2. 11. 2021

Měrjačeňje: zvláštní a nevysvětlitelná nemoc obyvatel Severu


Koncem 19. století se na severu Ruska rozšířila záhadná nemoc. Během jejího útoku se lidé dostávali do tranzu, stávali se snadno ovladatelnými jako v hypnóze a po té si nic ze svého konání nepamatovali.

„Jejich vědomí se stávalo zmateným a objevují se děsivé halucinace: postižený vidí ďábla, děsivé monstrum nebo něco podobného; začne křičet, výt, rytmicky bít hlavou o zeď nebo s ní točit ze strany na stranu a rvát si vlasy."

Tak na počátku 20. století popsal typické projevy neznámé a velmi podivné nemoci sovětský lékař Mickjevič v případě jakutské ženy, které jí byla postižena. Nemoc byla nazvána „měrjačeňje“ podle jakutského slova „mirjačiť“, což znamená být posedlý, ve stavu šílenství. Poprve byla zaznamenána na sklonku 19. století, a to pouze na územích severní Sibiře – „nenakazil“ se jí nikdo ani ve střední, ani v jižní části země. Ale na severu lidé propadali tomuto šílenství, zdálo se, z ničeho nic. Někdy jednotlivci, jindy v celých skupinách.

Symptomy
Všichni pacienti měli podobné příznaky: člověk se náhle zcela odpojí od vnějšího světa a dostane se téměř do transu; záchvat provázejí křeče a zmítání. Etnograf Wacław Sieroszewski pozoroval intenzivní fyzické a duševní utrpení takových lidí. Napsal: „Pacient vyje, křičí, naříká, pronáší nesmysly a přitom se svíjí a zmítá z rohu do rohu, až nakonec vyčerpáním usne."


V záchvatu takový člověk impulzivně opakuje slova a činy svého okolí a ochotně poslouchá příkazy, i když jde o nesmyslné či přímo nebezpečné konání. „Pokud někdo před pacientem vyskočí nebo se udeří, pacient udělá totéž; odhodí-li někdo vzácný, křehký předmět, nebo dokonce dítě, které má v náručí, na zem, nemocný to bez váhání zopakuje,“ poznamenali výzkumníci fenoménu. A pokud by v tom někdo chtěl posedlému zabránit, obvykle se rozzuří a prokáže přitom neobvyklou sílu; existuje mnoho svědectví, kdy takového člověka, dokonce i výrostka, nemohlo násilím zadržet ani několik silných mužů.

Laponská expedice A. V. Barčenka (1922)

Pokud by se však útoky jednotlivých lidí daly připsat dočasné pomatenosti, duševní poruše anebo třeba i vtipu, pak například záchvat 70 lidí současně už opravdu může vyděsit. V roce 1870 k takovému incidentu došlo v oddíle kozáků Nižně-Kolymské oblasti během cvičení. Rota najednou začala po veliteli opakovat rozkazy, jako by ho napodobovala. Velitel se rozzlobil a ztratil nervy, ale ke svému překvapení slyšel své právě vyřčené hrozby od vojáků. Všichni přitom odhodili zbraně na zem.

Utajená expedice
V roce 1922 bylo rozhodnuto měrčaňje seriozně prozkoumat. Do té doby se už o severském šílenství nashromáždilo mnoho důkazů. Akademik, psychiatr Vladimir Bechtěrjev se o tento fenomén začal zajímat poté, co obdržel zprávu od lékaře a bývalého dopisovatele z oblasti Lovozera na poloostrově Kola Grigorjeva (jeho křestní jméno není známo). Při pozorování spontánního výskytu nemoci mezi místním obyvatelstvem si všiml, že ohniska nemoci se vyskytují ve stejnou dobu i v sousedních osadách, a jednoznačně to spojoval s výskytem polární záře (tato nemoc se také nazývala „volání polární hvězdy“). Grigorjev tvrdil, že měrčaňje je výsledkem jakéhosi vnějšího vlivu přírodního charakteru.

Vladimir Michajlovič Bechtěrjev

Bechtěrejv založil a vedl Institut lidského mozku, který kromě studia fyziologie a duševní činnosti hledal vědecký základ pro telepatii, telekinetiku a hypnózu. Na jeho popud byla vyslána na poloostrov Kola expedice vedená Alexandrem Barčenkem, významným esoterickým badatelem. Ve skutečnosti to však nebyla polární psychóza, co bylo původním a hlavním cílem oné výpravy; Barčenko totiž hledal pozůstatky bájné hyperborejské civilizace (hledali ji i v nacistickém Německu jako domovinu Árijců). Sovětští bezpečnostní důstojníci se však začali zajímat i o psychózu, a tak expedici osobně podpořil i předseda Čeky Felix Dzeržinskij. Takže po příjezdu na poloostrov Barčenko po dva roky nejen hledal stopy dávné Hyperboreje, ale pečlivě shromažďoval i informace o nemoci - a sám se nakonec stal i její obětí.

A. V. Barčenko (vlevo nahoře) se členy výpravy k jezeru Lovozero poblíž „posvátného“ podzemního průlezu, 1922

V oblasti Lovozera se pokusili vyjednat s místními šamany, aby jim bylo dovoleno vydat se na posvátný ostrov Rogovoj. Byli kategoricky odmítnuti, přesto se však na výpravu k ostrovu vydali. Cestou kolem jezera Sejdozero začali objevovat útvary připomínající pyramidy z tesaných obdélníkových žulových kvádrů, dlážděné úseky „cesty“ (chápali je jako pozůstatky starověké silnice). A pak narazili na nezvyklou díru vedoucí pod zem. Tam však skupina nedokázala sestoupit. Podle jejich svědectví všechny zároveň zachvátila nepochopitelná hrůza a ztratili nad sebou kontrolu.

Laponská expedice A. V. Barčenko

Barčenko po návratu za zavřenými dveřmi předložil zprávu o měřeních, ale z toho, co je důvodem psychózy, nebyly oficiálně vyvozeny žádné závěry. Místo toho byla zpráva utajena. Moderní výzkumníci se na ni ptali FSB, ale bylo jim řečeno, že veškerá dokumentace byla zničena v roce 1941, když se Němci blížili k Moskvě. Sám Barčenko pak byl poději v roce 1938 obviněn ze špionáže pro Anglii a vytvoření zednářské kontrarevoluční organizace a 25. dubna, téhož dne, kdy padlo obvinění, byl popraven. Oběťmi represí konce 30. let se stali i ostatní členové skupiny.

Zvýšená sugestibilita seveřanů
Seveřané považují měrčaňje za počátek takzvané šamanské nemoci, protože masová posedlost při magických rituálech v mnoha ohledech tento stav připomíná. Oba jevy jsou vysvětlovány posednutím duchem, ale pokud šaman přivolá ducha z vlastní vůle a může mu poroučet, tak v případě měrčeňja duch údajně infiltruje člověka proti jeho vůli.

Souvislost se šamanismem vidí i psychiatři, spojují ji však s obecnou predispozicí místního obyvatelstva k psychickým epidemiím. „Přítomnost velkého počtu osob se zvýšenou sugestibilitou vytváří zvláštní psychologické klima v tradičních společnostech Severu a Sibiře, což přispělo ke zvýšení společenského významu šamanismu. Není náhodou, že smrt šamana často způsobila propuknutí psychogenních chorob. <...> Epidemie ustaly, až když se jeden z postižených stal šamanem. Vesmír, narušený smrtí předchozího šamana, byl obnoven,“ poznamenávají vědci.

Šaman, kolem r. 1900, V. Soldatov / Unie fotografických umělců Ruska

Poukazují na podobnosti s jinými projevy hysterie u tzv. primitivních národů – lata u Malajců, skákání u severoamerických indiánů, imubakko u Ainuů, a také uvádějí paralely s typem hysterie, kdy se ke stejným znakům (hlasité výkřiky, napodobování, halucinace) přidává i náboženský podtext – takoví hysterici nesnesou přítomnost křesťanských atributů, modliteb a nemohou přistupovat ke svátosti.

Příliš drsné podmínky
Specifické psychologické klima však podle vědců nevzniklo z ničeho nic. Lovozero, kam se první expedice vydala provádět měření, se nachází v samém centru poloostrova Kola. Kolem - tundra, bažinatá tajga, na některých místech kopce. Většinu roku je zde zima. Polární noc, kdy se slunce na obloze vůbec neukáže, trvá měsíc. Polární den s nezapadajícím sluncem - 52 dní. To vše utlumuje nervový systém a ovlivňuje zdraví. Psal o tom i psychiatr a etnograf Pavel Jacobi: duševní epidemie „se rozvíjí jen u populace nervově vyčerpané, oslabené fyzicky, morálně i duševně“.

Sušení kůží v táboře Sámů, Legion Media

Etnograf Vasilij Anučij připomněl názorný příklad s politickou vazbou na Turuchanské území (oblast ve východní Sibiři, nyní území Krasnojarského kraje), které bylo hojně využívané po první ruské revoluci v roce 1905. Vyhnanci si tu stěžovali na nespavost, migrény, srdeční zástavy, bolesti žaludku, zrakové i sluchové halucinace a podrážděnost. „Ze 112 lidí, kteří byli v té době na Turuchanské území vyhoštěni, bylo posláno do Tomské psychiatrické léčebny během jednoho roku šest lidí,“ napsal Anučij s tím, že carská vláda nakonec exil na Turuchanském území zrušila a uznala jej za „zbytečně krutý“ (v sovětských dobách tam bylo posílání vyhnanců obnoveno).

Polární záře, zdroj 

Propuknutí psychózy během polární záře může být spojeno i se schopností těla reagovat na poruchy v magnetosféře (nejjasnější polární záře nastává při geomagnetických bouřích). Není náhodou, že severní šamani přizpůsobují rituály a mystéria této době. Takže s největší pravděpodobností bylo měrjačeňje výsledkem jak klimatických a sociálních, tak i fyzicko-geografických podmínek. Onemocněli jím nejen místní domorodci, ale i nově příchozí – kteří se na severu zdržovali delší dobu.


autor: Jekatěrina Sinělščikova
zdroj: https://zen.yandex.ru/media/anna_kiryanova/kak-prevrascaiut-v-zombi-meriachene-i-russkie-psihiatry-5c5a7c359f3d5400acd06544
překlad: Vlabi


4 komentáře:

  1. autorovi článku
    "Akademik, psychiatr Vladimir Bechtěrjev se o tento fenomén začal zajímat poté, co obdržel zprávu od lékaře a bývalého dopisovatele z oblasti Lovozera na poloostrově Kola Grigorjeva (jeho křestní jméno není známo)."

    vyskočili mi dve veci v jednej vete
    psychiatr Vladimir Bechtěrjev - Bechterevova choroba, reuma
    poloostrov Kola - Kolský vrt
    hmm, náhodičky, trošku by som popátral

    OdpovědětVymazat
  2. Napadly mě dvě úplně stejné asociace. Ten vrt je zajímavý, to reuma mi tam moc nezapadá. Na druhou stranu Bechtěrjev byl zednář.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě zase naskočilo:
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2016/04/hyperborea-9.html#more
    Jinak díky za články...
    pařez

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů