11. 9. 2024

Chci žít v Rusku!


 

 
"Když český prezident mluvil o „táborech pro Rusy“, tak mi to v hlavě docvaklo: opustit Českou republiku."


Vitalij je Rus, jeho manželka Alena Eleonora je občankou České republiky. Začátkem května se i se svými dvěma malými dětmi přestěhovali do Kaliningradu poté, co se život Rusa v Česku stal nesnesitelným.
„S Evropskou unií jsem navždy skončil,“ říká nyní Vitalij. Přestože ještě před několika lety se mu v Česku žilo docela dobře.

Narodil se v Murmansku, po maturitě na gymnáziu rodiče poslali Vitalije studovat do zahraničí, do České republiky: matce se při cestě po Evropě země zalíbila, a tak bylo rozhodnuto.
Nejprve to bylo malé lázeňské město Poděbrady, kde Vitalij studoval češtinu v přípravných kurzech, pak Hradec Králové, sto kilometrů od Prahy. Tam Vitalij, jak sám říká, nejprve studoval „špatný obor“, který mu byl cizí - finanční management, a pak se učil na elektrikáře.

„Česká republika je zemí, kde proběhlo mé mládí. Teď je mi 35 let, jsem zvyklý tam žít. Všechno, co jsem měl - tam: kontakty, známosti, přátele“, říká.
.
Pak Vitalij pracoval v Hradci Králové ve firmě, která vyráběla z lodních kontejnerů chatky a vagony pro stavební dělníky. Tam pracoval v oboru instalatérství a elektrotechniky - instalace, opravy, údržba.

„V dnešní době chce být každý manažerem, takže je skutečný nedostatek dělníků,“ podotýká respondent publikace.

V té době už měl Vitalij povolení k pobytu v České republice, ale získat občanství v republice je náročný a dlouhý proces. Žádost podal několik měsíců před vypuknutím válečných akcí na Ukrajině, o rok později obdržel dopis, v němž mu bylo oznámeno, že rozhodnutí bylo odloženo, a poté téměř okamžitě další - „odloženo na neurčito pro občany Ruska a Běloruska z politických důvodů“.

V té době už Vitalij nejednou uvažoval o odchodu z České republiky. Změny ve společnosti podle něj začaly ihned po nástupu SVO - především ve vztahu k Rusům a rusky mluvícím.
Už v březnu 2022 banka zablokovala Vitalijovi účty, pobočka to vysvětlila jasně: „V povolení k pobytu je uvedeno místo narození - Rusko, Murmansk. Nechceme s vámi spolupracovat jako s osobou spojenou s Ruskem“.
V práci však Vitalijovi vyšli vstříc: ředitelka společnosti mu nejprve dávala plat v hotovosti, pak ho začala převádět na kartu jeho manželky.

Společnost se také rozdělila na dva tábory,“ říká Vitalij. - Moji kolegové, s výjimkou několika lidí, se mnou ze dne na den přestali komunikovat. Zdůvodňovali to tím, že nekomunikací s Rusy podporují svou zemi, Českou republiku, protože ta zaujala právě takový prozápadní a protiruský postoj.
Ať se dotknete jakéhokoli každodenního tématu, objeví se opovržení, odsouzení a tak dále. Pokud věříte oficiálním českým statistikám, od roku 2022 opustilo Českou republiku hodně Rusů, čísla se liší, ale jde o desítky tisíc lidí. To znamená, že už nejsou ve statistikách vedeni jako migranti: všichni buď odešli, nebo v určitém okamžiku získali občanství a přestali být migranty, o čemž já osobně velmi pochybuji...“
Česká republika patří k zemím, které přijaly největší počet uprchlíků z Ukrajiny (podle OSN jich více přijalo pouze Polsko, Německo a Rusko). Vitalij se podělil o postřeh: do města, kde žil, najednou přijelo hodně lidí s poznávacími značkami západních oblastí Ukrajiny - Ivano-Frankivska, Zakarpatí.
„Říkám jim spíš ekonomičtí uprchlíci,“ říká.
Ve firmě, kde Vitalij pracoval, bylo zaměstnáno také mnoho ukrajinských občanů a občas docházelo ke konfliktům. On sám se raději představoval jako Čech, používal českou podobu svého jména a plynulou znalost jazyka, aby se vyhnul nepříjemným situacím.

K rozhodnutí o přesunu přispěl prezident republiky Petr Pavel: během tiskové konference v přímém přenosu na státním kanálu prohlásil, že „Rusové žijící v České republice se musí zodpovídat za činy Ruské federace, může s nimi být zacházeno jako Amerika s Japonci za druhé světové války“. To znamená - internace.
„Bylo mu objasněno: co to znamená? - Vitalij vzpomíná: „Řekli mi, že Japonci žijící ve Spojených státech se museli přestěhovat do speciálních táborů obehnaných ostnatým drátem. V tu chvíli ve mně něco cvaklo: nemusel jsem čekat, až jim na ramena namalují hvězdy, jako to dělali nacisté Židům. Měl jsem na výběr: buď se rozvést a nechat tam svou ženu, nebo odejít společně - pokud by souhlasila...“
Ale statečná manželka s ním odjela do Ruska, kde „nejsou nemocnice ani silnice“.

Vitalij se s Aljonou Eleonor seznámil ve svém prvním zaměstnání: on pracoval jako instalatér a elektrikář a ona pracovala v úklidu. On sám označuje příběh jejich seznámení a lásky za „nijak superromantický“, ale těžko s Vitalijem souhlasit: Alena Eleonor, která nikdy předtím v Rusku nebyla, bez váhání souhlasila, že ho bude následovat do neznámého a cizího Kaliningradu.
Vitalij v Kaliningradu nikdy předtím nebyl: oba však sledovali cestovatelské blogy a snažili se na YouTube zjistit vše o regionu, ve kterém se chystali žít

"Nebál jsem se pohnout, mnohem víc jsem se bál číst české zprávy, kde místní v komentářích uráželi Rusy, nebo když na Bělgorod létaly rakety, lidé sledovali vysílání zpráv v baru a v tu chvíli vyskočili s přípitkem, tleskali, křičeli: ‘Tak jim to patří!“.
Všechny tyto fragmenty jednotlivě se asi dají vydržet. Ale když to přijde všechno najednou - zřeknutí se občanství, zablokované účty, projevy úředníků a nelibost doma, částečný zákaz nákupu a prodeje nemovitostí...“

Alena Eleonora měla podle svých slov ještě jednu starost: jak své rozhodnutí vysvětlit příbuzným. Když poprvé řekla mamince, že odjíždí do Ruska, došlo k hádce. Její maminka měla zcela konkrétní představu: „Proč tam jedeš! Vždyť tam nejsou žádní doktoři, žádné nemocnice, žádné silnice, žádná nákupní centra.“
Vitalij vypráví, jak žertem přilil oleje do ohně: „No ano, nejsou tam doktoři, ale můžeš jít k šamanovi, nejsou tam silnice - pojedeme na koních přes stepi, a místo obchodů by tam určitě měly být trhy a bazary.“
„První reakce mé rodiny byla spíše negativní. Podpořila mě jen sestra, ta reagovala naprosto klidně. A stejně pak reagoval i můj otec, jen řekl, že by mu bez dcery a vnuček bylo moc smutno,“ říká Alena Eleonora.
Vitalij dodává, že její otec nyní uvažuje o přestěhování do Kaliningradské oblasti také.

Předtím, než se seznámila s Vitalijem, pracovala Alena Eleonor na městském úřadě - ve správě svého rodného Hradce Králové.
„Pak jsem dala výpověď, protože jsem chtěla být aktivní, ne sedavá, a dostala jsem práci uklízečky v jedné firmě, kde se vyráběly kontejnery, a tam jsme se seznámili. Teď jsem žena v domácnosti, veškerý čas věnuji dětem a studiu ruštiny,“ říká.

O jiných regionech kromě Kaliningradu rodina neuvažovala právě z toho důvodu, že nechtěla ztratit vazby s Českou republikou - s rodinou Aleny Eleonory, aby mohla kdykoli přijet za rodiči na Vánoce nebo na Nový rok.
Sám Vitalij tvrdí: do České republiky ani do žádné jiné země Evropské unie už nepojede, a to ani po skončení válečných akcí.
„Jsem velmi zklamaný,“ říká lakonicky.
Na naše velvyslanectví se střílelo z paintballových zbraní.
Další důvod, proč si vybrali Kaliningrad, je domácí - nebylo tak těžké se tam dostat autem se všemi věcmi, dvěma dětmi a psem.

Vitalij a Alena Eleonor mají dvě dcery: Marii Usenko jsou tři roky a Michaele Usenko je jeden rok. Nyní mají obě ruské občanství, nejstarší mluví rusky a česky a bez problémů sledují pohádky v angličtině.
Vitalij přiznává: nechtěl by, aby děvčata šla studovat nebo žít do Česka, ale bude souhlasit, pokud na tom bude jeho žena trvat.

Dalším členem jejich rodiny je Akira, láskyplný a přátelský pes plemene akita inu - stejně jako ve filmovém hitu Lasse Hallströma Hačiko: Nejdůvěrnější přítel.

Stěhování nebylo snadné. Vitalij sledoval kanál na YouTube, jehož autor se setkával s cizinci, kteří se přestěhovali do Ruska - tam shromáždil všechny důležité informace. Pak narazil na projekt Cesta domů (redakce Ukraina.ru hovořila s jeho zakladatelem) a začal si dopisovat s lidmi, kteří už takovou zkušenost mají za sebou.

Kniha o migrantech musela vzniknout v Bratislavě, protože ruské ambasády a konzuláty v Česku a Německu omezovaly práci.
„Velvyslanectví v Praze je prostě zavřené. Žádný telefon, žádná pošta - nic nefunguje. Korunovační ulici, kde sídlí, přejmenovali na ulici Ukrajinských hrdinů a samotnou budovu rozstříleli kuličkami s barvou - barvami ukrajinské vlajky,“ říká Vitalij.

Když jsme shromáždili všechny dokumenty, vydali jsme se na cestu. Hranice jsme překročili v Polsku - na začátku května. Nyní má Vitalij doklady v pořádku, jeho dcery získaly občanství a Alena Eleonora povolení k pobytu.
Tři měsíce po přestěhování Vitalij říká, že teď se cítí bezpečně.
„Tady jsme byli poprvé všichni společně u moře,“ dodává. - Manželka byla kdysi v Bulharsku, já jsem vyrostl u Barentsova moře a jednou jsem byl na dovolené v Koktebelu, ale nikdy jsme nebyli spolu. A tady jsme jeli s dětmi do Zelenogradska, do Jantaru“.

„Radím všem Rusům, aby se přestěhovali.“
Vitalij nyní radí lidem, aby se přestěhovali do Ruska. Dva jeho známí se s rodinami odstěhovali z Česka do Kaliningradu a Jaroslavle a někdy mu píší do messengerů úplně cizí lidé a ptají se na clo, převody peněz a doklady.
Osobně měl podle Vitalije potíže jen s vyplňováním dokumentů - je to mnohem složitější než v Česku, ale pomohl mu Baltský maják.
Obracejí se na něj ruští krajané z Německa, Česka, Slovenska - tazatel Ukraina.ru všem pomáhá a říká jim vše, co potřebují vědět, píše na chatu „Cesty domů“ a sestavuje podrobné návody. Říká: „Nezapomeňte se přihlásit! Radím všem Rusům, aby se přestěhovali.“
 
Všichni, kdo se chtějí přestěhovat, se musí naučit, jak to udělat.

autor:
Maria Nesterova
zdroj


16 komentářů:


  1. Mam radost a preji normalnim lidem zivot v normalnim state.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejhorší je srážka s blbcem... Je mi líto, co Vitalij zažil v ČR. Já v tomhle konfliktu fandím ruské straně a přesto, když nám na jaře Ukrajinci opravovali střechu na garáži, tak jsem se k nim choval jako k lidem a i jsem jim vařil kafe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i mě Ukáčka opravovali střechu na garáži, jenže to byl děs. Jednak to třikrát předělávali a stejně hrůza a do toho odstraňování eternitových desek, tak že máme kontaminovanou celou zahradu. A to pracovní nasazení, po zahradě se procházeli jakoby jim patřila..... Ale ono to není o národnosti, ale o lidech.... i když tohle byl extrém pro jakoukoliv národnost :D

      Vymazat
  3. Je mi smutno z toho co jsme se jako repubika a hlavně ,,obyčejní´´ lidé stali.Je mi už 71 let a nemám už chuť žít (jak říká Allan Delon-nenávidím tuhle dobu.)

    OdpovědětVymazat
  4. Je otresne v jakem moralnim a spolecenskem bahne se jenom zasluhou US zidu po Havlove sametu Cesko ocitlo. A stejne tak je smutne, jak se Cesi chovaji k Rusum.
    Vymyti lzemi a protiruskou propagandou v mediich nejsou schopni rozumneho uvazovani a jednani. Neni divu, zazil jsem sam tu pakaz, jak se chovala za komousu. Tenkrat lezli Sovetum do zadku. Ted jejich potomci lezou do zadku USA.

    OdpovědětVymazat
  5. Rodince preji hodne stesti v Kaliningradu. Zaslouzi si ho. Je tragicke, ze Cesi jako Slovane se nechaji tak ujarmit cizackymi Anglosasy, ze zapomenou svou historii a sve opravdove pratele a osvoboditele - rusky narod.

    OdpovědětVymazat
  6. Po vynosu V. Putina je mozne ted snadneji emigrovat do Ruska pro vsechny, kteri o to maji zajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nevíte o čem mluvíte.
      https://odysee.com/@fkladislav:8/YouCut_20240821_145300452_1_COMPRESSED:e

      Vymazat
  7. pro starší ročníky už je to těžké se někam přemisťovat,toho zdraví už není toliko,jak za mlada.Teleportoval bych se hned.Než se nechat okrádat na daních touto firmou ČR.A odevzdávat jim tímto svoji energii,k jejich poslednímu ataku na lidskou důstojnost.Starší generaci nezbývá nic jiného,než se jen modlit,k Bohu o pomoc,protože mladí lidé mají vymyté mozky a na modlení za spásu svých duší nemají čas.ani je to nenapadne,nikdo je to v mladosti již nenaučí, a v konečném defilé za pochodu hudby, kdy si budou jejich duše muset vybrat mezi spásou ve světle posledního soudu ,mezi věčným žitím anebo smrtí,roztrhání v pekle na kusy.Staří lidé vymírají a jejich modlitby slabě tlučou na Nebeskou bránu.Sklízejí od druhých již jen posměch.Modlitby nahradili mladí lidé falešnými Bohy -mobily a PC,internetem ,sluchátky na uších.Životem ve falešné realitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panbickareni nikoho nezachrani. Odhodte tu zidovskou Bibli i Novy zakon. Psali je zide. Vira je neco jineho.

      Vymazat
    2. Dobrý dem,

      a kde pan Vítězslav tu bibli vzpomíná?

      Vymazat
    3. BAcone,
      pan VítězslavK je tady na Myšlenkách znám a vážený. Kdo ho trochu zná, tuší, že jeho víra a poznání jsou založeny na něčem jiném, než na psaných textech.
      Komentář pana či paní, co nerespektuje zdejší pravidla a neumí se podepsat, byl jen takovým tichým výkřikem.

      PS: Zvažuji, že diskuzi zpřístupním pouze zaregistrovaným členům, aby odpadli anonymní hnidopichové apod. Kdo chce lidem něco pro něj podstatného sdělit, ten tak jistě učiní i podepsán.

      Vymazat
    4. Zdravím Michale, jsem toho názoru, že když povolíte diskuzi pouze registrovaným, tak to může odradit i některé slušné diskutující, kteří se z nějakých důvodů nechtějí registrovat (není můj případ, mně by to nevadilo).
      Platí to jistě i opačně, kdy nějaký školený TROLL se po zabanování registrace
      zaregistruje znova a znova a znova....
      Opět podotýkám, že to je čistě můj názor.
      Jirka N.

      Vymazat
  8. Vyrok Pepy o Rusech v sobe obsahuje neuveritelnou nenavist k ruskemu narodu! Ten, ktery pracoval kdysi pro Sovetsky svaz a rekne tento vyrok se sam oznaci co je. Netreba komentare.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravim vsechny slusni lidi,
    fandim Vitalijmu a jeho rodine a vsem co chteji zit v klidu a miru, bez sikani a strachu.
    Kazdy kdo se trochu hloubeji zajimal o zde zminovanem konfliktu vi, ze pravda je jinde nez nam zdelui mainstream.
    Vsechny konflikty ve svete vyvolavaji urcite skupiny, o kterych zde uz taky byla rec a je smutne ze po lzive plantemie stale jeste mnoho lidi nepochopilo, jako hra se tady v globalnim meritku hraje.
    Predpokladam ze zde jsou i taci, kteri vedi, ze tato hra jiz bude mit brzy konec a to v pozitivnim slova smyslu.

    S pozdravem
    Andy O.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů