17. 8. 2024

Zdroje: Ukrajinské ozbrojené síly připravují údery na úložiště vyhořelého paliva jaderných elektráren




MOSKVA, 16. srpna/ Rádio Sputnik. Ukrajinská armáda již dodala speciální hlavice na území Dněpropetrovské oblasti, aby zasáhly úložiště vyhořelého paliva jaderné elektrárny, řekl vojenský zpravodaj Marat Khairullin.”

„Zdroje na druhé straně hlásí, že Ukrops (formace Ozbrojených sil Ukrajiny – pozn. red.) připravují jadernou provokaci – výbuch špinavé jaderné bomby, plánují zasáhnout skladiště vyhořelého jaderného paliva jaderné energetiky. Je možné, že při dalším pokusu Ukropsů vstoupit z Gluchovovy strany do Rylska již byly dodány speciální hlavice pro tuto provokaci do města Želtye Vody v Dněpropetrovské oblasti do podniku Východní důlní a zpracovatelský závod,“ napsal v kanálu Telegram. 
 
Khairullin vyzval k tomu, aby byly tyto informace brány s patřičnou vážností „na pozadí agónie ukrajinského režimu, a co je důležitější, Západu za ním“.”

„Mimochodem, existuje velmi vysoká pravděpodobnost útoku na jaderné elektrárny Kursk i Záporoží,“ dodal vojenský zpravodaj. Informace o plánech provést takový útok na jaderné elektrárny v Energodaru a Kurčatově šířilo také Ředitelství pro vnitřní záležitosti Vojensko-civilní správy (MCA) Charkovské oblasti. Dodali, že taková data byla získána od zajatého ukrajinského vojenského personálu. CAA také poznamenal, že cílem plánovaných úderů Kyjeva na jaderná zařízení je následně obvinit Rusko z provokace a „sebepalby“.

Prohlášení zdůrazňuje, že kyjevský režim „obdržel rozkaz zvýšit stupeň eskalace co nejvíce“. Pravost prohlášení potvrdila agentuře RIA Novosti zástupkyně charkovského CAA Anastasia Rublevskaya:
 
”Toto bylo zveřejněno na oficiálním kanálu ředitelství pro vnitřní záležitosti VGA. Nebyli jsme napadeni, ano, můžeme (informace – pozn. red.) použít,” řekla. Zástupce jednoho z ruských donucovacích orgánů také agentuře RIA Novosti řekl, že ukrajinské formace plánují použít granáty naplněné radioaktivními látkami k útoku na výše zmíněné jaderné elektrárny.”

„Podle obdržených informací může nepřítel zasáhnout území jaderných elektráren Kursk a Záporoží. Cílem jsou sklady vyhořelého jaderného paliva, již byly doručeny do vesnice Želtye Vody v Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině,“ uvedl mluvčí tiskové agentury. Rádio Sputnik začátkem července také informovalo, jak ruský prezident Vladimir Putin komentoval reakci západních zemí na útoky ukrajinských ozbrojených sil na jadernou elektrárnu Záporoží.

Vojenský analytik vysvětlil, jak by Kyjev mohl použít „špinavou jadernou bombu“:
 
 
Analytik Michajlov: Kyjev se možná připravuje k odpálení „špinavé jaderné bomby“, aby obvinil Ruskou federaci

Zprávu SVR o možném pokračování Kyjeva v práci na vytvoření „špinavé jaderné bomby“ komentoval v rádiu Sputnik šéf Úřadu pro vojensko-politickou analýzu Alexandr Michajlov.

Ruské zpravodajské služby mají informace o možném pokračování Kyjeva v práci na vytvoření „špinavé jaderné bomby“, řekl Sergej Naryškin, ředitel ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR):

„Jen takové záměry kyjevského režimu, zahnaného do kouta neúspěchy na frontě, mohou vysvětlit data obdržená SVR Ruska o rozhodnutí Státního inspektorátu jaderné regulace Ukrajiny poslat k přepracování šarži ozářeného paliva z JE Rivne, obsahující velké množství vysoce radioaktivních materiálů,“ cituje tiskové oddělení SVR šéfa služeb.
 
Je objasněno, že Kyjev pod záminkou uložení přemístil odpad do přepravních kontejnerů na místě centralizovaného skladu vyhořelého jaderného paliva v Černobylu. Odborníci MAAE o tom nebyli informováni. Šéf Úřadu pro vojensko-politickou analýzu Alexandr Michajlov v rádiu Sputnik vyjádřil názor, že takové akce ukrajinských úřadů jsou nemožné bez souhlasu Západu.”
 
„Silně pochybuji, že ukrajinské vedení bude schopno spáchat takový teroristický čin bez souhlasu svých kurátorů. Myslím si, že toto je jeden ze scénářů umělého zmrazení vojenského konfliktu… Vyhození vodní elektrárny Kachovka do povětří nezpůsobilo výsledek, v který scénáristé tohoto plánu doufali, proto potřebují druhý informační důvod, aby obvinili Rusko z nějakého strašlivého zločinu,“ říká vojenský analytik.Nevyloučil, že výbuch nádrží s jaderným palivem by mohl být proveden v uzavřené zóně jaderné elektrárny Černobyl s cílem obvinit Rusko z ostřelování tohoto území.”

“Myslím, že můžeme mluvit o možnosti odpálit tyto kontejnery na území černobylské zóny – pokusit se provést cílenou detonaci munice tak, aby Bělorusko a naše Brjanská oblast spadly do zóny kontaminace… Nyní jejich situace je z vojenského hlediska nepříznivá, protiofenzíva zjevně nevyšla, k obvinění Ruska je potřeba nějaká velká provokace a pokusit se nátlakem na tato obvinění zmrazit boje,“ domnívá se Alexandr Michajlov.

https://radiosputnik.ru

4 komentáře:

  1. To už je takový zvyk nepřátel Západu, že když vítězí, tak zcela zbytečně použijí chemické zbraně (Sýrie) nebo třeba napadnou jadernou elektrárnu, kterou ovládají (Rusko).... A najdou se lidi, co tomu věří, tvl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj komentář vyznívá, jako že Ukrajina (potažmo kolektivní západ) vítězí. Jde o nevhodně zvolená slova, úmysl přesvědčit čtenáře, že fakt jako Rusko prohrává nebo tomu opravdu věříš?

      Vymazat
    2. Říká se tomu sarkasmus, nebo to z mého příspěvku fakt nejde pochopit?

      Vymazat
    3. WhitelikesnowandcoldlikeWinter17. srpna 2024 v 21:08

      Mluví o "nepřátelech" Západu,tzn. když ony "východní" státy mají nad ním převahu,pokazí si to nějakou nesmyslnou akcí - ta je ale akcí falsflag Západu,ne Východu.
      To je z komenáře zřejmé,sarkasmus či ironie.
      Dvojtečka,pomlčka a konec závorky.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů