10. 7. 2023

Pěskov potvrdil Putinovu schůzku s Prigožinem


Prezidentův mluvčí Dmitrij Pěskov sdělil, že 29. června, pět dní po vzpouře, se šéf PMC Wagner Jevgenij Prigožin setkal s Vladimirem Putinem. Setkání se konalo v Kremlu a trvalo asi tři hodiny. Zúčastnilo se ho 35 osob včetně velitelů odřadů PMC.

„Ano, prezident měl takovou schůzku. Pozval na ni 35 ​​lidí. Všechny velitele čet a vedení společnosti. Včetně samotného Prigožina. Toto setkání se konalo v Kremlu dne 29. června. Trvalo to téměř tři hodiny,“ řekl Dmitrij Pěskov na brífinku. Podrobnosti schůzky nezveřejnil, stručně však nastínil témata, která na ní zazněla.

„Jediné, co můžeme říci, je, že prezident zhodnotil celkové jednání společnosti na frontě během SVO a také zhodnotil události z 24. června,“ řekl prezidentův tiskový tajemník. Svou verzi toho, co se stalo, sdělili i sami velitelé. Podle Dmitrije Pěskova prezident nabídl zástupcům PMC možnosti zaměstnání. „Sami velitelé představili svou verzi toho, co se stalo. Zdůraznili, že jsou oddanými zastánci a vojáky hlavy státu a nejvyššího velitele. Řekli také, že jsou připraveni pokračovat v boji za vlast,“ dodal mluvčí.

Již dříve o tomto setkání psal francouzský list Liberation. Jak uvádí publikace s odkazem na údaje západních zpravodajských služeb, schůzky se zúčastnil také šéf ruské gardy Viktor Zolotov a šéf zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin. Koncem června také ruská média informovala o návratu pana Prigožina do Ruska. Dmitrij Pěskov 29. června řekl, že neví, kde se Jevgenij Prigožin aktuálně nachází. Ruské úřady podle něj údaje o panu Prigožinovi nesledují a ani to nemají v úmyslu.

23. června oznámil šéf Wagner PMC Jevgenij Prigožin „pochod spravedlnosti“ na Moskvu. Ruské úřady to považovaly za ozbrojenou vzpouru. Situaci se podařilo uklidnit po jednáních za účasti běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka večer 24. června. Jevgenij Prigožin se dohodl s ruskými úřady, že „odjede“ do Běloruska. Dne 6. července pan Lukašenko oznámil, že zakladatel PMC Wagner se vrátil z Běloruska zpět do vlasti. Podle něj byl pan Prigožin v Petrohradě.


autor: Anastasia Larina

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů