21. 10. 2023

Někdo sestřelil 7 ukrajinských MiGů-29 za jeden den. Britové jsou si jisti, že jde o Su-57. Na rozdíl od F-35 se ruská stíhačka 5. generace stala pro radary neviditelnou



Ukrajinský dvoumotorový proudový stíhač MiG-29 (Foto: Nina Liashonok/ZUMAPRESS.com/Global Look Press)

Souhrn ruského ministerstva obrany o postupu speciální vojenské operace (za období od 14. října do 20. října 2023) přináší senzační informace: „V důsledku efektivních akcí stíhacích letadel a jednotek protivzdušné obrany bylo v průběhu minulého týdne zničeno 12 letadel ukrajinského letectva, z toho: 10 - Mig-29 a dva útočné letouny Su-25, dále pak dva vrtulníky Mi-8. Jen za posledních 24 hodin bylo systémy protivzdušné obrany sestřeleno sedm ukrajinských letadel Mig-29.

Tak vysoké ztráty ukrajinských obranných sil lze vysvětlit pouze použitím nového typu zbraně. Takové, o jaké Banderovi následovníci a jejich yankeeští kurátoři nic nevědí. Skutečnost, že velení letectva žluto-modrých i přes havárie zvedalo letadla do vzduchu, svědčí o nepochopení situace a snaze pochopit, co se děje.

Na armádním fóru „duchů Kyjeva“ se předpokládalo, že Rusové začali používat Su-57 (podle kodifikace NATO: Felon - „Prestupnik“), navzdory skutečnosti, že mluvčí banderovského letectví, plukovník Jurij Ignat ještě nedávno vyloučil, že se ruské stíhačky páté generace objeví na obloze Něnky. Zároveň však nevyloučil, že by z nich ruské vzdušné síly mohly na Ukrajinu pálit na dálku.

Podle veřejných údajů mělo ruské vojenské letectví na začátku roku 10 Su-57 a v letošním roce se očekává doplnění flotily o dalších 10 - 14 letadel s know-how, o kterém může nepřítel jen snít.

Připomeňme, že na konci března oznámila společnost Ruselectronics (součást státní korporace Rostec) vývoj nového materiálu pohlcujícího radioaktivní záření, který může vážně zvýšit schopnosti ruských letadel vyhýbat se radaru a je schopen pohltit až 95 % radarových vln.

„Nový ruský radarový absorpční materiál, pokud bude úspěšný, by mohl poskytnout Su-57 významnou výhodu a doplnit již tak silný důraz stíhačky na nízké provozní náklady a schopnost operovat s nízkými logistickými náklady. Zůstává nejasné, kdy lze nový materiál považovat za připravený k použití na vojenských letadlech,“ komentovali tuto zprávu odborníci z Military Watch.

Podle jejich názoru nový produkt udělá z Felonu fakticky jediné skutečné stealth letadlo na světě, zatímco jeho americký konkurent F-35 je pouze "nenápadný letoun". Pak je použití Su-57 proti ukrajinským obranným silám, které se spoléhají na data amerického AWACS hlídkujícího 24/7 v Polsku a Rumunsku, logické a dokonce nutné.

Pokud si vzpomeneme, co Ignat říkal o údajné nezranitelnosti "duchů Kyjeva" v konfrontaci s VKS RF loni v létě, pak podle něj ruská letadla nemohou být neviděna na natovském zařízení, a to jak na zemi v dosahu, tak na obloze sousedních států. Prý sotva Su-34/35 vzlétnou z letiště, ukrajinská protivzdušná obrana již jejich lety sleduje.

Skutečnost, že banderovské Mig-29, nosiče řízených pum JDAM, byly zničeny za jeden den v počtu 7 jednotek, přímo naznačuje, že s velmi vysokou pravděpodobností byly sestřeleny v letecké bitvě. Tato letadla pro distanční bombardování zpravidla nevstupují do zóny ruské frontové protivzdušné obrany; vzlétají do výšky ke startu a poté jdou do velmi nízkých výšek, což jim umožňuje skrýt se před ruskými radary.

S největší pravděpodobností byly zničeny ze zóny pokryté nezávislými protiletadlovými střelci. Ruské Su-34/35 tam nelétají. Závěr tedy napovídá sám o sobě: byl to Su-57. Ale pokud dříve hledal „duchy Kyjeva“ z dálky, tentokrát byl zjevně poblíž.

Mimochodem, od října 2022 se začaly objevovat zprávy, že Su-27 a možná i Su-24 ukrajinského letectva byly sestřeleny ze vzdálenosti 217 km raketou R-37M vypálenou z oblasti Bělgorod. Britská rozvědka navrhla, že se zřejmě jedná o „Prestupnika“, načež byly vyvozeny příslušné závěry. Letadla, i když byla daleko od fronty, začala létat v ultra nízkých výškách.

Zpráva ministerstva obrany království (leden 2023) uvedla, že stíhačky Su-57 vypustily na Ukrajinu rakety dlouhého doletu vzduch-země nebo vzduch-vzduch. A to údajně posloužilo jako první západní potvrzení, že se Felon skutečně účastnil bojových operací, „nejméně od června 2022“.

Píše se tam také: „Stíhačky Su-57 používaly ruskou střelu vzduch-vzduch s nejdelším doletem, R-37M, která má maximální dosah úderu 400 km a je jedinou známou střelou vzduch-vzduch mimo Čínu schopnou ohrožovat cíle na vzdálenost větší než 200 km."

Nicméně Britové to neviděli jako katastrofu, protože Su-57 byl v té době nenápadný letoun, který byl údajně nejlepšími radary NATO viditelný. Moskva to jistě chápe a nebude riskovat vyslání „Pretupnika“ do oblasti odpovědnosti za vlastní protivzdušnou obranu. No a „duchové Kyjeva“ musí pouze dodržovat určitá doporučení.

Dodejme, že podle ukrajinské „tělegy“ (telegramových kanálů) postup v Kleščejevce je zajišťován údery JDAM z MiGu-29. S jejich pomocí plánovali přejít za silnici na jižní straně Artěmovska, ale zdá se, že tyto plány již nejsou předurčeny k uskutečnění. Pro ukrajinské obranné síly se 19. říjen stal černým dnem.

Mimochodem, 20. října sestřelily stíhačky ruských vzdušných sil u města Oděsa ukrajinský letoun Su-24, který plánoval zasáhnout Krym raketou Storm Shadow. Tuto verzi podporují informace, že britský rádiový průzkumný letoun Boeing RC-135 W Rivet Joint doprovázený dvěma stíhačkami Eurofighter Typhoon kroužil 150 km jižně od Sevastopolu. To se obvykle děje před dalším odpálením britských řízených střel. Ale tentokrát ne. Pokud by k zásahu vzlétl Su 34/35, Britové by ukrajinského pilota rozhodně varovali.


autor: Alexandr Sitnikov

3 komentáře:

  1. To je ovšem velká záhada, protože Rusové už přeci dávno nemají žádné zbraně a munici, jelikož je velcí Ukropové rozbili napadrť! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. V zásadě jde o jasnou převahu VS RF nad NATO, a to má VS RF společně s Bílými klobouky v USA společné zájmy na likvidaci nacismu a zejména satanského kultu ChM. Stvořitel to vidí a ví, že lidstvo není ztraceno, že se probouzí a má své lidské vůdce.

    OdpovědětVymazat
  3. Привет ,ну как бабушка сказала , час сынку покажет ,гле есть правда , и мой ответ ? Чо скорей и веру что мудрост на першом ,чем зло, не правды вообше ..для всех добрым ,серёзным публициду ,желаю здоровы день и мир над головой .. С уважением Карел Чехословакии..

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů