27. 6. 2020

Jak za války schovali Kreml

Pohled na maskovaný Kreml z Velkého moskvoreckého mostu. / Foto: alexlib.ru

Letecké bombardování za sebou zanechává nezměrné ztráty a devastaci obrovských rozměrů. Velká vlastenecká válka v tom nebyla výjimkou. V postupech německého letectví však byla jedna zvláštnost - snažili se zničit nejen strategické objekty, ale jejich dalším cílem bylo i symbolické dobytí, kvůli psychologickému tlaku na nepřítele. V případě východní fronty se takovým cílem stal Moskevský Kreml. Avšak zničit leteckým úderem centrum politického života SSSR ani největší esa Luftwaffe nedokázala. Cíl byl totiž spolehlivě maskovaný.


Je těžké si představit, jak obránci dokázali zamaskovat tak rozsáhlé struktury. / Foto: skyscanner.ru

Skutečnost, že Kremlu byla poskytnuta ochrana před leteckým útokem v podobě rozsáhlého zamaskování, se ví již delší dobu: minimálně tím se totiž vysvětluje, proč ani ti nejzkušenější němečtí piloti nedokázali tuto obrovskou pevnost nějak významněji poškodil. Dochovaly se o tom některé informace očitých svědků a současníků. Oficiální informace však o ukrytí Kremlu před Luftwaffe stále chyběly.
Až donedávna: teprve před několika lety Federální bezpečnostní služba tyto údaje odtajnila a zveřejnila i náčrty několika kamuflážních projektů, které byly během tohoto období použity.

Nálety působily obrovskou destrukci. / Foto: oldmos.ru

Tisková služba Federální bezpečnostní služby uvedla, že ačkoliv zvláštní rozhodnutí Výboru pro obranu státu o vytvoření maskovací služby pod moskevským sovětem bylo přijato až 9. července 1941, první iniciativy na ochranu Kremlu byly navrženy z podnětu velitele zařízení Nikolaje Spiridonova už v roce 1939. Tehdy v té věci poslal dopis vedení země. Ve skutečnosti však byly tyto plány realizovány až po invazi vojsk Třetí říše do SSSR.

Letecký snímek Kremlu pořízený německým pilotem /Фото: varlamov.ru






Cílem této rozsáhlé operace tedy bylo skrýt umístění nejdůležitějšího objektu hlavního města Sovětského svazu před německou leteckou rozvědkou a bombardéry. Nabízelo se k tomu hned několik možností. Ty pak byly zahrnuty do projektů, jež vypracovala skupina inženýrů a architektů pod vedením významného sovětského akademika Borise Iofanova. A úkol to rozhodně nebyl snadný.

Teprve po invazi do SSSR bylo maskování Kremlu bráno vážně. / Foto: moiarussia.ru

Problém byl v tom, že kromě impozantní plochy 28 hektarů tvoří moskevské kremelské struktury nápadný trojúhelník. Střechy budov byly navíc natřeny nápadnou zelenou barvou, což se nikde jinde ve městě nevyskytovalo. Pozornost přitahovaly i kupole chrámů na jeho území a také slavné rudé hvězdy na věžích. To vše způsobilo, že komplex byl ze vzduchu dokonale viditelný.

Původní skicy maskování Kremlu. /Foto: rg.ru

Proto bylo nutné nejprve „odstranit“ tyto charakteristické detaily Kremlu. Střechy budov tedy dostaly pro tu dobu typický hnědý nátěr. Kopule objektů náboženského charakteru  zejména zvonice Ivana Velikého  také změnily barvu a hvězdy dostaly speciální kryty.
Do těchto prací byli zapojeni zaměstnanci kremelského velitelství a vojáci zvláštního pluku a maskování kopulí prováděli profesionální horolezci. Nový vzhled dostaly i hradby komplexu a pod překližkou zmizely známe zuby v jejich horní části. Samotná zeď se proměnila v průčelí typického moskevského činžovního domu - na ní byla namalována okna a dveře.

Kompletní maskovací schéma moskevského Kremlu. / Foto: crimeabereg.ru

Existovala ještě další úroveň maskování Kremlu  takzvaná „objemová imitace“. To znamená zastavění prostoru komplexu a okolních území s duchovními stavbami. Například Leninovo mauzoleum, které v té době ztratilo svůj přímý účel  tělo Vladimíra Iljiče bylo totiž evakuováno již dříve  získalo dvě další podlaží ze dřeva, dále byly upraveny i Alexandrovský a Tajnický park a na volném prostranství komplexu vyrostly falešné městské bloky.

Leninovo mauzoleum v maskované podobě. / Foto: tvzvezda.ru


Maskovací opatření Moskevského Kremlu přispěla velkou měrou k tomu, že během bombardování nebyl objekt nějak významněji poškozen, přestože podle oficiálních informací byl vystaven leteckým úderům celkem osmkrát - pětkrát v roce 1941 a třikrát v roce 1942. Největší škody utrpěl Arzenál při sérii bombových útoků na hlavní město hned v srpnu 1941, když jedna z bomb explodovala poblíž budovy a částečně ji zničila; přitom bylo zasaženo i několik sousedních staveb, mezi nimiž byla také Malá garáž. Během všech osmi náletů na území Kremlu zahynulo 60 lidí.

Místa pádu bomb na území Kremlu v letech 1941-1942. / Foto: anyost.ru

Maskování Kremlu bylo odstraněno v průběhu několika let, s přihlédnutím k okolnostem a okolní situaci. Například Leninovo mauzoleum bylo dočasně vráceno do svého původního vzhledu pro přehlídku 7. listopadu 1941 a pak znovu zamaskováno. Zajímavý fakt: když Josif Stalin vzpomínal na průvod v roce 1941, řekl, že odmaskování strategického objektu mauzolea tehdy nebylo nebezpečné, protože v ten den nemohla německá letadla vzlétnout: vůdce národů pak s úsměvem dodal, že dokonce i počasí se tehdy rozhodlo sovětskému lidu pomoci.

Odmaskované Leninovo mauzoleum na přehlídce 7. listopadu 1941. / Foto: histrf.ru

První demontáž kamuflážních struktur byla provedena ve druhé polovině roku 1942 v souvislosti se snížením intenzity nepřátelského leteckého bombardování hlavního města. Pak byly úpravy jen částečné. S konečnou platností byly Moskevský Kreml a okolní území uvedeny do původního vzhledu až v červnu 1945, v předvečer Přehlídky vítězství. Tehdy došlo i k úplnému odstranění překrytí Mauzolea: několik měsíců předtím tam už byla z místa evakuace v Ťumeni vrácena i mumie Vladimíra Iljiče.

Sestřelené německé letadlo uprostřed zamaskovaných budov Kremlu. / Foto: pikabu.ru

Při odmaskování komplexu Kremlu však nešlo všechno úplně hladce. Problémy nastaly, když bylo třeba odhalit náboženské stavby. Zlaté kopule chrámů totiž byly natřeny šedou barvou příliš pečlivě. Aby budovy znovu zazářily svými kopulemi, museli se úklidové týmy a restaurátoři vyzbrojit speciálními chemikáliemi, aby maskovací nátěr odstranili. Celkový výsledek demontáže však byl uspokojivý a Moskevský Kreml dodnes těší Moskvany i hosty hlavního města svou staletou nádherou – jako by ani na jeho stěny kdysi nemalovali fasády neexistujících domů.

Kreml přežil celou válku téměř bez poškození. / Foto: eva.ru


zdroj: https://novate.ru/blogs/190620/54935/
překlad: Vlabi

poznámka:
Další informace na toto téma naleznete v článku zde.


49 komentářů:

  1. tp je pro mne novinka. vůbec jsem netušila, že by něco takového mohlo být. Byla by věčná škoda nechat zničit takový skvost.

    OdpovědětVymazat
  2. Svoju históriu si Rusi vždy vážili. Moskva a Kremel to burcovala ľudí ako " Mať zovut" na obranu vlasti.

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuhodné, na čo všetko našli v danej situácii peniaze a čas. Rusi zrejme nie sú len večne opití mužici, ako ich dnešné média rady prezentujú.

    OdpovědětVymazat
  4. Rusi na záchranu duchovných hodnôt starej Rusi dali v histórii všetko a dávajú aj dnes i keď nepriatelia Ruska to vidia úplne inak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mimo to, já osobně děkuji sovětské a rumunské armádě , že moji rodiče přežili a otec se vrátil z Reichu celý,přesto, že naši lidi museli odklízet suť a Němci se schovali v krytech, šmejdi.Já se narodil po válce a nebýt vítězství , nebyl bych . Ději s vděčností. Na to nikdy v životě nemohu zapomenout a do konce svých dnů budu vděčný Sovětům a Rusům.

      Vymazat
  5. Ruská duše je slovanská - široká a upřímná. Bůh ochraňuj matičku Rus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byl jsem tam, setkával jsem se s mnoha lidmi a říkám vždy všem pane Hlinsky přesně to samé.

      Vymazat
    2. V Rusku (tedy SSSR) jsem prožil pracovně pět let a vřele s Vámi nesouhlasím.
      Z Ruska do Čech nikdy nepřišlo nic dobrého. Tož tak.-)

      Vymazat
    3. Pan Anonymní, Pracovně pobývalo v SSSR mnoho lidí a z nich většina přiznala konkrétní nedostatky, ale celkově nebyly výhrady. Můj tchán se rozplýval nad Italy čerstvě vybaveným autozávodem v Togliatti a jeho technologiemi, které u nás ještě dlouho nebyly. Většina našich pracovníků pak zmiňovala až neskutečně přátelskou a širokou ruskou duši a pohostinnost, a to i na vlastní úkor domácích. Mnozí jim pak jejich pohostinnost a nezištnost opláceli. MGIMO je dodnes špičková vysokoškolská vzdělávací instituce, která nemá ve světě srovnání, snad jen Eaton, byť zcela jinak vedený a cílený.

      Vymazat
  6. Vďaka za článok, ani som netušil, že takto bol Kremeľ maskovaný...

    OdpovědětVymazat
  7. Těší mě, že se zde sešla skupina slušných lidí, což je v dnešní době vzácností.Při této příležitosti opět děkuji RA a sovětskému lidu za zachování naší státnosti a existence našeho národa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale bohužel tato doba spěje pod vedením USA,EU a našich vlastizrádců ke ztrátě jak státnosti ,tak existence našeho národa, vede k porobě a možná k úplné likvidaci českých slovanů.

      Vymazat
  8. Za to my jsme před nálety našich "přátel" Američanů neuměli zamaskovat Plzeň !!! Historie se dnes mění jako fusekle. A Němci s MERKELOVOU zrádkyní Evropy pokračují ve své snaze nás opět zničit. Rychle pryč z takové fašistické Evropy. Je zapomenuto 60 milionů životů padlých ve druhé světové válce vinou Německa. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viete si predstaviť, koľko je to 60 miliónov? No v dnešnej dobe to je asi toľko, ako keby okamžite zomreli všetci obyvatelia Polska, Česka, Maďarska a Slovenska! Ale v tej dobe boli počty obyvateľov menšie, takže ešte pripočítajte skoro celé Bulharsko. Však to teraz tých 60 miliónov mŕtvych znie hrozivejšie!

      Vymazat
  9. Rusko nelze porazit.
    A opilí mužíci?
    Pořád lepší než zhuleni Afroameričané.

    OdpovědětVymazat
  10. přesně, lépe bych to nenapsal...děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Rusko je země našich společných předků.Jeho hrdost je to, na co se musíme rozpomenout. Přichází náš čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sú to a zostanú NAŠI Slovanskí BRATIA !Oni nezabudnú, no o nás Slovákov a Čechov som si nie istý. Koľko, "akože bratoch" už Rusko zradilo, Rumunsko, Bulharsko Poľsko ...

      Vymazat
  12. Tato informace mě docela překvapila, nevěděl jsem to.
    Ale je mi trochu divné, že by nepřátelské letectvo polohu Kremlu neznalo. Řeku maskovat nešlo a jeho poloha na mapě byla identifikovatelná dost snadno (aspoň si myslím). To maskování mohlo být účinné spíš proti dělostřelectvu, pokud by se dostalo dostatečně blízko k Moskvě a zaměřovalo se vizuálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prepáč priateľu,ale ty by si šiel pod takou hrôzostrašnou PL paľbou hľadať nejaký Kremel.Ani najväčší fašista tam nešiel a že ich nebolo málo.Od doby Moskva už každý fašoun chcel len prežiť.

      Vymazat
    2. No co, hrdinní spojenci si spletli Plzeň s Drážďanami

      Vymazat
  13. To je známá věc, už za cara se stavěly celé dřevěné vesiničky z kulis, kudy car projížděl. Aby nebylo vidět bídu v jaké lid žil. Takže praxe tu byla. Kamufláž to je přece silná zbraň veškerého světového dění. A na všech stranách. Rusko nevyjímaje.

    OdpovědětVymazat
  14. Je mi 73 a tohle slyším poprvé - BLAHOPŘEJI CHYTRŮM MOZKŮM.

    OdpovědětVymazat
  15. Díky! Bohužel je nás čím dál míň, co si to myslíme.

    OdpovědětVymazat
  16. A což teprve jak zamaskovali Petrohrad, aby nebyl za války eventuálně rozbombardován a poničen !

    OdpovědětVymazat
  17. Veľmi zaujímavé informácie, o ktorých som nevedela. Klobúk dolu pred šikovnosťou ľudí v tej ťažkej dobe. Veru niet zrejme veľa obdobných krokov v ochrane vzácnych a zaujímavých objektov.

    OdpovědětVymazat
  18. Tuto informaci slyším poprvé, ale pro tu dobu účinná obrana obrovských památek. Určitě v hodinách dějepisu a TV se to člověk nedozví a zda je to pravda je na našem posouzení, protože na internetu najdeme spoustu blbostí. Nevím, zda je to záměr nebo nevědomost.
    Nádherná města jak Moskva, tak i Petrohrad a nejenom ta. To se musí vidět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě města se poměrně dost i rozvíjejí, a nejenom ta.
      V Petrohradě dostavili ЗСД okruh vč. mostu přes lodní plavební dráhu u ústí Něvy, anebo nejvyšší mrakodrap v eu LachtaCentr, který už je snad i v provozu.
      Moskva má už 6 okruhů, ten největší má v průměru asi 170km. Nevím, jak teď, ale před vypuknutím té šikany, byla Moskva vyhlášena jako město s největším počtem denních pendlerů, mám pocit, že skoro 10mil. Což na údajných skoro 13mil. obyvatel je pomalu dvakrát tolik. Asi si neumím představit. Do Phy dojíždělo asi půl milionu, než začaly šikany.
      nenimito

      Vymazat
    2. Pro představu, jen ČeskoSlovensko má asi plusmínus autobus 15mil lidí. Moskva s pendlery až 23mil., kteří se nacpou do průměru asi 40km. Praha má plusmínus asi 25km.
      nenimito

      Vymazat
  19. Moskva a Petrohrad jsou nádherná města. A my Slované si toho nesmírně vážíme.

    OdpovědětVymazat
  20. O tom vím.Vím i to, že Hitler zaslechl v rozhlase vysílání o zahájení přehlídky 7.11.1941 a nařídil letectvu přes nepřízeň počasí zvlétnout, slíbil i Žedlezné kříže...Nikdo nedoletěl, PVO byla v plné pohotovosti...

    OdpovědětVymazat
  21. Já si ruského národa velmi vážím ,jsou to bratři.Je mi jen smutno z očerňování všeho ruského a překrucování nedávných dějin. Největší škody jsou páchány tím že je infikována další nebo nastupující generace.Jsme národ bez jakékoliv hrdosti.Již na toto doplácíme a stále větší část národa vzpomíná na časy za minulého režimu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s Vámi souhlasím.To překrucování dějin a vymývání mozků naší mladé generaci je největší zlo páchané na českém národu.

      Vymazat
    2. S vyjádřením souhlasím. V současné době slyšíme jen samé očerňování Ruska za strany USA a některý států EU, sankce proti Rusku nic nevyřeší. Amerika by chtěla vládnout celému světu a kdo se nechce podřídit tomu začne vyhrožovat. Proč má USA ozbrojené síly po celém světě , ale ostatním velmocem to zakazuje. Mír je pro USA nepřijatelný , protože by zbrojní průmysl utržil obrovské ztráty. Je to můj názor a každý ať si zhodnotí sám.

      Vymazat
  22. Malý ratlík štěká na velkého medvěda...

    OdpovědětVymazat
  23. Rusko je nádherná země a má neskutečné nerostné bohaství o to jde USA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak ještě jde o to, jestli tohle bohatství je opravdu NErostné:-)
      http://leva-net.webnode.cz/products/vodikova-budoucnost-lidstva-prevratne-zasedani-vedecke-rady-ruske-akademie-ved-exkluzivne/
      https://youtu.be/54i6KMRQ2aQ
      A pokud je to nerostné jinak a v podstatě to tihle vědí, tak o co skutečně jde;-)
      nenimito

      Vymazat
    2. Souhlasim s rcenim "Ruská duše je slovanská - široká a upřímná",
      ale bohuzel desitky let obelhavana a zneuzivana!
      Jan z A

      Vymazat
  24. Někteří mají moji úctu za svůj názor plný pravdy .

    OdpovědětVymazat
  25. souhlasím, dnes se ten trouba Petříček zase předvedl. NIKDO jim nedal právo míchat se do problémů Ruska a již vůbec ne do soudního řešení nějakého zločince Navalného ! Dovedete si představit, že by nám začalo Rusko vyhrožovat sankcemi za to ,že náš soud odsoudil třeba MUDr. Rátha ? Prakticky za stejnou trestnou činnost jako má v Rusku Navalnyj ! To byse nám nelíbilo a bylo by to od Ruska nevhodné, jako je to dnes odEU a nejhorší je, že se k tomu díky Petříčkovi připojuje i ČR. S tím já zásadně nesouhlasím !!

    OdpovědětVymazat
  26. Mezi Dr. Rathem a navalným je drobný rozdíl: pan Rath je sociální demokrat a kriminálním, Navalnyj fašista a zrádce národa

    OdpovědětVymazat
  27. Úžasná úcta k historii, umu i prozíravosti ruských lidí. Svět začíná otvírat oči, protože násilí, lež a nenávist, kterou šíří USA, už všem lidem vadí. Neznalost historie a přepisování dějin je zločin a americká propaganda páchá velké zlo hlavně na mládeži.. Doufejme, že se to nepodaří.

    OdpovědětVymazat
  28. Kto sa trochu zaoberá históriou vie, že po rozdelení kresťanstva na východný-byzantský a západný - rímsky obrad vie, že ten západný sa rýchlo orientoval na obchod a získavanie moci, viac na zlato a peniaze, kdežto východný obrad dával väčší dôraz na spiritualitu-duchovno. Z toho pramení väčší dôraz populácie na pojmy ako cirkev, národ, vlasť a kultúrne tradície. To nie sú len Rusi, ale aj Gréci, Bulhari, Srbi.
    Nezabúdajme, že tieto národy žijú na asi 40% teritória Európy. Podľa doterajšieho povojnového vývoja (po II.svet. vojne) sa pri pokračujúcom trende tzv. západnej civilizácie môže stať Rusko záchrancom európskeho spôsobu života. Proces to bude asi pomalý, ale asi aj bolestný. Európa dala svetu úžasné umenie, architektúru, technický a vedecký pokrok. Bola by to nenapraviteľná historická chyba rezignovať na tento významný prínos. Záchrana Kremľa a Petrohradu je toho príkladom. (nick)

    OdpovědětVymazat
  29. Kto sa trochu zaoberá históriou vie, že po rozdelení kresťanstva na východný-byzantský a západný - rímsky obrad vie, že ten západný sa rýchlo orientoval na obchod a získavanie moci, viac na zlato a peniaze, kdežto východný obrad dával väčší dôraz na spiritualitu-duchovno. Z toho pramení väčší dôraz populácie na pojmy ako cirkev, národ, vlasť a kultúrne tradície. To nie sú len Rusi, ale aj Gréci, Bulhari, Srbi.
    Nezabúdajme, že tieto národy žijú na asi 40% teritória Európy. Podľa doterajšieho povojnového vývoja (po II.svet. vojne) sa pri pokračujúcom trende tzv. západnej civilizácie môže stať Rusko záchrancom európskeho spôsobu života. Proces to bude asi pomalý, ale asi aj bolestný. Európa dala svetu úžasné umenie, architektúru, technický a vedecký pokrok. Bola by to nenapraviteľná historická chyba rezignovať na tento významný prínos. Záchrana Kremľa a Petrohradu je toho príkladom. (nick)

    OdpovědětVymazat
  30. Hlboká vďaka za záchranu Kremľa, tak významnej kultúrno - historickej pamiatky Ruska. Poďakovanie za oslobodenie v roku 1945. Keby v roku 1945 neboli porazili fašistické Nemecko a štáty Osy tak generácia Čechov, Slovákov a ostatných Slovanov by bola zlikvidovaná a časť ponechaná ako pracovná sila.Ano mali Česi zachrániť Škodovka v Plzni a mnoho budov v Prahe.Česi obnovte Staromestkú radnicu tak ako Poliaci obnovili Varšavu.

    OdpovědětVymazat
  31. Tieto podrobnosti som doteraz nevedel. Je to impozantné keď to dokázali zariadiť v tak ťažkej dobe. Klobúk dolu........

    OdpovědětVymazat
  32. Nedovedu ani říct, jak moc mě potěšilo, že existují lidé se stejnými názory jako mám i já.Děkuji za příspěvek a děkuji všem za odpovědi a komentáře.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů