26. 4. 2022

Jarní upomínka

V tomto kratičkém článku bych chtěl pouze upozornit, že raší jarní léčivky. Nebudu zde podrobně vyjmenovávat jejich účinky, ty si potřební určitě najdou sami. Berte článek pouze jako připomenutí, na co byste možná zapomněli. 
V době rašení je obsah účinných látek nejsilnější, proto je optimální čas k jejich užívání. Všeobecně lze říci, že tyto byliny nezpůsobí žádný medicínský zázrak, ale určitě napomohou zvrátit stav chronických obtíží k lepšímu. Využíváním drobností které nám poskytuje příroda, od bylin přes opalování až po tuzemské rozmanité ovoce a zeleninu, si ušetříte čas strávený v čekárnách ordinací. 

Kopřiva všeobecně čistí krev a nejlepší jsou mladé výhonky. Proto je vhodná k jarní detoxikaci nejen při revmatických potížích, ale i po zimních chřipkách a zlovidech. Dá se z ní udělat odvar i špenát. I když odvar asi není to správné slovo. Já osobně všechny odvary dělám tak, že byliny dám do studené vody a ohřeju na teplotu kolem 80°C. Pro určení teploty bez teploměru, při této teplotě se tvoří na dně bublinky vzduchu. Nechám zchladnout na pitnou teplotu a je hotovo. Byliny nechávám v odvaru. 
Kopřiva odvápňuje, proto je vhodné ji doplnit minerální tabletkou. Užívá se přibližně hrnek, po dobu 14 dní. Není vhodná k dlouhodobému užívání. Když dávkování přeženete, může se stát že budete smrdět i z fotky.
Začíná rašit jitrocel, který především uvolňuje hleny. Proto je vhodný k doléčení dýchacích potíží po nemocech, kterými nás obdarovali naši západní partňjoři. 
Mimochodem, v souvislosti s biologickými laboratořemi, jsem se od kamaráda dozvěděl, že onemocněl zlovidovými příznaky v Gruzii. Stalo se to půl roku před oficiálním vypuknutím pandémije (od slova zmije). A pokud si dobře pamatuju, tak už předtím kolovaly neověřené zprávy o biologických laboratořích právě tam. Takže jim z laboratoře něco uteklo předčasně. 
Brzy začne kvést hloh. Na jaře se sbírají květy a listy, které se suší nebo macerují v lihu.
Závěrem ještě k tinkturám. Pokud si vyrábíte tinktury a nevíte, kolik lihu si máte koupit, je určitě vhodné koupit raději víc. Přebytky můžete použít k česnekové tinktuře, která je vhodná nejen k normalizaci krevního tlaku, ale také ke zmírnění potíží, jež nám způsobují různé šlichty ze závodky a od Tricatela. K její výrobě je nejhodnější česnek bez chemie, tedy z vlastní zahrádky. Pokud nejsou hlávky od hlíny, rozpulte je a nakrájejte napříč vlákny i se slupkami. Zalijte lihem. Nejlepší je tinktura více let stará, ale dá se užívat už po 14 dnech. Nezapomeňte ji před každým užitím promíchnout, abyste využili i spodní vrstvu obsahující léčivé silice. 

MUDrlant Wenca


1 komentář:

Podmínky pro publikování komentářů