9. 2. 2015

Co má větší váhu - záměr nebo skutek?

Díky některým čtenářům bylo v mém myšlenkovém světě chvilku rušno. Níže popsané dilema neberte nutně jako výzvu k diskuzi, spíše jako námět k vlastnímu zamyšlení.
Na obě varianty je možné dívat se z několika úhlů pohledu, nicméně konečný verdikt bude u každého asi jen jeden. Budou se lišit, stejně jako se liší jeden člověk od druhého a to je podle mne správné. Diskuzi považujte jako možného pomocníka, pokud budete nad svým rozhodnutím váhat, nikoli jako přesvědčování o větší správnosti svého postoje.
Slova "špatné" nejsou míněna primárně jako "chybné", nýbrž řekněme jako zlé.




Je ospravedlnitelnější dělat špatné skutky z dobrého důvodu
nebo
konat dobro ze špatného důvodu?




(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

9 komentářů:

  1. hmm,jak lze konat vyloženě "zlým" záměrem dobro???a naopak??a řeknu rovnou,že vedlejší efekty těchto konání neberu jako prvotní záměr nebo důvod...
    -přidám mou oblíbenou větu "Mějme v patrnosti Duchovno,a dbejme na to,ať se z něj nestane Duc-hovno"
    -mějme v patrnosti Svět,který tak,jak jsme zvyklí,můžou vidět jen nemnozí,ostatní ho "jen" cítí,více či méně,ovšem pro ten Svět nezapomínejme Žít..

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo vládne Svědomím, nepotřebuje nikdy nic ospravedlňovat. Dobro je dobro a zlo je zlo; jejich správné rozlišení je jednou ze základních podmínek dobrého svědomí a vnitřní vyspělosti.

    Špatné skutky nejdou dělat z dobrého důvodu, cokoli se dělá z OPRAVDU dobrého důvodu, je skutkem dobrým; a cokoliv se dělá ze zlých pohnutek, je zlem.
    Stejně tak nejde konat dobro ze špatného důvodu - něco takového by se dalo spíš nazvat skrytým nebo nevědomým zlem.

    A na závěr bych dodal, že existence zla je primárně podmíněna tím, že na vyšší úrovni s dobrem spolupracuje. I celý náš svět existuje jen díky střetávání dvou protikladných sil. Díky zlu mají dobré bytosti jasnější impulsy k posilování vlastního nitra, k vývoji a k růstu. Nebýt zla, tak dobro jaksi "zakrní", neboli stane se bezzubým, neschopným se bránit.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mne je dobro a zlo dvěma stranami jedné mince. Jedno bez druhého nemůže existovat. Kromě toho, otázka co je dobro a co je zlo je relativní a každého je to jinak. Co je pro jednoho dobré, je zlem pro druhého. Záleží na úhlu pohledu a na tom kdo rozlišuje mezi dobrem a zlem. Čili špatný skutek z dobrého důvodu pro jednoho může být dobrým skutkem ze špatného důvodu pro jiného. Dějiny jsou plné příkladů. A jak reagovat na evidentní zlo? "Buďte kolemjdoucími" je psáno v Tomášově evangeliu a podobných slov je spousta ve východních učeních. Adekvátně reagovat navenek (žádné nastavování druhé tváře), ale vnitřně zůstat mimo, nedotčen, neposkvrněn zlem, ani se nekoupat v dobrotě...
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko tiež to vnímam veľmi podobne. Mám za to že neexistuje dobrý alebo zlý skutok ale že existuje len skutok. Hunter

      Vymazat
  4. ... a ja vravím, že dobrého nie je nikdy dosť. BE

    OdpovědětVymazat
  5. Bola som v krajine neodídených duchov - England. Furt to samé, to samé, dekadencia. Ale aj fajn ľudia. - Mala som lufta z cesty na letisko, ale milý pán vodič pred prestupom vyšiel z autobusu a dotlačil ma na správnu zastávku. - Tož som šlehla : .. i love english people. A on povedal : My milujeme všetkých ľudí.
    BE
    Takže muak všetci tuná.... a big hugs...

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    vite proc ma kazdy clovek svou vlastni pravdu?
    Proto ze: kazda situace, ktera se stane v nasem zivote, je NEUTRALNI, nani ani spatna, ani dobra. To nase mysl, nase zazite vzorce jim dava svou podstatu dobra nebo zla. Nase mysl je strujcem posuzovani, bohuzel nekdy hodne kratkozrakeho. Vysvetleni muze byt i v tomto pribehu: http://www.seberizeni.cz/kratky-pribeh-k-zamysleni-smula-nebo-stesti/

    Míra

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.novinky.cz/veda-skoly/195763-rusky-matematicky-genius-opet-odmitl-premii-milion-dolaru.html

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů