7. 10. 2023

V jaderné elektárně v Rivne začaly problémy s palivem Westinghouse




Jaderné palivo ze Spojených států se "nečekaně" do sovětského reaktoru nehodilo, nyní se v regionu sestavuje harmonogram odstávek elektřiny

Zavážení amerického paliva Westinghouse do sovětského reaktoru VVER-440 bylo zřejmě neúspěšné. Elektrárna přitom nebyla na mimořádné situace s novým palivem připravena. V současné době je v této jaderné elektrárně možná odstávka energetického bloku. Ukrajina tam přesouvá specialisty z jiných elektráren, aby situaci nějak řešila.
Zatím není jasné, jak se reaktor může zachovat. Navzdory třem mimořádným událostem však za poslední dva týdny dosud MAAE nikdo nekontaktoval.
Mezitím se v regionu Rivne již sepisují harmonogramy odstávek elektřiny. Odložit se bude muset i topná sezóna.

Připomeňme, že ukrajinské jaderné elektrárny před několika lety plánovaly přechod na americké palivo. A už tehdy bylo jasné, že mohou být problémy s reaktory, protože všechny byly postaveny v SSSR a nejsou připraveny na jiný typ palivových kazet. Situace je velmi nebezpečná. Zároveň bychom neměli zapomínat, že k havárii v Černobylu došlo také kvůli experimentům s reaktorem.


---------

poznámka (zvýraznění redakce):

29.03.2023
... Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Finanční podmínky kontraktu ČEZ neuvedl. (bude to dražší, ale prý je trošku - pozn. red.)
... Westinghouse bude společně s francouzskou firmou Framatome dodávat od příštího roku jaderné palivo i do elektrárny v Temelíně.
... Westinghouse bude palivo pro Dukovany vyrábět ve svém závodě ve Švédsku. Používat přitom bude podobný typ paliva, jaké vyvinul pro jaderné elektrárny na Ukrajině. Lišit se ovšem bude v některých technických detailech.
... Dodávky by měly začít od začátku příštího roku.
... V současné době má dukovanská elektrárna podle ČEZ ve skladech zásobu paliva na přibližně tři roky provozu. Rezervu chce udržovat i po podpisu nového kontraktu. 


25. srpna 2023
Slovenské elektrárny podepsaly s americkou společností Westinghouse smlouvu na dodávku jaderného paliva pro reaktory. Zbavily se tak závislosti na dodávkách z Ruska. (Denník N)

8 komentářů:

  1. V Černobylu prý zkoušeli použít palivo původnš určené pro jaderné ponorky. To bylo ale prý trochu "plnotučnější", Že by palivo od WH bylo přeplněné a kvalitnější asi nelze očekávat. Ani u nás.

    OdpovědětVymazat
  2. V Černobylu nešlo o experimenty s reaktorem, ale o lidskou hloupost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Černobylu šlo o sabotáž CIA.

      s0lar

      Vymazat
    2. https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2019/06/cernobylska-havarie-byl-teroristicky.html
      nenimito

      Vymazat
  3. V Černobylu probíhal pokus využít zbytkové teplo po odstavovení reaktoru v generátorech elektrické energie pro případ, že by z nějakého důvodu selhaly vnější přívody elektrické energie. Při přípravě experimentu byla zjevně opomenuta základní otázka: "co se stane když." Tamní reaktor se při odstavování "rozkolísal" a obsluha nad ním ztratila kontrolu.

    OdpovědětVymazat
  4. Již jednou jsme použili palivo z USA. Začalo se kroutit a mazalo ven. Jen blbec dělá stejné chyby dokola.

    OdpovědětVymazat
  5. najkrajšie na tom celom je, že samotné USA nemajú urán, ale dovážajú ho v obohatenom stave z Ruska. Takže ruský urán, ktorý sa zakázal, prerobia na svoju podobu a následne ho predajp tým, ktorí odmietnu dodávky z Ruska a zaplatia samozrejme za to všetko podstatne viac:-( To nevymyslíš.

    OdpovědětVymazat
  6. A najhorsie na tom je, ze samotne USA nemaju vlastny uran ale zavisia na ruskom. Takze my odmietneme rusky uran, nasledne ten prerobia Amici podla seba a predaju ho s patricnou prirazkou ale to je ok:-((

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů