21. 4. 2022

Procházka po Mariupolu



Video, na které je odkaz dole, natočil jistý Ital den a půl po vstupu ruských jednotek do Mariupolu. Na záběrech natočených v blízkosti závodu Iljič je vidět mnoho mrtvol v různém stádiu rozkladu. Těla leží na chodníku i na silnici už několik týdnů. Kolemjdoucí říkají, že šlo o civilisty, většinou tovární dělníky. Na otázku, kdo to udělal, shodně odpovídají: odstřelovači, nacisti, ukrajinská armáda.
"Proč?"
"Měli takový úkol: zabíjet lidi a ničit infrastrukturu."


‼Důrazně nedoporučuji sledovat lidem se slabou psychikou‼


9 komentářů:

  1. Vlabi, odkaz nefunguje. Buď už video stáhli, nebo se k němu můj počítač neumí prokousat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus jiný prohlížeč. Mám ověřeno, že například v Opeře nejde, ale ve Firefoxu ano.

      Vymazat
    2. Přehrálo se i v opeře ale seká se . Doporučuju sledovat napodruhý až je video načtený do cash .

      Vymazat
    3. Já používám Brave a video v pohodě. Honza

      Vymazat
  2. Většinou se raději nedívám, ale tohle je druhé video, kdy kolemjdoucí procházejí kolem těch mrtvých bez povšimnutí - to je tam opravdu nechají jen tak ležet, nikomu to nevadí, všichni už jsou tak tupí?
    Albi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Albi,
      závod Iljič byl po celou dobu obsazen azovci a ukrajinskou gardou a ti stříleli po všem, co se hnulo. Teprve nyní je město úplně osvobozené, ze sklepů po týdnech vylézají civilisti, a tak i ti mrtví se snad konečně dočkají důstojného uložení.

      Vymazat
    2. Každý takový zážitek se po určité době stává příčinou otupení. Ne proto, že by lidé byli lhostejnými, ale protože toho viděli kolem sebe mnoho za posledních osm let. Lidé se vždy musí soustředit na to jak přežít.
      Viděl jsem nedávno film Zatykač na královnu, česká detektivka, kde Menšík ve své roli pronáší slova, že byl (jako) za války v Rejchu a tam uklízeli následky bombardování německých měst. Zprvu se jim dělalo špatně, ale pak, protože chtěli přežít, si "zvykli". Potlačili to nepříjemné.
      Souhlasím s tím, že oběti budou nakonec důstojně pohřbeny. A také nesmíme zapomínat, že po odchodu Ukrajinských je nebezpečí min. A miny mohou být schovány kdekoliv. Dnes už - bohužel - miny nemusí být tak "dobře viditelné". Odhaduji, že možná bude nutno vyčištění města od obětí provádět za přítomnosti specialistů na odminování.
      Ostatně hodně vysvětlují i sami občané města v tom videu.
      Video - prohlížeč Brave, vypnutá, jinak neustále zapnutá VPN, pak to jede.

      Operu jsem opustil (po několika letech), protože tam některé stránky prostě přestaly fungovat v jakékoliv konstelaci. Možná mi to prošpikoval nějaký "český vládní vir" od "Seznamu", který jsem tam měl. Brave (tam ten Seznam nehodlám instalovat) mohu prozatím jen doporučit a zvláště proto, že můžete jako rozšíření použít VPN i zadarmo (Zenmate) a je tam i možnost okna, přímo bez jiných nastavování, prohlížeče s Torem. Brave využívá DuckDuckGo, ale upravené a je lépe si nainstalovat plnohodnotný DuckDuckGo, kde si můžete všechno nastavit přesně podle sebe. Ale samozřejmě je to vše na úkor rychlosti reakce, ale vláda mne naučila trpělivosti. Jen chci upozornit, že v případě tomto je nejlépe mít D. v horní liště a pokaždé jít na vyhledávání tamtudy a ne přímo přes vyhledávací řádek.

      Bedřich

      Vymazat
  3. Me to bezi v Opere ne androidu dobre, ale radeji bych popravde koukal na neco jineho. Nicmene diky za odkaz.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlabi a Bedřichu,
    díky za odpovědi - máte oba pravdu. Člověk by to opravdu musel zažít "na vlastní kůži".
    Tady jsem to brala spíš jako ukázku té proklamované starosti ze strany kyjevského režimu o civilisty, kterým nedokáže ani zajistit ochranu při nutných pracech "mimo kryt". Pravděpodobně ani netuší, že ponecháním mrtvých na volných prostranstvích si navíc koledují o další (zdravotní) problémy.

    Jen doplním - samozřejmě vím, že většina těch mrtvých civilistů jde na účet banderovců, tj. oficiální kyjevské vlády a pokud ta se takhle chová k živým, pak k mrtvým projevit nejakou lidskou slušnost je pod jejich rozlišovací schopností.
    Albi.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů