5. 5. 2021

Do posledního náboje

V rámci smlouvy Lend-Lease bylo v době II. světové války ze Spojených států do SSSR dodáno asi 3066 letadel Douglas A-20 různých modifikací. Tato letadla se používala hlavně k bombardování. Byla sice plánována jako útočná, ale vzhledem k jejich slabému pancéřování byla v nižších letových hladinách snadno zranitelná protiletadlovou palbou.


19. dubna 1945 odletěla posádka jednoho z těchto letadel (pilot - poručík Podvysocký, navigátor - poručík Polivanov, střelec-radista - staršina Baranov, střelec-radista - staršina Paščenko) na bojovou misi do oblasti Brna. Ve 13.35 se letadlo ve výšce 2300 metrů dostalo do střetu se dvěma německými stíhačkami a následně bylo zasaženo německým protiletadlovým dělostřelectvem. Dva členové posádky seskočili s padákem: jeden z nich se později zachránil, druhý zmizel beze stopy. V okolí vesnic Malešovice a Loděnice se pilot pokusil s hořícím letadlem nouzově přistát na hřišti. Neúspěšně. Zasažený dvoumotorový bombardér Douglas A-20Zh zavadil o telegrafní sloup. Po kontaktu se zemí se několikrát převrátil. Postupně se z něj oddělily motory a křídla a trup se nakonec hluboko zanořil do mokré země. Bahno uhasilo hořící motor. K frontě chyběly pouhé dva kilometry...
Němci usazení ve vsi se ihned začali rojit. V čísle 28, kde měli svůj štáb, se rozdrnčely telefony. Fašisty lákala snadná kořist, a tak se bezstarostně rozběhli k troskám letadla. Vtom se však z trosek ozve kulomet. Posádka sovětského letadla se brání. Je naživu!
Několik Němců padá.. Dva, tři - a nezvedají se. Zbytek rychle mizí z dosahu.
Po několika hodinách přijíždí z nedalekých Malešovic obrněné auto a snaží se prorazit. Ale opět jsou nuceni ustoupit. Kulometná věž „Bostonu“ má dokonalý výhled. Teprve za soumraku se fašisté rozhodli na bránící se trosky letadla znovu zaútočit. Opět ožívá praskání kulometů.
A pak je náhle ticho.
Na konci zazní jen jeden osamělý výstřel...
V letadle už není nikdo naživu. Pilot stále sedí na svém místě, kde ho ve chvíli nouzového přistání zastihla smrt. Letecká kukla jiného člena posádky je celá od krve. Ale kdo se tu tak dlouho urputně bránil?
Hlaveň kulometu s vystřílenou municí je pokryta dlouhými plavými vlasy. Dívka! Střílela až do posledního náboje! A aby nepadla do rukou nacistů, použila poslední kulku ve své osobní zbrani...
Řada očitých svědků potvrdila, že Vasilisa Sergjejevna Paščenko, narozená v roce 1923, rodačka z města Millerovo v Rostovské oblasti a držitelka Řádu Rudé hvězdy, vedla s přesilou fašistů svou bitvu až do posledního náboje.

Vasilisa se dobrovolně přihlásila do armády v květnu 1942 - krátce před příchodem nacistů do Millerova. Zpočátku sloužila u 432. praporu letecké obsluhy a v roce 1944 absolvovala kurzy leteckých střelců-radistů. Poté sloužila u 452. pluku 218. bombardovací letecké divize 5. letecké armády. 
Rozlícení Němci nedovolili dívku pohřbít a odnesli ji do vsi, kde její tělo pohodili ve škole. Obyvatelé vesnice ji však tajně pohřbili ve vsi Vedrovice nedaleko místa boje a v roce 1946 byly její ostatky přeneseny do společného hrobu ve vojenském památníku v Ořechově, kde v těžkých bojích zahynulo mnoho sovětských vojáků. Zde našli své poslední útočiště ti, kteří padli při osvobozování České republiky, tehdy Československa.
Od posledního boje seržantky Vasilisy uplynulo 76 let a v tomto světě se opravdu mnohé změnilo. Vzpomenou si přesto na ni a na tisíce jejích spolubojovníků, ti, za které položili v posledních dnech války své mladé životy?




zpracováno podle: http://redstar.ru/boj-prodolzhalsya-na-zemle/

13 komentářů:

  1. Veľká vďaka a obdiv k Vasilise a všetkým jej spolubojovníkom. Dík, Vlabi. aťa

    OdpovědětVymazat
  2. Na věčnou paměť všem našim osvoboditelům!!!

    OdpovědětVymazat
  3. "byla snadno zranitelná protiletadlovou palbou v nízkých nadmořských výškách" je špatně formulováno. Správně by v letecké terminologii bylo "v nižších letových hladinách", "při nízké výšce letu nad terénem" či tak nějak...

    OdpovědětVymazat
  4. Poděkovat Vasilise je pouze povinnost zachráněných. Naší současnou povinností (dávající činu Vasilisy současný smysl) je hlasitě se ozvat proti současnému nástupu nacismu, fašismu, neomraksismu a judaismu (ideálům ovládnutí člověka satanem). Satanské zrůdy znovu zvedly hlavy a dav gojimů lhostejně žvýká maxihamburger obložený sračkami a pozůstatky potratů dětí Slavjan. Gojové máte na výběr:
    1) povstat proti satanským zrůdám
    2) šlehnout si do žíly mRNA emerický sajrajt

    První volba je téměř jistá smrt na poli boje, druhá volba je smrt kovidem nebo totální zombifikace. Vybírejte pečlivě, je to na furt!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ak by si každý vybral možnosť 1., tak by to bola istá smrť pre satanistov, nie pre nás :)..

      s0lar

      Vymazat
  5. Je nepochybné díky komu naši předci přežili válku. Chtěl bych letecké téma poněkud odlehčit. Během války se udál letecký souboj mezi Německem a USA na Bílými Karpatami. http://www.leteckabitvakarpaty.cz/sestrelena-letadla/usaf/letadlo7/
    https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/letci-americke-armady-byli-pred-70-lety-sestreleni-nad-bilymi-karpaty-20140829.html

    Jedno z amerických letadel spadlo v Kašavě a jeho německý protivník spadl ve Všemině. Místo dopadu je uvedeno v druhém článku jako místo "u Liptálu". Liptál sousedí se Všeminou. Článek musel napsat Liptalan a ve snaze zviditelnit svoji vesnici, napsal pravdu poněkud jinak. Ale v podstatě nelhal.


    Kamarád mi vyprávěl, že německé letadlo spadlo ve Všemině, pár set metrů od dřevěnice jeho dědy. Na místo později přijela německá hlídka. Zjistila, že někdo z havarované stíhačky odšrouboval velkorážný kulomet a ukradl všechny nábojové pásy. Následně přijel větší oddíl německých vojáků a prohledávali dům od domu. Všem bylo jasné, že rodině zloděje hrozí zastřelení. Nicméně, Němci kulomet s náboji nenašli. Po dobu padesáti let se nepodařilo zjistit, kam kulomet i s náboji zmizel.

    Na přelomu milénia se kamarádova rodina rozhodla starou dřevěnici po dědovi zbořit a prodat jako stavební parcelu. Kamarád čistil septik za účelem jeho zasypání. V něm našel rezavé torzo kulometu a mosazné náboje, které účinky močůvky přežily bez úhony. Ocelové pružiny pásů se rozpadly. Tyto náboje jsem viděl na vlastní oči.

    Tím se příběh zmizelého kulometu rázem vysvětlil. Kamarádův děda, vědom si pravidla "rychlým patří svět", doběhl k letadlu jako první a stihnul beze svědků odšroubovat kulomet. Co je doma, to se počítá! Že se těžký kulomet nedal použít na upytlačení srnce, to mu v tom kvaltu jaksi nedošlo. Poté co Němci začali kulomet s náboji hledat, ho operativně ukryl do septiku.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem o tom četl na podzim... bylo jí 22let
    https://www.facebook.com/cestjejichpamatce/posts/165239718512666
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  7. ZDRAVIM VAS. VIEM ZE TO SEM NEPATRI, ALE JE LEPSIE SA OPYTAT TU, KDE JE AKTUALNA DISKUSIA. ZHANAM KNIHU SVETLA. VEDEL BY MI PROSIM NIEKTO ZOHNAT, POZICAT, POSLAT... V AKEJKOLVEK CITATELNEJ PODOBE, NAPR. AJ V PDF FORMATE (AK NIE ROVNO KNIHU)? NEVIEM CI TU NIEKDE NIEKTO TUTO TEMU ROZOBERAL, CITAVAM TU CLANKY, ALE O TOMTO SOM TU NECITAL. NIKDE JU NEMAJU. V SLOVENCINE ALEBO CESTINE. SAMOZREJME NECHCEM TO ZADARMO. SERIOZNE JU KUPIM, PRIPADNE AJ V ELEKTRONICKEHJ PODOBE. NECHCEM TO ZADARMO. DAKUJEM. AK SA NIEKTO OZVE, RAD SI VYMENIM KONTAKT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, co opravdu hledáte, ono těch knih je vícero....
      https://www.cbdb.cz/knizni-serie-2908-slovanskoarijske-vedy
      Ta první je tady https://ulozto.cz/file/h9a54DqR/potvrdenie-knihy-svetla-pdf
      Ke zbytku už jsem se nedostal, protože to jednak se skutečnými védami nesouvisí, spíš mi přijde jako propaganda nenávisti možná spíše rasismu, navíc k někomu, kdo za to tenhle vývoj vůbec nemůže, na rozdíl od toho, kdo na zakázku napsal tyhle knihy.
      A osobně jsem v tom viděl vsunování řečského богатыр pravoslaví s podtextem Ukřižovaného včetně byzantského letopočtu z bible, nikoliv slovanského. Slovanský kalendář VŽDY začínal jarem, tedy dnešním březnem(Marcem - Martem). Naopak ti dobytci z jihu pod rovníkem to měli opačně, tedy až dnešním zářím - septembrom. On ten i název měsíce souvisí se Saturnem, tedy "dnešním" Satanem...
      nenimito

      Vymazat
    2. DAKUJEM ZA REAKCIU
      MAL SOM NAMYSLI KONKRETNE TOTO:
      https://www.tartaria.sk/nase-knihy-2/268-kniha-svetla
      POTVRDENIE KNIHY SVETLA MAM. V NEJ SU LEN ROZNE CITACIE Z KNIHY SVETLA PLUS ROZNE INE VECI, CO JE FAJN, JE TO DOBRA KNIHA. ALE TUTO, VID ODKAZ, NIKDE NEMAJU, A O NU MAM ZAUJEM.

      MJ.

      Vymazat
    3. Není:-)
      Ale to už je snad lepší čtení tohle...
      https://ulozto.cz/file/j17pnL6tDU6A/velesova-kniha-pdf
      nenimito

      Vymazat
  8. Na základě námi dopátraných informací a svědectví doposud žijících svědků události, jsme požádali prezidenta RF, aby Vasilisu Sergejevnu posmrtně vyznamenal Hrdinou Ruské federace. V srpnu prezident RF dekret podepsal a 17. listopadu 2021 byl v Moskvě ceremoniál předání vyznamenání zástupci její rodiny. Měl jsem tu čest se ceremoniálu zúčastnit. Všechny detaily jsou dostupné na stránce Klubu vojenské historie Starovičky v VKontaktě, https://vk.com/id590080546. Pravidelně navštěvujeme její hrob na pohřebišti Rudé armády v Ořechově u Brna. Děkuji. Radek, KVH Starovičky

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů