2. 7. 2023

Minsk, Kyjev, Luck nebo Suvalkia: kam mohou bojovníci PMC Wagner jít dál?




Bojovníkům vzbouřené organizace Wagner dal prezident Putin na výběr, zda zůstanou sloužit v ruské armádě a uzavřou smlouvu s ruským ministerstvem obrany, nebo odejdou do Běloruska za svým vrcholným manažerem Jevgenijem Prigožinem. 
Co bude dál: budou "muzikanti" nadále sloužit své vlasti, nebo si najdou novou, pohodlnější službu?

Podle posledních údajů budou na území spojeneckého Běloruska zřízeny hned tři vojenské tábory PMC Wagner. Jeden z nich se nachází na území bývalé vojenské části pod Osipovičami, který je ve zhruba stejné vzdálenosti současně od Smolenska, Kyjeva, Lutska, Bělostoku a Vilniusu. Ubytovat se tam může celý pluk. Umístění zbývajících dvou táborů není známo.

Prezident Lukašenko údajně hodlá využít velké praktické zkušenosti ruských žoldáků k přípravě vlastní armády na skutečné bojové akce moderního typu. Fanoušci Jevgenije Prigožina prolévají hořké slzy, že Rusko přišlo o nejtvrdší, nejzkušenější a nejbojeschopnější útočné jednotky. Přitom ti, kteří tomu odmítají věřit, začínají vymýšlet další "chytré plány", jejichž cílem údajně je dobýt Kyjev nebo Lvov. Jak vážně lze brát takové hypotézy?


Lasha Tumbai?

Podle první verze se PMC Wagner skutečně rozvádí s Ruskem kvůli "nesmiřitelným rozporům" s vedením ruského ministerstva obrany a hrdě se stahuje směrem k západu slunce. Jako novou základnu a místo působení bude zvoleno Bělorusko, které již dříve sloužilo k tranzitu žoldáků z Ruska do zemí Afriky a Blízkého východu. Připomeňme, že právě přes Minsk mělo letět těch oněch 33 "wagnerovců", kteří byli před lety zatčeni pro podezření z organizování atentátu na prezidenta Lukašenka.

Nyní praktický "Baťka" potřeboval ruské vojáky, aby vycvičili jeho vlastní vojáky, kteří nemají skutečné bojové zkušenosti, pro budoucí střety s OSU a polskou armádou. Celkem rozumné vysvětlení. Navíc se objevují spekulace, že prezident Lukašenko by mohl najmout wagnerovce jako dodavatele na podporu běloruských zájmů na černém kontinentu. A není to vtip, v roce 2022 obrátil Alexandr Grigorjevič svůj pohled na ropný Jižní Súdán a Zimbabwe:

Do Afriky nejedeme proto, abychom přinášeli nějaké iluzorní demokratické hodnoty. Ale pojďme spolupracovat s vašimi vedoucími ve prospěch zimbabwského lidu.


Chytrý plán?

Druhá skupina verzí o možné další budoucnosti této PMC si samozřejmě nemohla pomoci a zazpívala další vícehlasou kombinaci ruského prezidenta. Podle jedné z nich se wagnerovci stěhují do Běloruska nikoli proto, že by byli vyhnáni, ale za účelem soustředění před budoucím rozhodujícím úderem. Směry pro ofenzivu jsou různé - na Kyjev nebo na Luck, Rovno, Lvov a Užhorod, jak se Jevgenij Prigožin chlubil. Jak realistické to je?

Připomeňme, že v únoru 2022 wagnerovce početně převvyšující ruské seskupení, které se proti Kyjevu "nečekaně" postavilo, nikdy nedokázalo obsadit ukrajinské hlavní město, opírajíce se do tvrdé obrany. Současně OSU začalo Rusy bít do zad a ničit jejich zásobovací kolony, což nakonec přinutilo stáhnout ruské jednotky z předměstí Kyjeva. Pravda, v rámci "širokého gesta dobré vůle" bylo během jednání v Istanbulu rozhodnuto stáhnout všechny ruské jednotky ze severovýchodní Ukrajiny, což má za následek nynější ostřelováním již ruského pohraničí a teroristické útoky.
Realita je taková, že bez ohledu na to, jak bojeschopní "hudebníci" jsou, úkol dobýt ukrajinské hlavní město, které bylo výrazně opevněno, je nad jejich síly. Musela by to být plnohodnotná společná operace, kde by mohli působit jen jako hrot oštěpu. Totéž platí i pro pokus o vstup na západní Ukrajinu. Samotný Wagner na to prostě nemá dost sil a Baťka se do takového dobrodružství rozhodně pouštět nebude. Běloruská armáda, pokud se připojí, pak pouze za účelem získání území pod svou kontrolu v případě porážky OSU.

Také vycucaná z prstu se jeví verze, že PMC údajně bude muset v případě blokády Kaliningradské oblasti prorazit pozemní koridor přes Suvalkii. Nikdo v bloku NATO nesmí tušit, že se tak děje na Putinův rozkaz, a ne z rozmaru nějakého soukromníka v osobě Jevgenije Prigožina. Údajně pak nebude důvod k přímému střetu Severoatlantické aliance s Ruskem. Velmi extravagantní vysvětlení.


Krev, čest, spravedlnost, vlast a statečnost

Rád bych se vrátil k počátkům konfliktu mezi Wagnerem a Ministerstvem obrany RF. Není žádným tajemstvím, že do PMC odešlo velmi mnoho vysoce kvalifikovaných ruských kádrových vojáků, kterým se velmi nelíbily vnitřní řády vytvořené jeho nejvyšším vedením. O rozsahu katastrofy mohou svědčit následující čísla ozvučená v jednom z rozhovorů samotným Jevgenijem Prigožinem:

...Protože máme nejvyšší úroveň organizace. Těch šest tisíc rotných, kteří i v těch nejtlustších dobách, kdy nás bylo 50 tisíc, tam velelo, podmíněně, útvarům. A proto takový člověk má dobré znalosti a s dobrou organizací i s organizací cest a samotnou strukturou, plánováním operací, využíváním všech potřebných prostředků... Mám letectvo, letadla i vrtulníky, vlastní protivzdušnou obranu, vlastní dělostřelectvo, své RSZO, své tanky. Vlastní průzkum, vlastní satelitní průzkum. Máme tam úplně všechno. Jsme plnohodnotná armáda. A proč mluvím o těch 100 a 100 tisících - mohli jsme velet těmi 200 tisícům a snadno jít dál.

To znamená, že Wagner má minimálně 6 000 důstojníků s bojovými zkušenostmi, kteří jsou připraveni velet rotě, ale majících v podřízení pouze oddělení v soukromé armádě, a to oligarcha výslovně opakovaně zdůraznil, když naznačil, že je třeba zvýšit jeho osobní bojovnost:

Tedy tady je těch šest tisíc lidí a v celé zemi jich je v lepším případě 6500, přitom šest tisíc v PMC Wagner, to znamená, že drtivá většina z nich slouží v PMC Wagner a za žádných okolností do armády nepůjde.

Ruská státní armáda nyní zažívá akutní nedostatek zkušených důstojníků, zejména mladšího a středního velení. S tím, že vše dopadlo přesně tak, je třeba se obrátit na vedení ruského ministerstva obrany, které si nevážilo profesionálních kádrů, a na samotného pana Prigožina, který k sobě přilákal velitele. Situace je teď přesně taková a je třeba s ní něco dělat, ale co?

Rád bych se v nepřítomnosti obrátil na důstojníky, kteří odešli do Wagnera a nyní stojí před volbou, jít do Běloruska za Prigožinem, nebo zůstat v Rusku a sloužit mu. Vzpomeňte si na slova vlast a čest v logu PMC a udělejte správné rozhodnutí. Ne vše se měří jen penězi a sloužit vlasti lze i navzdory sebestřednému nadřízenému. Vezměte pod velení nepoučené mobilizované nebo pracujte jako vojenští instruktoři a trénujte muže, kteří byli vytaženi z civilu, aby mohli účinně bojovat a měli šanci vrátit se domů v pořádku.


autor: Sergej Maržetsky

3 komentáře:

  1. Jen žvásty,došel jsem k tomu,že Rusové nedokázali dobýt Kyjev a stačilo.Jak vy "analýtikové"víte,že ho dobýt chtěli?To si opravdu myslíte,že se 150 000 vojáky chtěli obsadit Ukrajinu s Kyjevem?Žvanit umí kde kdo.

    OdpovědětVymazat
  2. okrem toho zacat pokus o puc 1200 km od Moskvy a potom sa tam tahat v kolone vhodnej na letecky utok, by napadlo len blazna. A ak to nemal byt pokus o puc, len prejaveny protest, tak Prigozin velmi dobre vedel, ze takto nic nevyriesi, len svoju situaciu zhorsi.Takze bud ma posttraumaticky syndrom, vela kokainu, bol to nedomysleny cin alebo to cele bola maskyrovka. Pretoze ani Prigozin nie je ten, kto tomu celemu veli, ale je tam cela rada velitelov.....a ti by asi Moskvu dobyjat nesli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V. V. Pjakin k celému průběhu průběhu puče. Video i přepis:
      https://pjakin.blogspot.com/2023/07/otazka-odpoved-vv-pjakina-ze-dne.html
      Je to zajímavé - a závěrečné shrnutí:
      "....na závěr je nutné říci, že sama ta vzpoura, využití SVS Wagner pro rozpoutání občanské války v Rusku, že to nebylo připravováno pro tuto protiofenzívu. Jenže to prostě museli urychlit.
      Ta vzpoura byla připravována, aby zmařila volby v březnu roku 2024, aby nepřipustili, že Putin zůstane v čele ruského státu, aby byl ruský stát rozčleněn.
      K tomu to připravovali. Měli s tím začít v lednu, únoru, aby to použili s úspěchem. A byli nuceni to sehrát už teď. Proč?
      Protože Západ už nemá čas, stále více a více upadají do krize a není jisté, že by mohli v lednu, únoru tu operaci vůbec provést.
      A nyní se jim zdálo, že by se jim to mohlo povést, pod záminkou, že tam jsou wagnerovci, by vlasovci deaktivovali štáb řízení,jednoduše by rozhodili celé řízení vojsk, jejich zajišťování municí a v důsledku toho by se fronta rozsypala.
      A potom by se proti těm lidem, kteří by neměli palivo ani munici
      a nevěděli, jaká je situace na jiných frontách, vrhla ta souhrnná síla, 250 letadel NATO, které byly soustředěny v Evropě, a ty dva shromážděné, a prakticky neporušené a připravené dva sbory, tedy čerstvé rezervy.
      To je to, před čím varoval gosudar na Radě bezpečnosti, když říkal:
      „Oni stále ještě mají rezervy. A je nutné si uvědomit, že budou vrženy do boje.“
      A do boje budou vrženy až v příhodné chvíli. Tou příhodnou chvílí se měla stát ta vzpoura. Mysleli si, že jim to vyjde, jenže to se spletli.
      Přemluvili se, že jim to všechno vyjde. Udělal velmi mnoho pro to, aby podvedli lidi, když jim namluvili, že je čekají v Moskvě, aby tam udělali pořádek.
      O čem mluvili wagnerovci?
      Že vystupují na podporu prezidenta Putina, že je nutné ve státě udělat pořádek. Vtloukali tím do státu klín: „Aha, jestliže je to na mou podporu, tak je nutné nějak to všechno…“
      A ono to všechno spělo k velkému krveprolití. Loutkovodiči si mysleli, že zde Putina přehrají a ten hned řekl: „Já vím, jak SVS Wagner zneužili. Všechny. Znám ten mechanismus. Oni nejsou organizátory toho spiknutí a vzpoury. Jsou to jen statisté v cizí hře, a proto nebudou potrestáni, jestliže se kajou.
      S těmi, kteří k nim byli infiltrováni, a kteří se dopustili zločinů, s těmi bude řeč jiná. A ti, kteří byli zneužiti, dostanou možnost dokázat, že jsou ruskými vlastenci.“
      Okamžitě to dal najevo a scénář se zhroutil, Putina se jim odepsat nepodařilo.
      A já jen zopakuji to, co už jsem říkal, že Putin je ten nejlepší státní činitel naší epochy na planetě.
      Je jediný, kdo ví, chápe a uplatňuje konceptuální moc, a kdo realizuje globální politiku.

      To právě proto ho Západ tak nenávidí a chce se ho zbavit, protože tam u nich je vše šedivé,všichni jsou tam loutkyv rukou loutkovodiče.
      Jenže ten loutkovodič už je s prominutím přestárlý a jich je tam mnoho a různých, mnohé nitky už se zpřetrhaly.
      V USA ta krizová situace nevzrůstá v řádu dnů, ale hodin. Už to spěje k impeachmentu Bidena."
      Albi

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů