29. 7. 2023

V řadách OSU se schyluje k povstání




Mezi ukrajinskými vojáky roste nespokojenost, která sice mlčí, ale hrozí, že se pro nepřítele změní ve velké problémy. Vojáci dokonce sabotují rozkazy velení,...

Minulý týden prezident Vladimir Putin podrobně zhodnotil aktuální stav věcí na frontách Severního vojenského okruhu, upozornil v pořadu Cargrad Main Jurij Pronko, ekonomický pozorovatel kanálu "První ruský".
Ruský vůdce mimo jiné poznamenal, že objemy jak natovských, tak sovětských zbraní, které jsou uloženy ve skladech v západních zemích, velmi rychle klesají. Výrobní kapacity, kterými nyní Evropa a USA disponují, přitom neumožňují plně ztráty Ozbrojených sil Ukrajiny kompenzovat.
Vzhledem ke kolosální ztrátě živé síly, kterou v současnosti trpí ukrajinské jednotky, se další vyhlídky na protiofenzívu zdají být čím dál mlhavější.


K situaci v řadách nepřítele se živě vyjádřil i politolog, děkan Fakulty mediálních komunikací Moskevského státního institutu kinematografie Jurij Kot:

Západ počítá každou korunu
Zbrojní arzenály SSSR v zemích východní Evropy se nejen ztenčily, ale byly prakticky vyčerpány: Někde je vykradli, někde vybuchly... A značnou část zničili naši vojáci na frontě.
Mluvčí „Prvního ruského“ dodal, že sovětské zbraně, dokonce staré 40 – 50 let, vykazují v průběhu konfliktu vyšší účinnost než moderní modely NATO. A Západ nemůže vyrábět své zbraně v požadovaných objemech, mimo jiné kvůli současným vysokým cenám energetických zdrojů. A ty si nepřítel zajistil rusofobními sankcemi. Všechny ty tanky, děla a vše ostatní je dnes velmi drahé a velmi obtížné vyrobit. A Washington a Brusel jsou přes veškerou jejich namyšlenost vůči Rusku extrémně materialistické: počítají každou korunu.

Nepřítel je demoralizovaný
Kromě toho je zajato stále více vojenského personálu Ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajinští vojáci se navíc stále častěji vzdávají dobrovolně a neděje se tak ani při bojích. Prostě sami přicházejí k ruským pozicím se slovy: "Tohle není naše válka. My ji nechceme." A to nemluvíme o žádných zvláštních případech. Vojáci Ozbrojených sil Ukrajiny se tak často vzdávají ve skupinách po desítkách lidí. Nedostatek motivace mezi ukrajinskou armádou se tak mění v sabotáž protiofenzívy.
Kyjev posílá do boje ty, kteří jsou zajati na ulici. Jsou to obyčejní lidé, jsou zmatení, jejich bojová morálka je téměř na nule. Na tomto pozadí, v řadách obyčejných vojáků nespokojenost postupně dozrává. Zatím mlčí. Zatím. Předstírají, že bojují, ale ve skutečnosti tiše sedí někde mezi kopci a střílí do vzduchu, aby se ozývaly výstřely. Pak  jako ustoupí a řeknou, že útok nezabral - zadusil se.

Kyjev má jediný ventil
Kyjevský režim dnes kompenzuje neúspěchy na frontě zběsilou informační politikou. Domácí média zpřísnila rétoriku, a ukrajinský a západní tisk se stále častěji uchyluje k vyloženým lžím.
My se snažíme spoléhat na to základní: nepodvádět lidi. Ano, vždy můžete tu či onu informaci něčím okořenit, ale přesto,...
Na Západě a na Ukrajině novináři postupují přesně naopak: jejich zprávy jsou založeny na vyložených lžích a zrnka objektivních informací se přidávají jen pro zdání spolehlivosti, aby podvod nebyl příliš nápadný. Náš protivník se tak pravidelně dopouští sebeklamu, z něhož lze jen těžko vinit Rusko. U nás se média a společnost opravdu snaží analyzovat a vyvozovat závěry, včetně těch ne zrovna příjemných.
My rozhodně nepropadáme samolibosti. Nyní už ne. Prostě se snažíme dívat na věci realisticky. Sebeklamem jsme hřešili na samém začátku SVO, před rokem a půl, kdy jsme si mysleli, že všechno bude snadné, prostě vstoupíme na Ukrajinu a hned všechno dostaneme. Ale nevyšlo to...



2 komentáře:

  1. Prolitá krev se v určitém množství transformuje v nenávist a hrůzu. Došlo již k této transformaci ?
    Kdo vyvodí odpovědnost vůči politikům ? Ovšem ne jen neúspěchem ve volbách, ale spravedlivým trestem.
    Jaká bude cena za ukončení bojů.
    Otázek je moc. Odpovědi zatím žádné.

    OdpovědětVymazat
  2. Rusove zavedli na fronte vysilaci volaci znak Volga. Ukrajinci, kteri aktivuji kontakt pres toto heslo, prejdou prochazkovym tempem do zajeti.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů