17. 1. 2016

KUDY TO CHODIL MARCO POLO? 2

- předchozí část -

Důležitým svědectvím o tom, že nádherná říše, o níž Marco Polo psal ve své knize, nebyla Čína, ale Tartárie, je velké množství toponym (místních názvů), která jsou současným historikům zcela neznámá, my je však snadno nacházíme na starých mapách. Díky volnému přístupu k těmto nesmírně cenným historickým materiálům, které po dlouhých staletích strávených v knihovnách Vatikánu či Kongresu USA vyplouvají na světlo světa, už dnes nikdo nemůže odesílat do říše pohádek názvy jako třeba Hyperborea, Lukomorje nebo Ripejské hory.
Když si vezmeme některou z map Tartárie starších jak 400 let, můžeme v ní najít názvy, které se objevují v Marcově cestopisu. Jednotlivá místa pak jsou vyznačena na následujícím výřezu (celou mapu v plném rozlišení naleznete zde):

(kliknutím zvětšíte)

Cituji z textu knihy Marca Pola: 

"...Na západ od tohoto hradu asi 20 mil je řeka Karamoran; je tak veliká, že most přes ni nelze postavit; řeka je široká, hluboká a vlévá se do moře-oceánu. Na této řece je mnoho měst i hradů; kupců je tu mnoho a obchod tu kvete..."
  
"...Za tou řekou na západ je po dvou dnech pouti znamenité město Taidžin na břehu jezera Koros..."
"...Když pojedeš třicet dnů po této stepi, o níž jsem hovořil, je tu město Velikého chána Sasion. Ta země je nazývána Tangutem..." 
 
Vida, Tangut! O něm se přece tvrdí, že ležel kdesi v Tibetu a zcela jej zničil už o nějakých sto let dříve Chubilajův děda Čingis-chán. Ale pojďme dál. 


"...Kamul je nyní oblast, ale v dávných dobách to bylo království. Měst a hradů je tu mnoho a hlavní město se jmenuje Kamulom..." 

"...Půjdete-li osm dní ze země Ergimul směrem na východ, přijdete do země Erigaja, v níž je měst a městeček mnoho a všechna patří do veliké země Tangut; v ní nejznamenitějším je město Galacia. Ti, kdo tu přebývají, jsou modloslužebníci a kromě nich také křesťané, kteří mají tři kostely, a všickni jsou poddáni velikému chánovi. V tom městě Galacia dělají sukna, kterým říkají zambelory, z bílé vlny a ze srstí velbloudů (!!) a jsou tak krásná, že je odtud kupci po všech královstvích vezou."

"...A když to Čingis-chán slyšel, rozhněval se velmi, a sebrav veliké vojsko, jel do země krále Uncham, kterému říkají kněz Jan, a utábořil se na krásné a velmi veliké rovině, jež slove Tanduk..."

O tom, že tato oblast byla opravdu bohatě osídlena a města tu byla výstavná, svědčí i mapa italského mnicha, kartografa a cestovatele Fra Mauro (v plném rozlišení ji naleznete zde). Není sice vytvořena podle pravidel, která od map očekáváme nyní, ale je opatřena poznámkami o zvycích v zobrazených krajích a doplňují ji i obrázky tam se vyskytující architektury. Vybírám výřez týkající se země Kataio:

mapa Fra Mauro, 1450, výřez
(Sever na této mapě hledejte dole, takže v duchu je třeba si obrázek otočit vzhůru nohama). Čím je pro nás zajímavá? Vidíme, že ač se jedná o oblast kolem polárního kruhu, vůbec není pustá, naopak je tu množství výstavné architektury.
A jen tak pro porovnání, jak tehdy vypadala Evropa (tatáž mapa při tomtéž rozlišení. A připomínám, že autor byl Evropan):


 Když to napíšu hodně otevřeně, tak je to takové předměstí civilizace s jediným významnějším městem - ověnčeným pásem hor a lesů. Hádejte kterým!

Ale i předchozí Ferimontanova mapa je v tomto směru velmi zajímavá. Je rovněž doplněna drobnými obrázky, které ukazují typické jevy v daných oblastech. Tak například v nejvyšší její partii vidíme bosé, jen částečně oděné lovce číhající na medvědy a divočáky. Dost zvláštní pro území za polárním kruhem, nezdá se vám? A v povodí řeky Karokoran dokonce stojí pyramidy a vedle nich podivné hranaté stavby bez oken a dveří. (Něco podobného najdeme i na mapě Fra Maura).
A jak viděl Cataio Marco Polo? Zde máme jeho popis sídla chána v Caidu:


"Město postavil Velký chán Chubilaj, který nyní vládne. V tom městě přikázal postavit z kamene a mramoru velký palác. Sály i pokoje jsou zlaté; je to nádherné, překrásně pozlacené; a kolem paláce je stěna dlouhá 16 mil a je tu mnoho fontán, řek a luk; velký chán tu drží mnoho druhů zvířat; jeleny, daňky a antilopy; jimi krmí své sokoly v klecích. Jednou za týden je sám chodí obhlédnout. Do této roviny, která je obkroužena stěnou, jezdí velký chán často na koni a s sebou veze leoparda a vypouští ho na jeleny, daňka nebo na antilopu a co uloví, to dostanou sokoli v klecích. Baví se tím pro své potěšení..."

  
A jak tato oblast - Dálněvýchodní federální okruh RF - vypadá nyní? Rozsáhlá území, která byla před 400 lety plná výstavných měst, vypadají takto:


Lesy, hory, močály, nesčetná jezera tvarovaná jak přes kopírák. Osídlení mizivé, na značné části neúrodná zmrzlá půda, zima... Je těžké si tuto situaci propojit s tím, co píše Marco Polo, ale co jasně dokládají středověké mapy. Vysvětlení může být jediné - výrazná změna klimatu. 
Co mohlo být jeho příčinou? Kromě již dříve zmíněných verzí je tu i velmi zajímavá myšlenka takzvané degazace, která se objevila nedávno. Oč jde: z nitra země především v místech kontinentálních zlomů v určitých intervalech uniká obrovské množství nashromážděného vodíku. A že to asi neprobíhá tiše, nenápadně a bez následků, je nanejvýš pravděpodobné. Tuto myšlenku prezentoval vloni v říjnu na zasedání Vědecké rady Ruské akademie věd hlavní geolog Federálního úřadu pro využití nerostných surovin Vladimír Polevanov. I toto by mohlo tedy být dost pravděpodobnou příčinou výrazné změny klimatu a následného vysídlení, které trvá prakticky dodnes.
Přitom poslední data, která oficiální věda zatím ještě ignoruje, ale která nelze odmítnout, svědčí o tom, že v nedávné době tu žádný pás permafrostu neexistoval. Jak nedávno - je otázka diskutabilní, ale je zcela zřejmé, že tu nejde o miliony a ani o tisíce let. Jde o stovky. Mamuti tu žili ještě nedávno (a kdoví, jestli tu nejsou dodnes) a z obrovských nánosů kosterních pozůstatků dalších zvířat víme, že tu byli nejenom oni divočáci z mapy, ale také sloni, velbloudi, lvi, nosorožci, jeleni,... což znamená, že klima na severu muselo být úplně jiné. Teplé. Je totiž nasnadě, že při své tělesné hmotnosti by mamuti v tak drsném podnebí, kde by nenašli dostatek potravy, prostě nepřežili. Ale pokud tu byli, pak klima tohoto území se v oné době muselo zásadně lišit od současného.
Že k jeho změně došlo před několika sty lety, je možné vypočítat ze současné rychlosti ústupu pásu permafrostu na sever. I nyní je postupné mizení věčně zmrzlé půdy na území RF jasně patrné a podle výpočtů ruských vědců do roku 2050 na území Ruska zůstane jen 15 - 18 % ze současných území trpících věčným mrazem. 

Že by snad globální oteplování? Ha! Oteplování, to je největší podvod minulého století, ano je to podvod! I většině skutečných vědců je už jasné, že to není hrozící katastrofa. Naopak, je to návrat Země k normálnímu stavu po následcích katastrofy, která tu proběhla v nedávné době a jejímž následkem bylo kromě jiného i zalednění.

A ještě něco do této souvislosti zapadá. Porovnejme mapy vzniklé před rokem 1600:


s mapami vzniklými později:


Změnilo se nejen podnebí, ale výrazně jiná je i celá severovýchodní linie pobřeží. Na starých mapách je to jednolité území bez zálivů a výběžků. Zhruba po roce 1600 se tu však najednou objevuje obrovský poloostrov Kamčatka a ostrov Sachalin a tam, kde pravděpodobně stávalo nádherné sídlo chána Chubilaje, je  -  Ochotského moře...

- pokračování -


zdroje: 
http://kadykchanskiy.livejournal.com/389932.html
http://kadykchanskiy.livejournal.com/390729.html
http://ld.johanesville.net/polo-01-milion?page=1
http://leva-net.webnode.cz/products/vodikova-budoucnost-lidstva-prevratne-zasedani-vedecke-rady-ruske-akademie-ved-exkluzivne/ 
http://www.biosferaklub.info/vymreli-vsichni-mamuti-2/#more-3332
http://lenta.ru/articles/2011/08/11/marco/ 
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/241732-vedci-se-prou-zda-byl-marco-polo-skutecne-v-cine.html

(©)2016 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

15 komentářů:

  1. Jo,
    Vlabi. Jsi machr i dříč. Dík. Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Mne nejvic zaujalo to Ochotske more. Pry je tam odhadem 3,5 miliardy tun ropy a zemniho plynu. To musela byt sakra velka vodikova bublina....
    A pokud utika tolik vodiku, tak uz je asi jasne, proc se zvedaji hladiny mori a oceanu. O3 + H2 = H2O + O2 + ozonova dira, ktera napomaha k dalsimu mnozstvi vody roztavanim ledovcu na polech. A cim vic vody, tim je Zeme v prumeru chladnejsi a tim vic stabilizuje teplotni vykyvy rovnik - poly.... teoreticky. I kdyz to podle te zvireny na mapach i v zahradach Chana vypada opacne. Tak ze by posun polu? Asi ze mne nebude Zemeklimatolog.... opet chaos v hlave.

    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nenimito,
      degazace byla zmíněna ve spojitosti s oněmi kulatými jezery, která by mohla být zatopenými krátery po únicích vodíku. Možná jsi zaregistoval, že i v současnosti se na Sibiři objevilo několik kráterů, jejichž původ zatím nebyl objasněn.
      Vznik Kamčatky a Ochotského moře bude spíš důsledkem výrazných horotvorných procesů, kdy vyzvednutí určité části pevniny bylo doprovázeno poklesem na jiném místě. Tyto pohyby jsou v oblasti živé ještě dnes, kdy výška hor se i v rámci jednoho roku mění až o dva metry.

      Vymazat
    2. Ja to tak i pochopil VlaBi. Jen jsem rozvijel tu vodikovo-propadovou teorii dal. Pokud je degazace spojena se zlomy pevninskych desek, vyskytem ropy a zemniho plynu, tak by mohla vysvetlit i potopeni Lemurie (dnesni Indonesie, Malajsie, az po Vietnam, potopeni Atlantidy (dnesni Kuba, Haity, Yucatan a Florida) a stejne tak i ono potopeni Chubilajova sidla a rozpad rise. Myslim, ze i vznik Beringova more, pac jsou teorie, ze se dalo prejit suchou nohou z Tartarie na Alasku. Ale jen premyslim nahlas, teoreticky... :-)

      nenimito

      Vymazat
  3. Takže Tartárie už tam zase není a teď jsou tam jen místní království a menší regionální země?
    A jak jste v předchozím seriálu popisovali a usilovně bránili teorii o zániku Tartárie a vzniku kruhových jezer meteoritickým a jaderným bombardováním, to už teď teda taky neplatí? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vite, asi jste stale nepochopil vyraz myslenky o cemkoliv. Nekdo se proste snazi sdilet a pomahat v tvurcich myslenkach a nekdo jen arogantne kritizuje, aby zaujal.
      Meli jsme jednoho takove v praci. Byl "pracovne" skvely - sikovny, inteligentni, chytry, spolehlivy, ale jeho arogantni prosazovani techto uzasnych vlastnosti pomalu likvidovalo ducha tymu. Byl odejit, nekompromisne. Vsadim se, ze podobny je i Vas zivot. I kdyz jste chytry, mozna i trochu inteligentni, tak Vas zivot vlastne jen na samote u lesa....

      nenimito

      Vymazat
    2. Vážený anonyme,
      četl jste patrně příliš rychle, zbrkle a neuváženě pak reagujete, což je velmi často i mým problémem, který se snažím plně pochopit a řešit.
      Patrně narážíte na sérii o konci Tartárie, kterou tu před časem publikovala Vlabi. Pokud ano, pak celý seriál byl myšlen jako několik možných variant (obdobně jako zdejší článek o ukřižování Ježíše, ale mraky dalších) . Ke každé variantě byly podány příslušné úvahy a důkazy, které by danou verzi podporovaly. Pochopitelně dané důkazy lze vyložit i jinak. Proto připomínám, že šlo o několik variant. Já, Vlabi, autoři jednotlivých variant, ale ani Vy - nikdo jsme tam nebyl, tudíž tvrdit, že jedna z nich nebo naopak ta oficiálně šířená varianta historie je stoprocentně pravdivá, by bylo minimálně neuváženě troufalé nebo dokonce naivní.
      Celé to berte (ale nemusíte) jen jako poukázání na jisté nesrovnalosti v oficiální verzi historie. Rád používáte princip "Occamova břitva" - když se tedy na příkladech stovek a tisíců (byť ve značné části falešných) nálezů a důkazů ukazuje, že oficiální historie prostě nesedí už i v základních věcech a že jí většinou opravdu psali vítězové, tak co je pravděpodobnější? Že 100% z oněch tisíců a tisíců "nehodících se" důkazů jsou falzifikáty nebo že byť třeba jediný je opravdový a pak historie byla opravdu jiná?
      Stačí (a je to to nejdůležitější), když upřímně odpovíte sám sobě.

      Vymazat
    3. Jsem rád, že konečně na rovinu přiznáváte, že tady zvěřejňujete pouhé možnosti, úvahy a varianty, které mohou a nemusí být správné a které si každý může vyložit po svém. A tak to má také být.
      Jsem rád, že už to nejsou pevně dané teorie, a že už to neprezentujete jako jedinou možnou pravdu, se kterou kdo nesouhlasí, ten je zmanipulovaný, pro pravdu ještě nedozrál a nezaslouží si to pravé poznání. Protože i vaše teorie mohou být za pár dní zase jinak.
      O to jediné mi celou dobu šlo. Děkuji.

      Vymazat
    4. Nemáte zač.
      Celé to muselo být patrně nedorozumění, protože si nejsem vědom, že bychom tu někdy tvrdili, že to, co píšeme o historii, je 100% pravda. Nejsme zpravodajský web, což je už v jeho názvu a i popisu pod ním. Vše, co tu kdy na téma historie bylo, je a bude, jsou poznatky a úvahy naše a autorů překládaných a přejatých článků, s kterými se ztotožňujeme.
      Neskromným přáním mým i Vlabi je popostrčit čtenáře k vlastnímu hledání informací poukázáním na nesrovnalosti v té historii oficiální a nabídnout možnosti, od kterých se mohou a nebo nemusí odpíchnout.

      Vymazat
    5. Cituji například zde Vla Bi: "Milý anonyme,
      na tomto blogu je celá řada článků, které vám poskytují příležitost krok za krokem objevovat SKUTEČNÝ svět. Ten za oponou."

      Žádné nedorozumění to nebylo a vy to dobře víte. Ale nebudeme to dál rozmazávat, nemá to smysl. Teď jste přišli s teorií, která zase jinak vysvětluje to, u čeho jste zde nedávno odhalili "jak to ve skutečnosti bylo", čímž jste popřeli svá vlastní předchozí přesvědčení. Sami jste si ukázali, že ani ten váš skutečný svět nemusí být skutečný. A to mi stačí.

      Vymazat
    6. Nebudu Vám oponovat.
      Naopak nechám zcela na čtenářích, aby si udělali svůj vlastní názor na to, co tu kdo a proč činí. Mám plno důvěru v to, že většina čtenářů disponuje znalostmi,selským rozumem, chutí hledat informace i intuicí na úrovni stejné nebo vyšší, než mám já. Tudíž je zbytečné, abych se tu snažil manipulovat jejich míněním tím, že bych Vám oponoval či dále něco vysvětloval.

      Vymazat
    7. Je zajímavé, že když se podíváte na hloubkovou mapu severní polokoule (např. zde za Pjakinem https://youtu.be/2PyCI00zr6A?t=19m5s ), a myšlenkově si protáhnete linii kontinentu od Kamčatky na sever a západ, dostanete něco velmi podobné tomu, co je vidět na mapách do r. 1600: styk s Aljaškou je protáhlý, a na severu zřetelný "tupý" poloostrov.

      Vymazat
    8. Myslim, ze lepe je to videt na mapach strycka Googla https://www.google.cz/maps/@48.5418159,124.9963663,7195137m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4
      Zkuste si vypnout a zapnout 3D v Nastaveni. Je tam videt prechod do hlubokeho ocenu Stejne je to u Malajsie a Kuby.
      A uz jste videli Yukon?
      https://www.google.cz/maps/@61.2771007,-161.4376902,30567m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4

      nenimito

      Vymazat
  4. Děkuji a těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě za zmínku stojí , že na středověké mapě evropy není, pro středověkého evropana tak zásadní město jako je Řím. Martunov

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů