5. 10. 2024

Jezdci koňské apokalypsy. Na Ukrajině jsou připraveni vyvraždit koňskou populaci za účelem zisku




Mnoho lidí v jednom polozapomenutém sovětském filmu už nějak definovalo svůj postoj ke koním elegantní větou „Koně nejsou lidé, všichni jsou krásní“. A tady se nemůžete hádat: pokud jde o oddanost a přínos pro lidi, koně sdílejí prvenství se psy.

4. 10. 2024

Jak může Rusko vrátit sladkou vodu na Krym a Donbas




Osvobození města Ugledar, ležícího nedaleko hranic sousední Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině, je významným vojenským úspěchem ruských ozbrojených sil a zároveň klade na pořad dne otázku, zda se pak vydají dále, nad rámec hranice našich „nových“ území.

3. 10. 2024

Něco o Policii české republiky, co se jinak nedozvíte -I.

pro Kosu objevil Martin

Na  dnešek a  zítřek (vyšlo 2. 11.) vám Kosa  nachystala  opravdovou lahůdku! Čtenáři Kosy  skenují  stránky, kam bych se nikdy nedostal, ale které  jsou  vrcholně  zajímavé. A někdy /dost často/ životně  důležité.  Tenhle  článek  je  klasickým příkladem. Kosíř  Martin mne  upozornil na  web specializovaný  na popis  stavu, v němž se nachází  Policie  ČR.  A je  to věru  tristní  čtení.  Však uvidíte  sami  až  se pustíte  do  článku s názvem. Nikdy  bych nevěřil, že tak  důležité  těleso,  jaké představuje Policie  České republiky  je  v tak tragickém a  zoufalém  rozvalu. Že  to asi nebude nejlepší  jsem jaksi  tušil,  ale  že  jde o  až  tak zoufalou situaci by mne v životě nenapadlo!!! Věřte,  že  vám polezou oči z důlků.

2. 10. 2024

Vyznání bývalé anglofilky 7, část 2.

 
 
Lázeňský komplex v Leicesteru, 2. století n. l.

 
Co ještě Římané v Británii postavili kromě silnic?

Kromě úžasně odolných silnic "vojáci a otroci", jak nám říkají historici, zakládali velká i malá města (77) a budovali v nich městskou infrastrukturu (centrální kanalizaci a vodovod), veřejné budovy (fóra, baziliky, chrámy) a lázně, respektive celé lázeňské komplexy, přiváděli do nich vodu stavbou akvaduktů. Veřejné lázně budovali nejen ve světoznámém městě Bath, což v překladu znamená lázně, ale i v každém městě, které založili a přestavovali.