11. 7. 2013

Slované

S radostí tu otisknu texty od Petra H. Začneme s jeho zhudebněnou prvotinou, přičemž bych to spíše tipoval na zkušeného textaře. Za mě velký palec nahoru.



Slované

Ve jménu kříže se zrodil nový řád,
původní védický byl ničen mnohokrát.
Oheň se šíří, znovu teče krev,
temná noc začíná, potrvá tisíc let.

Vladimír pokřtil zem, válku vyvolal,
ze sirotů v klášterech, sluhy vychoval.
V těch dobách bohům žel, víru umlčel,
snad aby svůj původ, slovan zapomněl.

Z temnot však prosvítá, paměť slovanská,
hluboce zarytá do dětí Daždboga. 
Vzpomeň si na dobu, kdy Perun s námi žil,
byl to také člověk, moudra nás učil.

Jsme vnuci našich bohů, jejich krev proudí v nás,
obnov víru předků, poslouchej jejich hlas.
Je mnoho cest životem, pozorně vybírej,
žij podle svědomí a rod svůj uctívej.


9 komentářů:

  1. Mám jen jednu připomínka na základě toho, k čemu jsem se dostal během mého etnolingvistického studia :-)): co si myslíte o tom, že bychom mohli být nakonec více Kelty než Slovany? Některé věci tomu nasvědčují, například jediné, co mě okamžitě napadá je, že oproti našim slovanským brstrům dodržujeme 30.4. Beltaine, "čarodějnice"...

    Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku:
      Zvídavá otázka - Podle čeho si myslíš, že Keltové nebyli Slované? (čistě teoretická otázka - nic v tom nehledej)
      A co se dodržování svátků týče - není to spíše otázka toho, co platné režimy dovolily dodržovat a co postupně vytlačily a stále vytlačují z běžného života do ilegality? Pak by nešlo o národnostní či rasové zvyky, ale o politiku, která se mi jeví jako synonymum pro potlačování všeho, z čeho národ pochází. Slavilo se a slaví kde co, viz nedávné články o Husovi, Cirilovi a mnoha a mnoha dalším postavám, o kterých nevím, co si myslet. Historie jak jí známe, je podle mne všechno možné, jen ne historie.

      Vymazat
  2. Možná byste to ode mě nečekali :) .. ale odpověď je úplně jednoduchá, stačí si prostudovat haploskupiny a je po otázkách. Koneckonců, v tomto se to shoduje i s SA védami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, co jsou to haploskupiny vím, jen nevím (nepamatuju se) co se o ne/příbuznosti Keltů se Slovany v SAV píše. Můžeš naznačit, ať se nemusím brodit v článcích? Tedy pokud na rozdíl od Smrtky ve hře Járy Cimrmana máš naznačovat dovoleno :-)

      Vymazat
    2. http://sarmatia.wordpress.com/2013/03/11/haploskupiny-2/

      http://sarmatia.wordpress.com/2013/04/09/arbinci-a-arijci-bili-tvurci-velkych-starovekych-civilizaci-potvrzeni-antropologii-i-moderni-genetikou/

      je to na pár minut...

      Vymazat
    3. Petře,
      tak jsem to zběžně proběhnul a upřímně řečeno, necítil jsem se při čtení příliš v pohodě, což je pro mne znamení pravděpodobného zkreslení nebo špatné interpretace informací (a nebo to prostě na mě bylo moc složitě napsáno). Ale i tak jsem z toho nějak nevypochopil jak je to tedy s případnou ne/příbuzností Keltů se Slovany. Dle grafů mi to nakonec připadalo, že všichni mají se všemi něco příbuzného, takže teď babo, vlastně Petře, raď :-)

      Vymazat
    4. Tak ono vlastně i ta jazyková evoluce nasvědčuje stále většímu štěpení z jednoho prakmene. :-) Jinak Michale - příliš se tím nezabývám, ale samozřejmě by to tak být mohlo, je zajímavé takto uvažovat. Je fakt, že slovenští katolíci asi čarodějnice zrušili hned. :-)

      P.

      Vymazat
    5. ještě přidám jedno zajímavé čtení:

      http://afinabul.blog.cz/1307/nezavisle-dejiny-podivne-zavisle-evropy

      Vymazat
    6. Petře,
      čtení složité, ale zajímavé. Stále ale nevím, co si myslet. Z části to potvrzuje SAV či naopak SAV potvrzují tyto informace, ale zároveň je tam pár zásadních rozporů, hlavně v časové linii, ale i směrů šíření původních předků z Hyperborey, kde v článku postrádám (možná jsem přehlédl) druhý směr. Co se haploskupin týče, to zatím vypadá pouze na jeden směr šíření od dnešního severního pólu přes Kavkaz a Himaláje do Indie a pak následně směr na Východ až do Egypta a možná i dál.
      Čímž nechci, co se pravdivosti týče, upřednostňovat ani SAV ani studie založené na haploskupinách.
      S největší pravděpodobností (jak to vidím já) šlo minimálně o dva časově oddělené proudy migrace původních předků, které se spojují v jeden a proto ty některé nesrovnalosti.
      Každopádně do pomyslného baťohu s informacemi se to hodí. Díky.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů