v Rusku rozvíjela od roku 1992. V zemi se zformovaly dvě přední politické síly: na jedné straně prezident Ruské federace Jelcin, vláda vedená předsedou Černomyrdinem, moskevský starosta Lužkov, které podporovala řada regionálních vůdců a někteří lidoví poslanci - příznivci prezident. Na druhé straně vedení Nejvyšší rady a většina lidových poslanců v čele s Chasbulatovem, jakož i viceprezident Ruska Rutskoj a někteří další zástupci zákonodárné složky.

Jelcin byl chráněncem rychle vznikající oligarchie-plutokracie, kompradorské buržoazie, která měla zájem zafixovat výsledky rozpadu SSSR a zabavit národní majetek. Tato skupina prosazovala urychlené přijetí nové ústavy, posílení prezidentské moci atd. a liberální ekonomické „reformy“. Tedy likvidaci zbytků sovětské státnosti, předchozího socioekonomického systému budovaného v SSSR v zájmu lidu. „Reformy“ byly nutné k získání příležitosti k rychlému osobnímu obohacení a krádeži národního bohatství vytvořeného tvrdou prací několika generací sovětského lidu. 

Jak ukázala budoucnost, „šoková terapie“ Ruska (a Ukrajiny) se stala skutečnou socioekonomickou genocidou původních obyvatel Ruska a důvodem rychlého zániku Rusů a většiny ostatních původních obyvatel ruské civilizace. Jelcinův protilidový režim a optimalizační reformátoři se přirozeně těšili plné podpoře kolektivního Západu. 

Nejvyšší rada a Kongres se zasazovaly o zachování plné moci Sjezdem lidových poslanců (do přijetí ústavy) a proti nadměrnému spěchu, bezmyšlenkovitosti a zneužívání (tzv. „šoková terapie“) při provádění radikálních ekonomických reforem. Příznivci Nejvyšší rady se opírali o platnou ústavu, podle článku 104, jejímž nejvyšším orgánem státní moci byl sjezd poslanců. 

Sjezd se bránil pokusům o ratifikaci Bělověžské dohody o ukončení existence SSSR a vyloučení zmínky o Ústavě a zákonech SSSR z textu Ústavy Ruské federace - Rusko (RSFSR).

Sjezd ztělesnil zbytky sovětské státnosti a pokusil se vzdorovat skupině Jelcina, kterou mnozí poslanci a zástupci lidu nazývali – „gang“. Jelcin a formativní režim plutokratů (politický režim, ve kterém jsou rozhodnutí vládních orgánů určována vůlí skupin bohatých lidí - oligarchů) se snažili uzákonit a dokončit „privatizaci“ - rozkrádání majetku lidí a bohatství země v zájmy centrálních a regionálních klanů i Západu. To znamená, že Jelcinova skupina objektivně pracovala v zájmu kolektivního Západu a snažila se v Rusku nastolit predátorský, polokoloniální režim. 



Státní převrat a lidové povstání

21. září 1993 vydal Jelcin dekret č. 1400, kterým rozpustil Sjezd lidových zástupců a Nejvyšší radu. V reakci na to prezidium Nejvyšší rady s odvoláním na článek 121.6 Ústavy oznámilo ukončení pravomocí prezidenta a rozhodlo, že dekret č. 1400 není vykonatelný. Rutskoj složil prezidentskou přísahu a obrátil se k lidem „vlasteneckými hesly“ a zároveň se snažil získat souhlas americké ambasády. 

Stojí za zmínku dualita akcí Rutskoje a dalších vůdců odporu. Na jedné straně se postavili proti Jelcinovu režimu, tedy za lidi. Na druhou stranu byli pasivní a nerozhodní. Nepokoušeli se přitáhnout armádu na svou stranu, aby plně využili aktivity lidových mas. Místo toho se pokusili navázat kontakt s „Washingtonským regionálním výborem“. Proto byli později obviněni z provokaterství a zrady. Říká se, že řeč byla přednesena s cílem pogromu spontánní vlastenecké síly a úplného vítězství Jelcinova režimu. 

23. září Jelcin a jeho příznivci zřídili blokádu budovy Nejvyšší rady (tzv. Bílý dům) a přerušili komunikace. Do budovy se na její obranu spontánně hrnuli vlastenci a členové opozičních skupin: tzv. "Podněstří" (bojovníci odporu proti genocidě Rusů v Podněstří a Moldávii), veteráni Velké vlastenecké války, kozáci stovky Morozova, bojovníci RNE ("Ruská národní jednota" Barkašova) atd.

Dne 24. září oznámil mimořádný Sjezd lidových poslanců, svolaný Nejvyšším sovětem, ukončení pravomocí prezidenta Jelcina od okamžiku vydání dekretu č. 1400 a vyhodnotil jeho jednání jako státní převrat. Jelcin však de facto nadále vykonával pravomoci prezidenta Ruska a udržoval si kontrolu nad vládou a bezpečnostními složkami. Blokáda kolem Bílého domu sílila.

V období od 27. září do 2. října proběhly v Moskvě rozsáhlé veřejné protesty na podporu Nejvyšší rady. 3. října skutečně začalo spontánní lidové povstání. Došlo k proražení kordonu kolem Sněmovny sovětů Ruska, k obsazení budovy moskevské radnice skupinou stoupenců Nejvyšší rady v čele s generálem Makašovem a k pokusu o ozbrojené obsazení televizního centra Ostankino. 

Ve skutečnosti to byl možný bod obratu, kdy Jelcin ztratil moc. Ozbrojené síly čekaly na vhodný čas, nebyly ochotny bránit režim a účastnit se masakru. Jelcinovi stoupenci se připravovali na útěk z Ruska. Nezbývalo, než oznámit ruskému lidu, že zločinecký režim byl svržen a moc lidu je obnovena. 

Tento okamžik byl však ztracen. Rutskoj ztratil hodný čas a přenechal iniciativu Jelcinovým příznivcům. V podstatě zradil lidové povstání. 


„Černý dům“ - porážka povstání

V Moskvě byl vyhlášen výjimečný stav. Dne 4. října byl Sjezd lidových poslanců a Nejvyšší sovět rozehnán - jednotkami přivedenými do centra Moskvy - pomocí zbraní a obrněných vozidel. Události provázel velký zmatek a krev.

Je zřejmé, že povstání mělo všechny šance na úspěch, vzhledem k jeho masivnímu rozsahu a počátečnímu zmatku Jelcinových příznivců, kteří rozhodně nebyli válečníky bojujícími za své „ideály“. Většina bezpečnostních složek a armády prostě vyčkávala nebo dokonce morálně podporovala rebely (generálové a důstojníci byli stále sovětští). 

Bohužel se však mezi rebely nenašli lidé s vysokými morálními a volními vlastnostmi jako Suvorov nebo Napoleon, Lenin či Stalin. Rutskoj a Chasbulatov byli nerozhodní, čekali, jak padnou karty, nebo dokonce hráli dvojí hru. Nebyli připraveni obětovat krev kvůli vítězství. Neodvážili se ani rozdat zbraně lidem na obranu Bílého domu nebo organizovat jeho plnohodnotnou obranu. Chasbulatov, Rutskoj a Jelcin hráli své zákulisní hry, bojovali o moc a povstalci byli jen obyčejní lidé. 

Jelcinův režim se po prvním zmatku rychle vzpamatoval, když viděl, že nepřítel je pasivní. Jelcin ukázal vůli udržet si moc. Spolu s Gračevem vyvíjeli tlak na generály. Ministerstvo obrany ovládali jen ozbrojení „civilisté“. 

Režim byl přímo podporován Západem. V Moskvě se tak objevili neznámí odstřelovači a vyprovokovali bezpečnostní složky k palbě na lidi. Přivedli bojovníky ze soukromých bezpečnostních struktur a sionistické vojenské organizace Beitar. Americká ambasáda v podstatě Jelcinův protilidový režim zachránila. 

Zajímavé je, že povstání nepodpořila imitace komunistické strany v osobě Zjuganova, která od těch dob až do současnosti z mého pohledu plní roli kapesní opozice vůči vládnoucímu režimu. Představitelé komunistické strany fakticky zakázali aktivním ruským komunistům účast na povstání. Podobnou roli sehrála i hlava církve Alexij II., který se nepostavil na stranu lidu, ale na stranu plutokratického režimu. 

V důsledku toho bylo říjnové lidové povstání brutálně potlačeno. Rutského, Chasbulatova a dalších slavných lidí se to nedotklo a poté jim byla udělena amnestie. Prostý lid však ušetřen nebyl. Podle oficiálních údajů bylo zabito 158 lidí a více než 400 bylo zraněno. Podle neoficiálních zdrojů však zemřelo nejméně 2 tisíce lidí. 

Rusko se stalo polokolonií Západu a částečně Východu. Začalo totální drancování země a rychlé vymírání ruského superetnosu. 

Ke 30. výročí porážky lidového povstání jsme se přiblížili dalším úspěchem Západu - již druhým rokem dochází ke konfrontaci dvou částí ruského světa (Ruská federace a Ukrajina), vyhlazovacímu masakru ruského superethnosu (Velkorusové a Malorusové-Ukrajinci). Všechno jde podle plánu: Snaží se vymazat Rusko z historie.



autor: Alexandr Samsonov

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů