7. 11. 2021

Věříte bezvýhradně svému lékaři?

aura - akupunktura - alkohol

Opravdu si myslíte, že váš lékař disponuje všemi potřebnými znalostmi? A jsou jeho znalosti správné? Na dvou příkladech teď ukážu, jak se mohou lékaři mýlit. Tímto článkem si tak vytvořím předpolí pro další text.

Aura
Asi před patnácti lety jsem četl článek o auře. Autor se zeptal na názor Jiřího Heřta, člena klubu Sisyfos. Jiří Heřt prohlásil že aura nemůže existovat, protože lidské tělo emituje pouze elektromagnetické záření v infračerveném spektru. Zjedno-dušeně - lidské tělo pouze hřeje. Nedalo mi to a poslal jsem mu mail, kde stálo zhruba toto: 

Nervový systém ovládá tělo za pomoci elektrických signálů. Zjednodušeně lze říci, že nervy jsou vodiči elektrické energie. Z učiva fyziky základní školy víme, že se kolem vodiče elektrického proudu vytváří magnetické pole. Vzhledem k nízkému potenciálu těchto proudů je i magnetické pole velmi slabé, nicméně je. Pokud platí fyzikální zákony, musí lidské tělo emitovat i magnetické pole. Pokud ho nedokážeme, nebo nechceme změřit, je to už jiná věc.

Jiřímu Heřtovi muselo být jasné, že šlápl na hrábě, které si sám nastražil. Aby nemusel přiznat chybu, vybruslil ze situace větou: Protože nemáte akademické vzdělání, vidím další diskuzi jako bezpředmětnou.
Ješitné ego Jiřího Heřta, ověnčené akademickými a rytířským titulem, si uzurpoval patent na rozum i v oborech, kterým nerozuměl a ani jim porozumět nechtěl. Sisyfovci obdarovávali Bludným balvanem kdekoho, neušetřili ani Karla Gotta.


Akupunktura
Jiří Heřt vyhodnotil jako pavědeckou i akupunkturu: na straně 5, v odstavci Akupunktura - kritika vypisuje pojmy, které absolutně nepochopil. Zde je moje stručné vysvětlení:

  • energie čchi - řídící nervové signály, kyslík a krevní cukry jako nosiče energie;
  • jin a jang má více významů charakteru - roztahující a stahující účinek, také teplý a chladný, ženský a mužský (zženštilec a mužatka), kyselý a zásaditý;
  • meridiány - energetické dráhy, to znamená cévní, mízní a nervový systém;
  • aktivní body - místa lymfatických vyústění na povrch kůže, místa vrozených cévních a nervových blokád, které lze stimulací (akupunkturou, akupresurou, termoreflexními nálepkami) odblokovat, tzn. rozšířit a obnovit původní stav cévní i elektrické průchodnosti;

Pravda, Jiří Heřt se vyjadřoval i k věcem, kterým nerozuměl, což ale neznamená že by nerozuměl své profesi alopatického lékaře. Svou aktivitou v oborech, kterým nerozuměl, splnil roli užitečného ..., který ovlivňuje veřejné mínění tak, jak farmakomafie vyžaduje. Z úcty k zesnulému jsem vynechal doplňující slovo v předchozí větě. Protože je akupunktura a její variace účinná při léčbě mnoha nemocí, a to i těch, které alopatická medicína léčit neumí, Jiří Heřt pošpinil konkurenční východní medicínu, jak jen mohl. Za odměnu se stal in memoriam maskotem spolku Sisyfos.


Alkohol
K vysvětlení účinků alkoholu mne popíchl článek na Aeronetu, konkrétně tento odstavec:

Pokud vás po alkoholu bolí hlava jako střep, je to způsobeno obranným mechanismem mozku, který při intoxikaci alkoholem stahuje v mozku cévy, čímž se snaží zpomalit průtok krve s alkoholem. Toto stahování způsobuje následně silnou bolest nervových spojů, migrény a bolesti hlavy. Jenže při této obranné reakci mozku dojde k uvěznění koagulátu v mozku, který se uvolnil v oblasti srdce, případně v oblasti břicha. Alkohol rozšiřuje cévy daleko rychleji, než začne mozek na intoxikaci reagovat, takže koaguláty již v krvi a v mozku cestují ve chvíli, kdy si to mozek teprve uvědomí, že je intoxikován, a začne stahovat cévy. Mozek se přitom začne intoxikaci bránit jen až při určité výši objemu alkoholu v krvi.

Tolik vysvětlení lékařů. Jak to je se stahováním cév po požití alkoholu? Opravdu se cévy napřed roztahují a pak stahují? Není to logické asi tak, jako když topíme v domě, tak je nám čím dál tepleji, ale posléze je nám čím dál větší zima? A kde se vzal v oblasti srdce a břicha koagulát?
K vysvětlení je třeba znát proces metabolizace etanolu v těle. Metabolismus etanol v těle reaguje vlivem etanoldehydrogenázy na acetaldehyd. Ten reaguje vlivem aldehyddehydrogenázy na kyselinu octovou a vodu. Vzniklá vody způsobuje, že po vypití piva máme pocit, že jsme vyčurali dvě.
Protože si tělo úzkostlivě hlídá Ph krve, kyselina octová reaguje s vápníkem v krvi. Pokud v ní není, neutralizuje se vápníkem z kostí a dentinu. Vznikne octan vápenatý.
V prvním odstavci se dočteme, že je hydroskopický. To znamená, že váže vodu, a proto zahušťuje krev. V druhém odstavci se píše, že octan vápenatý smíchaný s dalším vypitým alkoholem vytváří gel. Ten zahustí krev ještě více a výsledkem je hustá krev. Protože jsou cévy roztaženy, srdce ho poměrně snadno přepumpuje skrze velké cévy, ale velmi omezeně skrze kapiláry. Je docela možné, že za opileckými stavy - od změn nálad, přes nenadálou agresivitu, zhoršení artikulace, poruchu rovnováhy, až po amnézii - není toxický účinek alkoholu, ale zhoršená dodávka krve do příslušných mozkových center. Po opilosti se dostavuje bolehlav. Pokud ho opilec vypotí, pot není přirozeně vodnatý, ale hustý – slizký. Všimněte si, že v tomto modelu není koagulát potřeba. Pokud v těle nebyl před požitím alkoholu, nebude v něm ani během pití.
Bohužel lékaři ví jen to, co jim nalily do hlav lékařské fakulty, a stav po vypití většího množství alkoholu si vysvětlují stažením cév. Není tomu tak. Nikdo dosud nevysvětlil, proč se cévy vypitím menšího množství alkoholu roztahují a po vypití většího množství se stahují. Oni se toto pouze domnívají, protože po vypití většího množství alkoholu se zvedá krevní tlak.
Řídím se nejen svým pozorováním, ale i tisíciletým pozorováním čínské medicíny. Zde je přehled základních potravin s účinky na cévy:

potraviny jin: alkohol, ostré koření, káva, med, cukr, tropické ovoce, mléko, jogurt;
potraviny jang: pečivo, maso, tvrdé sýry, vejce, sůl;
potraviny vyvážené: semínka a ořechy, zelenina, luštěniny, obiloviny, ryby;

Účinek jin je roztahující, jang stahující. Pokud se potřebujeme zahřát, tzn. stáhnout cévy a zvýšit tlak, pomůže horký, hodně slaný masový vývar. Pokud se potřebujeme ochladit, tzn. roztáhnout cévy, pomůže hodně koprová koprovka.
Pokud nechceme trpět kocovinou, hypertenzí a bolehlavem, vyplatí se jíst před a během pití alkoholu hodně zeleninový boršč. V něm je nejen vápník, ale také draslík, který tlak krve snižuje. Draslík a ostatní minerály reagují s kyselinou octovou na jiné soli, které nemají dehydrující a gelový efekt.
Druhou fintou je nadopování se vitamínem C před pitím. Dělal to tak můj dávný šéf. Dokázal se zmrskat tak, že měl sedřené špičky bot, jak jsme ho vlekli na pokoj. Na druhý den však byl vždy první v práci, osprchovaný, oholený, navoněný a v jeho obličeji nebyl sebemenší náznak flámu. Kyselina askorbová patrně gelovitou strukturu krve nějakým způsobem naruší. Přesná reakce mi není známa, protože moje znalosti chemie stojí a padají s učivem základní školy.
Patrně nejméně škodlivým alkoholickým nápojem je slivovice, ovšem za předpokladu že je úkap (acetaldehyd) pečlivě oddestilovaný. Ovocné kyseliny částečně přecházejí do destilátu a ty naruší gelovitou strukturu krve. Pokud ji zapijete odpovídajícím množstvím vody a nejíte sladkosti nebo chlebíčky, udělá nejméně škody, a to i při nadměrném pití.

Jak vidíte, všechno je jinak, než se na první pohled zdá.

Nikdy neřešte těžké životní situace pitím! Destrukční účinek stresu a alkoholu se násobí! Dalším z důvodů, proč v tísni nepít, je fakt, že alkohol je zesilovačem emocí a je více než jisté, že budete špatným společníkem.

.....

Abych na závěr téma trochu odlehčil, vzpomenu pár alkoholických historek. Tuto mi před lety vyprávěl Jiří Veselý S bubeníkem Zelenkou holdovali destilátům až do té míry, že ve studiu vytočili Vladimíra Mišíka, který je seřval: "Sakra chlapi, nechlastejte tolik, nebo to album nenahrajem!" S rytmickým kolegou Zelenkou také hrávali s kapelou bratrů Ebenových.
Slušňák Marek pak měl výčitky, že se z něho s příchodem tohoto žíznivého dua stal alkoholik. Když měl v pořadu Na plovárně kardiochirurga Pirka, zeptal se ho, jaká je míra pití, kdy alkohol neškodí, ale naopak prospívá. Odpověď zněla: "Když si s manželkou otevřete sedmičku vína, manželka vypije dvě deci a vy zbytek, tak je to akorát".

Jeden kamarád mi také vyprávěl, jak si svému lékaři postěžoval na občasné bolesti žaludku. Lékař, taky alkoholik, se na něj podíval a řekl: "Víš, když piješ slivovici, musíš ji zapíjet velkým množstvím vody, aby sis neuhnal žaludeční vředy". Po čase se kamarád v hospodě chlubil svým léčitelským úspěchem, protože od té doby, co zapíjí, tak s žaludkem nemá problém. Jeden ze štamgastů to okomentoval slovy: "No tos mi řekl opravdu brzo, když už mám žaludeční vředy vyoperované!"

Moje manželka, když je jí jasné, že jsme měli s kapelou "velmi intenzívní zkoušku", se po ránu ptává, jestli mi není špatně. "A proč by mělo, když jsme pili vynikající slivovici?" A prý, jestli mne nebolí hlava. "Ale mamko, prázdné místo přece nemůže bolet!" 


MUDrland Wenca


12 komentářů:

  1. Vážený zemský doktore Wenco!

    Děkuji Vám za velice poučný a zábavný článek, který mne valašského staříčka, co nevěří doktorům ani za kalíšek řetízkovice, uklidnil.
    Bo i já šidím manželku tak, že jí nalévám každý večer dva deci krabicového červeného a sobě deci tři (krabice na dva důchodcovské večery). Důvodem je, že mám větší spotřebu ve všem a navíc o dva litry valašské krve v těle více. Takže podle PIRKA bych neměl mamině nalévat nic a vypít to všecko sám (to by bylo doma peklo vpravdě alkoholické).
    Co se týče doktorských manter, tak i já mám bohaté zkušenosti a navíc sedm semestrů chemie, takže občas jiskra přeskočila a bylo veselo (teda v ordinaci, než jsem je přestal navštěvovat).
    Také jsem si všiml již za socíku, že doktoři nějak zpanštěli (asi školení červeného kříže a půlměsíce udělalo svoje), ale občas s nima byla sranda.
    Když jsem ležel na Ipce se silnými extrasystolami na drátech a přísavkách elektrod, tak jsem studoval solární energetiku (4 bichle) a když mne začaly svrbět přísavky tak jsem si je jednoduše sundal. Za pět minut se přiřítila sestra , doktor ve službě a primář s řevem EXITUS a vyjeveně zírali jak listuji tabulkami osálání Beskyd. Od té doby jsem pochopil, že lekání je pouze pro poučené a disciplinované pacoše, které si OUNZ opravdu hýčkalo.
    Pište dál ze života, dokud ještě žijeme a pijeme. Alkoholikům zdar a Valachům zvláště!!!

    Ďuro Trulo alias valašský staříček Somárik Sprostučký

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďuro Trulo

      Ten titul si vzhledem ke střednímu odbornému vzdělání bez maturity, nezasloužím. Nicméně mne Váš příspěvek popíchl k reakci ve formě dalšího článku. Napřed ale musím dopsat momentálně rozepsaný.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
    2. Aby nedošlo k omylu, tak to oslovení není podbízení (ani ponížení), nýbrž neumělý překlad Vašeho Nicku.
      MUDr - doktor, land - země, hezky čéésky zemský doktor.
      Asi jsem v daném okamžiku více bušil do kláves a méně do alkoholem povadlých neuronů, ale i tak se k výpotku hrdě hlásím.

      Ďuro

      Vymazat
  2. Zajímavé informace a podnětné. Nejvíce mně překvapily potraviny jin a jang. Že káva, med, cukr atd. ochlazují to mně vážně ranilo, protože kávička s mlékem a lžičkou medu mně, člověka stále zmrzlého, ještě více zmrazí. Co já budu dělat? Pít kávu bez mléka a cukru, abych to trošku eliminovala a zajíst to mandlemi? Toť otázka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. menhira

      Přehled je pro přibližnou orientaci. Více než káva ochlazují citrusy, nebo v článku zmíněná koprovka.

      Na druhou stranu, káva se často pije k jídlu, nebo po jídle. Pokud je jídlo solené, vyváží se oba protichůdné účinky.

      Přehled potravin jin a jang byl odjakživa pro prostý lid jednoduchým návodem, jak se stravovat aby si nerozhodili organismus.

      Kamarádovi který za socíku učil na univerzitě v Hanoji, zaplatili žáci na dovolenou ve Vietnamu. Byl tam v srpnu a jeden vděčný žák mu objednal na oběd želvu. Poté dostal horečku. Když se vyléčil, dozvěděl se že želva je silně jang, tedy zahřívající a proto se jí pouze v zimě.

      Na druhou stranu, přehled je pouze orientační, protože má svá specifika. Např. med nebo cukr je zdrojem energie a proto v kávě působí jako jangové vyvážení.
      U zeleniny platí že nať je více jin než kořen. Silný jangový (zahřívající) účinek má hodně zeleninový boršč s masem. Rostliny pouští do natí poměrně málo zemních solí, aby listy netrpěly ucpáním rostlinných cév - chlorózou. Přebytek solí zůstává v kořenech. Pokud do boršče dáte hodně kořenové zeleniny, bude vám horko a posléze dostanete žízeň. Někteří Rusové boršč koření skořicí a ta má také prohřívající účinek. I když koření většinou ochlazuje, skořice je vyjímkou.
      Pokud potřebujete jakoukoli složku stravy posunout do jangu, orestujte ji, upečte a více osolte. Proto to není jen o složkách stravy, ale také o přípravě.
      Reinhold Messner kdysi řekl, že když slézá vysokohorské štíty, jí špek. Když lenoší v teple u Ženevského jezera, je z něho vegetarián. Vystihl princip, že člověk zatížený fyzickou námahou a chladem by měl jíst mastné maso, ale když nic nedělá a je v teple, tak ovoce a zeleninu.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  3. Doktoři jsou zajímavý druh, u nás v člověku prokazatelně nenajdou parazity o velikosti několika desítek centimetrů, to musí až veterinář , ale současně ti samí tvrdí ža prý bojují s viry, které prý nalézají... A spolek Sysifos? co dodat .. Aura ... v podvečer při jednolité tmavnoucí obloze si stoupnete a natáhnete ruce před sebe k nebi , sevřete prsty a necháte jen ukazováčky namířené proti sobě vzdálenost cca 2cm..
    hrajeme si se špičkami ukazováčků děláme tyto pohyby ( ) špičkami když je levý nahoře , pravý dole.. Po chvíli je vidět neexistující, plus lze vidět i výboj mezi špičkami prstů... Tolik k pravdě o auře spolku duševních syfylitiků...

    OdpovědětVymazat
  4. Anonym

    Tato věta je opravdu výstižná:

    "Doktoři jsou zajímavý druh, u nás v člověku prokazatelně nenajdou parazity o velikosti několika desítek centimetrů, to musí až veterinář , ale současně ti samí tvrdí ža prý bojují s viry, které prý nalézají..."

    V dalším rozepsaném článku bude i vysvětlení, jak to s těmi viry vlastně je. Co se týká vidění aury, jsem schopen ji zachytit, ale nejsem nijak zvlášť disponován pro praktické využití, jako třeba Lazarev https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Nikolajevi%C4%8D_Lazarev
    Proto dělám to co dělám. Pokud se totiž člověk naučí rozumět jeho řeči těla a začne respektovat jeho mechanické potřeby, nastane změna i v psychice, která ovlivňuje jeho pole i tělo.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jeden známý přišel s tím, že mu u očního našli vlhkou formu makulární degenerace. Nevěděl by někdo, co se s tím dá dělat, tedy krom chytrých dochtorů?
    Osobně mám podezření na poočkovací stav, ale to se asi těžko prokazuje, a stejně nikomu nepomůže....
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nenimito

      Původně jsem na příspěvek nechtěl reagovat, z následujícího důvodu. Proč onen známý nehledá radu sám? Nepatří náhodou mezi lidi kteří si rádi stěžují, ale sám pro změnu nechce udělat nic a radami se neřídí?

      Nicméně, Váš příspěvek je pod mým článkem, tak se pokusím odpovědět. Vy osobně máte podezření na poočkovací stav. Chápu to tak, že je očkován proti covidu. Jak fungují a co způsobují tyto vakcíny, o tom je článek "Co se děje s mrtvými buňkami v lidském těle?", který zanedlouho vyjde.

      Lidské oko odráží všechny patologické změny, které se odehrávají v organismu. Tomu se věnuje irisdiagnostika - iridologie https://cs.wikipedia.org/wiki/Iridologie

      Pokud dojde k omezení funkce oka, je to známka toho že v těle není jediný orgán, který by nebyl zasažen degeneračními změnami. Bývá špatně průchodná slezina, chabě fungující ledviny, slinivka, játra, ucpané cévy, hypertenze aj. Komunikace s takto postiženými lidmi většinou nebývá jednoduchá, protože se hrdě pýří že tlak mají v pořádku a pak z nich obvykle vyleze, že tlak mají v normě jen díky tabletám na tlak.

      Žádost o radu a následné zkoušení "zázračných prostředků" je obvykle jen ztrátou času a peněz. Řešením je pouze vyšetření od někoho, kdo tělu opravdu rozumí. Upozorńuji, že ne každý je dostatečně silný na to aby strávil holou pravdu, že většinu věcí dělá špatně. Farmaceutika, vakcíny, zcela zbytečné operace, špatná životospráva, aj. Není příjemné zjistit, že pro nápravu zdraví neexistuje zázračný lék, ale že pro vyléčení sám musí něco udělat.

      Další věcí je věk a celkový zdravotní stav, protože náprava patologického stavu obvykle trvá několik let a je otázkou zda není jednodušší ve stávajícím zdravotním stavu dožít.

      Omlouvám se za upřímnost.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď.
      Ano, i věk zde zřejmě hraje roli. Je to přesluhující důchodce, kterému za chvilku bude 70let, ale když jsem ho viděl po příchodu nešťastného, protože přišel od strašících dochtorů s tím, že do pár měsíců zřejmě toho moc neuvidí, tak mi ho bylo upřímně líto. Je to aktivní přesluhující(co by dělal doma:-)) důchodce, co je zvyklý jezdit Alpy v zimě i v létě a myslel, jako většina naivních, že to s očkováním bude snažší.
      Navíc jsem o této degradaci, která s Irisdiagnostikou nesouvisí, protože to je degradace sítnice, nikdy osobně neslyšel. Irisdiagnostiku mám celkem nastudovanou, a vím, že panenka umí mnohé napovědět o jakémkoliv orgánu. Také od té doby velmi pečlivě sleduji všechny, kterým se podívám do očí. A hned vlastně vím, na čem kdo je:-)

      Pokud by někoho zajímalo, tak prý ani vlaštovičník na to nefunguje, ten je spíše na zákaly, tedy neMoci NA oku. Tak co jsem pozjišťoval, funguje na degradaci sítnice lutein s vit.A, nejlépe přírodní.
      https://www.cocowoods.cz/lutein-plus-60-kapsli/
      Prostě celodenní koukání do displejů a monitorů si časem vyžádá nějakou daň...
      nenimito

      Vymazat
  6. nenimito:
    podle marie treben - na sítnici a oko - vlaštovičník, švédské kapky
    nebo zkusit kameny:
    http://kamene.vzostup.sk/zoznam-podla-ucelu

    kdysi jsem na něco narazil, když to najdu dám to sem!

    jirik

    OdpovědětVymazat
  7. Aktualizace tématu odbourávání alkoholu:

    K neutralizaci účinků etanolu a jeho metabolitu - kyseliny octové, je vhodný tento přípravek: https://www.dm.cz/mivolis-zasadity-prasek-pur-p4058172101076.html

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů