25. 7. 2023

Kolaps brettonwoodského systému se odehrává před našima očima



Foto: hocus-focus / istockphoto.com

Uplynulo 79 let od podpisu Bretton Woodské dohody, která znamenala počátek globálního finančního systému, v němž byl směnný kurz většiny zemí fixován na americký dolar a samotný dolar na zlato. Počínaje 22. červencem 1944 začal vítězný pochod americké měny kolem planety jako světová rezerva.

Špatný systém
„Na troskách druhé světové války Spojené státy využily situace a zajistily vytvoření měnového a finančního systému, v jehož středu byl dolar jako jediná měna rovnající se zlatu,“ vzpomíná Konstantin Andrianov, docent na Institutu ekonomie a financí Státní univerzity managementu, akademik Ruské akademie přírodních věd. "Od té chvíle začíná dolar dominovat v mezinárodních účtech a rezervách."

Poválečná světová ekonomika nutně potřebovala nový finanční systém, který by nahradil zhroucený zlatý standard, umožnil by vdechnout život mezinárodnímu obchodu a odstranil překážky v pohybu kapitálu. Ale co bylo potřeba, byl protikrizový, obnovující finanční systém, a to svět nedostal.

„Brettonwoodský systém,“ vysvětluje místopředseda Výboru pro hospodářskou politiku Státní dumy, doktor ekonomie Michail Deljagin, „navázáním dolaru na zlato na jedné straně upevnil dominanci Spojených států, na druhé straně zajistil dominanci výrobního sektoru, průmyslového kapitálu nad finančním a spekulativním kapitálem. Po virtuálním selhání USA v roce 1971 zavedla Jamajská konference plovoucí směnné kurzy, které udržely americkou dominanci, ale zároveň umožnily globálním finančním spekulantům ovládnout reálný sektor.

Podobný postoj sdílí i Konstantin Andrianov. „Díky Bretton Woodu vznikla po celém světě silná poptávka po americké měně,“ poznamenává expert. - Což americkým úřadům umožnilo doslova okamžitě zapnout tiskařský lis a provozují jej nepřetržitě až dodnes. Tím, že Američané razili peníze v neomezeném množství, skupovali s nimi majetek po celém světě a lehkomyslně hromadili dluhy. Takový emisně-dluhový model je inerciální a stále, i když s obtížemi, drží americkou ekonomiku nad vodou. Bez Bretton Woods by se již dávno zhroutila.


Relikvie minulosti
Za posledních 79 let se ale mnohé změnilo, počínaje hodnotou samotného dolaru. Když byl založen Bretton Woods systém, cena 1 trojské unce zlata byla stanovena na 35 USD. Nyní se toto číslo pohybuje kolem hranice 2 000 USD. Kromě inflace „proces dedolarizace nabírá na síle,“ zdůrazňuje Konstantin Andrianov. „Doslova každým dnem se podíl dolaru na globálních platbách a rezervách snižuje. Je zřejmé, že svět je na pokraji svržení dolaru ze světového piedestalu a může být nahrazen buď čínským jüanem, nebo hypotetickou měnou zemí, které jsou členy sdružení BRICS.“

V důsledku toho klesl podíl dolaru na světových rezervách z vrcholu 73 % v roce 2001 na 47 % v roce 2022 a rychlost úniku z americké měny v roce 2022 byla přesně 10krát vyšší než za posledních 20 let. Chování Číny je orientační – jen v květnu prodal Peking americké státní dluhopisy v celkové výši 22,2 miliardy dolarů a jeho celkové rezervy v dolarech klesly na 846 miliard dolarů; naposledy byly na tak nízké úrovni v roce 2010.

Souběžně s tím neustále roste globální deadllarizace americkým veřejným dluhem, který již přesáhl astronomických 32 bilionů, což vypadá děsivě i na pozadí obrovského amerického HDP, které v roce 2022 činilo 25,5 bilionu dolarů. Po 79 letech se Bretton-Woodský systém jeví jako hluboký přežitek minulosti a v současné době naprosto neodpovídá dnešnímu ekonomickému systému. Před našima očima tak probíhá jeho smrt,“ je si jistý Michail Děljagin. "A můžeme si jen přát, aby byla co nejrychlejší a nejpohodlnější."

Jevgenij Niktovenko, AiF


5 komentářů:

  1. Celý slavný západný svet založený " na pravidlách " a tým aj dolaru čaká neslavný koniec. Je iba len otázné ako dlho bude táto agónia trvať.
    Julo

    OdpovědětVymazat
  2. Za prvé bych chtěl připomenout, že žádný hegemon své doby neodcházel jen tak lehce. Vždy to vyvolávalo obrovské potíže, především pro obyčejné lidi. Agónie může trvat dlouho vzhledem k lidskému životu.
    Za druhé nelze dnes brát doslova za bernou minci nic, co se týče především ekonomiky Západu. Ta je ve značném stupni zaměřena na akciové a podobné aktivity, včetně vysoce nadhodnocených hodnot mnoha "významných" "tahounů" západní ekonomiky. Chtěl bych připomenout dosud stále platnou "taktiku", kdy se např. vyrobí zboží v Číně nebo v jiné zemi mimo Západ, dejme tomu za 30% celkové ceny, po převozu na Západ se "vymění či nalepí" nálepky vyrobeno např. v Německu, ale velmi často pak dole "někde" je Manufacturing China. Pak Západ má z tohoto výrobku 70% konečné ceny, za kterou si financuje i obrovskou spoustu překupníků, prodavačů, i reklamu, sklady atd. atd. Tomu by se dalo říci jednoduše - "kupodivu" - parazitní "výroba".
    A za třetí je třeba si uvědomit, že např. mnoho služeb - např. Netfix - má sice jako hodnotu velkou v akciích, ale když to krachne, co se stane? V podstatě nic. Ale když krachne i relativně "jen místní" elektrárna "za pár šupů" - bude to mít obrovské následky pro celou oblast, možná i zem. A když třeba ohodnotíme z tohoto hlediska Německo, tak to je "vzorový stát" "sebesamoničitel", už jen tím, že si zadělali na obrovské problémy s výrobou elektřiny odstavením atomu.
    A to je i princip skutečného ničení dolaru, tam je výroba např i el. energie nespolehlivá - poměrně časté výpadky (na takovou zemi zcela určitě) a zastaralost elektráren.
    Když nevyrábí taková velká země svoje zboží, ale je ve velmi značném stupni závislá na dovozu zboží, nemůže se držet ani hodnota jejich měny.
    Hádejte, kdo má mnohem větší šance na úspěch, když celý Západ si utlumil výrobu, výrazně znehodnotil svoji pracovní sílu (špatné vzdělání, špatné jeho směry, novodobý rasismnus, rozklad společnosti atd.) a Rusko a Čína na straně druhé jsou na vzestupu soběstačnosti.
    Mimochodem, vzpomenete si, jak nám bývávalo řečeno často po listopadu - proč bychom vyráběli to všechno, co jsme uměli, když si to koupíme teď jinde? Již tehdy ten, kdo ovládal jen základní postuláty reálné ekonomiky musel chápat, že tohle je cesta ke statusu koloniální země, či předem prohraná pozice v souboji se světem. Za co si kdo chce něco kupovat, když se naše "peníze" proměnily v barevné fangličky na ocase papírového draka, který nám navíc ulétává pryč?
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové souvislosti vidí "běžné" mozky, pokud se nedaly zpracovat povinnou ideologií. Ovšem odborníci, hrající si převážně na svém písečku, vidí a uvažují právě jen ten svůj píseček.

      Klasický příklad je "boj proti klimatickému oteplování.
      Dnešní článek na Seznamu
      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zazivame-syndrom-varene-zaby-zda-se-nam-ze-horka-leta-byla-vzdycky-234302
      a v článku nabídka dalšího
      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-veda-proklety-kruh-lidi-pred-vedrem-chrani-klimatizace-ktere-ale-vedro-zpusobuji-234230

      A ty čtenáři, věř novémnu náboženství, přikázanému EU a nemysli, nemáš na to. Tvá jediná povinnost je "Ora et labora" - Modli se a pracuj.
      Náboženství EU dodala, práci a její výsledky "spravedlivě" rozdělila. Co chtít víc?
      Albi

      Vymazat
  3. 15:46 - Ta agońie je uměle prodlužovaná. Nejde pouze o pád převážně nekrytých měn jako je USD a EUR, ale také finančních institucí a finančních trhů, tedy peněžních i kapitálových. Vyhánění čerta ďáblem se kormidelníkům globálního finančního systému krutě vymstí. EU dotace jsou na úvěr, bubliny jsou všude, kam oko spočine, nesplatitelné garance jakbysmet. Vydrží to do švestek? Po mém soudu nikoli. My naštěstí máme bezkrizovou národní náhradu.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů