18. 1. 2021

Rozkaz přežít! 3


Máme tu ještě jednu jednoduchou hádanku.


Co mají tito lidé společného (samozřejmě kromě pohádkového bohatství)? Nápověda myslím není třeba. Všichni tři drží nějaký podlouhlý pruhovaný předmět, jehož obratné zacházení může přinést spoustu peněz. Pro krále je to obecně symbolem moci. Ale nemluvme o symbolice a položme si otázku - proč má tento objekt takový tvar?



Po dlouhém hledání v archivech jsem zjistit, že tyto druhy skutečných žezel měly závazné vlastnosti - byly přesně válcovitého tvaru a složené z několika částí. Nyní se pokusíme uhodnout již obtížnější hádanku - proč tomu tak je? V mechanice válcovitý tvar dílu naznačuje, že se během montáže něco někam zasouvalo. Pokud ano, tak kam zasouvali naše sekcionované žezlo?

To je jedna možnost, ale u králů šlo evidentně o něco jiného. Byl to symbol moci. Jaký v tom může být symbol? Při pohledu na starou kresbu výše si prostě jen můžeme říci, že koruna se oddělala a nasadila na hlavu, zbývající žezlo pak bylo dáno do ruky, do druhé něco kulatého (nejlépe nádobu) a je tu král. Samozřejmě zjednodušuji.

Kde tedy hledat odpověď? Podívejme se do jiných jazyků a zjišťujme, jak se tam podobný předmět nazýval. A hle, ve francouzštině jsou to „baguette“ (hůlka) a „bâton“ (hůl) - dvě velmi blízká slova. I v ruštině jsou "багет" (bageta) a "батон" (veka) skoro totéž; v obou případech se jedná o „sekcionovaný“ chléb se zářezy, s jediným rozdílem, že je dlouhá a úzká. V angličtině je to také „baton“ (obušek, kolík). V angličtině zároveň existuje i podobně znějící slovo „button“ - tlačítko, které se obvykle zasouvá. Blížíme se vysvětlení: kam že to zasouvají naše žezlo?

To tlačítko mi připomnělo kulmu popsanou v jednom minulém článku, sloužící k žehlení volánků na čepcích měšťanek v 19. století.
Jak jsme v tomto článku zjistili, když byla do zlacené části takové kulmy vložena speciální podlouhlá nádobka s jakousi tekutinou, zařízení se začalo zahřívat a na jeho povrchu se pak „žehlily“ kusy oděvu. Je naše žezlo... opravdu stejná nádoba, jen ve větším měřítku? Ale proč je potom rozděleno do sekcí?
Zdá se, že obraz krále s žezlem, koulí a korunou je skutečně symbolem vytvořeným třetími silami: demontovaly kotel a navlékly jeho součásti na člověka. A lid to zbaštil. I když to ve skutečnosti byl jen obyčejný řadový energetik minulosti (který vás, milí energetici, minul). Králové nevypadali úplně tak, jak jsou nám nyní popisováni. Navíc tyto atributy jsou široce používány i dnes.

Z nějakého důvodu se hned nestalo, že v ruštině se toto zařízení nazývá „žezlo“. Evidentně tu došlo ke zkreslení slova „železo“. Ale my víme, že ve staroruském jazyce pojem „železo“ vůbec neoznačoval prvek Fe, ale zvláštní zařízení používané zejména k získávání energie. Žezlo bylo zřejmě onoho zařízení součástí.

Abyste pochopili, co nyní bude následovat, je nezbytné ukázat náčrt:

Design by TAINPROJECT®

Takové „žezlo“ totiž může být daleko větší, například pro silný kotel. A teploty tam budou odpovídající. Je-li v kulmě vše jednoduché, pak v kotli „kypí vášně“, což však nevyhnutelně přeruší elektrický kontakt mezi „žezlem“ a kotlem. Jak se tomu vyhnout? Je nezbytný nějaký druh mechanismu, který zajistí kontakt mezi žezlem a kotlem. V němčině se to nazývá „Zange“, ve francouzštině „collet“ a v ruštině „воротник“ (česky kleština? - pozn. překl.). Ano, ano, je to podobné límci na oblečení. Sestava kleštin připomíná klas, který stojí na spodní mřížce - roštu. A máme zas o jedno technologické tajemství minulosti méně!


Prostě kleština je umístěna na kotli, v pravém dolním rohu je fotografie. I na mnoha kotlích podobné konstrukce. A okamžitě je jasné, proč v takových kotlech trubka tak zvláštním způsobem vstupuje dolu. Pokud je žezlo vloženo shora, pak dokonale zapadá do trubky s vířivými proudy a současně je k ní přidán stejný kleštinový mechanismus. Pokud se použije takový mechanismus, pak se část povrchu žezla nebude kontaktu účastnit, na těchto místech není nutné žezlo plnit speciální tekutinou a lze použít sekcionování. Zdá se, že obraz krále byl skutečně vytvořen z rozebraného kotle 19. století. Pouze místo jablka použili nádobu s toutéž kapalinou k zavedení žezel a váz na střeše. Kapalina se nazývala různě, nejběžnějším názvem používaným mezi lidmi bylo „červené zlato“. Rozhodně však neobsahovala žádné radium ani ještě horší uran.


Existují i případy, kdy trubka vstoupila do kotle shora a nahoře nebyly patrné žádné stopy otvorů pro žezlo. Jednalo se hlavně o průmyslové kotle a ty, kde bylo nutné žezlo schovat (například na veřejných místech). V těchto případech bylo žezlo umístěno do standardního otvoru v peci nebo dokonce do demontovaného kotle, ale zespodu. Žezlo bylo absolutní hodnotou tohoto designu. Bez něj byl kotel opravdu vhodný pouze na palivové dřevo. A když byla žezla zakázána a ti, kdo o nich něco věděli, vyhubeni, všichni si z nějakého důvodu začali myslet, že tyto kotle byly použitelné pouze na uhlí a palivové dřevo.

Mimochodem, na fórech velmi často badatelé zanechali komentáře, že ve sklepích Stalinových domů shora vyčnívají nějaké příruby. Zdá se, že po roce 1953 začaly být vázy z fasád a kotle ze sklepů odstraňovány kosmickou rychlostí. Nečekali ani na XX. Sjezd KSSS. Představte si, jak by to vypadalo, kdyby teď takový dům stál s vázami.

Murom, dům v ulici Lva Tolstého, 107

Chápete už, o co se ve své době Stalin s Berijou snažili? Pokud by chtěli, mohli taková zařízení používat i bez jaderné války. A přesně v takovém případě by komunismus zvítězil během pár let. Ani dnes si nedokážeme představit, že by se bydlelo bez účtů za služby. Existuje nějaký vůdce, který by se něčím takovým mohl pochlubit?

Mimochodem, rád sleduji kanál o předsedovi výkonného výboru Ussurijska Vitalije Nalivkina. Nechci dělat reklamu jiným zdrojům, ale zde je skutečné téma pro jeho nový čin. Kdyby někdo umělecky natočil, jak oživil stalinský dům, byla by to nádhera. A co je nejdůležitější, jak by se začala rojit sorošata! Kolik peněz bylo vynaloženo na zničení Berijových děl jak v paměti, tak v reálu, počínaje Nikitou a konče renovacemi, nelze ani spočítat. Jsme si tím minimálně jistí.


V té době národ ještě věděl, kdo jej vedl ke komunismu. A pevně věřil v neotřesitelnost tohoto kurzu... 


autor: tech_dancer
překlad: Vlabi


2 komentáře:

  1. Mě teda přijde, že si z nás tech dancer dělá legraci... Protože ty kamna na fotkách zná i dneska kdekdo... Na nijakou vířivou energii vskutku nefungujou...
    Myslím si, že nenimito v předcházejícím článku to okomentoval dostatečně, ale tech dancer nám tady graduje, tak mi to prostě nedá abych se neozval i já...
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by se to teoreticky vířivou energii i dalo nazvat, ale dokonale spalovaných spalin. Jeden čas jsem o ohni a dokonalém spalování, tedy maximálnímu výkonu bez kouře i z pár třísek, dost zjišťoval. Je to celkem věda:-) Celkem pěkně to tady na hrubo shrnul jeden "vědátor" v pokročilém důchodu. https://www.omforum.cz/forum.php?t=69
      Ale tenhle článek zatím moc nepojímám, třeba se ke konci něco dovíme:-) Ono taky technické překlady jednoho článku mohou být úplně jiného významu, takže se nemohu dočkat, jak se s tím Vlabi popere. Zatím jen fandím:-)
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů