22. 9. 2022

"Zničí nás to, jako už nás to zničilo vícekrát"


sbírka názorů na výměnu zajatců



Jak informovala Rusvesna, 21. září večer proběhla výměna zajatců s kyjevským režimem, v jejímž důsledku se azovští velitelé* ocitli v Turecku, zatímco 87 ruských vojáků včetně důstojníků dorazilo do Ruska.


Oblíbený kanál Telegramu Watfor píše:
"Pokud jde o výměnu vězňů. Opět tu máme dnes již klasický příklad pádu na dr..u. 
Měli by být naši lidé vraceni? - Ano. Zahraniční žoldáci nemusí být popraveni? - Ne. Je třeba vyměnit velitele "Azova"? - To je nejednoznačné, ale viz první bod.
Rozhodně je však třeba o tom mluvit. Hovořilo se o tom, jak obtížná byla jednání, jak osud našich zajatců visel na vlásku (ne, nemůžeme je teď jmenovat, ale jsou to velmi čestní a skromní lidé). Ale je třeba o tom mluvit na nejvyšší úrovni. Mluvit nahlas, protože to veřejnost očekává.
Historici se pak budou zabývat důvody, motivací a průběhem událostí. A jako vždy se ukáže, že důvody byly zřejmé a motivace zcela racionální. Nerad bych viděl odstavec o neblahých důsledcích.
Největší problém však máme opět s komunikací mezi vrcholem a spodkem. 90 % šlendriánu se už půl roku šíří ne proto, že by k tomu byly skutečné důvody, ale proto, že lidé nedostávají odpovědi na nejdůležitější otázky, a proto se cítí znovu a znovu podvedeni.
A buď s tím něco uděláme, nebo nás to zničí, jako už nás to zničilo vícekrát."



Andrej Medveděv, místopředseda moskevské městské dumy a novinář VGTRK:
"Je to velmi zvláštní, když jsou takto vítáni ruští hrdinové. Prázdné letiště, žádné vlajky, žádné květiny. O novinářích nemluvě.
Je velmi nepříjemné, že se opět dozvídáme o tom, co se děje, ze Západu. Jo, je to škoda. Ale dá se to napravit. V budoucnu. Předpokládám, že výměna proběhla v rámci složitých jednání za zavřenými dveřmi. A obávali se, že by mohla být zmařena. No, pak tedy ano, byrokratická mašinérie uvízla v nesprávný čas na nesprávném místě.
Ale není to tak důležité. Samozřejmě je třeba vyvodit závěry. Důležitější však je, že naši ruští hrdinové jsou doma. Prošli zajetím se všemi jeho krutými detaily a jsou opět zde. Ve své vlasti.
Proč byli vydáni nacisté? Pokud vím, tak naše piloty z druhé strany (a že jich mezi našimi je) nevydávají výměnou za nikoho jiného než za "Azovy". A proč byli velitelé Azova předáni? To nevím. Ale věřím, že to stálo za to.
Co je však důležité. Řekl jsem to už mnohokrát a znovu to zopakuji:
Moderní válka není jen o samotné frontové linii. V mnoha ohledech se jedná o válku informační. Válka, která je zaměřena na psychiku nepřítele, a to nejen vojáků, ale i civilistů, těch na domácí frontě.
Není to můj nápad. Vědělo se to už dávno přede mnou. A součástí koncepce NATO psychologické operace a infowarfare jsou.
A tady to vidíte. Zachránili jsme naše, ale informační bitva byla konkrétně dnes prohraná. Zelenskij jistě prohlásí (nebo už prohlásil?) - "Slíbil jsem vám výměnu, tak tady ji máte". Vítězství však vychází z řady vyhraných zápasů a my musíme konečně přestat dělat v oblasti informací chyby.
A ruským hrdinům, vojákům a důstojníkům - sláva a čest. Vítejte zpět ve vlasti, molodci!"



Jevgenij Poddubnyj, ruský válečný novinář a dokumentarista, vedoucí kanceláře VGTRK pro Blízký východ a severní Afriku:
"Už je to venku. Co se týče nedostatku informací o výměně, mohu říci, že taková jednání mají ráda ticho. A stát má právo o průběhu těchto jednání veřejnost neinformovat. Taková jsou pravidla hry.
Opakovaně jsem říkal, že abychom naše lidi dostali z pekla, tak je vyměníme třeba i za samotného ďábla. A je to pravda. 87 vojáků a důstojníků, 87 našich hrdinů. A nestaráme se o ztrátu image. I když při určitém přístupu by se i těmto ztrátám dalo předejít.
V ukrajinském zajetí jsou lidé lámáni v pravém slova smyslu, ubíjeni k smrti, hněteni na krvavé pánvi. A já osobně si považuju jednoho každého z našich vojáků víc než jakéhokoli nacistického bastarda. Azovští představitelé zůstanou v Turecku až do konce bojů v postavení internovaných, uvedl Erdogan. Doufám, že tomu tak také bude.
O bojích v Mariupolu jsem nepsal, ale chápu spravedlivý hněv mnoha bojovníků. Ale, chlapy, 87 životů bylo zachráněno, 87 chlapců je doma! Manželky, děti, matky, otcové, kteří už nečekali, že je uvidí živé, budou opět šťastní. A to mně za to stojí. Kvůli 87 našim hrdinům můžeme vyměnit kohokoli. Nelomte proto rukama kvůli "Azovcům"nebo Medvedčukovi... Jen myslete na to, že 87 našich chlapů žije.
Tak to je.


zdroj: https://rusvesna.su/news/1663826231


5 komentářů:

  1. Vyjádření Jevgenije Poddubnyho je mnohem "lidštější" než propagandistické řeči Medvěděva. Navíc celkem nedávno jsem na OM četla, že Medvěděv obrátil a zaujal pozici Putinova velkého podporovatele a nejbližšího spolupracovníka (což podle slov V. V. Pjakina nikdy nebyl), protože očekává, že by v nejbližších volbách mohl převzít Putinovu prezidentskou funkci. Takže pozor na něho.
    Albi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je Andrej Mevěděv (novinář), nikoli Dmitrij Medvěděv (místopředseda RB RF)

      Vymazat
    2. Aha, díky za opravu.
      Albi

      Vymazat
    3. Albi - jistě tedy máte na mysli - na Outsidermedia ( https://outsidermedia.cz/jak-rusko-oklamalo-zapad-a-zvedlo-se-z-kolen-1-dil/ - jsou tři díly) článek o tom, jak se Rusko mohlo stát zemí s moderně vybavenou a obrozenou armádou. Přinejmenším je to dobré k zamyšlení. Nestojí za to, podceňovat někoho.
      Ani v Rusku Medveděvovu "obrácení" nevěří zdaleka každý. Jen zopakuji několik faktů. On to byl, kdo jako prezident "usmířil" poprvé od pádu SSSR nepřítele, on to byl, za něhož se zvedaly platy v armádě, on to byl za jehož prezidentování se připravovala "operace Krym" (Nebo také věříte tomu, že to proběhlo ze dne na den jen tak třeba z rozmaru Putina nebo Šojgu?) A on to byl, kdo Američanům jakoby otvíral dveře, ale jak se ukazuje právě dnes, tehdy už je Rusko zavíralo.
      Víte proč u nás komunisté vyhráli v roce 48 boj o moc? Protože tehdy hodnotili lidi podle činů a ne slov. A my jsme už několikrát za posledních cca 35 let prohráli všechny důležité okamžiky, protože jsme dávali na slova a ne na činy. Viz třeba "naposledy" zvolení ODS v rámci "koalice", která nikdy náležitě nehájila zájmy nás, občanů, ačkoliv má slovo občanská přímo v názvu - možná proto aby se tím už nemuseli zabývat. Ale to vše je i v odkazu.
      Jen dodám, že to není zdaleka jen Medveděv, ale zajímavější je ta skupina, která se postavila proti Rusku. Mezi nimi je i zpěvačka, možná ji znáte, Alla Pugačova (prý židovského rodu), cosi jako ruská Helena Vondráčková, oblíbená ještě za Sovětského svazu. Je mezi těmi, kteří vždy vydělávali v Rusku obrovské peníze, ale podle slov a - hlavně - činů ho nanáviděli vždy upřímně a neochvějně. Velké množství občanů Ruska bylo dokonce velmi spokojeno, když takovéto "hvězdy" "zmizely" z Ruska. Pugačova se sice vrátila, ale zřejmě ne proto, aby Rusku pomohla.
      Bedřich

      Vymazat
    4. Ano, myslela jsem tím ten zmiňovaný článek, který navíc korespondoval s názorem V. V. Pjakina - a souhlasím, že podceňovat nepřítele je velká chyba, často nenapravitelná.
      Ale nějak nevěřím, že člověk se mění od horšího k lepšímu ze dne na den.. To snad jen v pohádkách. jinak je pravděpodobnější opačný postup, zvlášť v politice,
      Člověk může "přijít do politiky" - naivní, plný ideálů a dobré vůle věci zlepšit a všem ukázat, že "to jde" ale záhy pozná, že v politice je všechno jinak.
      A vyhlídka na možnost převzít post po dnes nejvlivnějším a nejschopnějším světovém státníkovi - jak jsem přesvědčená - jistě lákavá. Včetně popularity a vysoké podpory obyčejných lidí.
      Ano, je dobré se zamyslet a zkusím, jestli dokážu nesoudit jen podle povrchu.
      Díky za zajímavou odpověď. Albi

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů