9. 10. 2018

Expedice po stopách jižních okrajů Hyperboreje 3


Ráno jsme po snídani vyrazili na další dlouhou cestu nejdřív do Gimoly onou zmíněnou terénní cestou a pak po místních roletách cca 200 km do Medvežjegorsku, kde jsem se napojili na hlavní silnci E105 spojující Pitěr s městy na severu (Murmansk, Severomorsk…). Po ní jsme ten den minuli Solovecké ostrovy, chtěli jsme je dát až při zpáteční cestě, spolu s malými ostrůvky Kuzova a Německij, které se zdají být celé ze žulového betonu a jsou na nich kamenné labyrinty. Následně jsme dojeli až k řece Kem, kde jsme přenocovali. U řeky jsme vyprali špinavé prádlo, nachytali ryby a vysprchovali se naší venkovní autosprchou. Sice máme v Sobolu teplou vodu, ale kdo se nesprchoval venku v nějakých 8°C s hejny útočících komárů, netuší o čem mluvím :-)





U Kemu jsme v podstatě poprvé zažili, zač je toho loket s ruskými komáry. Bez moskytiéry na hlavě a rukavic se prakticky nedá středoevropskému Slovanovi existovat :-) A teď si představte, že chcete večeřet! Před každým soustem musíte síťku poodhrnout a během toho vám pod ní vletí pár komárů, které si pak fackama rozmažete po obličeji i s vlastní krví. Stalo se mi několikrát, že jsem si kus jídla rval do pusy skrz síťku (rajče jsem skoro propasíroval) a naopak se mi podařilo si plivnout do síťky zevnitř, když jsem chtěl vyplivnout kus nerozžvýkatelného obsahu konzervy. Od tohoto zážitku jsme se vždycky smáli představám našeho hereckého ministra obrany o tom, jak napadnout Rusko z pobaltských zemí. Stačilo by, aby vojákům zapomněli nafasovat kvalitní repelent, a do týdne by bylo po válce. I bez boje :-D A vůbec jsme nezáviděli vojákům wermachtu, kteří si tohle museli zažít ve Velké vlastenecké válce. Podle mě neměli šanci SSSR porazit už jenom kvůli těm komárům :-)

Další den jsme pokračovali na sever po E105 až k městu Kandalaška, kde jsme se stočili na východ a za městem zamířili k pobřeží Bílého moře. Jihovýchodně od města je totiž na ostrůvku další z mnoha záhadných labyrintů (které jsou údajně podél celého pobřeží Kolského poloostrova). Horší cestou nesjízdnou pro osobáky jsme dojeli až k vodě. Bílé moře v tomto zálivu vypadalo spíš jako větší jezero s naprosto klidnou hladinou a trávou až do vody


Kolega mi vůbec nechtěl věřit, že už jsme u moře. Přesvědčilo ho až to, když za několik hodin vyjeveně zíral, jak při odlivu hladina vody zmizela nějakých 20 metrů od břehu. Na místě jsme zakempovali a pěšky se vydali hledat labyrint.
Ostrůvek s labyrintem byl za lesem a bažinatou loukou, kterou jsme museli přeskákat po kamenech. Mezi pobřežím a ostrůvkem nicméně bylo ještě asi 100 m vody. U lesa piknikovala skupinka domorodců, tak jsme se k nim vydali na konzultaci. Řekli nám, ať hodinu počkáme, že odlivem voda opadne a k ostrůvku se dostaneme po suchu. Přisedli jsme tedy k nim a čekali. Nechtěně se mi pak podařilo mezi nimi vyvolat konflikt, když jsem začal probírat alternativní dějiny Slovanů ve spojitosti s Hyperboreou :-) Skupinka se totiž rozdělila na příznivce a odpůrce této teorie a zhurta se do sebe pustili… Na pěsti či nože naštěstí nedošlo, ale jakmile voda opadla, raději jsme se odpoklonkovali a přemístili na ostrůvek. Nutno dodat, že k nám se konflikt mezi domorodci neobrátil, hádali se jen mezi sebou, nás brali jako stoprocentní hosty. 
Na ostrůvku byl opravdu kamenný labyrint...


...i s deskou s nápisem...


...že má být z 2. tisíciletí před n. l. Labyrint jsem si prošel, bohužel jsem však nezjistil, k čemu by mohl být určen. Každopádně vypadá poměrně primitivně a s vyspělou hyperborejskou kulturou bych ho nespojoval (což by ani časově neodpovídalo)… Místo ale působilo opět zvláštním dojmem, trošku podobně jako Vottovaara. Takže možná měl labyrint nějaký energetický účel (odbourávat negativní energie po katastrofě?) a už není funkční. 
K večeři jsme si chtěli dát sušené ryby, které jsme koupili předtím v Kandalašce, ale zjistili jsme, že absolutně nejsou poživatelné :-) Nepřišli jsme na to, k čemu tedy vlastně mají být (možná se dávají kočkám), a i když pominu strašný smrad, co se z nich linul, tak ani maso nešlo ukousnout. Moje paní hrdinsky zkusila jednu rybku ožužlat, ale nakonec to vzdala (a já jí odmítnul pustit do auta, dokud si nevydezinfikuje ruce a hubu od toho šíleného smradu :-) ). Další den jsem zkusil z ryb uvařit polévku, ale ani to nemělo valný úspěch…
Když jsme u toho nakupování, nemohu nezmínit dvě věci. Jednak nás překvapil obrovský výběr zboží v ruských obchodech: i v zapadlém městečku na severu měli výběr západního zboží větší než u nás v hypermarketu. O nějakých sankcích tu nemohla být řeč :-) Bylo nám jasné, že celé sankce jsou jen pohádka pro ovce. A zadruhé nás překvapil výběr českých piv. V každém krámku bylo víc druhů českého piva než kdekoli u nás! Dokonce jsme našli i piva, která od nás neznáme (což jak jsme následně zjistili, bylo tím, že se u nás vůbec nevyrábějí, byť měli kompletně český název i etiketu v češtině! Například pivo „Žatecký gus“ (zkuste vygůglit).
Další den jsme měli před sebou výlet do pouště. Ano, čtete správně – na jižním pobřeží Koly, asi 260 km východně od Kandalašky, se nachází rozsáhlá písečná oblast mající na délku odhadem 30 km.


V poušti na břehu řeky Varzugy je malá vesnička Kuzomeň, do které se dostanete jen průjezdem přes písečné duny.


Poušť je protkaná křížem krážem vyježděnými cestičkami, které však byly v době naší návštěvy zaplavené vodou...


...(asi z roztátého sněhu).


Cesta přes poušť tak paradoxně spíš připomínala jízdu koryty potoků :-)


V západní části pouště je rozsáhlé hnízdiště různých vodních ptáků, kteří mají svá hnízda přímo na zemi a podnikají na vetřelce v autech sebevražedné nálety jako kamikaze, aby ochránili svá vejce před zkázou. Utábořili jsme se kousek od ústí Varzugy, která se tam vlévá do Bílého moře, pod malým převisem, abychom byli trochu chráněni proti silnému mrazivému větru dujícího od moře. Dlouho do noci jsme pozorovali západ slunce...


...které samozřejmě nezapadlo, ale byla to pěkná podívaná.


autor: Chorche


27 komentářů:

  1. Teda Chorche, Ty napínáš. Já stále odolávám, dokud na konci už nebude slovo -pokračování- (já se pak totiž nemůžu dočkat na další díl, tak radši odolávám teď a pak si to vychutnám celé najednou :-D ).

    OdpovědětVymazat
  2. No také mě bere nadšení, neměl byste zájem přibrat příště dalšího "blázna" na cestu ;) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Alexandrie, já v tom napínání nejedu :-) Já Vlabi poslal celej článek, ale ona ho rozkouskovala na díly (asi aby to bylo napínavější :-) ) A nebo má jen spoustu práce s korekturou. Páč byť sem se snažil maximálně psát v "literární" češtině, určitě mi tam nějaký chorchojštinový vobraty zůstaly... :-)
    Otto, jestli máš čim ject, klidně pojeť :-) Blázna já nikdy nevodmítnu :-)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, kaju se a zrychlím tempo :-)

      Vymazat
    2. :-DDDDD Děkuji oběma. Jak jsem viděla "pětku" s nakonci -pokračování-, už jsem stejně neodolala. :-)

      Vymazat
  4. Hltám každý díl a koukám na mapy.cz, kudy jste jeli :) Kdysi jsem jel za polární kruh přes Švédsko a Finsko až na sever Norska. Z nějakého důvodu mě sever přitahuje :) Rusko je tak obrovské, že by jednomu trvalo půl života, aby ho projel celé. V příštím životě jedu s Vámi, na komáry beru vzduchovku ;) Člověk.

    OdpovědětVymazat
  5. Labyrint Minotaura... https://www.tartaria.sk/hladanie/vyslo-inde/as-gard/391-sfery-vplyvu-3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, nevim, sféry vlivu sem čet hned jak vycházeli, ale nijak sem se s tim nezžil (intuice mě odradila). Stránky tartaria.sk beru s hodně velkou rezervou, respektive celý SAV považuju za cílenou dezinformaci od prováskářů, mající nás zahltit mnošstvým částečně pravdivejch a částečně nepravdivejch ale mnohdy protichůdnejch informací a teorií. Vycházim z toho, že genetická paměť má tendenci nás navádět na správnou cestu a hrozí to, že se nám zpětně "rosvítí" a vzpomenem si na všechno. Aby se to nestalo, nepřítel nás zahltí množstvím protichůdnejch, ale jak se říká "sexy" teorií. Jednak nám tim udělá v hlavě guláš a jednak dle hesla rozděl a panuj nás postaví jeden proti druhýmu...
      Chorche

      Vymazat
    2. Solovecké ostrovy:
      "Podle místní víry, že duch mrtvých má schopnost dostat se do světa živých a způsobit všechny druhy škod. Aby se tomu zabránilo, naši předkové stavěli bludiště z jehož středu se duch nemohl dostat a uvolnit. Zároveň, Šamani, kteří si přejí získat moc nad duchy předků, se mohli vydat na cestu do středu labyrintu, a způsob, jakým symbolizovala cestu do podsvětí. Pouze s pomocí speciálních rituálů, se šaman mohl vrátit.
      Také existuje široké mínění, že bludiště jsou vstupy do zemských prostor, obývané různými civilizacemi, fyzického těla, který je přizpůsoben k různým rozměrů a vlastností prostoru. Popis těchto světů vypadá jako z pohádky, kde žijí dávno zapomenutí tvorové. Je to tibetská Agharta a země skřítků v legend Keltů a další."

      "Labyrint Surad jako spirála, ale princip je jiný. Ve skutečnosti je to schéma lidského mozku, vyložen na zem s kamínky ..
      Lidský mozek má dvě hemisféry. Doleva a doprava. Jak je známo, levá hemisféra je zodpovědná za logiku. Je to dáno člověku, aby mohl vyřešit problém země čistě materiální. Pravá hemisféra - pro kreativitu a inspiraci. Mezi oběma hemisférami, ve středu mozku je epifýza nebo šišinka. Vytváří rovnováhu mezi oběma hemisférami. Mimochodem, ona je zodpovědná za škálu dalších smyslů, jako je intuice, třetí oko a rozlišující pocity.
      Podobné labyrinty byly použity k vyrovnání provozu mezi pravou a levou hemisféru mozku a druhu výcviku šišinky. Ve středu projekce surady uhádnete zobrazení žlázy."
      https://vk.com/@doroga.durakov-soloveckie-labirinty
      nenimito

      Vymazat
    3. Nenimito, poslední dobou ve městech vznikají labyrinty např. v parku. http://www.masazepeli.cz/clanky/labyrint-trinec---video/

      Vymazat
    4. Také jsem si někde všiml:-)
      Otazkou zůstává, k čemu to vlastně bylo a je....
      nenimito

      Vymazat
  6. Сhorche - На север надо ездить в августе. Комаров не будет. Гнус не будет кусать. А прохладно всегда, что в июле что в августе. Только этот (2018 год) был не таким. Вода в белом море прогрелась до 20 градусов. Местные шутили - на Канары ехать не надо.
    Ты молодец, что написал честно про всё.
    Да, санкции это только слова. В магазинах есть всё: ПАРМЕЗАН, БРИ, ХАМОН. А мороженую рыбу без упаковки в вакуум - это для кошек. Хорошая рыба вся упаковывается и замораживается только один раз. Или продаётся не замороженной - охлаждёнка ( но это надо найти):-D
    С уважением,
    Abysse

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-DDD Tak to chápu, že ty ryby tak smrděly. Kočkám to určitě voní.

      Abysse, tak zboží se k Vám vozí z Běloruska? Jakože ne přímo ze Západu, ale ze Západu do Běloruska a z Běloruska do Ruska.
      Děkuji

      Vymazat
  7. Abysse, ето не была мороженая рыба но сушенная :-)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Сушеная - это 70/30. Лотерея. Вялить и коптить рыбу надо всегда самому и никогда не покупать в магазине.:)
      Это касается любой страны. Я в Праге (в супермаркете возле Пороховой башни) купил сыр бри и вечером с великой радостью выкинул его в мусорное ведро :-(. А дочку моих знакомых в Лондоне пытались заставить кушать тухлую форель - говорили что это полезно для желудка.
      Друзья давайте будем есть только свежие продукты! На Земле есть место куда можно отправить ( да ещё и продать) тухлятину.

      С уважением,
      Abysse

      Vymazat
    2. Abbyse, v Londýně jsem trpěla hlady. A kvalita jídla taky strašná. On potom možná ten shnilý pstruh je opravdu dobrý na žaludek.;-)

      Vymazat
    3. :-D:-D:-D:-D BRAVO Alexandrie

      Vymazat
  8. Díky za prima článek! já plánuji opětovnou cestu na východ k Bajkalu. Ten a Sibiř mi učarovaly :). Podobnou cestu co jsi jel ty, jsem si promýšlel také minulý rok, ale neměl jsem jak se tak severně dostat. Jsem klasický pěšák.
    S těmi obchody a zbožím ti musím dát zapravdu. I na tom východě jsem neviděl žádný problém a české pivo :D plné regály v obchodě Лента. Pak jsem se od místního Irkutského mládence, který znal všechny české fotbalové kluby a spoustu jejich hráčů, dověděl, že ta piva se vaří přímo v Irkutsku.
    Na venkově mne pobavilo to že jsem předpokládal že musím být brzo ráno v magazínu abych dostal nějaké pečivo, ale nebylo to tak. Ať jsem přišli do krámku kdykoli (nejdříve však v 9 aby nebylo nutné čekat na otevření) pečivo jsme měli vždy. Na Olchoně i „České buřty“ samozřejmě že ne dovezené z ČR.
    Příští rok plánuju taky měsíc až dva, jednak pozdravit Bajkal, ale hlavně projet pár Rodových osad a přinést nějaké informace a snad i videa. Už se těším jak malej .) Snad seženu k sobě nějakého blázna abych nejel sám. Rusko je magické snad všude.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za pěkný slova! My zase pořád plánujeme cestu na Altaj, ale problém je s časem, kvůli práci se nemůžeme vzdálit na dýl jak 1 měsíc. Zatim. Ale jednou se to snad podaří.
    Jinak ty "český" buřty sme potkali taky, ve Vyborgu v nějakým megamarketu (velkým jak 2 Makra u nás :-) Samozřejmě to s našima špekáčkama nemělo nic společnýho, ale dobrý byly. A ještě k tomu nakupování, v Revdě se nám stalo, že sme šli do supermarketu v 10.40 ráno, nabrali proviant a pár plechovek piva. A u kasy nám řekli, že máme smůlu, že alkohol se smí prodávat až od 11.00 :-D Tak sme museli čekat tu čtvrthodinu než nám to skrz kasu pustili... No asi sme vypadali jak totální alkoholici, kupovat po ránu pivo :-D
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Sobol je i na Rusko poměrně dost atypický:-)
      Všimli si toho i místní: http://avto-nomer.ru/cz/nomer10069204
      Nebyl problém s přestavbami u místní policie?
      Jak je to teď s vízem a s registrací po vjezdu za hranice?
      nenimito

      P.S. nechodíš občas na beach na burger?

      Vymazat
    2. Ваша троица - просто "хронические алкоголики":-):-D
      Да в России алкогольная продукция продаётся позже чем мясо и моравская колбаса :-):-D.
      Это надо учитывать будущим путешественника приезжающим в Россию:-)
      А пиво всегда надо пить только местное (обязательно спрашивая - крафтовое) или по ГОСТ СССР. Тогда это точно будет ПИВО, а сурогат. Это так же как в Праге пить Ирландский эль :-D

      С братским приветом,
      Abysse

      Vymazat
    3. Абыссе, к цожалению я уже пиво не можем пить. У меня какая то алергия :-( Но ты прав, мы всегда пробуем локалные пива, не хочем пить импорт...
      Chorche

      Vymazat
    4. Alergie na pivo fakt existuje? :-O

      Vymazat
    5. bohužel jo, na mě to přišlo z ničeho nic, právě před cestou do Ruska. Jeden měsíc sem ho normálně pil a další sem zjistil, že dám půl sklenice a skroutí mě to do vrtule. Právě v Rusku sme pak testovali, jestli u nás nezačli do piva přidávat nákej sajrajt. Ale dělaly mi to i ruský piva :-( Tak sem se s tim už smířil.
      Chorche

      Vymazat
  10. Nenimito, s autem neni žádnej problém, jednak mám úpravy zapsaný v papírech a jednak je Rusům úplně fuk čim tam jezdíš :-) Sobol se ale všem líbil. A jak je vidět i značka :-D Která ale fakt neni koupená, takle sem jí vyfasoval zcela zdarma... Jen mě mrzí že místo 78 tam neni 74, to by bylo pak dokonalý :-D
    Vízum sme měli na 1 měsíc turistický, získaný v Praze přes agenturu. S registrací sme si nedělali hlavu, protože registrovat se musíš, když se ubytuješ v hotelu, nebo seš na jednom místě víc jak tuším 7 dní. To nebyl náš případ.
    A na bíč můžem zajít, jestli seš místní. Nebo jestli děláš u tajnejch služeb... :-D
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chorche nepopírám, že jsem to po škole nezkoušel, ale když jsem zjistil, že mezi těmi všemi chytře vystudovanými je jen jediná inteligentní doktorka psychologie, tak jsem to vzdal. A věřím, že tyhle stránky, vč. Michala:-), jsou trochu trnem v oku těm zakopaným pod Svobodnou Evropou a pod Pavím vrchem.
      Minule jsi tu uveřejnil pár fotek ze sportovního letadla. Ten, kdo by byl poprvé nebo po druhé v letadle, by těch fotek tam měl asi tak 10x tolik:-)
      A najít střelce z Prahy s letadlem a firmou zase není tak složité...(spíš vůbec).
      Což souvisí i s Třebotovem, resp. Roblín a Kuchařík, a každý, kdo je trochu zvyklý na delší pobyty venku, si rád zaskočí na burger s vyhlídkou na mládež plácající v písku a v plavkách do míče:-) Jen dedukce....
      Ano, jsem skoro místní a zvyklý neslézt z kola, takže se možná někdy potkáme:-)
      S tím pivem to znám:-( Taky jsem si tím prošel, což pro mne cyklopivaře bylo něco strašnýho. Časem jsem zjistil, že si někde prostě dáš "špatně" zkvašený europivo zkažený ve 30°c vedrech skladovaný vedle výdechu horkýho kompresoru a podchlazenýho pípou z těch víc jak 40°C na 3°C - a je to...
      Pak Ti dělá problém i jakýkoliv výrobky z droždí vč. chleba a knedliků. Prostě špatný kvasinky. Chce to obnovit ty "dobrý" kvasinky. Pivo jen ze soukromých pivovarů, třeba Moucha, Břežany, MMX, Bobr, Únětice. Europiva vypustit, popř. jen 11°ležáky ještě jako nouzovka jdou. A chleba jen kváskový, vypustit na chvíli rohliky a jiný věci z droždí. Na to čištění je celkem dobrá kopřiva. U mne tehdy pomohlo i vypustit úplně kafe - a zůstalo mi to do dneška. Mimochodem, jak fungují ty plnitelné kapsle? :-)
      Prostě zkoušet a zkoušet dobrý - špatný kombinace. Ty si s tím určitě poradíš:-)
      nenimito

      Vymazat
  11. :-D nelze ti upřít dobrá práce s gůglem :-D Byly časy v dřevních dobách internetu, kdy měl člověk pocit, že se jedná o svobodný médium a tak se tak nebál na sebe vyblejt kde co. To se postupem času změnilo, ale stopu holt člověk zanechá tak jako tak a já na náký tvrdý inkognitu uš rezignoval...
    Nicméně abych mluvil k věci - s tim pivem to bohužel u mě nesouvisí nijak s kvalitou piva. Je mi zle po jakymkoliv s jednou jedinou (momentálně zjištěnou) paradoxní vyjímkou. Můžu bez újmy jednu flašku černýho bráníku. Kdo by to kdy řek, že vemu do huby bráník... Ale zkoušel sem různý malý pivovary, skoušel sem pivo na balkáně, letos muj oblíbenej řeckej Mythos. Fšechno špatně :-( A protože je mi pak zle i dva tři dny, už nechci dál riskovat. Je to pitomý, ale holt si člověk musí pak dát v hospodě kofolu nebo čaj... Zajmavý je, že stejnej problém mi spůsobuje čas vot času různý ovoce a zelenina. Třeba mrkev, ale ne vždycky. Nebo jabka. Chleba, rohlíky a podobný věci mi žádný problémy nespůsobujou (ani co si peču sám ani co kupuju). Dělám kvas s žitnýho chleba a droždí a bez problémů (mimochodem Rusko sem absolvoval právě hlavně na místním kvasu a morsu - džusu z brusinek).
    Jo ty plnitelný kapsle fungujou, ale musíš vychytat hrubost namletí kafe a "nacpanost" tý kapsle. Aby to bylo správně koncentrovaný a mělo pěnu.
    Chorche

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů