18. 5. 2021

Jaký plat mají prezidenti různých zemí?

Zvědavá otázka, na kterou média pravidelně odpovídají různými recenzemi. Íránský Donya-e Eqtesad tedy poskytuje údaje o příjmech některých prezidentů předních světových mocností, tak i zemí mé ně významných.


Jak uvádí vydání „Tabnak“, například roční plat 46. prezidenta USA Josepha Bidena je 400 tisíc dolarů. Jaké pak budou platy nejvyšších světových lídrů pro rok 2021 - rok, který nepochybně bude mít pro lidskou historii zvláštní význam? 
U některých hlav států dosahují částky, které dostávají jako oficiální výdělky, skutečně báječných čísel, u jiných jsou naopak velmi skromné. Existují však i takoví, kteří jako hlava státu dostávají extrémně nízké platy, a to nejen mezi vůdci třetího světa, či dokonce druhořadých zemí. Zároveň je ale třeba mít na paměti, že tyto statistiky ne vždy podávají přesný pohled: některé hlavy států s oficiálně nízkými příjmy totiž mají zároveň kolosální „neoficiální“ zdroje příjmů.

Boris Johnson
, Velká Británie

Začněme nejvlivnější zemí v Evropě, jejíž moderní historie byla navíc často spojena se skandály: někdy se tyto skandály týkaly členů královské rodiny, někdy získaly vážný mezinárodní charakter, jako například nedávný „Případ Skripalových“...
Boris Johnson byl zvolen předsedou vlády země, to znamená, že se stal de facto jejím vůdcem 24. července 2019. Jeho roční příjem je 190 000 dolarů. Podle známé internetové stránky „The National“ však není britský premiér s úrovní svých příjmů jako hlava státu spokojen, opakovaně o tom otevřeně hovořil a svůj plat označil za „extrémně nízký“.

Vladmir Putin,
Ruská federace

Přejděme k vůdci bezpochyby nejmocnějšímu nejen v Evropě, ale v celé Eurasii a kterému je vždy věnována pozornost světového společenství. O jeho majetku a bohatství už mnoho let kolují nejrůznější pověsti, dohady a domněnky. Mezi nimi jsou jak věrohodné, tak i ty, které se objeví vždy jen v předvečer voleb, a pak náhle zmizí, a proto si nezaslouží důvěru. Tak například nedávno informovala opoziční část ruského internetového prostoru o luxusním paláci, který byl údajně postaven osobně pro Putina a podle jeho osobní objednávky – Kreml však tuto informaci kategoricky popřel. 
Roční výdělek nejmocnějšího člověka nejen v Rusku, ale v celé Eurasii je 112 000 dolarů, což přinejmenším vyplývá z oficiálních údajů. Není známo, zda je Putin se svými ročními výdělky spokojen, protože sám ruský prezident se ve svých veřejných projevech na toto téma nezaměřuje.

Si Ťin-pching, Čína

Další mocný vůdce Eurasie, generální tajemník největší komunistické strany na světě, byl na tento post zvolen v roce 2012. Jedná se však o stranickou pozici, zatímco jeho oficiální pozicí státního zaměstnance v ČLR, kterou získal poté, co se stal vůdcem strany, je předseda Ústřední vojenské rady ČLR.
Si Ťin-pching získal post předsedy Čínské lidové republiky v roce 2013 a jeho roční plat je pouze 22 000 dolarů, což ve srovnání s tím, kolik dostává hlava jakéhokoli státu, zdaleka ne tak mocného jako Čína, lze samozřejmě považovat za nízký výdělek. Čínský vůdce však opakovaně prohlašuje, že i tyto jeho výdělky jsou „neoprávněně vysoké“: chce být totiž příkladem „skromného způsobu života“ nejen pro činovníky strany, ale i vládní úředníky obrovské země.

Lee Hsien Loong, Singapur

Lee Hsien Loong, nejstarší syn Lee Kuan Yew, prvního singapurského premiéra, původně začínal jako vůdce strany - byl generálním tajemníkem Lidové akční strany. Post předsedy vlády převzal až v roce 2004. Celkově je třetím předsedou vlády v historii Singapuru. Jeho roční výdělky pro jednu z nejmenších zemí světa - nejen podle teritoria, ale i podle počtu obyvatel - jsou opravdu vysoké: 1 700 000 dolarů.




Jair Bolsonaro, Brazílie

Prominentní představitel pravého křídla brazilských politiků Jair Bolsonaro zvítězil v prezidentských volbách v zemi v roce 2018 a nastoupil do úřadu hned první den následujícího roku 2019. Jeho roční výdělek je jen „průměrný“, pouze 120 000 dolarů.






Emmanuel Macron, Francie

Emmanuel Macron byl zvolen prezidentem Páté republiky 14. května 2017. Začínal také jako stranický funkcionář, v letech 2006 - 2009 byl členem Francouzské socialistické strany, později v letech 2014 - 2016, kdy byl francouzským prezidentem François Hollande, členem vlády, kde působil jako ministr ekonomiky. Přes svou „socialistickou“ minulost se, pokud jde o ekonomiku, spíše držel pravicových názorů, které se snažil uplatnit i jako prezident země. Jeho roční příjem jako prezidenta Páté republiky je 210 000 dolarů.


Kerry Lam, Hongkong

Kerry Lam byla zvolena do funkce vedoucí správy Hongkongu, zvláštního správního regionu v ČLR, 1. července 2017. Stala se první ženou v historii, která vedla tuto malou čínskou autonomii. Na Hongkong se od roku 2019 také zaměřuje pozornost globálních médií: po celé provincii se šíří protesty v reakci na rozhodnutí Pekingu omezit některé z občanských a sociálních svobod udělených dříve Hongkongu. Roční příjmy Kerry Lam jako vedoucí správy malé čínské autonomie lze považovat za významné - 680 000 dolarů.


Sebastian Kurz, Rakousko

Sebastian Kurtz převzal funkci kancléře nebo předsedy vlády 18. prosince 2017. Stal se jedním z nejmladších politiků, kteří se mohli dostat na místo faktického vůdce země - v době jeho jmenování mu bylo pouhých 31 let. Ale jeho výdělek jako hlavy státu a vlády, rakouského kancléře, rozhodně skromný není - 320 000 dolarů.





Cyril Ramaphosa, Jihoafrická republika

Cyril Ramaphosa působil jako zástupce hlavy státu u předchozího prezidenta země Jacoba Zumy v letech 2014 až 2018. 15. února 2018 se stal prezidentem Jihoafrcké republiky, jediné africké země počítané mezi rozvinuté. Jeho roční příjem je 223 000 dolarů. Nepochybně jde v rámci afrických zemí o poměrně vysokou částku, ale zároveň je třeba si uvědomit, že průměrný roční příjem na obyvatele v této zemi také není malý: je to 12 670 dolarů.



Justine Trudeau, Kanada

Na konci roku 2015 se Justin Trudeau stal 23. předsedou vlády v historii Kanady. Jeho otec Pierre Trudeau, prakticky beze změny, až na krátkou dobu, působil také jako předseda vlády Kanady. Trudeauovy roční výdělky jsou 364 000 dolarů.






Narendra Modi, Indie

Narendra Modi je od roku 2014 předsedou vlády jedné z největších populací na světě. Jeho roční plat je však pouze 33 000 dolarů. Na jedné straně se zdá, že se jedná o velmi nízký příjem v čele vlády, pokud porovnáme jeho výdělky s výdělky mnoha jeho kolegů. Není však od věc připomenout, že průměrný roční příjem obyvatele v Indii je pouze 1400 dolarů, a tak jsou roční příjmy Modiho mnohonásobně vyšší než u běžného občana největšího státu v jižní Asii. A pokud z tohoto pohledu porovnáte jeho roční výdělky s ročními výdělky jiných předních světových lídrů, ukáže se, že vůbec nebude na nejnižších pozicích - pouze na 14. místě

Mario Draghi, Itálie

Mario Draghi byl jedním z nejvlivnějších finančníků v evropské historii a v letech 2011 - 2019 působil jako šéf Evropské centrální banky. 13. února 2021 byl zvolen do funkce předsedy vlády Itálie. Jeho roční plat, 114 000 dolarů, je ve srovnání s příjmy jeho ostatních evropských kolegů nejnižší.





Scott Morrison, Austrálie

Scott Morrison je předsedou vlády Austrálie od srpna 2018. Jeho roční příjem činí 550 000 dolarů.








Joe Biden, USA

Roční plat 46. prezidenta Spojených států je 400 000 dolarů. Než byl Biden zvolen do funkce hlavy státu, byl považován za jednoho z „nejchudších“ politiků, typického představitele americké střední třídy, který dosáhl postu viceprezidenta jaderné supervelmoci. Ale když převzal funkci viceprezidenta, začal za každé své vystoupení v této funkci přijímat 40 000 - 190 000 dolarů. A jeho monografie, bestseler „Slib mi, tati...“, zvýšila Bidenovo jmění k 7 a půl milionu dolarů.



Angela Merkelová, Německo

Dostali jsme se do státu, který nyní tvrdí, že je lídrem mezi zeměmi EU. Angela Merkelová, veteránka evropské velké politiky, převzala funkci německé kancléřky v listopadu 2005. Od dubna 2000 do prosince 2018 také stála v čele Křesťanskodemokratické strany Německa (CDU). Poté, co odstoupila z funkce šéfa strany, oznámila, že se také nezúčastní příštích voleb, které se budou konat v září 2021. Angela Merkelová byla opakovaně označována za „nejmocnější ženu světové politiky“. Její roční plat je v souladu s tímto statusem - 369 000 dolarů, a to navzdory skutečnosti, že roční výdělky jejích mnoha evropských kolegů jsou mnohem nižší.



zdroj: https://www.kramola.info/vesti/vlast/skolko-poluchayut-prezidenty-raznyh-stran
překlad: Vlabi


3 komentáře:

  1. Myslím, že autoři aféry PanamaPapers by s tímhle přiznáním ročního zisku asi nesouhlasili:-) Tím se nechci dotknout ani nikoho ze západu, ani z východu. Jen, že v tom mnoho těchto zainteresovaných umí chodit. Stačí si projet ulité peníze našeho exprezidenta:-) Tím je opravdu nechci hanit. Ale prostě všechny tyhle hlavy států vydělávají úplně jinak, než z oficiálních peněz za svůj post.
    Není nad to mít známého známého toho známého, co má toho správného známého z těch známých, co nejsou vůbec nijak veřejně známý. Pak je úplně jedno, kolik vyděláváte, ale kolik máte těch neveřejně známých.
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  2. Ona otázka srovnávání platů - a nejen prezidentů - je věcí záludnou a v podstatě v čistě matematickém smyslu věcí šílenou. Protože lidé po celém světě (mé osobní zkušenosti), stejně jako přece i u nás, počítají v praxi jen podle svých vlastních poměrů, vydání a příjmů, přičemž OTROCKY přepočítávají vše na jednu "svou čistou vodu". Zapomíná se, jak se v jednotlivých zemích mnohdy radikálně liší struktury vydání za jednotlivé potřeby i "nepotřeby", jak se liší daňové zátěže, ceny samotné atd. atd. I v přehledu přece občas probleskují upřesňující informace.
    V reálu by se takovýto soupis měl násobit minimálně koeficientem odvozeným z tvorby HDP, či HDP podle parity kupní síly (PKS), i když v podstatě ani jednomu ukazateli se nedá moc věřit. Což ukazují i zkušenosti se statistikami ohledně koronaviru.

    Ostatně víte, že ekonomická úroveň Česka překonává Španělsko a blíží se ...?

    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ministerstvo-financi-ekonomika-hdp-kupni-sila-ekonomicky-rust_2104182153_sto
    Citát odtamtud:
    "Ministerstvo financí upozornilo, že podle odhadů se loni HDP na obyvatele v běžné paritě kupní síly
    (===)
    kvůli dopadům pandemie snížil ve všech sledovaných zemích
    (===)
    s výjimkou Litvy. Největší propad HDP byl přitom zaznamenán v zemích jižní Evropy s větší orientací na cestovní ruch, a to zejména ve Španělsku, Francii, Portugalsku a Itálii."

    Pokud si tak přečtěte článek v odkazu, pochopíte, proč se čeští ekonomové na kolenou leza, ruce vztahujíc k peklu, před respirátorem i rouškou modlí satanské desatero za koronavirus ... :)

    A pak že nedoženeme Západ! Západ dožene nás!!

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  3. Béďo!!

    Nejenom přesné, ale i vtipné. Akorát chybí závěr, co se stane až nás západ při bleskovém přemisťování na východ nejenom dožene, ale i převálcuje. To tcunami stupidity nechci zažít ani v pozdně důchodovém věku!!

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů