19. 10. 2023

Americká rozvědka prchá od hranic Krymu: ruské stíhačky předvedly svou nadvládu nad Černým mořem



Foto: Shutterstock

Ráno 19. října opět přeletěl nad Černým mořem poblíž pobřeží Krymu americký průzkumný dron RQ-4B Global Hawk (na snímku). No... Američany zřejmě stále nepřešla chuť vyčmuchávat ruská vojenská tajemství v oblasti Krymu. Ale pamatujete, jak v březnu skončil jejich velký průzkumný dron MQ-9 Reaper poté co s vypnutými transpondéry narušil hranice oblasti nad Černým mořem, která byla dočasně uzavřena kvůli speciální vojenské operaci? 
Naši stíhači tehdy okamžitě vzlétli do vzduchu, ale na amerického špióna nepoužili zbraně (i když nezměnil kurz), ale pouze ho potupně „pomočili“ petrolejem ze svých nádrží. To způsobilo, že MQ-9 Reaper ztratil nad sebou kontrolu a spadl do moře. Ruští specialisté pak na jednom z výzkumných ústavů ruského ministerstva obrany s velkým zájmem a velmi důkladně trosky tohoto dronu zvednutého z mořského dna prostudovali.

Nedávno, 14. října (to jsou údaje z FlightRadar24) podobný americký dron Global Hawk předvedl velmi podivný manévr: když se totiž nad Černým mořem přiblížil k ruské stíhačce Su-27, náhle odpadl směrem k Sicílii. Proč?

A tady je nový příběh. Docela čerstvý. Ráno 19. října se znovu nad Černým mořem poblíž pobřeží Krymu pohyboval americký průzkumný dron RQ-4B Global Hawk. Ale pak najednou (soudě podle monitorovacích služeb) vyhlásil poplach a bezhlavě prchal od ruských hranic.
Příčina poplachu zůstává záhadou. Někteří z našich znalých specialistů však vyjádřili názor, že na americkém dronu s největší pravděpodobností "zapracovaly" ruské systémy elektronického boje (REB). Tyto výkonné systémy jsou schopny vytvářet cílené proudy rušení, které narušují činnost palubních systémů špionážního dronu. Pokud se americkému operátorovi podaří dron z postižené oblasti včas odstranit, pak je šance, že se snad vrátí na základnu. A pokud ne,... bude také spočívat na dně Černého moře.

Je tu přitom jeden mimořádně zajímavý detail.
18. října vydal Vladimir Putin rozkaz vzdušným silám, aby začaly hlídkovat ve vzdušném prostoru nad Černým mořem. Používají se k tomu stíhačky MiG-31K s hypersonickými střelami Kinžal. Je tedy pravděpodobné, že se Američané rozhodli stav takových hlídek prověřit a hlavně se ujistit, zda ruská letadla skutečně mají pod „břichem“ „Dýky“.
A přitom průzkumnému dronu RQ-4B Global Hawk vyhlásily elektronický boj ruské systémy elektronického boje. Proto neprodleně spěchal na jednu ze základen NATO (zdá se, že v Itálii) a bil přitom na poplach.

Zbývá jen dodat, že v Rusku nedávno vznikl nový výkonný systém potlačení dronů. A vypadá to, že právě úspěšně prošel testem v reálném prostředí.

autor: Viktor Baraněc

1 komentář:

  1. Myslím, že výkonnost rassijských hackerů je poměrně nadstandardní oproti jiným zemím. Takže nechápu, proč ty drony nehacknou a neodvedou si je jako na vodítku fklidu k sobě na letiště.
    Vymyslet "antivir" na esúčka proti standardizovaným dronům namísto nějakého ničícího paprsku smrtidrona je podle mne přínosnější... i velmi ponižující, morálně.
    Tam, kde je kodér, odjakživa vždy vyrostl dekodér.
    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů