6. 2. 2022

Starověká svědectví

Mytologie
Slavný polární drak vyfotografovaný v roce 2019

Moderní vědci obecně definují mýtus jako formu posvátné historie, která se snaží popsat vznik světa a různých kulturních institucí. Pokud, jak se zdá, mýtus uchovává také vodítka pro rekonstrukci nedávné historie naší sluneční soustavy, je jeho studium o to důležitější. Srovnávací mytologie poukazuje na nápadné mezikulturní podobnosti, které silně naznačují, že jádro většiny, ne-li veškeré starověké mytologie má planetární původ. To vyvolává otázku: Jak je možné, že planety, které se na noční obloze jeví jen jako malé skvrnky, mohly naše předky tak hluboce fascinovat?

Podle převládajícího dogmatu, tzv. mlhovinové hypotézy, se planety a hvězdy akreovaly z oblaku prachu po Velkém třesku před miliardami let. V tomto pochybném modelu se předpokládá, že tato tělesa od té doby zaujímají více či méně stálé a neměnné dráhy. Každý, kdo tento ideologický předpoklad zpochybní, je rychle upozorněn na „fakt", že jedinými působícími silami jsou gravitace a setrvačnost. Každý opačný názor tedy vyžaduje „záhadné" síly. Jak se však ukazuje, tyto záhadné síly nejsou zase tak záhadné.
Když uznáme roli plazmatu a elektromagnetismu, umožní nám tato širší perspektiva nahlížet na antickou mytologii s větším respektem a menším opovržením. Je tolik starověkých mýtů pouze dílem nevědomých, pověrčivých divochů, nebo nám naši předkové chtěli sdělit něco mnohem hlubšího?
Je možné, že naši předkové vnímali oblohu zcela jinak než my dnes a že byli svědky velkolepých výbojů a katastrofických událostí posledních tisíciletí? (Blesky bohů.) Jevy, proti nimž dnešní polární záře a přírodní katastrofy vypadají banálně!

...„Odvození" meče od „kořene" či archetypu v blesku je univerzální a celosvětové. (Ananada Coormaraswamy)

Tolik bizarních mytologických detailů nedává v reálném světě žádný smysl - například létající a oheň chrlící draci, odlišné oběžné dráhy a konfigurace planet a nespočet dalších. Je snadné je odmítnout jako výplod tvůrčí fantazie, ale tento postoj naráží na nepřekonatelnou obtíž - tyto zdánlivě nemožné motivy se vyskytují po celém světě. Je velmi obtížné pochopit, jak by tvůrčí představivost mohla vysvětlit tak konzistentní a opakující se motivy, jak uznává řada předních antropologů, historiků a mytologů. Je proto důležité rozpoznat zákonitosti a klíčové body shody napříč kulturami.

...Extrémní zaujetí většiny raných společností nebeskými výjevy... se zdá být součástí celosvětového fenoménu. (Mark Bailey, astronom, Armagh Observatory)


Saturn

Saturn hraje ve starověké mytologii zřejmě nejdůležitější roli, roli ústředního světla oblohy. To vyvolává následující otázky:
Proč první astronomové oslavovali planetu Saturn jako prvního nejvyššího boha? Proč starověcí lidé obětovali Saturnu své děti? Proč byla původní sobota, nejposvátnější den v týdnu, pojmenována po Saturnu? Proč starověké národy vzývaly Saturn jako prapůvodní Slunce? Proč první astronomové prohlašovali, že Saturn vládne z nebeského pólu? Proč v sobě tolik moderních náboženství nese pozůstatky uctívání Saturna?
Série knih Dwardu Cardona, počínaje knihou „Boží hvězda“, je komplexním a fascinujícím pohledem na mytologii Saturnu.

„Co má Saturn, vzdálená planeta, společného s pólem? Takové řečnické figury byly nezbytnou součástí technického jazyka archaické astrologie. (Giorlgio de Santilla, Hertha von Dechend, Hamletův mlýn

Jak si máme začít vysvětlovat symboliku saturnského prstence, která prostupuje našimi kulturami? Např:
Aureola svatých
Královské koruny
Prsten na prstě daný při sňatku
Kruhové kříže. Keltský kříž i egyptský kříž například.
Raovo oko
Astronomicky matoucí hvězda uvnitř půlměsíce.

Všechny výše uvedené symboly byly identifikovány jako saturnské a tyto starověké symboly stále pronásledují náš moderní svět.

Když Saturn vládl obloze sám
(Ten zlatý věk, zlatu neznámý,)
Tento pozemský glóbus ti přidělil
Přijal dary celého lidstva.
(Johnathan Swift, Panegyrik na děkana)


Černý čtverec je rovněž označován jako saturnský symbol. Kaaba v Mekce, nejposvátnější místo islámu, je velká černá krychle. Ať jsou muslimové kdekoli na světě, očekává se, že při islámské modlitbě saláh budou stát čelem ke Kaabě.
V judaismu jsou tefiliny neboli filaktery sadou malých černých krabiček, které obsahují pergamenové svitky s verši z Tóry. V rabínském judaismu, který je dnes převládající formou judaismu, nosí tefiliny dospělí Židé při ranních modlitbách ve všední dny. V ortodoxních komunitách je nosí pouze muži.
V akademických kruzích si studenti při promoci často nasazují čtvercovou černou pokrývku hlavy.
Ukázalo se, že izotopové poměry vody na Saturnu a na Zemi jsou téměř totožné! To je velké překvapení. Byla planeta Země kdysi satelitem Saturnu? Zajímavé je, že Atlantský oceán byl původně znám jako Kronosovo moře.

Vyvinutím nové metody dálkového měření izotopových poměrů vody a oxidu uhličitého vědci zjistili, že voda v Saturnových prstencích a satelitech je nečekaně podobná vodě na Zemi.

Výsledky, které v článku „Isotopic Ratios of Saturn's Rings and Satellites: Implications for the Origin of Water and Phoebe“ (Izotopové poměry Saturnových prstenců a satelitů: důsledky pro vznik vody a Phoebe) zveřejnil vedoucí vědecký pracovník Planetary Science Institute Roger N. Clark, také znamenají, že musíme změnit modely vzniku Sluneční soustavy, protože nové výsledky jsou v rozporu se stávajícími modely. (Phys.org)

A některé věci, které by neměly být zapomenuty, byly ztraceny. Historie se stala legendou. Legenda se stala mýtem. (JRR Tolkien)

Byla Tolkienova slavná kniha „Pán prstenů“ odkazem na Saturn?


Jiné slunce?

Staří Babyloňané pečlivě rozlišovali Šamaše, svého starověkého boha Slunce, od našeho současného Slunce a ztotožňovali ho se vzdálenou planetou Saturn. To vedlo Velikovského k úvahám o možnosti, že Saturn kdysi čněl na obloze mnohem větší... možná jako těleso podobné Slunci nad satelitní Zemí!
Popol Vuh, který je považován za „mayskou bibli", o tom také svědčí:

Jako člověk bylo Slunce, když se ukázalo... Ukázalo se, když se zrodilo, a zůstalo na obloze nehybné jako zrcadlo. Jistě to nebylo totéž slunce, které vidíme my, říká se v jejich starých příbězích. (D Goetz & S. Morley, Popul Vuh (Norman 1972)

Sol, Hélios a Kronos byla ve skutečnosti jména pro první nebo staré Slunce. Mnohé kultury je pečlivě rozlišovaly jako Nejlepší Slunce, Nejvyšší Slunce nebo Výsadní Slunce, které vládlo od osy oblohy, kolem níž se obloha otáčela.

Hélios a Kronos byli jedním a tím samým bohem. (Franz Boll, klasik)

Jakkoli bizarně může výše uvedené znít nezasvěcenému, teorie o Saturnu ve skutečnosti trpí trapasem. Rané popisy „Slunce" a různých planet z Mezopotámie i odjinud popisují, že zaujímají pozice, které nejsou v rámci současného astronomického myšlení možné.
Pro Egypťany byl Atum prvotním Sluncem, které vládlo ze středu a vrcholu oblohy.

Velký bůh žije, pevně usazen uprostřed oblohy. (Egyptské texty o rakvích)

V rámci vývoje tzv. polární konfigurace nabyla Venuše zářivého vzhledu. Proudy zářivé plazmy vytvořily přes tvář starověkého boha Slunce vzor podobný květu. Umělecké otisky, viz. obrázky. Na bílém pozadí je zobrazen Mespotamský Šamaš z Wikipedie. „Kosmické kolo" a mnoho dalších stejných symbolů je společných pro řadu starověkých kultur. Kosmické kolo bývá občas odmítáno jako hrubé znázornění našeho současného Slunce, ačkoli tento přístup kromě mnoha dalších anomálií nedokáže vysvětlit tělesa zobrazená před ním.


Venuše

Planeta Venuše hraje důležitou roli i ve starověké mytologii. Mezi sbližující se starověké představy patří babylonská „pochodeň" a „vousatá hvězda", mexická „kouřící hvězda", peruánská „dlouhovlasá" hvězda, egyptská Velká hvězda „rozptylující svůj plamen v ohni" a další rozšířené představy z celého světa - představují Venuši jako ohnivého hada nebo draka na obloze.
Venuše má velmi často dvojí aspekt - krásný i ničivý. Například v řecké mytologii jsou s planetou Venuší spojovány jak Afrodita (s vlajícími zlatými vlasy), tak Medúza (s vlasy hada).
Venuše byla také nazývána Jitřní i Večerní hvězdou a Luciferem(světlonoš), nositelem světla nebo Zářícím, z latinského lux „světlo" a ferre „nést nebo přinášet". Pokud se Venuše dostala do naší sluneční soustavy jako kometa nebo pokud se dostala do nerovnováhy s nějakou předchozí planetární konfigurací, možná by to mohlo začít vysvětlovat legendy o padlých andělech. Venuše, která byla původně považována za dvojče Země, se ovšem ukázala mít velmi horkou a plynnou atmosféru bohatou na hyrdokarbony, jak úspěšně předpověděl Immanuel Velikovský. Nejedná se o první kontroverzi, která se mu vymstila.

Jak jsi spadl z nebe,
Ó jitřní hvězdo, synu úsvitu!
Byl jsi svržen na zem,
Ty, který jsi kdysi pokořil národy!"
(Izajáš 14,12, Starý zákon)


Quomodo cecidisti de caelo,
Lucifer, fili aurorae?
Deiectus es in terram,
qui deiciebas gentes.
(Z latinské Vulgáty)

Venuše je také jedinou planetou, která se v naší sluneční soustavě otáčí proti směru hodinových ručiček. Protože Slunce hrálo ve starších náboženstvích důležitou roli, bylo považováno za smůlu jít proti jeho pohybu ve směru hodinových ručiček a otáčení proti směru hodinových ručiček se někdy označovalo jako widdershins ze staroněmeckého weddersinnes, doslova „proti směru".
Podle teorie o kometách také Venuši nějakou dobu trvalo, než se usadila na své současné planetární dráze. V řadě starých tradic nejsou rotace proti směru hodinových ručiček ničím neobvyklým. Východní pravoslavní křesťané zpravidla obcházejí kostel v tomto směru a v judaismu může nevěsta před svatbou sedmkrát obkroužit svého ženicha proti směru hodinových ručiček. Podobné tradice existují v řadě východních náboženství. Mohlo by se jednat o pozůstatky uctívání Venuše?
V hinduistické mytologii vyskakuje podobnost mezi Kálí a Venuší. Také Kálí vykazuje dvojí povahu, krásnou i ničivou, sexuální i násilnou, mateřskou, ale zlovolnou, podobně jako Afrodita a Medúza v řecké mytologii.
V Mezoamerice byl Quetzacoatl, božstvo opeřeného hada, ztotožňován s Venuší a obvykle zobrazován v zelené barvě. Pták Quetzal z Jižní Ameriky se těší krásnému zelenému opeření.

Zapálil se... a když popel uhasl, povstalo jeho srdce, sám pták quetzal: viděli ho. A tak poznal, že vstoupili na oblohu... Staří říkali, že se proměnil v jitřní hvězdu. (Anales de Cuauhtitlan 11)


Mars

Planeta Mars je samozřejmě spojena s válkou a měsíc březen je po ní pojmenován. Byl to neohrožený válečník, který vládl blesky, a je uctíván mnoha různými kulturami po celém světě, kde se motivy liší jen málo.
Vezměme si následující paralely:
„Zjizvená tvář" bylo jméno legendárního indiánského bojovníka z kmene Černonožců, kterému se také říkalo „Hvězdný chlapec". Bojovníka z kmene Pawnee, Jitřní hvězdu lze také ztotožnit s planetou Mars. Řecká mytologie popisuje různé hrdiny a lotry, kteří byli zasaženi bleskem. Například když byl Áres, planetka Mars, zraněn v bitvě, zařval s rachotem tisíce bojovníků a spěchal k Diovi, aby se pochlubil svými jizvami. Také hinduistické mýty hovoří o hluboké jizvě na hlavě bojovníka Indry, jejich boha kosmického blesku.
Na obrázku je aztécký bůh Xipe se zjizvenou tváří.

Prostor mezi dvěma planetami se rozzáří a je zapálen oběma planetami a vytváří ohnivou vlečku. (Seneca, římský přírodovědec)






Původ náboženství

Již při zběžném pohledu na moderní náboženské svátky je patrné, že mnohé z nich mají svůj původ v astronomických událostech.

Například egyptský Horus se narodil z panny Isis-Meri 25. prosince v jeskyni, přičemž narození ohlásila hvězda na východě a zúčastnili se ho tři mudrci. Mithra, Sungod z Persie, se narodil z panny 25. prosince a byl považován za velkého učitele a mistra na cestách. Krišna se narodil z panny Devaki (Božské), jeho otcem byl tesař, jeho narození se zúčastnili andělé, mudrci a pastýři a byl obdarován zlatem, kadidlem a myrhou. Řecký Prométheus sestoupil z nebe jako vtělený Bůh, aby zachránil lidstvo. Prométheus byl ukřižován, trpěl a vstal z mrtvých. Seznam by mohl pokračovat.
Je třeba poznamenat, že Slunce „umírá" na tři dny 22. prosince, v den zimního slunovratu, kdy se zastaví ve svém pohybu na jih, a „znovu se rodí" nebo „vstává z mrtvých" 25. prosince, kdy pokračuje ve svém pohybu na sever. V některých zemích začínal kalendář původně v souhvězdí Panny, a Slunce se proto „rodilo z Panny". Slunce je „Světlo světa" a jeho ranní východ je „Spasitelem lidstva". Zdá se, že „následovníky" nebo „žáky" Slunce je 12 měsíců nebo 12 znamení zvěrokruhu (souhvězdí), kterými musí Slunce projít.
Je obtížné ignorovat roli nebes v mytologii a její blízké příbuzné, náboženské symbolice.


Saturnova dračí bouře - živá mýtická bouře

Na obrázku je bouře na Saturnu, která se od roku 2004 k dalšímu zmatení vědecké komunity nezměnila. Meteorologové plně nerozumí pozemským bleskům, natož „překvapení" blesků na jiných planetách, a Saturn produkuje ohromující ukázky!

Spirálovitý tvar draků a hadů v mytologii se nápadně podobá nestabilitě plazmatu v laboratoři i ve vesmíru, což je skutečnost, která nám připomíná metamorfující a živé vlastnosti plazmových jevů. Nemělo by nás tedy překvapit, že podobné konfigurace elektrifikovaného plazmatu pozorujeme dnes při megalightningu na Saturnu.


Petroglyfy

Tolik starověkého skalního umění z celého světa vykazuje nápadné podobnosti s plazmovými jevy a mnoho z nich zůstává jinak nevysvětlitelných! Co se nám snaží starověcí lidé svými napjatými hlasy, které se ozývají napříč staletími, sdělit?
Přibližně od 50 000 let př. n. l. se skalní umění soustředilo na lov, zvířata a symboly plodnosti, jak se dalo očekávat, ale to se náhle změnilo. Zhruba mezi 12 000 a 2000 lety př. n. l. našlo abstraktnější podobu, která až nápadně připomíná reprodukovatelné plazmové jevy. V tomto období se opakují draci, hadi, spirály a další motivy.


Hromové blesky bohů

Různá řecká vyobrazení blesků bohů:


Elektrické výboje (plazmové blesky) v laboratoři, z pokusů pro názornost. Je třeba dalšího vysvětlení vzhledem k nápadné vizuální podobnosti? Je třeba určité mentální gymnastiky, abychom je mohli odmítnout jako pouhou náhodu.


Bájný asyrský válečník Ninurta mávající bleskem (vlevo) a řecká mince (vpravo).



Ódinův blesk v severské mytologii.
Zobrazování blesků je rozšířené po celém světě, ale jen málo učenců a vědců se nad touto dávnou fascinací pozastaví. Koneckonců většina současných badatelů běžně předpokládá, že starověká obloha byla v podstatě totožná s tím, co vidíme dnes. Tak, jak to je dnes, bylo odjakživa jako základní premisa.
Pokud se však planety na svých oběžných drahách posunuly v rámci lidské paměti, možná mezi nimi přeskakovaly obrovské jiskry, aby se ustavila elektrická rovnováha. Byly nějaké takové elektrické interakce blesky, jichž byli svědky starodávní lidé a které se předávaly prostřednictvím „mýtů a legend"? Tato představa je opět pro současné vědecké myšlení nepřijatelná.


Dny v týdnu

Snadno se zapomíná, že dny v týdnu jsou v mnoha jazycích, zejména ve starších jazycích latinského původu, pojmenovány podle planet. Některé jsou zřejmé, například Monday, zkratka pro den Měsíce, Sunday je samozřejmě zkratka pro den Slunce, a Saturday zkratka pro den Saturna, původní den sabatu. Vezměme si následující.


Hindská astrologie také používá koncept dnů pod nadvládou planet. Dny v týdnu se nazývají áditya-vāsara, soma-vāsara, mangala-vāsara, budha-vāsara, guru-vāsara, śukra-vāsara a śani-vāsara. Śukrá je jméno Venuše (považované za syna Bhrgu); guru je zde titul Brhaspatího, a tedy Jupitera; Budha „Merkur" je považován za syna Somy, tj. měsíce.

Planetární bohové?

Není možné, že jména bohů byla odvozena od planet, a ne planety od bohů? Byly tedy planety bohy, pokud v minulých dobách zaujímaly jiné dráhy, mnohem bližší Zemi? Tento euhemeristický přístup (přístup k interpretaci mytologie, ve kterém se předpokládá, že mytologické účty pocházejí ze skutečných historických událostí nebo osobností) by začal vysvětlovat společné rysy napříč jazyky a kulturami. Není pochyb o tom, že starověcí lidé byli fascinováni nebesy. Navíc existuje tolik klíčových bodů shody, pokud jde o osobnosti připisované planetám naší sluneční soustavy, jak bylo popsáno výše. Může za tyto pozoruhodné shody opět jen přebujelá fantazie?

Národy starověké Mezoameriky bedlivě pozorovaly oblohu a pomocí kalendáře předpovídaly zatmění Slunce a Měsíce, cykly planety Venuše, zdánlivé pohyby souhvězdí a další nebeské události. Tyto události pro ně nebyly mechanickými pohyby vrozených nebeských těles, ale představovaly činnost bohů, skutečnou rekapitulaci mýtických událostí z doby stvoření. (Kaule Taube, Aztécké a mayské mýty, P14.)

Každá kultura jedním hlasem prohlašovala, že velcí bohové kdysi vládli světu, než odešli do vzdálených krajů. Nechme první astronomy světa, aby nám ukázali cestu. Věděli, že to, co mýty nazývají bohy, jsou planety a aspekty planet. Planety se objevovaly v blízkosti Země v konfiguraci pokrývající nebe. Vzpomínky na tuto nebeskou nádheru nás stále obklopují, i když lidstvo později mnohem více zapomnělo, než si pamatovalo. (David Talbott, komparativní mytolog)


Raný filozofický pohled

O raných řeckých filozofech lze říci, že představují most mezi starým světem „pověr" a novým světem „racionalismu". Platón i Aristoteles uznávali, že bohové jsou původně astronomická tělesa, a Aristoteles to hrdě prohlašoval za známé/co ví každý.

Tradice byla předána starověkými mysliteli velmi dávných dob... v tom smyslu, že tato nebeská tělesa jsou bohové... zbytek tradice byl přidán později v mytologické podobě, aby ovlivnil vulgárně... (Aristoteles (384 - 322 př. n. l.)

Platón (427 - 347 př. n. l.) také učil, že mýtus o Faetonovi popisuje skutečné události v přírodě:

...ve skutečnosti znamená nízko se pohybující tělesa na nebi kolem Země a velký požár všeho na zemi.


Konspirační teorie

V souvislosti s mnoha výše uvedenými archetypálními symboly se množí konspirační teorie a často se tvrdí, že určité skupiny tajně uctívají Saturna nebo Lucifera (Venuši). Společnosti jako svobodné zednářství a jezuité jsou obvykle v ohnisku těchto spekulací. Doporučujeme samozřejmě opatrnost, protože mnohé z diskutovaných symbolů jsou zakořeněny v naší kultuře a podvědomí. I když jsou často uznávány, jejich původ je v akademických a náboženských kruzích jen zřídkakdy pochopen. V nejlepším případě, pokud se jich dotkneme, jsou obecně považovány za výtvor lidské mysli.

Obsahy archetypálního charakteru jsou projevy procesů v kolektivním nevědomí. V konečném důsledku tedy nelze říci, k čemu se vztahují. (Carl Jung)

Postava bojovníka nebo hrdiny zabíjejícího nebo vyhánějícího draka nebo symbol hada je univerzálním archetypem. Anglie má svatého Jiřího a draka, kterého sdílí mimo jiné s Gruzií a Katalánskem ve Španělsku, Irsko má svatého Patrika, který zbavuje zemi hadů, a v severské a skandinávské mytologii byl Fáfnir (bájný drak) zabit Sigurdem. Toto téma je velmi rozšířené. Viz také Ninurta pronásledující Anzúa svými blesky, vyobrazený výše.
Slavný konspirační teoretik David Icke se o reptiliánskou symboliku velmi zajímá, a dokonce zašel tak daleko, že tvrdí, že světu tajně vládnou plazí hybridi. Znovu však podotýkám, že za překvapivou popularitu této myšlenky vděčí spíše síle archetypu než pravdivosti své teorie.
Zastánci hypotézy o mimozemšťanech obecně tvrdí, že bohové byli mimozemšťané s vyspělou technologií, která byla prvními národy nějak špatně pochopena a zkreslena. Tento názor se stal jakousi volnou veličinou a tvrzení, že dávní mimozemšťané postavili vše od Stonehenge po pyramidy, nejsou neobvyklá.

Konečný původ téměř všech lidových pověstí a mýtů musí zůstat záhadou. (Stith Thompson)

Z doby vzniku mýtů zůstává mnoho záhad, které se však začnou rozplétat, když připustíme pravděpodobnost odlišných planetárních uspořádání v lidské paměti. Před touto epochou neexistovaly žádné zmínky o čase ani o planetách. Bohové byli planetami a toto byl ztracený věk nevinnosti - rajská zahrada. Mnoho kultur hovoří o tomto zlatém věku. Poté, co se rozpadl, se u přešivších vyvinula posedlost planetami a s puntičkářskou přesností sledovali každý jejich pohyb, jako by nás varovaly před možnými budoucími katastrofami. V rámci této posedlosti vznikly rozsáhlé chrámy. Více jsme toho zapomněli, než si pamatujeme, ale témata a symboly zůstávají a jsou konzistentní. Moderní obavy ze soudného dne, kterých bylo mnoho, svědčí o těchto hluboce zakořeněných obavách.


Intelektuální setrvačnost

Setrvačnost lidské mysli a její odpor k inovacím se nejzřetelněji projevuje nikoliv u nevědomé masy, jak by se dalo očekávat - ta se dá snadno ovlivnit, jakmile se podaří podchytit její představivost -, ale u profesionálů, kteří mají zájem na tradici a na monopolu vzdělanosti. Inovace představují pro akademické mediokrity dvojí hrozbu: ohrožují jejich vědeckou autoritu a vyvolávají hlubší obavy, že by se celá jejich pracně vybudovaná intelektuální stavba mohla zhroutit. Akademičtí zaostalci jsou prokletím géniů od Aristarcha po Darwina a Freuda; táhnou se, pevná a nepřátelská falanga pedantských průměrňáků, napříč staletími. (Arthur Koestler, The Sleepwalkers [New York, 1959], s. 427)


překlad: odis


9 komentářů:

  1. WhitelikesnowandcoldlikeWinter.6. února 2022 v 13:12

    Díky za výborný článek.
    Možná se mýlím,ale je-li Země kulatá a Slunce vychází na Východě,pak se naše Země otáčí proti směru hodinových ručiček ( díváme-li se ovšem z Vrchu )...

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s autorem článku. Saturnsky mýtus dává logiku proč např. všechny kultury zobrazuji kosmické kolo, strom života ,světovou horu, blesk a nebo plazmatickeho muzika. Děkuji za přínosný článek. Kamila

    OdpovědětVymazat
  3. Mejnstrímová astrofyzika neberie polárnu konfiguráciu ako jednu z možných konfigurácií planetárnej sústavy. Polárna konfigurácia je možná ak magnetická os hviezdy presne sedí s jej rotačnou osou a ak hustota medziplanetárnej plazmy umožňuje vznik dostatočne silného Birkelandového prúdu. Magnetické pole Birkelandového prúdu potom pôsobí proti gravitácii a vlastnému magnetickému poľu hviezdy a teda planéty môžu zostať "voľne visieť" pod južným, alebo nad severným pólom hviezdy. Generátorom Birkelandovho prúdu je samotná rotácia hviezdy. Takýto stály a mohutný elektrický výboj v plazme by bol vidieť voľným okom ako "Jakobov rebrík", alebo "Schody do neba". Ak hustota medziplanetárnej plazmy poklesne s vekom a aktivitou hviezdy, zrejme potom prevládne rovníková konfigurácia, pretože Birkelandov prúd už planéty neudrží. Pri kolízii dvoch polárnych systémov alebo polárneho a rovníkového sa polárna konfigurácia tiež rozpadne na rovníkovú.

    V laboratóriu sa táto konfigurácia dá simulovať pomocou Faradayovho homopolárneho generátora, ktorý skratujeme vodičom medzi rotačnou osou otáčajúceho sa generátora, pričom na vodiči ako korálky navlečieme osovo magnetizované magnety s dierami pozdĺž osi.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nějaký odkaz na článek? Copopisujes zní zajímavě, kde se o tom dá dočíst?

      Vymazat
    2. Pozbierané kúsky. Hľadaj v angličtine a môžeš začať na saturndeathcult.com.

      s0lar

      Vymazat
  4. Zrovna tam bych s0lare určitě nezačínal:-) Tenhle australský barman se snaží jen na těch teoriích Velikovského, Talbotta, Cardona i jiných jen hodně slušně přiživit nesmyslnými teoriemi a výmysly o vraždících kultech. A aby to bylo mediálně výhodně prodejné, tak spatlal strašně nesmyslů dohromady:-)
    Kdyby to viděl Velikovsky, tak by se obracel v hrobě, stejně jako Darwin u jeho zneužité teorie o vývoji druhů pro prabábu vopici...
    Když už, tak spíš bych začal tady: https://www.velikovsky.info/saturn-theory/

    Nějak by mi zajímalo, jak by všichni tihle teoretici bájí a mýtů dokázali vysvětlit to, že se lidé s těmihle pojmenovanými planetami dokázali křížit a plodit potomky, které pak dosazovali na svá místa v městských státech, aby vládli místo nich lidem. Jak by vysvětlili báje a mýty o tom, že je tihle bohové učili šlechtit plodiny, zvěř. Jak by zvládli vysvětlit mýty o tom, že planety(bohové) stvořili Stvořené, zvládli je navštěvovat, učit stavět pyramidy, chrámy i jiné stavby.
    Nebo myslíte, že šla Maruška pro jahody ke 12ti planetám ve Sluneční soustavě? A že si Gilgameš povídal s planetou, o tom, že jí fakt nepřeřízne, protože jí při Měsíčku vysvětloval, že ta planeta je strašně promiskuitní?
    Nebože Enki(uKřižovaný Prométheus Saturnu) šeptal Noemu o tom, že bude potopa? To měl asi velký naslouchadlo až k Saturnu:-)
    Než začnete číst teorie o tom, že všichni bohové z mýtů a bájí velké 12(a nejen z ní) byli jen a jen planetami, tak si přečtěte nejdřív všechny poHádky, báje a mýty starého Světa, a pak teprve zkuste tyhle teorie:-)

    Tím nechci popírat teorie elektrostatické podstaty vesmíru, ale všichni tihle teoretici si z těch bájí a mýtů "vzali" přesně jen to, co potřebují, aby dokazovali SVOU pravdivou teorii. A všechny ty báje, mýty a pohádky, co se jim nehodí, tak dělají, jakože vlastně vůbec neexistují. Nepřipomíná vám to něco? Fakt ne?
    nenimito

    P.S. Jsem celkem potěšen, že i někdo jiný sem vložil uKřižovanýho Prométhea(Saturna). A že neslepil Jesuse(Ieuse) s uKřižovaným Satanem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hledat ve všech bájích to společné? Jinak řečeno, když jedna civilizace to má za červené světlo ochrany bojů na nebi a druhá za boha co jezdí po nebi a bojuje, tak společné je "nebe", pak je super teoretizovat o "plození potomků vozataje", ale není lepší jak v článků napsáno teoretizovat nad tím, že to bylo na nebi a značilo to válku a proč?

      Vymazat
    2. Podstatné je či popisované mýtické javy môžu byť aj v praxi reálne a či zapadajú do ďalších súvislostí. To že sa každý snaží "kopať" za tú svoju teóriu je logický dôsledok súčasnej vedy a vzdelávacieho systému. Ľudia vidia málo súvislostí. Dostávajú úzkoprofilové vzdelanie a ak vydržia vo svojom obore tak sa stanú expertami na "svoj meter štvorcový" pieskoviska, ale už nevidia nič okolo, pomaly už nie su schopní ani vnímať že sú vlastne na pieskovisku, tak majú zapichnutý pohľad na ten svoj kúsok zeme. A to je problém. Pretože čím širšie vzdelanie, čím širší rozhľad, tým viacej súvislostí človek vidí. Tak ako ľudia začínajú pomaly chápať, že liečiť môže len celostný pohľad na fungovanie tela a duše, tak skutočné poznanie prichádza len celostným pohľadom na vesmír. Nestačí len čítať mýty. Človek musí byť fyzikom, astronónom, matematikom, biológom, chemikom, botanikom, šermiarom aj básnikom. Kým je každý z nás len niečo z toho, tak má len svoj kúsok mozaiky a nevidí ostatné kúsky. A keď ich aj vidí, prehlási ich za fejk. Nezapadajú do okruhu jeho pojmov.

      Takže myslím že nikto z nás nemá patent na tú správnu teóriu, ale každý môže "ukázať svoj kúsok". A nemali by sme odsudzovať nieči pohľad len preto že momentálne robí barmana (alebo robil). Alebo niekto verí že počet doktorátov a titulov z neho robí múdreho človeka? V dnešnej dobe 28-ročných profesorov s kúpenými titulmi, expertných panelov a pandemických komisií, kde sú ľudia len preto že pracovali v tej správnej mimovládke...

      s0lar

      Vymazat
    3. s0lare děkuji:-) Líp bych to asi nenapsal...
      A rozhodně jsem nenapsal, že to, co tvrdí Velikovsky, Talbott, Cardona a ti okolo nich, že to je fejk. Naopak hlavu i patu to má. Jen to nezapadá do VŠECH bájí a mýtů od Drávidských po Majské, natož třeba Havajské:-)

      Psal jsem, že co spatlal McLachlan, bylo jen kvůli tomu, aby na tom vydělal a měl prodejnost těch jeho pavýtvorů... o nic jiného mu nikdy nešlo, jen o prachy(a o diskreditaci informací těch, co nad tím bádají už přes půl století).
      A bylo mu úplně jedno, co sesmolí za výplody mysli. Jen, aby se to dobře prodávalo dychtícím po krvi a senzacích, tak převzal část teorií o saturnu od Velikovského a přetvořil na hrozně moc smrtící saturnský mýtus o vraždících příšerách mezi lidmi... bubububudete se bát při čtení, a po něm ještě víc:-)

      Navíc, je to opět o tom, co tu často píši. Jak před širokou veřejností zdiskreditovat zajímavé nezapadající informace? Převzít je, spatlat s nesmysly a vydat v obrovském množství s obrovskou mediální podporou, a pak následně i novinářskou kritikou o nesmyslech ve všem, co se tam píše, a totálně zdiskreditovat všechny ty informace jedním šmahem.
      Pak každý, kdo o nich jen cekne, je pošuk, blázen a šílenec...

      Ono je to podobné teď aktuálně s "mimozemskými" aktivitami.
      Viděli jste dokument od Stevena Greera? Myslím, že by si ho měl skouknout každý.
      Protože opět, Greer se tím zabývá poměrně už hoooodně dlouho. Takže na rozdíl od většiny lidí pochopil mnohem víc souvislostí na pískovišti.
      https://nastub.cz/w/6fcHYXtSuUn5jPDz9BVCeb
      Jsou tam v nast. i CZ tit
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů