4. 1. 2016

Umělá inteligence

(úvaha)
Asi bude jen náhoda, že v posledních dnech se objevilo několik oficiálních (!) zpráv, že kupříkladu USA spouští minimálně pět různých projektů, kdy vojenské, strategické i zbraňové systémy postupně přecházejí pod stále plnější kontrolu kybernetické inteligence, jejíž operativní schopnosti jsou z pochopitelných důvodů o několik řádů rychlejší než ty lidské. Ani ruský armádní průmysl nezůstává pozadu. Sice oficiálně se uvádějí technologie obranného charakteru, ale je jasné, že skutečnost bude, nejen co se použitelnosti týče, o roky, možná celá desetiletí (což dnes znamená totéž, co před sto lety celá tisíciletí) napřed oproti sdělením v médiích. A to tu máme ještě Čínu, Indii a další země, kde si technologický pokrok obul sedmimílové boty. Zároveň na veřejnost začaly prosakovat informace tak šokujícího charakteru, že si netroufám je tady rozebírat. Tyto informace se týkají právě tzv. UI (umělé inteligence). Koho by to zajímalo, doporučím shlédnout alespoň tři části projektu "Cosmic Disclosure" s insiderem Corey Goodym. Volně šířenou psanou verzi najdete například zde, zde a zde (v angličtině). Pokud by někdo chtěl celé video česky otitulkované, lze dohledat na stránkách matrix-2001.cz

Ti, co obsah týkající se umělé inteligence již znají, buď nad informacemi mávli rukou a dále se tím nezabývají, nebo zůstali otevření všemu, co tam bylo řečeno a porovnávají to s děním ve světě. Mě to donutilo se nad směrem, kterým se jako lidstvo ubíráme, zamyslet.



Napadly mě tři filmy, které by, pokud bychom je i přes jejich zdánlivou nesourodost seřadili za sebe, mohly ukázat jednu z našich  pravděpodobných nepříliš vzdálených budoucností (ale i nedávnou minulost a současnost) - za předpokladu, že náš vztah k technologiím a pokroku v oblasti elektroniky nebude pozměněn.

Prvním dílem v pomyslné trilogii by byl film Oko dravce. Pro ty, co neznají, je to konspiračně (jak jinak) pojatý příběh, kdy tzv. projekt Echelon dospěl do stádia, v němž software získá uvědomění si sebe sama. Projekt Echelon není ve skutečnosti nic virtuálního. Naopak. Je to nebo alespoň byl v tomto pojmenování skutečný projekt oficiálně založený v 70. letech minulého století zaměřený na elektronické odchytávání a sledování komunikace nevojenských cílů - čili civilního obyvatelstva. Obdobných projektů od té doby vzniklo a vzniká celá řada a to stejným tempem, jakým se rozvíjí technologie - takže snad ještě rychleji než geometrickou řadou. Od té doby slogan "Velký Bratr tě vidí" nabývá neuvěřitelných rozměrů. 
Nedávno jsem měl na toto téma velmi živý sen, kdy jsem si na "vlastní kůži" ochutnal, jaké to je, když se někdo stane "zájmovou osobou", jíž je třeba sledovat na každém kroku. Nebylo příliš mnoho míst a možností, kde šlo nějakému druhu dohledu uniknout a mít dostatek času a prostoru na volný pohyb. Sledovat hrdinu v takovém filmu, je jedna věc, ale prožít si to, byť jen v živém snu, je jiná. Opravdu bych se nechtěl ocitnout v situaci, kdy by k tomu došlo ve skutečnosti.
V tomto prvním dílu mé pomyslné trilogie není ani tak podstatný vznik UI jako existence špehování a možnosti, jak sledovat každého jednotlivého člověka.

Jako druhý díl by mohl následovat snad všem známý sci-fi film Terminátor. Vypusťme z něho cestování časem a místo toho si dosaďme skutečné možnosti dnešní technologie. Podle informací z prvních řádků tohoto článku to vypadá, že "soudný den" již nemusí být tak daleko. Sice nesměle, ale jistě se začínají objevovat zprávy, že UI již vůbec nemusí být jen doménou sci-fi povídek a filmů, nýbrž že jde o realitu. A to již ne zrovna čerstvou. Mnohem více znepokojující však je, že zmiňované vyvíjené UI se už od prvních údajných úspěchů okamžitě stavěly proti lidem. Stačí jen chvilku přemýšlet čistě strojově logicky a vždy docházím k závěrům, že nepřátelské chování umělé inteligence vůči člověku je prostě nezbytností. A divil bych se, pokud by k podobným závěrům nedošli i ti, kdo za jejím vývojem stojí. Spíše mě udivuje, že i přes logiku, že taková forma technického vědomí bude disponovat i pudem sebezáchovy, se jde do toho a spoléhá se na nějaké červené tlačítko (ať fyzické či v podobě sekvence v kódu), jež by tomu mělo v případě nouze předejít.

Třetím dílem (pokud by se happy end v prvním ani druhém dílu nekonal) by docela klidně mohl být neméně známý a konspirátory hojně propíraný sci-fi film Matrix, který myslím není nutné nikterak připomínat. Jen s přihlédnutím na celkem logické chování případné UI by nemuselo jít o symbolickou rovinu tohoto filmu, nýbrž o skutečnou, tak, jak v něm byla prezentována - o naši budoucnost.

Celá tato moje pomyslná trilogie je založena na skutečné existenci umělé inteligence. Ještě před dvaceti lety bych se tomu opravdu jen zasmál, ale když dnes vidím, jaký pokrok IT technologie učinily za těch pár let, a když sleduji zprávy řinoucí se z oficiálních médií a představím si, že skutečný vývoj bude o pořádný kus dál - už mi do smíchu není. Pokud si člověk udělá odstup a pokusí se o časový a vývojový nadhled, pak mi chování mnohých celebrit, na nichž spočívají oči miliard lidí, připadá jako někým či něčím řízené a promyšlené. Kým?
Přiznám se, že na vzniku této úvahy měly asi největší podíl právě informace od insidera jménem Corey Goode v projektu Odhalený vesmír v nahoře zmíněných třech epizodách. Nepovažuji je za automaticky bernou minci, ale ani za něčí fantazírování. Když jsem to zakomponoval do dalších informací, vlastních pozorování a zkušeností, dospěl jsem k závěru, že i tuto možnost je potřeba brát v úvahu. A to velmi zodpovědně.

A pokud bych musel hádat, v jaké části trilogie se nyní reálně nacházíme, tipoval bych tak konec druhého dílu. První díl - sledování - máme už dávno za sebou. Druhý díl - předávání své suverenity strojům se blíží k slavnostnímu entrée.



(©)2016 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

12 komentářů:

  1. Jak tak sleduji současný vývoj, tak jako nejpravděpodobnější směr budoucnosti mi přijde nějaká kombinace filmu Minority Report a Demolition Man. Prostě totální kontrola, špehování a kriminalizace obyvatel. Už dnes je velmi těžké nebýt za den několikrát zaznamenán kamerami a neporušit nějaký zákon.

    Pozn.: "když se někdo stane "zájmovou osobou", jíž je třeba sledovat na každém kroku"
    Koho - již, ne jíž. Jíž je jiný pád.

    OdpovědětVymazat
  2. Existencia špehovania pomocou UI - fakt, ktorý už dlhšie registrujem, preto som nedávno nechápal Vašu reakciu na moj príspvok o sledovaní v diskusii tu:
    http://myslenkyocemkoli.blogspot.sk/2015/11/pravda-o-tibetu-3.html#comment-form
    Windows, android, iOs, mobily, smart-tv a pod. slúžia na zber údajov, ktoré sa analyzujú v dátových cntrách na superpočítačoch s výkonom rádu teraflopov. Každý tam má svoju "elektronickú kartotéku", kde je zaznamenaná a vyhodnocovaná akákolvek činnost z týchto "terninálov". Nepomože ani šifrovanie, nakolko sa údaje zbierajú ešte pred zakodovaním. Na čo všetko sa to dá zneužit, nechám už na Vaše uváženie...
    F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. F.
      naše reakce byla na tu část komentáře, kde jste naznačil, že já i Vlabi vědomě jedeme v tom, že jsou na našem blogu k nějakým nekalým účelům odchytávány IP adresy čtenářů, aby byli lokalizováni ("... aj s vedomím adminov je odchytávaná IP adresa...")

      Vymazat
    2. Pár linkov:
      http://linuxos.sk/spravy/detail/na-android-ios-smartfonoch-objavili-doslova-o/
      https://securelist.com/analysis/publications/37064/spyware-hackingteam/
      https://securelist.com/blog/research/63725/attacks-before-system-startup/
      Je to síce rok staré, ale z toho vyplýva, že dnes sú už sofistikovanejší.
      F.

      Vymazat
  3. Bolo tam "Možno aj s vedomím..." - a to je rozdiel. Na slovíčkach záleží :-)
    F.

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.zvedavec.org/pocitace/2016/01/6732-uzasny-objev-v-budoucnosti-lze-menit-minulost.htm
    Marionette? Homo sapiens sapiensis?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já nevím. Podle mě ten experiment dokazuje spíš jen to, že nemáme ani páru o tom jak tato úroveň světa funguje.

      Vymazat
    2. Možno to súvisí s týmto:
      http://www.google.sk/url?url=http://files.benjamin-fulford-cz.webnode.cz/200000287-47608485ae/Barbara_Marciniak-Zeme-Uceni_Plejadanu.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwjV8Lj4rZ3KAhWmVHIKHU-rDzcQFggTMAA&usg=AFQjCNEJBlhS2ZeJ5wOJ9P1bv8aMMqIP3Q
      F.

      Vymazat
  5. na matrixu si to volně šiřitelné stejně jako na Osudu musíte zaplatit, to jsou takoví ti šiřitelé "pravdy", lži jsou všude zadarmo, prapodivné a zavádějící konspirace plné šíření strachu také, pravda je prý také zadarmo - jen tito šiřitelé jsou za prachy a zrovna pro tu skupinu, která je nemá - za mně: polibte si prdel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být hadí muž, tak to možná zkusím.

      PS: Odkazy na volně šířenou verzi v článku jsou. Zato, že neumíte(nebo se vám nechce?) používat online překladače, nikdo nemůže. Pečení holubi do huby lítají patrně jen u vás doma a v pohádkách.

      Vymazat
    2. Anonyme,
      váš komentář by vzhledem k úrovni vyjadřování měl být smazán, ale protože tu jde o věc, která je mezi uživateli internetu živá, odpovím. Nejen vám, ale i mnohým jiným.
      Pravdu potřebujeme - stejně jako potřebujeme chleba. Ten chleba ale nepadá z nebe zadarmo: někdo musel na něj vypěstovat obilí, mlynář ho semlel, pekař upekl,... Ti všichni investovali energii, ať už v podobě peněz nebo vlastní práce a je zcela správné a spravedlivé, když za ni dostanou kompenzaci. Asi by nepochodil, ten, kdo by šel do sámošky, vzal z regálu chleba a odešel bez placení. To všichni chápeme. Je to univerzálně platný zákon o vyrovnání energií.
      Proto mě někdy udivuje, jak někteří uživatelé internetu si zvykli dostávat zboží=informace zadarmo. Sednout ke kompu, rozdělat pivo a brát a brát a brát. Přitom oni pro ně ti "šiřitelé pravdy" své informace nesbírali padající z nebe, ale stejně jako ten mlynář nebo pekař investovali svůj čas a energii k jejich získání, často je museli přeložit z cizích jazyků, vytvořit si technické zázemí k jejich šíření a někdy dokonce i riskují svoji bezpečnost. Je tak nepochopitelné, že očekávají ono vyrovnání energií?
      PS:
      A nemáte pravdu ani v tom, že jen lži jsou zadarmo. Vy snad neplatíte koncesionářské poplatky ČT?

      Vymazat
    3. aniz bych se chtela priklanet k jakekoliv strane.
      jen v ramci objektivity v te anglictine je to taky zadarmo.
      Cehea - Tara

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů