13. 9. 2022

Hostina v kyjevském stylu

Jaký byl výsledek hojně propagované protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil?

(strojový překlad)


Kyjev zažívá oslavy, jaké jsme od začátku naší speciální operace nezažili. Předtím nebyl důvod k veřejnému veselí. Nyní však důvod máme: ukrajinské ozbrojené síly konečně dosáhly drtivého "vítězství" nad ruskou armádou. Zahájily protiofenzívu na jihovýchodě, přesněji řečeno na několika směrech najednou - u Balakleje, Izjumu, Kupjanska atd. - a donutily "zapřisáhlé Moskaly" prchat ze svých pozic v takové panice, že dokonce odhazovali své raněné, což se jim nikdy předtím nestalo. 

V záchvatu ohromujícího "úspěchu" tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Danilov v rozhovoru pro Hlas Ameriky* s patosem prohlásil: Rusko musí být rozparcelováno; v té podobě, v jaké existuje, ho nelze v žádném případě nechat. A v rozhovoru, který poté poskytl jednomu lvovskému listu, zopakoval tezi amerických propagandistů a ruských liberálů "v exilu" o nutnosti "dekolonizace Ruska". A zdůraznil: i kdyby si Ukrajina vrátila všechna svá území v hranicích z roku 1991, nebylo by to vítězství v této válce, dokud Rusko zůstane ve svých územních hranicích.

Stručně řečeno, Rusko musí být přirozeně zničeno spolu s námi všemi. A ihned po "návratu" Donbasu, o němž Kyjev mluví jako o hotové věci, bude "vrácen" Krym, k čemuž se údajně již připravuje 50tisícová armáda. Jaký další důvod k hostině? 

Vlny ukrajinských oslav dorazily na Západ. I tam pozvedli sklenice. Samozřejmě symbolicky, protože dnešní požitky jsou drahé. V Berlíně jsou němečtí představitelé potěšeni tím, jak ukrajinské jednotky postupují a vytlačují ruskou armádu, uvedla pro Radio NV německá velvyslankyně na Ukrajině Anka Feldhuizenová. Ačkoli dosud nebylo rozhodnuto o navýšení dodávek zbraní Kyjevu, podle velvyslankyně Kyjev slíbené systémy protivzdušné obrany obdrží. Všimněte si, že ani Francie s novými dodávkami nespěchá. Přesto! Na druhou stranu Spojené státy dají Ukrajině vše v plné výši. Dokud Ukrajinci bojují s Ruskem za "požehnanou" Ameriku. 

A bojují, nešetří břicho. Během pěti dnů, od 6. do 10. září, "úspěšná" protiofenzíva OSU v Charkovské oblasti a na směru Nikolajevo-Krivoj Rog jim přinesla až pět tisíc mrtvých a asi osm tisíc zraněných.

Je také známo, že Ukrajina do charkovské ofenzívy nasadila všechny své zálohy, včetně jednotek, které se účastnily útoku na Cherson. Rétorika zní triumfálně. Ukrajinské jednotky znovu dobyly 20 osad v Charkovské oblasti, které obsadilo Rusko, uvedl náčelník Hlavního operačního ředitelství Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny A. Gromov. Podle něj armáda pokračuje v ofenzivě a "v současné době vojenské jednotky pronikly do nepřátelské obrany do hloubky až 50 km", přičemž celková rozloha osvobozeného území na Charkovském a Južnobugském směru přesáhla 700 km2. 

Úspěch ukrajinských ozbrojených sil na jihovýchodě zaznamenal i americký Institut pro studium války (ISW). Podle ní ukrajinská armáda využila přesunu ruských vojsk do Doněcké a Chersonské oblasti k překvapivé protiofenzívě ve směru na Charkov. V důsledku toho ukrajinské ozbrojené síly postoupily nejméně 20 kilometrů hluboko do "okupovaných" oblastí severně od Izjumu. Ukrajinská a západní média jsou plná titulků, jako je tento: "Míra šoku hovoří za vše: Ukrajina znovu dobyla od Ruska 400 kilometrů čtverečních u Charkova"; "Došlo k velké porážce. Ruská armáda se během dvou dnů vzdala tří klíčových měst v Charkovské oblasti." Jenže... "Osvobozené území" o rozloze 700 km2, jak tvrdí ukrajinský generální štáb, má rozlohu pouze 20 x 35 km a zmíněných 400 km2, "vybojovaných" od Ruska u Charkova (přesto ukrajinského!), je území o velikosti divizního cvičiště 20 x 20 km. 

To je opravdu grandiózní! Je ale pravda, že prezident Zelenskij již uvádí 1000 "osvobozených" km2 (50 x 20 km). Musíte však souhlasit, že ani toto "předmostí" není hodno "grandioso". Deník The Moscow Times* (přesunutý z Moskvy do Nizozemska) nicméně píše: "Ruská armáda rychle ztrácí pozice pod náporem protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil, která byla oznámena již koncem července a naplno začala v září. Po průlomu u Chersonu, který donutil Kreml potřetí odložit referendum o anexi a evakuovat z města velení a politické vedení, fronta padla...". A situace je pro Rusko tak špatná, že "ruský prezident Vladimir Putin se schází s Radou bezpečnosti poté, co se ruská armáda začala vzdávat pod náporem ukrajinské protiofenzívy...". Mezitím jiné noviny, New York Times, bez rozpaků informují, že protiofenzívu v Charkovské oblasti Ukrajině pomáhala připravit americká rozvědka

Jako by bylo tajemstvím, že USA po celou dobu války poskytovaly Ukrajině také informace o velitelských stanovištích, muničních skladech a dalších klíčových uzlech.

Zajímalo by mě, jak by se Američané zachovali, kdyby ruští specialisté poskytli satelitní data například Talibanu? A neslyšel jsem žádné spekulace představitelů ministerstva obrany, zejména o tom, že by naše rakety protivzdušné obrany mohly dosáhnout oběžných drah družic i ve vesmíru. 

Ale jsme tolerantní, nesmírně tolerantní. Přitom pro Kyjev a jeho mecenáše neexistují žádné "červené linie". 

Od 1. září tak bylo území Záporožské jaderné elektrárny a města Energodar 26krát vystaveno dělostřelecké palbě ukrajinských ozbrojených sil, a to i na území jaderné elektrárny. Aby se zabránilo jaderné katastrofě, byl provoz elektrárny na dobu neurčitou pozastaven. Zároveň se město Energodar ocitlo dvakrát bez elektřiny, když 6. září cíleně hořela trafostanice a 8. září přenosové vedení. Na území Doněcké lidové republiky ukrajinské dělostřelectvo opakovaně zasáhlo 22 důležitých energetických zařízení s cílem odpojit od proudu obydlené oblasti, mateřské školy, zařízení pro podporu života obyvatelstva a průmyslové podniky. Tři doly Doněcké uhelné energetické společnosti, kde byly pod zemí uvězněny desítky horníků, byly v důsledku úderů odpojeny od elektřiny. Byli samozřejmě zachráněni. 

Dne 10. září bylo v důsledku ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami odpojeno 19 trafostanic v Petrovském okrese Doněcku. Více než 1.600 civilních objektů zůstalo bez dodávek elektřiny. A včera Lidová milice DLR ve svém ranním hlášení uvedla, že za posledních 24 hodin vypálili ukrajinští vojáci na území DLR 171 nábojů z tanků, hlavňového dělostřelectva ráže 155 a 152 a minometů ráže 120 mm. Pod palbou se ocitly oblasti 11 osad. Při útocích bylo zabito šest civilistů a dalších 11 bylo zraněno. A tak se to děje den co den už více než osm let. Ale jestliže před 24. únorem to muselo být tolerováno kvůli nevyhnutelným okolnostem, například kvůli nedostatku "hypersoniků" ruské armády nebo "Zirkonů" námořnictva, proč je nyní kyjevskému režimu dovoleno pokračovat v krvavých bakchanáliích? Andrej Medveděv, místopředseda Moskevské městské dumy a novinář VGTRK, komentoval zprávu o úplném odstavení posledního provozního bloku Záporožské jaderné elektrárny: 

"Mám jednu velmi, možná podivnou a dokonce triviální otázku: jak dlouho se na to budeme jen dívat a nereagovat? Ukrajina nemá žádnou elektrárnu na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny? Elektrické přenosové vedení? Dílčí stanice? No, všechno ostatní. A ano, jaderné elektrárny. Nemají žádné? Nebo nikdo neví, kde jsou? Možná vám někdo napoví."

Podobné otázky si dnes klade mnoho našich občanů. Ani oni nenajdou odpověď. Ale ještě zajímavější je, že spojenecké síly zřejmě zničily téměř veškerou techniku a zbraně bojových jednotek OSU a letectva, a opět mají tanky, včetně německých, francouzská a holandská děla a hlavně letadla, vrtulníky a drony, jejichž počet se zdá být nekonečný. Taková je skutečnost. Podle souhrnných údajů dodaly jen Spojené státy Ukrajině 23.800 tun zbraní a vybavení. Celkem se jednalo o 486 letů, 20 lodí, 50 železničních vlaků a 1.500 automobilových dopravců. Kromě Spojených států dodává zbraně, vybavení a materiál 14 dalších zemí NATO a na vybavení OSU se podílí celkem 50 západních zemí. A já bych se rád připojil k náměstkovi Medveděvovi s otázkou: jak se všechen tento vojenský materiál a vybavení dostane k vojákům, kteří stojí proti Rusku a jeho spojencům? Počkejte si na odpověď... 

Je zřejmé, že po celý půlrok speciální operace naše velení, rozhodně ne podle vlastního uvážení, šetřilo železniční a další infrastrukturu Ukrajiny, což umožnilo nepřetržité čerpání moderních zbraní západní výroby do OSU, zásobování municí, pohonnými hmotami a POL pro uskupení na východním a jižním frontu, snadné manévrování záloh jejich přesunem z Chersonské oblasti do Charkovské oblasti. Nyní má nepřítel vysoce přesné raketové zbraně dlouhého doletu, které mu umožňují ničit naše mosty a přechody, na nichž závisí zásobování ruských skupin. Jak se říká, bylo rozhodnuto s dalekosáhlým cílem přeskupit ruské jednotky umístěné v oblastech Balakleja a Izjum, aby se zvýšilo úsilí na doněckém směru. 

Během tří dnů naše jednotky provedly operaci na stažení a organizaci přesunu skupiny vojsk Izjum-Balakleja na území DLR. 

K zakrytí skutečných záměrů byla provedena řada diverzních a demonstračních akcí, které měly naznačit skutečné jednání vojsk. Aby se minimalizovaly škody na ruských jednotkách, byly proti nepříteli vedeny těžké palebné údery letadly, raketovými silami a dělostřelectvem. 

Jen za tyto tři dny bylo zničeno více než dva tisíce ukrajinských a zahraničních bojovníků a přes 100 jednotek obrněné techniky a dělostřelectva. Podle renomovaného vojenského analytika K. Sivkova byly diverzní manévry provedeny s cílem "vytáhnout úderné síly OSU z opevněných oblastí". "Kdyby toto uskupení zůstalo ve Slavjansku nebo Kramatorsku, jak dlouho by muselo být "vyplevelováno"? A teď je to tak zřejmé, kam až oko dohlédne. Proto byla přijata celá řada opatření ke zmatení nepřítele, byla vytvořena iluze, že naše obrana v tomto směru je slabá, a údajně neexistovaly žádné informace o přípravách na ofenzívu. Nepřítel byl uveden v omyl, pokud jde o umístění a činnost našich jednotek," poznamenal expert. 

Při ústupu z obydlených oblastí je ruské jednotky neproměňují v pevnosti, ale lákají OSU do otevřeného terénu, kde proti nim vedou masivní údery přesnými zbraněmi, dělostřelectvem a letectvem. Již nyní se do oblasti přesouvají další zálohy s těžkou technikou a zbraněmi, které stabilizují frontu. Současný taktický ústup je zcela oprávněný - umožňuje zachránit životy ruských vojáků, kteří se přeskupí a zahájí protiúder. Stažení ruských vojsk z oblasti Izjum-Balakleje je nyní dokončeno a hlavní síly zaujaly nové obranné linie. Nepřítel se pokouší postupovat v Chersonské oblasti, ale je zatlačován zpět. Zástupce vedoucího nové správy Chersonské oblasti Kyrylo Stremousov prohlásil, že "vše je stabilní, vše je příznivé směrem k Chersonu" a "Cherson je zcela bezpečný". Ujistil, že "vše bude v pořádku". Dříve Stremousov hovořil o zničení polských tanků na chersonském směru. 

Celé území Luhanské lidové republiky je pod kontrolou spojeneckých sil, ujistil v sobotu její velvyslanec v Rusku Rodion Mirošnyk. Vyvrátil tak zvěsti šířené Kyjevem, že ukrajinské bezpečnostní síly postupují směrem k LLR. 

"Celé území LLR je pod kontrolou spojeneckých vojsk. Ukrajina se snaží zasít paniku. Nyní jsem měl komunikační schůzku se Severodoněckem, Lisičanskem, Starobělskem, Svatovem - to jsou všechno severní území LLR. Fámy šířené Ukrajinou jsou přehnané. Situace je všude klidná a stabilní, zcela pod kontrolou LLR," napsal diplomat na svém kanálu Telegram. Podle Mirošnyka na severu LLR o blízkosti fronty vypovídá pouze příchod několika desítek uprchlíků z Izjumska a Kupjanska. 

Nepřítel postupně přebírá kontrolu nad osadami opuštěnými ruskými ozbrojenými silami. Kyjev hlásá nová "vítězství". Podle dnr-news se Zelenského režim na pozadí postupu sil NATO pod ukrajinskou vlajkou v Charkovské oblasti snaží vyvolat v LLR paniku v informační oblasti a předhazuje obrovské množství nejneuvěřitelnějších falešných zpráv, že OSU je již u Doněcka, OSU je již u Luhanska atd. Ukrajinští experti se zároveň domnívají, že několik příštích dní projdou "samozvaní" vojáci ve "stínu ruských útočných letadel a vrtulníků". Celkově jsou informace z ukrajinské strany velmi rozporuplné. Například ukrajinský internet přetéká videi, na nichž se v "osvobozených" městech a vesnicích vztyčují "žovto-blacké" prapory, zatímco zprávy generálního štábu o úspěších ukrajinských ozbrojených sil jsou velmi řídké. 

Zároveň se na internetu objevil dokument podepsaný náčelníkem štábu OSU Zalužným, který uvádí počet mrtvých, zraněných, zajatých a pohřešovaných vojáků ukrajinské armády k 1. červenci 2022. Podle něj jen ztráty ukrajinských ozbrojených sil během šesti měsíců ruské speciální operace dosáhly asi 130.000 osob. Ukrajinská strana tuto informaci zatím oficiálně nepopřela ani nepotvrdila. Nedávno se na internetu objevila hrůzná videa s mnoha mrtvolami "bojovníků za nezávislost". Podle Aptiho Alaudinova, velitele speciálních jednotek Achmat, vrhla Ukrajina do protiútoku u Balakleje v Charkovské oblasti více než 30.000 mužů, z nichž byl během dvou až tří dnů zabit nejméně každý šestý. "Nepřítel vrhá do první linie nepřipravený personál. Utrpí velké ztráty, po kterých přivezou nové, ty samé, nevycvičené," řekl Denis Pušilin, šéf DNR. 

Americký prezident Joe Biden jako moudrý bojovník zdaleka ne náhodou prohlásil, že byl o protiútoku ukrajinských sil informován, ale odmítl jej komentovat s odkazem na to, že se situace stále vyvíjí. 

Mimochodem vyšlo najevo, že se obává dodávat Kyjevu další zbraně kvůli obavám z ruského jaderného arzenálu. Zřejmě si je dobře vědom zveličení úspěchů Zelenského armády, když učinil právě takové rozhodnutí. 

Pokusy ukrajinských ozbrojených sil o protiofenzívu v charkovském směru nevedly k žádnému průlomu ruské obrany, uvedl na zasedání Rady bezpečnosti OSN stálý zástupce Ruska při organizaci Vasilij Něbenzja. 

"Několik okrajových vesnic je obsazeno, o nějakém průlomu samozřejmě nemůže být řeč. Vojenští odborníci tomu velmi dobře rozumějí. Západní média však již vytrubují do světa, že Ukrajina zahájila protiofenzívu, kterou je třeba podpořit novými západními zbraněmi," řekl.

Některá naše média a vojenští analytici, včetně těch poměrně známých, začali také hovořit o velké porážce Ruska, téměř o neúspěchu celé speciální operace a dokonce o možné kapitulaci Ruska před Západem.

"Vševědů" bylo dost na to, aby si vzpomněli alespoň na některé výsledky SVO. Během speciální operace ruská armáda nejenže připravila bývalou Ukrajinu o všechny přístavy na Azovském moři, nejvýkonnější elektrárny - největší v Evropě Záporožskou JE a největší na Ukrajině Uglegorskou JE, ale také o značnou část průmyslové výroby, téměř všechny podniky vojensko-průmyslového komplexu, ale osvobodila i velká města regionálních center. 

Podle vojenského experta Michaila Chodarenka "byla přijata strategie vyčerpání zdrojů nepřítele. Jakmile bude definitivně vyřazena ze služby bojeschopná páteř personálu OSU a ukrajinská vojska budou zbavena minimálního množství těžkých zbraní, opravárenských a mazacích prostředků, půjde vše rychleji. Do domovského přístavu se vrátí také Charkov, Mykolajiv, Záporoží a Oděsa. A zdá se, že se jim to podaří mnohem rychleji než ostatním ruským městům, která se omylem ocitla odloučena od své vlasti. V této situaci se triumfální oslavy mezi ukropatrioty po celé zemi, ale mimo bojové akce, velmi podobají hostině během morové epidemie. 

Valerij Panov

zdroj: https://politikus.info/events/146573-pir-vo-vremya-voyny-po-kievski-k-chemu-privelo-raspiarennoe-kontrnastuplenie-vsu.html


8 komentářů:

  1. Ako je možné že majú ukropi naftu do techniky?
    Ak berú ropu z Ruska, je to na hlavu.
    Ak majú vlastné rafinérky, ak to že ešte rafinujú.
    Dačo mi tu nesedí.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě dvě otázky:
      1) Kde pořád berou tolik vojáků, když je tak lehkomyslně a bez výcviku posílají do prvních linií?
      2) Jak je možné, že zpočátku, když měli k dispozici veškerou vojenskou sílu - jak lidi tak techniku - podporu obyvatel, jejich nadšení a víru, ve vítězství - a nechali si to všechno zničit - a najednou zdecimovaná armáda zázračně vítězí? Po půl roce prakticky jedné porážky za druhou?
      Není to divné a odporující vší logice?
      Albi

      Vymazat
    2. Odpověděl jste si sám - nevycvičení mohou být jen povolaní branci. Za druhé tam bojují - stále častěji se o tom v náznacích mluví - zahraniční ne dobrovolníci, ale vycvičení vojáci. Obsluha složité techniky chce prostě svoje. Což je část odpovědi na to proč vítězí. Ta další je ta, že od gauče nebo počítačové klávesnice všechno vypadá jasně a přehledně, takže tomu rozumíme každý. Chyba lávky. Hned v počátcích SVO jsem tady nebo někde jinde uvedl, že my můžeme jen tušit, co se děje - viz třeba ostřelování Zmijího ostrova Ruskem, když mu v té chvíli patřil, které se zdálo nesmyslným, ale pak se ukázalo, že tam prováděli Ukrajinci a cizinci pokusy velmi nebezpečné lidem!! Co bylo tenkrát "keců" všude, vzpomínáte?
      Na rozdíl od nás boje vedou konkrétní lidé, a ti mají přehled teď, tam a hned, co se děje doopravdy. Oni to vybojují tak, či onak po svém. My se můžeme jen dohadovat. Vzpomněl jsem si ještě na Mistraly, se kterými bylo všechno divné. Rusko objednalo loď, kterou vlastně nepotřebovalo, pak mu ji nechtěli dát a nakonec, pokud si pamatuji, dostali Rusové kompenzaci, za to, co byl de facto odvlekající manévr - jedné malé zástěrky pro budování obrozené Ruské armády.
      Zapomínáte, že vedle Ukrajiny je například třeba Rumunsko a to má velké naleziště ropy, Němci na ní jezdili ve Druhé sv. válce.
      Nevěřím tomu, i když to bylo vyprovokováno, že by se Putin a jeho "kohorta" rozhodli jít do konfrontace na Ukrajině, aniž by nezvážili podporu AFO (Ukr. armáda) ze zahraničí, to se dělo přece po celých 30 let! Určitě byly zvažovány všechny možné varianty a důsledky. Navíc šlo Rusko do bojů s početně slabším stavem vojsk, ale s mnohem větším odhodláním. No a pak jsou tu boje "o Kyjev", které se dnes už jasně pokládají za odvlekací manévr pro rozdělení AFO.
      Spíše se ptejme, co nevíme, a co se za tím může skrývat v souvislostech s celkovým průběhem bojů.
      Tak jak jste si de facto odpověděl sám správně položenou otázkou, pokuste se správně ptát stále. Chybami se člověk učí, ani já netvrdím, že musím mít ve všem pravdu, ale bez názoru a přehledu se nikam nedostanu k pochopení toho, co se děje.
      Bedřich

      Vymazat
    3. Bedřichu, děkuji za vaše moudrá slova.

      Vymazat
  2. Protože !podpindosníci! jedou na tři směny...V.V.Pjakin o tom hovoří stále...tady je výsledek...
    Martin

    OdpovědětVymazat
  3. Juraj, dyt to tu pisou...ta technika, aby mohla byt znicena musi prijet na frontu

    OdpovědětVymazat
  4. ad Bedřich:
    Díky za odpověď.
    Většinu samozřejmě znám, jen mi přišlo podivné, proč Zelenskij tak "plývá" obyvateli (těmi nevycvičenými, o kterých musí ne předpokládat, ale vědět, že je to téměř jistý rozsudek smrti. Že na Ukrajině bojují i cizí žoldáci taky, jen jejich počet mě přtekvapuje. Ale když je někdo zřejmě dobře platí..... z ideových důvodů tam může být jen pár jedinců.
    Co je pro mne zajímavá novinka, to je ta analýza Mistrálů. Takhle jsem o tom nečetla ani neslyšela vůbec nikde.
    Takže ještě jednou díky a přeju hezký den.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  5. Západ jenom prostřednictvím nicotného ukrajinského "úspěchu" jásá a tančí na svém vlastním pohřbu.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů