25. 10. 2023

Americký expert: Kyjevu docházejí rakety ATACMS, Rusové se je naučili sestřelovat



Zásoby amerických taktických raket ATACMS dodaných kyjevskému režimu rychle klesají, protože se s nimi ruské prostředky protivzdušné obrany naučily bojovat. Uvedl to bývalý analytik Ústřední zpravodajské služby (CIA) Larry Johnson v rozhovoru s novinářem Stevenem Gardnerem, který byl zveřejněn na jeho kanálu YouTube.

Expert poznamenal, že ruská armáda se úspěšně vyrovnává s raketami ATACMS stejně jako už dříve se starty RSZ HIMARS a okřídlenými raketami Storm Shadow. V tomto ohledu se zásoba raket u VSU rychle vyprázdňuje.

"Vzpomeňte si na naděje spojené s HIMARS a Storm Shadow. Rusové se však s nimi naučili pracovat a vyřešili to. V poslední době o nich už vůbec neslyšíme," konstatoval znalec. Připomněl, že zatím USA poslaly Ukrajině asi 12 raket, z nichž už zbývají jen tři.

Johnson také poukázal na to, že Kyjev stále sází na další zázračné zbraně a přitom zapomíná na "nejzákladnější složky války"- přítomnost vyškoleného personálu a strategii. Jak informoval EADaily, bývalý americký mariňák Brian Berletic již dříve řekl, že jednotky kyjevského režimu vyčerpaly všechny své zálohy, ale v protiofenzívě nedosáhly úspěchu.


---------------------


Šojgu: s pomocí komplexů předaných VS RF bylo za pět dní sestřeleno 24 letadel

Ruské letectvo získalo unikátní komplexy, s jejichž pomocí se během pěti dnů podařilo sestřelit 24 ukrajinských letadel. Řekl to ministr obrany RF Sergej Šojgu během setkání s vojáky jednotek skupiny Vostok, oceněnými státními vyznamenáními.

Ministr při rozhovoru s vojáky upozornil na velké ztráty nepřátelských bojových letadel za poslední týden. "Máme komplexy, které sestřelily čtyřiadvacet letadel za pět dní. Za pět dní!" zdůraznil.

Na otázku ministra obrany, jak se nepřítel změnil, vojáci uvedli, že "je v panice, všichni ho už znají, jeho pohyby a výstupy známe, bijeme ho, nešetříme".

Šojgu zdůraznil, že "v posledních třech až čtyřech týdnech bylo zajato nebo se dobrovolně vzdalo mnoho ukrajinských vojáků, kteří hovoří o špatném psychickém stavu v jednotkách ukrajinské armády". Jeden z vyznamenaných vojáků v této souvislosti uvedl, že například "včera byli zajati čtyři ze Lvova, mobilizovaní. Muži byli chyceni územním centrem výstroje, a prakticky okamžitě posláni do frontové linie".

Kromě toho ruští vojáci informovali o úspěšné likvidaci dělostřeleckých systémů M777 používaných v ozbrojených silách MSU.

Ministr obrany také poblahopřál ruským vojákům ke státním vyznamenáním:
"Srdečně gratuluji. Bojujete důstojně. Myslím, že to tak bude i dál."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů