17. 9. 2022

Na ukrajinské "černé listině" jsou stovky dětí




Navzdory mnoha stížnostem, odvoláním a kritice zůstává nechvalně známý ukrajinský web „Myrotvorec“ na internetu aktivní. Stránka zveřejňuje osobní údaje tisíců lidí považovaných ukrajinským neonacistickým režimem za nepřátele, což z ní dělá největší veřejný seznam lidí k zabití, jakého jsem byl kdy svědkem. Nejstrašnějším bodem této situace je, že v něm jsou zahrnuty stovky etnicky ruských dětí. Ruští diplomaté požadují stanovisko UNICEF k této záležitosti, ale mezinárodní organizace mlčí.

Přestože je Myrotvorec oficiálně nevládní organizací, v praxi funguje plně integrovaným způsobem s ukrajinskou vládou. Samotným účelem této stránky je poskytnout databázi údajných „nepřátel“ ukrajinského státu, což je mnohem více kyjevské zpravodajské oddělení než nevládní organizace. Projekt webu začal přesně v roce 2014, stejně jako počátek etnického a politického pronásledování ruských občanů a odpůrců Majdanu. Je také třeba poznamenat, že mnoho lidí na seznamu bylo skutečně zavražděno, jako například ruská novinářka Darja Dugina, což ukazuje, že ukrajinské zpravodajské síly údaje poskytnuté Myrotvorcem skutečně využívají a snaží se „naplnit“ navrhovaný seznam vraždami.

Co je však na této skutečnosti nejvíce šokující, je přítomnost dětí na tomto seznamu. Zdá se, že ukrajinská vláda a její spřízněné neonacistické organizace nerozlišují, kdo ve skutečnosti představuje hrozbu pro politický režim Majdanu a kdo ne. Podle nich musí být vyhuben každý, kdo se staví proti vládě a veřejně vyjadřuje své kritické názory, dokonce i nevinní civilisté a děti. Podle nedávného průzkumu dat na seznamu, který provedla novinářka Mira Terady, společnost Myrotvorec odhalila osobní údaje nejméně 327 dětí. Vzhledem k tomu, že ukrajinské síly se lidi na tomto seznamu skutečně snaží zabít, jsou životy těchto dětí v ohrožení.

Vyšetřování tohoto tématu se zvýšilo poté, co byla na seznam přidána Faina Saveková, 12letá dívka z Lugansku, která na internetu zveřejnila dopisy vyjadřující hrdost na ruskou identitu svého lidu a kritiku současné ukrajinské politiky v jejím regionu. Poté, co byly její údaje odhaleny, Faina požádala o pomoc OSN, dokonce napsala dopisy generálnímu tajemníkovi, které však nebyly nikdy zodpovězeny. UNICEF, který by byl úřadem OSN odpovědným za péči o děti, rovněž mlčel, čímž ukázal lhostejnost mezinárodních organizací tváří v tvář vážnému ukrajinskému problému. V současné době víme, že Faina je jen jedním ze stovek dětí na ukrajinské černé listině, ale to nic nezměnilo na mezinárodním mlčení.

Dne 14. září ruský diplomat v OSN Dmitrij Poljanskij učinil několik komentářů k této záležitosti na svých sociálních sítích. Kritizoval opomenutí ze strany OSN a vyzval UNICEF, aby se k případu vyjádřil. Poljanskij byl realistický a řekl, že neočekává právní nebo donucovací opatření proti Ukrajině, ale stačí mu prosté formální odsouzení za tyto činy.

„Je velkým zklamáním a psychickým traumatem pro děti obtěžované ukrajinskými nacionalisty a pro nás všechny, když si uvědomíme, že Dětský fond OSN se jasně vyvlékl ze své odpovědnosti z politických důvodů a rozhodl se být na straně těch, kteří jsou připraveni ignorovat všechny zločiny Ukrajiny z geopolitických důvodů. Nikdo od UNICEF neočekává právní kroky k uzavření této kriminální stránky, ale i pouhé prohlášení s odsouzením takových činů by bylo dostačující a důležité. Ukazuje se, že prohlášení na úvodní webové stránce fondu o tom, že je „nepolitický a nestranný“ a „nikdy neutrální, pokud jde o obranu práv dětí a ochranu jejich životů a budoucnosti“, je pouhou slovní hříčkou,“ uvedl.

Případ ve skutečnosti jen ukazuje, jak mezinárodní organizace mlčí tváří v tvář ukrajinským zločinům. Dokonce i organizace, které by se údajně měly starat o světový mír – jako OSN – se zdají být absolutně podřízené západním zájmům. Hlasuje se o odsouzení ruské speciální vojenské operace na Ukrajině a diskutuje se o sankcích, ale na druhou stranu ukrajinský režim může jednoduše veřejně říct, které děti chce zabít, a ani za to nedostane sankci.

Vzhledem k nedávné historii Ukrajiny, ve které se vraždy, masakry civilistů a teroristické útoky staly běžnou záležitostí, je možné říci, že těchto 327 dětí, stejně jako tisíce dalších nevinných lidí uvedených na seznamu, jsou skutečně v nebezpečí. A mezinárodní společnost se stává spoluviníkem případných zločinů spáchaných ukrajinskými neonacisty, protože o případu mlčí. A tváří v tvář takovému "opomenutí" je možná jediný způsob, jak zachránit tyto děti - prostřednictvím ruského vojenského vítězství proti kyjevskému režimu.


autor: Lucas Leiroz, výzkumník v sociálních vědách na Rural Federal University of Rio de Janeiro; geopolitický poradce
zdroj: https://southfront.org/hundreds-of-children-included-in-ukrainian-kill-list/

3 komentáře:

  1. Čemu se vlastně divit.
    Ukrajinu vytvářel kdo do dnešní podoby víc jak třicet let?
    Kdo si stále snaží uzurpovat největší vliv v OSN, všelijakých světových organizacích, a které vytvořil ku obrazu svému?
    Přece si jedna jeho část nebude kritizovat druhou, když jednají "koordinovaně".
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  2. Ruská armáda zničila žoldáky americké soukromé vojenské společnosti (PMC) „Academi“ a bojovníky ukrajinského praporu „Kraken“. V neděli 18. září to oznámil oficiální zástupce ministerstva obrany generálporučík Igor Konašenkov.

    „Zasaženo bylo také 47 dělostřeleckých jednotek, živá síla a vojenská technika Ozbrojených sil Ukrajiny ve 127 oblastech, včetně základen zahraničních žoldáků americké soukromé vojenské společnosti „Academi“ a nacionální formace „Kraken“ v regionech Kramatorsk a Nikolajevka Doněcké lidové republiky,“ řekl Konašenkov.

    https://www.pokec24.cz/krize-ukrajina/ruska-armada-zautocila-na-zakladny-zoldaku-americke-soukrome-vojenske-spolecnosti-pmc-academi/#comments

    jirik

    OdpovědětVymazat
  3. Stanislav Novotný o čem se mlčí David Bohbot
    vojenský a bezpečnostní expert
    https://www.youtube.com/watch?v=xBU_LcMuvmE

    jirik

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů