20. 7. 2023

Ondřej Dostál k výsledku hlasování o obranné smlouvě s USA



  1. Poslanci schválili obrannou smlouvu s USA a hned ji "vykostili". Stručně: DCA dává k dispozici ozbrojeným silám 11 prostorů vč. Libavé. Poslanci ale vzápětí usnesením sebrali právo mít tam vojáky či základny bez výslovného souhlasu. Vítejte v zemi Franze Kafky, boys
  2. Pro zhodnocení významu toho, co se ve Sněmovně 19. 7. 2023 stalo, je nutno připomenout čl. 43 Ústavy, dle kterého je k pobytu ozbrojených sil cizího státu na území ČR nutný souhlas obou komor Parlamentu. Udělený souhlas může být i odňat.
  3. Dále připomeňme DCA, která v čl. 3 uděluje ozbrojeným silám USA rozsáhlá práva pobytu, výcviku, stavební činnosti atd. v 11 prostorech vymezených v Příloze. Kdyby Parlament toto schválil bez výhrad, dal by tím současně souhlas ozbrojeným silám USA dle čl. 43 Ústavy ke všem těmto aktivitám.
  4. Sněmovna včera DCA ratifikovala. Jenže podívejte, co skoro jednomyslně odhlasovala hned vzápětí: Případná přítomnost ozbrojených sil USA pouze se souhlasem ČR (= zvláštní souhlas dle čl. 43 Ústavy). Bez předchozího souhlasu ČR žádné základny, ani trvalý pobyt ozbrojených sil USA.
  5. Pokud si sesadíme DCA a usnesení Sněmovny, jeví se, že DCA sice byla Sněmovnou ratifikována, ale s výhradou, a zatraceně silnou. Ta podstatná práva, obsažená v čl. 3, totiž Sněmovna ozbrojeným silám USA upřela. Vyhradila si naopak, že je bude schvalovat v budoucnu případ od případu.
  6. Co z toho plyne: Bylo-li účelem DCA zajistit na 10 let přítomnost ozbrojených sil USA v ČR, nestalo se tak. Sněmovna bude o přítomnosti U.S. vojáků na Libavé atd. rozhodovat ad hoc, kdykoli bude moci odhlasovat odchod. DCA bude řešit jen "detaily" pobytu, bude-li onen souhlas dán. 
  7. Politicky:
  8. ANO se podařilo DCA "schválit i neschválit", tedy vyhovět i "Ne základnám". Pokud měla @jana_cernochova zajistit USA přítomnost v ČR na 10+ let, bude za hlupačku. Pokud to celé byla jen "signalizace" a reálně tu nikdo U.S. Army neplánoval, tak je splněno.
 
zdroje:
Stenozáznam z PSP, doprovodná usnesení a záznamy o hlasování 
Znění DCA zde https://t.co/FmZQBo64VWpsp.cz/eknih/2021ps/s…
mocr.army.cz/assets/informa…
https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/072sc

11 komentářů:

  1. Aj keď opatrne a obmedzene, ale predsa sa českým poslancom podarilo zachovať pre ČR akú-takú suverenitu vo vzťahu k okupantom, čo sa v SR nepodarilo. Gratulujem a závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratulace ani závist není na místě.
      Naší vládě se nedá věřit ani datum.
      Já zas vidím šanci na aspoň malé zlepšení na Slovensku, zdá se, že se tam přece jen dovedou ozvat. A pěkně hlasitě..
      Albi

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Celá ta truchlohra o pobytu vojsk USA na našem území je ve stylu "chytré horákyně " , tzn. oblečená i neoblečená ,pěšky i na kole atd., atd.
      René

      Vymazat
  3. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Jak jinak to paranoidní řešení nazvat? Pro Američany by bylo lepší, kdyby se o tom vůbec nejednalo, tj. neprosazovalo.
    Lekli se také poslanci porušení Ústavy, na to nemají sílu, aby ji změnili.
    Teď ještě podobně vyřešit problém s tím, že Fiala a spol. slíbili ÚPLNĚ ZRUŠIT ZEMĚDĚLSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  4. Překvapili? Ani ne.
    Nepochyujte, že současná vláda schválí všechno, co si Ami budou přát, natož co PORUČÍ.
    A pokud se po volbách vláda změní, není zaručeno, že bude lepší. Spíš naopak.
    Zatím to tak od vítězství pravdy a lásky bylo vždycky.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, vzhledem k tomu, že víme co dokážou politici vytvořit, bych moc nejásal. Ikdyž každá kapka dobrá...

    OdpovědětVymazat
  6. Pratele, dekuju vam za preklady z druhe strany. Nicmene se musim znovu zeptat, bude tento blog uz pouze politicky, nebo se taky nekdy vrati zajimavejsi clanky z historie nebo soucasnosti? Abych pravdu rekl, zvesti o konfliktu na ukrajine a veci okolo uz mam docela plne zuby. Drive jsem sem xhodil docela casto, ted uz nemam duvod, vojenske clanky porad o tom samem me nezajimaji. A verim ze to tak ma vic lidi. No, proste, uz sem nechodim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ramone,
      tento blog bude takový, jaká je realita, v níž žijeme. Pokud bychom strkali hlavu do písku, za nějaký čas by naše země byla přesně tam, kde je dnes Ukrajina. Pokud sis toho nevšiml, má k tomu už řádně našlápnuto.
      A mimochodem - náš blog má nyní násobně vyšší návštěvnost než v době "zajímavějších článků z historie". O čem to asi svědčí?

      Vymazat
    2. Rozumím Vám, nicméně v historii tohoto vebu lze najít obrovskou spoustu
      zajímavých článků, jejichž přečtení Vám zabere mnoho a mnoho času.
      Na druhou stranu také rozumím autorům tohoto vebu (díky za vaší práci),
      kteří možná zastávají stejný názor jako já, že na Ukrajině se bojuje za
      budoucnost této civilizace na krásné planetě zvané ZEMĚ.
      Jirka N.

      Vymazat
    3. WhitelikesnowandcoldlikeWinter24. července 2023 v 17:12

      A skutečně žijeme na planetě...?
      :-)
      Díky a pěkný den.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů