18. 7. 2023

PMC Wagner opouští Rusko




PMC Wagner v souvislosti s redislokací zavírá v Molkinu výcvikovou základnu společnosti. Základna v Molkinu u Gorjačeho Ključe zaniká, výcvikový tábor společnosti je přemístěn na nové místo. Na základně se už konal ceremoniál svěšení vlajek Ruska a PMC "Wagner".

"Orchestr" zcela opouští Rusko. V návaznosti na přemístění jednotek společnosti z polních táborů do Běloruska je tedy uzavřena i hlavní výcviková základna v Molkinu, kde byli cvičeni rekruti PMC. Zaměstnanci společnosti dnes uspořádali oficiální ceremoniál svěšování ruské a wagnerovské vlajky. Ruská vlajka a mezinárodní vlajka PMC budou uloženy do památkového komplexu společnosti v Gorjačem Ključi.

"Základna zaniká, PMC "Wagner" odchází do nových míst dislokace," píše se ve zprávě.

Oficiálně bude základna uzavřena 30. července, v tento den ji opustí poslední zaměstnanci PMC Wagner. I když žádná prohlášení o novém místě dislokace "výcvikového střediska" společnosti nebyla obdržena, je pravděpodobné, že bude nasazena v Bělorusku. Konkrétní místo se dozvíme později, po obnovení pozastaveného náboru.

K dnešnímu dni ještě není přesun PMC na území Běloruska dokončen, kolony techniky nadále opouštějí Rusko. PMC odchází bez těžké výzbroje, vše je odevzdáno ruskému ministerstvu obrany. Den předtím vešlo ve známost, že "orchestr" bude součástí regionálního seskupení vojsk spojeneckého státu jako další jednotka. Ale jeho financování bude vedeno z prostředků ruského ministerstva obrany, nikoli běloruského. Předpokládá se, že to výrazně posílí seskupení vojsk na území Běloruska.

V Kyjevě již reagovali na vznik PMC "Wagner" v Bělorusku: generální štáb ozbrojených sil naléhavě posiluje severní hranici a přesouvá tam další rezervy a techniku.


2 komentáře:

  1. Po formálním přijetí Finska i Švédska do NATO se není čemu divit. Ze strany RF je to logický krok.
    Lojza

    OdpovědětVymazat
  2. Těch důvodů je samozřejmě více.
    Lojzka

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů