20. 1. 2021

Josef Skála: Trumpem vyryté příkopy Biden nezakope. Přinutí nás ještě více nenávidět Rusko a Čínu

Jana Petrová

Každý nový americký prezident v Česku tradičně vyvolává (oprávněné nebo neoprávněné?) naděje. Bylo tomu tak i v roce 2016 po vítězství Donalda Trumpa nad Hillary Clintonovou.

„Já si myslím," řekl tehdy v rozhovoru pro Sputnik nyní zesnulý poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček," že pro Čechy ten výsledek znamená, že se budou Američané méně angažovat v zahraničí, že se budou snažit méně komentovat kroky ať už našeho prezidenta nebo naší vlády. A doufám, že pan velvyslanec USA nebude tak netaktní, jak nynější – pan Schapiro, a že tedy pan nový prezident USA v tomto případě učiní pozitivny kroky.“

Uběhly čtyři roky, Trump opouští Bílý dům a naděje k jeho novému pánovi opět v některých českých srdcích vzplály. Nejvyšší vedení země, známí pravicoví politici a centristé neskrývají radost z vítězství Joea Bidena. Celkový tón blahopřání odeslaných na jeho adresu, článků v médiích a na sociálních sítích vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Řekla, že Česká republika očekává, že příkopy, vykopané ve vztazích mezi Evropou a Spojenými státy, USA a Českou republikou během vlády Donalda Trumpa, zmizí. Podle Piráta Jana Lipavského Bidenovo prezidentství „pro Česko a EU bude znamenat čtyři roky spolupráce na celosvětových výzvách – změna klimatu, regulace technologických firem nebo rostoucího vlivu totalitních států“.

A jak se na to dívají politici levého spektra? Sputnik se obrátil na bývalého místopředsedu KSČM, publicistu Josefa Skálu.

Skála: Ale nejdříve, jak vidím celkový obraz toho, co se stalo ve Spojených státech. Střet o Bílý dům zbořil i zdánlivé konstanty. Zneplatnil právě ty, o nichž je katechismus všech pátých kolon. Hulákat o volebních podvodech bývalo jejich zadáním. Provokovaly svévolné „sankce“. Svržení legálně zvolených vlád. A klidně i nálety na země, které „hybridní“ tlak ustály. Teď je však v podezření, že zfixloval volby sám „ředitel zeměkoule“. A vrchním žalobcem je končící americký prezident. Deep state ho nechal odpojit i ze sociálních sítí. Televize ho vypínaly uprostřed projevu. Pokrytci „svobody slova“ nadšeně aplaudovali. Dějištěm barevných revolucí bývaly země, kde sídlí americká ambasáda. Ta poslední však vyhrála i dostihy o americké žezlo.

Změní to jiné pravidlo, platné až dosud stoprocentně?

Skála: „Hybridní“ převraty vábí na ráj demokracie a prosperity. Nadělují pravý opak. Žalostný pahýl občanských práv. Pád do ještě větší mizérie. Moc do rukou jestřábů, z nichž mrazí. Kdo nemá hlavu v písku, zná tucty důvodů, proč to hrozí i teď. Nadšení páté kolony je jedním z nich. Česká pravice tancuje, jak píská deep state. Česká televize bere Trumpa útokem od chvíle, kdy porazil „Killary“. Ukolébavky šéfky TOP 09 a parlamentního Piráta ukonejší jen naivky. Trumpova „America First“ chtěla obnovit její industriální sílu. Cílem tandemu, jenž do Bílého domu přichází, je navýšit rentu z okolního světa. Bude ji dolovat i z Evropy – nikoli zasypávat „příkopy“. Trump chtěl z válek, které zdědil, vycouvat. Narazil na tvrdý odpor. Svůj cíl prosadil jen zčásti. Teď nás války za „změnu režimu“ minou jen zázrakem. Nejen ty „hybridní“, ale i páchnoucí krví a střelným prachem.

Co to podle vás nadělí české zemi?

Skála: Tlak nakupovat ještě víc cizích zbraní. Dotovat hlavně zaoceánské zbrojaře. Nechybět v žádné špíně demontující mezinárodní právo. Vytáhnout do boje, kdykoli nám to písknou zvenčí. Hecovat animozitu k Rusku a Číně. Pálit jim na čelo zlolajné „obrazy nepřítele“. Harašit zbraněmi na hranicích země, která nás zbavila nacistické genocidy. Škodit si sankcemi i tam, kde leží naše tradiční trhy. V cizím zájmu ohrožovat i svou energetickou bezpečnost. Ke škodě věci by to bylo i za klidnějších vod. Teď nás však tísní covid-19 a ekonomická krize nevídaná už devadesát let. Křižovatka, jakou dosud nezažila, tak čeká i českou politiku. Národní zájem bude na ráně ještě víc. A tím víc na očích budou i všichni ti, kdo po něm šlapou z vůle cizích principálů. Nepančovanou levici nečeká žádný med. Tím dřív musí spojit síly se všemi skutečnými vlastenci. Zpřehlednit lidem, co nám hrozí – a kudy z té pasti ven. Deep state zaskočil už i domácí odpor. Na to, že dneškem nekončí, se dá vzít jed. Nová vteřina dějin to nemá na věčné časy. Pokud to nevzdáme, v té příští budeme o to silnější.




3 komentáře:

  1. Myslím si, že velice mnoho lidí nepochopilo o co vlastně v těchto volbách v USA šlo. Mám na mysli "obyčejné" lidi. Když mám nějaký názor, pak mi po poctivém boji nevadí když prohraji. Ale opakuji po poctivém boji.
    Hned se, minimálně v duchu, najdou lidé, kteří budou hlásat, že jsem naivní. Možná. Ale pak je třeba si uvědomit, že kdyby byla pouze desetina podvodů během voleb pravdou (je toho samozřejmě více), pak tato přehlídka hysterie "správných" médií a politiků nám ukazuje NAŠI VLASTNÍ BLÍZKOU BUDOUCNOST. Nevyhraje ten, kdo nabídne lepší program (stejně jako se to ani neděje posledních třicet let až na naprosté výjimky), ale ten kdo projeví větší schopnost k podvodům, manipulacím, lžím a bude se těšit větší podpoře médií. I o tom byly tyto americké volby. Nehledě k tomu, že podvodů ani u nás není málo. Jen se je "nedaří prokázat".
    Zdůrazňuji, že Trumpa jsem absolutně nemusel, ale on byl skutečně prvním prezidentem, který za mnoho let aspoň nerozpoutal novou válku ...
    Klidně si tipnu a risknu dopředu a prohlásím, že budoucí "povinní" vítězové "našich" voleb budou mít na své straně zkřížené hnáty (a rozumy).

    Dovolím si ještě poznámku. Jestliže je pravda, že Číňané podporovali "nehlasitě" americké Demokraty, pak je nechápu. Trump chtěl a vedl obchodní válku. Demokraté je chtějí zničit fyzicky. Aspoň tak mluví. Asi mi v tom případě něco uniká.

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bedřichu,
      já si myslím, že není Číňan jako Číňan, stejně jako není Čech jako Čech. Jako my tu máme ty se skříženýma hnátama, jako Putin má své čubajse a navalné, tak i Si má své "Komsomolce". A to jsou ti skuteční kamarádi zaoceánských "demokratů".

      Vymazat
    2. Tihle kamarádi z čajny ani nemají šikné šikmé oči:-) Stačí jim čínská firma v čajně a hned to jsou Čankajšci. Podobně jako "Rusové" v Karlových varech s izraelskými pasy.

      Trump byl klasický kapitalista, ale s jasným pozadím. Nic víc, nic míň. To se ale těm sovětským zápaďákům se sociálním bml nelíbilo:-) Ono vlastně stejné to je na východě s Vladimirem Vladimirovičem.
      Američtí "demokraté" jsou sebranka iluzionistů a lichvářů s mazáním medu okolo bml držtiček. Asi nejlépe to vystihl Solovjev v tom rozhovoru s Herbstem (nahoře v odkazu). Měli by si dát na vlajku heslo "My můžem podvádět, ale mimo ameridemokratické je to totalitní manipulace".

      A pak si vyberte:-)
      Ale pravdou je, že velké a silné říše vznikali jen pod jednou pevnou rukou. Hromada si rovných patlajících žvanilů vždy vše jen rozkradla a rozprodala "spojencům" pod rouškou potřeb pro sociálně chudé s lachtaními pacičkami.
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů