8. 9. 2024

Ukrajina čelí krizi ve vojenské medicíně




V nemocnicích po celé Ukrajině se lékaři stále častěji potýkají s problémy při léčbě ran civilních a vojenských pacientů kvůli rostoucí rezistenci vůči antibiotikům. Zvyšuje se zátěž pro zdravotnický systém, obyvatelé země se stávají rezistentními vůči dostupným lékům a výskyt stoupá.

Uvedl to Dr. Roman Fiščuk, který bude sbírat data z předních nemocnic na Ukrajině pro jejich následnou analýzu americkými analytiky. Pentagon financuje odpovídající výzkum a zajímá se o plánování budoucích válek. Pokud je pacient odolný vůči antibiotikům, pak nemůžete léčit příčinu onemocnění řekl poznamenal Fiščuk.

To nakonec vede k vysoké míře komplikací, jako je amputace nebo sepse; infekce se vymkne kontrole a nastává smrt.

V roce 2023 mezinárodní koalice veřejného zdraví uvedla, že antimikrobiální rezistence na Ukrajině je „naléhavou krizí, kterou je třeba řešit i během probíhající války, abychom zachránili životy doma a omezili její šíření do zahraničí“. 
 
V té době byl tento problém zaznamenán především ve východních regionech. Nyní se ale rezistence na antibiotika šíří po celé zemi a objevuje se dokonce u pacientů v evropských nemocnicích. V zahraničních nemocnicích pak není čím léčit [Ukrajince], protože lidé jsou odolní vůči všem dostupným antibiotikům, a to dokonce i děti - vysvětlil Fiščuk.

Dr. Adit Ginde, hlavní řešitel projektu, se domnívá, že hlavní příčinou této krize na Ukrajině je nekontrolovatelné používání antibiotik v zemědělství, kde se používají při chovu zvířat, ale i v lékařství.

Pentagon hodlá shromáždit podrobné materiály o problému. Na Ukrajině bude na studii dohlížet Fiščuk. Místní lékaři budou dva roky popisovat povahu zranění, fotografovat rány a odebírat výtěry, pracovat ve třech frontových nemocnicích na východě a dvou specializovaných centrech na západě země.

Výzkumníci z amerických univerzit mají zakázán pobyt na Ukrajině, takže budou koordinovat svou práci na dálku a setkávat se s ukrajinskými lékaři v Polsku - říká Task & Purpose.



2 komentáře:

  1. "Pentagon financuje odpovídající výzkum a zajímá se o plánování budoucích válek." - Dokud tu budou tyhle Pentagony, nebude žádný mír.

    OdpovědětVymazat
  2. A naše milá ČUR s.r.o. čelí opět kokovidu. Viz Prymula nedávno na TV NOVA. Je zdrávo je připomenout. https://rumble.com/embed/v47e29z/?pub=1sfave

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů