15. 10. 2018

Expedice po stopách jižních okrajů Hyperboreje 6


Potom, co jsme brzdy opravili a rozloučili se s milými domorodci, opustili jsme Murmansk směrem na východ. Měli jsme namířeno do asi nejvýchodnějšího městečka na pobřeží Barentsova moře, kam se dá dostat po cestě dlouhé asi 180 km – do Dalních Zelenců. Jeli jsme nejprve po celkem slušné asfaltce, která vede až k odbočce na Teriberku (o té se zmíním později). 



Potom už pokračuje jen tradiční roleta. Protože jsme se dopoledne poměrně zdrželi sháněním šroubu a opravou Toyoty, bylo už dost pozdě. Když jsme přejeli velkou hráz u jednoho z jezer, usoudil jsme, že je na čase hledat místo na kempování. Našli jsme ho o kus dál pod hrází. Protože bylo výjimečné teplo (kolem 20°), které nás provázelo už z Murmansku, moje paní se šla vykoupat do mělkých jezírek pod cestou, na které jsme kempovali. A já šel omrknout žulové balvany v takové „řece“ kamenů , které jevily celkem pravidelné tvary. Kolega šel pro změnu chytat ryby.

Jak jsem se tak potuloval mezi šutry, najednou mě praštila do očí naprosto kruhová díra...


... v jednom z nich. K mému velkému překvapení díra byla pravidelná jak od vrtáku (nebo laseru atd.), ale byly na ní patrné i znaky eroze. Tzn. nemohla být mladá. Průměr díry mohl být cca 12 - 15 cm. V lomech obvykle používají vrtáky s menším průměrem pokud vím. Jal jsem se tedy hledat v okolí a začal nacházet podobných šutrů s dírou víc.



Některé menší, některé velké. Některé kameny byly zlomené a díra byla jen půlkruhová.



U některých byly znaky eroze větší, u některých menší. Všechny byly však porostlé lišejníky. Když budu vycházet z toho, že kolonizace dálného severu probíhala oficiálně až ve 20. století a silnici, jejíž součástí je hráz, poblíž které jsme kempovali, nebude určitě starší než z 50. let, pak téměř vylučuji, že by za tak krátkou dobu eroze na kameny tak zapůsobila (pakliže by byly součástí výstavby silnice nebo hráze). Kolega sice kategoricky prohlásil, že jsou nové a není to žádná záhada, já si s tím rozhodně tak jistý nebyl. Dalším důvodem proti modernosti bylo i to, že kameny s dírami se nacházely v kamenné „řece“, která se táhla minimálně stovky metrů daleko (možná i kilometry, dál jsem již nechtěl chodit). Jak by někdo mohl v nepřístupném terénu navozit kamenné bloky (některé měly i 2 a více metrů v průměru) na tak obrovskou plochu a hlavně jaký by k tomu měl důvod? Dovedu si na druhou stranu představit, že by kamennou řeku mohl vytvořit nějaký výbuch, který zlikvidoval nějakou velkou stavbu na břehu velkého jezera a následná vlna masy vody by šutry roznesla jedním směrem. Jezero totiž za hrází je (Serebjanskoje) a řeka, která ho napájí, vytéká z Lovozera na jihu… A už jsme si řekli, že pohoří Chibiny a Lovozerské tundry vypadají jak zásahy po asteroidech nebo jiné zbrani… No každopádně nalezené pravidelné (pravoúhlé a se zámky)...





... balvany a kruhové díry jsem považoval za asi nejdůležitější nález naší expedice, navíc takový, o kterém asi nikdo neví – nikdo ho nikde nezmiňoval. Nechám na posouzení čtenářů, co si o dírách budou myslet oni ;-)
Ráno jsme opustili záhadné místo a pokračovali na Dalnie Zelence. Potkali jsme dvě hydroelektrárny a evidentně umělý kanál.


Říkal jsem si, proč tady na konci světa někdo staví hydroelektrárnu (přičemž ta druhá byla poměrně velká). Jak se ukázalo vzápětí, důvod k tomu byl. Kousek za druhu elektrárnou (která byla hlídaná armádou) jsme nedaleko od cesty uviděli známé tvary, které jsme všichni viděli v souvislosti se zařízením HAARP! Zajímavé je, že na satelitních snímcích nenajdete nic. Ani na Googlu, ani na mapy.cz ani na yandexu… Není tam vidět zhola nic. Pochopitelně jsme tam nemohli zastavit a fotit, vojáci ve strážní budce koukali totiž divně už jen na náš průjezd…
O další kousek dál, kde se kvalita cesty rapidně zhoršila,...




...jsme potkali skupinku pěti mladíků „čundráků“, kteří se tam pustili s osobákem. Samozřejmě uvízli. Nabídli jsme jim pomoc, auto jim osvobodili a je naložili i se spoustou jejich bagáže do našich aut. Po cestě do Zelenců jsme diskutovali o všem možném, ale řeč přišla i na místní HAARP. Kupodivu vůbec netušili o čem mluvím, nebo tušit nechtěli…  Jen mi bylo krajně divné, že tvrdili, že na místě opravdu žádnou vojenskou instalaci neviděli… Není na mapách, neviděli ji oni. Ale my ji viděli…


autor: Chorche


10 komentářů:

  1. Красивые фотографии бетонных глыб. Внешне по цвету и фактуре они похожи на то, что мы встречали в других местах. Наибольшее совпадение с бетоном озера Пизанец.
    Кто желает - может посмотреть фильм на You Tube : https://www.youtube.com/watch?v=iYytV3tpjZQ

    OdpovědětVymazat
  2. A nevypadla tam část textu?

    OdpovědětVymazat
  3. myslim že ne, jen to Vlabi holt kouskuje po kousících :-) Chce vás napínat...
    Chorche

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak mi na sebe ty poslední dva odstavce nenavazují :)
    Viděl jsi to video? Pěkné jezírko...Озеро Пизанец, a byl jsem kousek. Ale bez lodi by to asi bylo o ničem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "В" - Очень жаль, что вы не смогли видеть бетонные стены озера Пизанец. Да, я не ошибся, именно бетонные - бетон "древних".

      С уважением,
      Abysse

      Vymazat
  5. samozřejmě že viděl, sme s Abyssem v kontaktu od jara ;-)
    Jinak sem kontroloval text podle mýho rukopisu a nechybí tam nic, tak nevim.
    Chorche

    OdpovědětVymazat
  6. tematicky příslušné video :)

    https://www.youtube.com/watch?v=RcnKMb2dKTM

    K

    OdpovědětVymazat
  7. jojo, přes todle video sem se seznámil s Abyssem :-)
    Myslel sem že má taky sobola nebo gazelu.
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Я надеюсь брат Chorche. Ты не жалеешь о том что встретил брата по разуму (Сознанию, Мысли) в России.:-D:-D:-D
      Извини :-) что у меня нет "Соболя" - он не помещается в моей избе :-)
      Abysse

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů