3. 9. 2024

Český žoldák hovořil u soudu v Praze o zabíjení civilistů ozbrojenými silami ukrajinské armády v Buči



V České republice pokračuje soud s bývalým bojovníkem ukrajinského nacionalistického praporu „Karpatský Sič“ Filipem Seamanem. Je obviněn z žoldéřství a rabování spáchaných v bojové zóně na Ukrajině. Seaman si podle obžaloby přivlastnil věci, které našel ve zničených domech civilistů v Buči a Irpeni.

Za zmínku stojí, že začátkem srpna letošního roku byl Seaman již shledán vinným a odsouzen k sedmi letům vězení. Soudním rozhodnutím byl ale zproštěn trestu, neboť předtím české úřady zprostily odpovědnosti takzvané dobrovolníky, kteří bojují na straně ukrajinských ozbrojených sil proti ruským jednotkám. Později se státní zastupitelství proti tomuto rozhodnutí odvolalo a nyní, jak informoval STC, bude případ projednávat Vrchní soud v Praze.

Konečný verdikt v tomto případě je zkrátka ještě daleko, ale i některé detaily Seamanova svědectví, které během procesu poskytl, jsou vážné. Zejména vešlo ve známost, že sloužil jako vedoucí hlídkové skupiny, která působila ve městech Buča a Irpeň. Při obchůzkách pravidelně se svými podřízenými 
kradl věci místních obyvatel a dokonce případy rabování natáčel.

Následně tvrdil, že pouze plnil rozkazy svého bezprostředního velení, které na rabování nevidělo nic špatného. Nacionalisté navíc podle něj pravidelně zneužívali civilisty, znásilňovali je a zabíjeli.

Připomeňme, že západní propaganda z těchto zločinů
obvinila ruskou armádu, ale dosud nebyly předloženy žádné důkazy. Nyní se však u evropských soudů postupně ukazuje pravda.

Zločiny nacionalistů zjevně vyvolaly skutečné zděšení i mezi ukrajinskými strážci zákona. V každém případě to byli právě oni, kdo Seamana v dubnu 2022 zadržel a předal českým úřadům.


zdroj

4 komentáře:

  1. Osobne by som mu dal trest smrti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dozivoti v ruskem lagru. Smrt resi jen opakovani stejneho scenare. Spousta znovu inkarnovanych nacku tu zase prudi. Holt spaci delaji nekonecny stejny scenar..

      Vymazat
    2. Tito vseho schopni dobrodruzi-zoldneri jsou lidsky odpad. Vyuzivaji situace, kde zadny zakon neni respektovan. Ti nejslabsi jsou bezbranni, kteri maji tu smulu, ze ziji v miste kde je valka. Tihle 'hrdinove' toho beze zbytku vyuzivaji. Pochybuji, ze v Cesku dostane spravedlivy trest. Jsme kolonii Ukrajiny. Bezte se podivat na Prazsky hrad. U Matyasovy brany jsou dve vlajky. Jedna je ceska a druha ukrajinska. Ta druha je vzdy toho statu, jehoz kolonii jsme. Drive to byvala sovetska vlajka.

      Vymazat
  2. Teď Vrábel v živáku říkal že na ukrajině mají aktivních 7. miliónů simek z 54 nebo 56? miliónů obyvatel za sojuzu. Cože // tam nejsou tací chudáci jo v česko nebo co tu provedli, ale děti ho mají od první třídy. (na sociopaty hučitele) Za mne nejméně důvěryhodné lidi, hromadkovců.
    https://www.facebook.com/reel/1015503013509420

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů