22. 1. 2019

Jak Laboratoř Kasperský udělala hlupáky z tajných služeb USA

Sankce ze zášti, aneb další rána po americkém mýtu „výjimečnosti“

Jak známo, v roce 2017 Spojené státy zavedly personální sankce vůči Kaspersky Lab po té, co ji obvinily ze spolupráce s „ruskými špiony“, přitom však před veřejností zatajily zajímavá fakta. Ukázalo se totiž, že „Kasperský“ rok před uvalením sankcí poskytl americké straně neocenitelnou službu: odhalil masívní krádež dat a jejího původce, kterého americké orgány nemohly ve své zemi najít.
Jinými slovy - v polovině roku 2016 ruský IT-gigant udělal ze 17 amerických tajných služeb hlupáky, a tak se za necelý rok po poskytnutí pomoci společnost ocitla v centru sankčního skandálu…

Jevgenij Kasperskij
Před několika lety se Agentura pro národní bezpečnost USA dostala do velké a nebezpečné krize. Zjistilo se, že někdo posledních 20 let kradl tajné informace tohoto subjektu i dalších tajných služeb a jiných státních struktur, a to v nepředstavitelném objemu 50 TB. Jednalo se o největší únik utajovaných dat za celou historii USA.
Veškerá síla západní rozvědky se vrhla do hledání drzého „krtka“, zapojily se její vlastní interní monitorovací systémy, vláda, vyšetřovatelé, zvláštní agentury a federální služby. A v roce 2016, bylo s velkou slávou celé zemi oznámeno, že viníkem „velkého podvodu" je jakýsi Harold Martin - bývalý zaměstnanec dodavatelské firmy NSA. Zadržený pak dostal 10 let vězení za každou z 19 epizod, které mu byly připisovány, tj. celkem téměř dvě stě let vězení. Vysoce postavení účastníci vyšetřování dostali medaile a povýšení a media šířila píár o tom, jak kvalitně pracoval americký zpravodajský a právní systém. 
Jenže o tři roky později, 9. ledna 2019, na stránkách váženého periodika Politico udeřil hrom. S odkazem na zdroje v amerických tajných službách noviny oznámily, že Martina neodhalily americké orgány, ale jedna jediná společnost z jisté sankcionované, vůči Spojeným státům „nepřátelské“ země. A udělala to bez jakékoli pompy…
"Po všechny ty roky jsme si mysleli, že Harold byl chycen díky nejnovějším metodám americké zpravodajské služby," uvádí se v médiu, „a teď najednou toto zatčení dokázalo, že zvláštní služby Spojených států jsou vlastně nanic."
Na veřejnost se provalilo, že k „hollywoodskému" zatčení bývalého zaměstnance NSA v roce 2016 došlo pouze díky ruské IT společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností, která Spojené státy na tuto hrozbu upozornila. A udělala to dobrovolně!

Jak to všechno bylo?
Když světové sdělovací prostředky rozšířily zprávu, že někdo ukradl asi 500 milionů stránek tajných dokumentů, včetně údajů o vojenských operacích USA, rozhodl se Kaspersky Lab provést vlastní vyšetřování. V jeho průběhu tato moskevská společnost nalezla na svých serverech několik podezřelých zpráv od uživatele jménem "HAL 999 999 999".
V jiné situaci by nikdo nevěnoval pozornost dopisům s podobným obsahem s dodatkem „Doba použitelnosti nabídky", nemálo takových vtipů přichází na adresy veřejných společností. Avšak ve stejnou dobu anonymní hackerská skupina Shadow Brokers nabídla ve veřejného prostoru hackerské nástroje, ukradené dříve NSA. V síti se objevila aukce na jejich rychlý prodej. Zaměstnanci společnosti Kaspersky si položili otázku, zda to nemůže souviset s výše popsanými událostmi.

Harold Martin 
Podobný pseudonym se brzy podařilo nalézt i na jednom zahraničním seznamu, jehož profil obsahoval fotografii. Podle snímku Laboratoř nalezla shodu s jistým Martinem a informace o jeho bydlišti - Annapolis, stát Maryland. Poté byla v sociální síti Linkedin objevena stránka osoby jménem Hal Martin, který pracuje v oblasti informační bezpečnosti. Po propojení těchto informací pracovníci společnosti pochopili, že by to chtělo přidat ještě poslední důležitý dílek.
Tehdy bylo rozhodnuto prověřit jednu americkou korporaci jménem Booz Allen Hamilton. Pozoruhodná byla tím, že byla dodavatelem NSA a právě tam pracoval i slavný Edward Snowden. Nápad se potvrdil a požadovaná osoba se objevila v seznamech zaměstnanců pod jménem Harold Martin.

Zdá se, že Kasperského k rozhodnutí předat vyvozené závěry tajným službám USA pobídla myšlenka, že tak společnost může dokázat svou nespolupráci s ruskými tajnými službami. Tím, že předvedou, že neohrožují USA ani Washington, se ochrání před sankcemi. Z toho je jasné, že vůbec netušili v jakých kategoriích myslí Bílý dům.

Syndrom vlastní výjimečnosti
A tak 22. srpna 2016 pracovník společnosti Kaspersky Lab kontaktoval zástupce NSA a podal mu všechny informace shromážděné na Martina. Krátce na to, 27. srpna 2016, FBI učinila v případu „nečekaný" průlom. Podezřelý byl dopaden.
Pokud se však Kasperský domníval, že tímto krokem odstraní jakékoli podezření, hluboce se mýlil. Spojené státy přijaly ruský vstřícný krok jako veřejnou urážku. V jejich chápání je to skutečný podraz, mohutný úder do víry Američanů v jejich výjimečnost. Vtip je v tom, že jediná ruská společnost dokázala za pár dní zjistit to, co nedokázal ani v průběhu let vypátrat celý americký systém tajných služeb. A podle představ politiků ze Spojených států taková verze případu prostě nemůže existovat, což znamená jediné: Laboratoř provedla tento krok ve spojení s ruskými tajnými službami! A s takovou verzí už byly USA spokojené mnohem víc.
Výsledkem je, že namísto toho, že toto gesto pomoci mělo společnost Kaspersky ochránit před sankcemi, všechno dopadlo přesně naopak. Ostatně to není překvapující, protože, jak je známo z historie, horší než nepřátelství Anglosasů může být jen přátelství s nimi.
A tak v červenci 2017 prezidentská administrativa Spojených států vyloučila ruskou antivirovou firmu ze seznamu dodavatelů softwaru a hardwaru. Produkty přestaly dostávat schválení pro použití ve vládních agenturách. O dva měsíce později pak orgány USA nařídily odstranit všechny produkty Laboratoře ze všech rozpočtových institucí státu.

Kaspersky Lab
Zakladatel společnosti Jevgenij Kasperskij samozřejmě popřel jakoukoli spojitost s ruskými tajnými službami a řekl, že by okamžitě vyvedl svoji firmu z Ruska, kdyby byl osloven s návrhem na špehování svých zákazníků. Ale jeho slova nikdo neposlouchal, protože jinak by se muselo přiznat, že jediná společnost z Ruska občas může překonat všechny možnosti amerických tajných služeb.
Kasperského připravenost spolupracovat s americkými úřady na různých vyšetřováních tedy nepřinesla ovoce. A dokonce nic nepřineslo ani bezprecedentní gesto ruského vývojáře, který se v roce 2017 rozhodl odhalit nezávislým odborníkům z celého světa zdrojový kód svých produktů (včetně aktualizačního kódu pro software a antivirových databází).
Bohužel tento příklad opět dokazuje, že i přes svou vysokou úroveň mnoho z ruských výjimečných profesionálů v soukromém sektoru stále nechápe, co je politická Amerika. Nemohou přijmout skutečnost, že Anglosasové na světové scéně nedodržují žádná pravidla a splnění všech jejich požadavků ještě neposkytuje žádné záruky.
Jako doklad tohoto závěru v květnu 2018 americká instance s konečnou platností odmítla všechny nároky ruské společnosti, která podala stížnost na sankce u soudu. Zároveň v souladu s „radami" z Washingtonu přijal Evropský parlament v červnu téhož roku podobné usnesení, které uznává produkty společnosti Kaspersky Lab za „škodlivé".
Západ si zkrátka zvykl na svou „výjimečnost", a tak se pochopitelně hlasitě uráží, když ho Rusko vnímá jen jako arogantní fikci...

autor: Ruslan Chubijev
zdroj: https://regnum.ru/news/innovatio/2552159.html
překlad: Vlabi

4 komentáře:

  1. Nemyslím, že by Kaspersky prováděli nějaká svá vyšetření, oni jen upozornili NSA o tom, že je kontaktoval na twitteru @hal_999999999 a "něco" nabízel. To, že k té zprávě pro nsa asi i přidali možnou souvislost s těmi uniklými nsa "nástroji", je celkem možné. Bylo to v té době aktuální.
    Bohužel Martin zřejmě nepochopil, za koho Kaspersky "kope". Nebo možná nepochopil, že v Kaspersky můžou pracovat lidé, kteří "kopou" za někoho jiného.
    Je dost zvláštní, že Martin i Eduard byly oba původně vycvičení vojáci. Oba pracovali ve stejné společnosti pro nsa. Oba měli poměrně vysoké iq. Oba neměli v lásce clintnovoobamovu administrativu i politiky a jako správní "usapistolníci" tíhli k republikánům. Což se jim nakonec vyplnilo v podobě Trumpa, i to může být zvláštní. Nebo jen náhoda?
    Další zvláštností je, že Kaspersky po těhle událostech začal spolupracovat s "nově" založenou firmou Clarivate Analytics. https://youtu.be/w07WN49vwqk
    Další zvláštností je, že po tomhle "incidentu" začala Kaspersky vyvíjet nový bezpečnostní sw "pracující" na cloudu. https://pcworld.cz/software/recenze-kaspersky-internet-security-multi-device-2016-48652
    A co dělá cloud?
    Není nad obyčejný antivir nastavený tak, aby nikam nic neposílal. Ony ty suprakčníbalíkyvševjednou nejsou až tak bezpečný. Obyčejný smrtelník je neumí nastavit a v defaultu posílají kde co.
    Ono těch zvláštností okolo těch dvou expertů je poměrně dost a osobně na zvláštnosti náhod moc nevěřím.... a sankční divadla tu předvedli i menší firmy z Německa, natož takový herci jako nsa a kaspersky:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě mi tak napadlo v souvislosti s oběma aktéry na prknech, co znamenají svět. Oba myslím vypovídali v souvislosti se svou anonymitou, že používali tzv. "grál" zabezpečení anonymity na netu, kterou má údajně být tails_s_Torem_na_usb...
    https://deliandiver.org/2015/03/temer-vsechny-vyvojare-anonymizacniho-nastroje-tor-sponzoruje-nebo-sponzorovala-americka-vlada-cast-1.html
    Takže opět tu něco nehraje s tou správnou kapelou, myslím:-)
    A nebo tam mají jen velký bor...(nepořádek)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najlepší spôsob ako sledovať tých, ktorí sa chcú na internete schovávať, je podstrčiť im trójskeho koňa v podobe "najultimátnejšieho anonymizačného nástroja", ktorým je Tor. Všetky, alebo 99.9% uzlov, na ktorých beží Tor vlastnia tajné služby.

      s0lar

      Vymazat
    2. Taktak:-) Ve 3.části toho článku na Délském potapěči je psáno:
      "Pokud jste mysleli, že příběh Toru už nemůže být divnější – může a je. Nejspíš nejpodivnější částí celé ságy představuje skutečnost, že Edward Snowden během své havajské práce pro NSA provozoval četné vysokorychlostní uzly Tor.
      Tento fakt vešel v obecnou známost až loňského května, kdy vývojářka Toru Runa Sandviková (která také dostávala plat z peněz Pentagonu/Ministerstva zahraničí USA pro Tor) řekla Kevinu Poulsenovi z časopisu Wired, že jen dva týdny předtím, než se pokusila zkontaktovat Glenna Greenwalda, jí poslal Edward Snowden e-mail v němž vysvětloval, že provozuje významný uzel Toru a chtěl by nějaké nálepky Toru."
      Prostě jen dělá reklamu, takový reklamní marketing zmedializovaný "útěkem na východ k nepříteli":-)
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů