11. 4. 2022

Tinktura z mladých borovicových výhonů



Tento článek nebude ani tak o přesném návodu k výrobě tinktury, jako spíš o konkrétní zkušenosti s ní. Na výrobě není nic zvláštního, stačí naplnit zavařeninovou sklenici mladými výhony borovice a zalít lihem. Poté co se líh obarví do zelena, se obsah scedí a naředí na 40 - 45%.



Zkušenost s tinkturou

Letos v předjaří jsem hrdinně ořezával stromy ve studeném vichru a nachladil jsem si obličejové nervy. Rozbolela mne i jizva na čele, stará 41 let. Během vyhánění zánětu termoreflexními nálepkami jsem dostal zánět slzných kanálků. Po doléčení jsem dostal zánět nervu vedoucímu k dvojce vpravo nahoře. Zub se rozbolel a zánět ho mírně vytlačil z dásně. Tento zub zlobí už čtvrtý rok, obyčejně každé předjaří. Ve snaze udržet ho naživu, jsem ho opět léčil nálepkami. Hlavní akupunkturní bod se nachází nad horním rtem, vzdálen na šířku ukazováčku od pravé nosní dírky směrem doprava. 

Zub bolel celý týden, až jsem ve slabé chvilce myslel že budu muset k zubařce, aby mi vytáhla zubní nerv. A pak jsem si vzpomněl na borovicovou tinkturu, kterou jsem si udělal loni, snad v předtuše že ji budu potřebovat.

V Řecku se víno odjakživa stabilizovalo piniovou pryskyřicí. Takovému vínu se říká retsina. Protože zánět zubního a lícního nervu byl doprovázen zahleněním nosu, které dokázaly uvolnit farmaceutické nosní kapky, usoudil jsem že zánět způsobila mykóza. Mykóza je v podstatě kvasinkové onemocnění. A když piniová pryskyřice dokáže zamezit množení kvasinek ve víně, mohla by borovicová tinktura dát na frak zánětu nervů. Tolik moje logika.

Dávkování jsem obšlehl od Scotty z filmu Pekařův císař, když namíchal elixír mládí. Tedy "co kdo snese". Byl jsem odhodlán řídit se mongolským příslovím "raději opilý pod koněm, než-li mrtvý (zub) v sedle". Vypil jsem ale jenom dvě deci, protože pak se mi začalo nepříjemně brkat po jehličí. Víc jsem nesnesl. Léčba proběhla večer. Po probuzení se bolestivost zubu zmenšila na 10% původní bolestivosti a věděl jsem že mám vyhráno. Tak rychlé zlepšení jsem opravdu nečekal. Podle zkušeností vím, že ještě asi pět dnů musím užívat tinkturu a lepit nálepku, aby se nerv doléčil, vyčistil a nedošlo k recidivě.

Tuto zkušenost píšu proto, že se mne několik lidí ptalo jak léčit záněty lícních a čelistních nervů. Tak snad jim tato rada bude k užitku. 


MUDrland Wenca



4 komentáře:

  1. Děkuji a taky se přidám s radou, co funguje na zuby mně. Tento olej používám ke kloktání (např.3-5 kapek do vody 5-15 minut) nebo neředěný namazat na potřebné místo. Výborně funguje proti bolesti, zánětu atd...Za tu cenu veliké množství 100ml a kvalita je výborná. Mažu i na drobné ranky, říznutí, oděrky, bodnutí od komára atd...
    https://www.dumbylinek.cz/bylinne-esencialni-oleje/197/olej-z-24-lecivych-bylin-100-ml?search_query=etericky%20olej&fast_search=fs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip. Nicméně se řídím Murphyho zásadou "pomocnou ruku najdeš s největší pravděpodobností na konci své paže". A protože nás naši západní partňjoři vmanipulovali do situace, ve které může váznout zásobování, raději používám to co najdeme v naší zemi, nebo si to můžu vyrobit sám.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  2. Aktualizace a rekapitulace

    První, větší dávku tinktury jsem užil v sobotu večer. Zub úporně bolel a nemohl jsem kousat. Do nedělního rána došlo k výraznému zlepšení a večer jsem napsal článek. Dnes v úterý ráno, tedy 60 hodin od začátku užívání, zub nebolí, nevyčnívá, akorát je trochu citlivější než okolní zuby. Kdybych to měl vyjádřit číselně, tak bolestivost klesla na 1 - 2% původní bolestivosti.

    Kdo trpí chronickými záněty obličejových a zubních nervů, může termoreflexní nálepky vyzkouěet kombinaci s antibiotiky které mají i antimykotický účinek. Účinek nálepek na roztažení cév je velmi důležitý, to aby se antibiotika, nebo rostlinné léčivé látky obsažené v tinkturách, dostaly do zanícených cév vyživujících nervy. Zopakuji co už jsem dříve psal a to že slabý, anebo pomalý nástup účinku antibiotik je způsoben podstatně omezenou průtočností cév bolestivých partií. Kolonie bakterií se rozrůstá a ucpává cévy. Tlak krve v místě omezené průtočnosti pociťujeme jako bolest. Teprve roztažením cév účinkem nálepek, se dostanou antibiotika tam kde je tělo potřebuje nejvíc.

    Silný účinek tinktury z mladých výhonků borovice mne docela překvapil, určitě stojí za vyzkoušení.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvar z vršků borovic je výborný na bércové vředy. To vím už 40 let. Na zuby je ideální řepíčkový olej. Maratónec by mohl vyprávět.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů