3. 2. 2021

Móda a zdraví

V tomto článku se budu věnovat vlivu módy na zdraví. Jistě znáte přísloví "Parádo, trp!" Bývají jím častovány naše hezčí polovičky, když bývají oblečeny nepohodlně, anebo vzhledem k počasí příliš nalehko. Opravdu má móda na lidské zdraví takový vliv? 

Vy kdo jste četli všechny moje články i se všemi odkazy a shlédli jste i video, patrně začínáte tušit jak je teplota organismu důležitá pro jeho zdraví. V tomto dokumentu vidíte jasné důkazy vlivu teploty na bakterie. Většině bakterií teplota lidského těla nevyhovuje. Nemohou se dělit, tzn. množit, anebo je množení silně omezeno. Lidské tělo je sice ohromným bakteriálním zvěřincem, ale díky své teplotě a cévnímu imunitnímu systému drží bakterie v hybernovaném stavu. Bohužel není možné udržovat lidské tělo sterilní bez bakterií, protože hodně z nich jsou pro něho životně důležité.

Je všeobecně známo, že při podchlazení těla se cévy stahují a při přehřátí se roztahují. Roztažení cév je přirozenou ochranou proti vysokému tlaku v horkých dnech. Lokálního přehřátí využívá akupunktura. Jehla zapíchnutá v tkáni vede její teplo do podkoží do nervů, čímž lze vyvolat roztažení příslušné cévy. V případě potřeby vyšší teploty se "moxuje", tzn. že se na jehle zapálí suchá bylina. Stejně fungují termoreflexní nálepky. Prvotní teplotní impulz obstará hřejivá mast, sekundární zaobstará reflexní fólie, která odráží tělesné infrazáření a izoluje proti zevnímu chladu. 

Stažení cév je záchranným mechanismem při prudkém ochlazení těla, aby si životně důležité vnitřní orgány v trupu zachovaly provozní teplotu. Cévy vedoucí do končetin se při opravdu zásadním podchlazení uzavřou, aby teplota trupu zůstala pokud možno zachována. Děje se tak na úkor podchlazení, resp. omrznutí končetin. Omrznutí a amputace končetin se dá přežít, ale při zásadním podchlazení trupu se šance na přežití výrazně snižují. 

Po této předmluvě se konečně dostávám k módě. Uvedené módní doplňky a oblečení lze nosit bez rizika v opravdu horkých dnech. Čím nižší je okolní teplota, čím větší je riziko z lokálního podchlazení. Mladí lidé kteří mají cévy ještě relativně čisté, potížemi z lokálního podchlazení netrpí. Alespoň ne hned. V cévách vystavených podchlazení se mohou vyskytnout mikrozáněty, ty se ale nemusí hned jevit jako bolestivé. Pokud se ale tělo zatěžuje lokálním podchlazením pravidelně a dlouhodobě, časem přijdou zdravotní potíže.

Do seznamu potencionálně nebezpečných módních doplňků a oblečení patří: 

kalhoty bokovky, sandály a tenisky bez ponožek, podkotníčkové ponožky, tříčtvrteční kalhoty a kraťasy, minisukně a rozparky na sukních 
- defekty páteře v křížové oblasti, zánět sedacího nervu a nervů na něj navazujících, gynekologické potíže, zánět prostaty, zánět ledvin a močových cest, zúžení cév, křečové žíly a jejich zánět, hemeroidy, perforace střeva, kloubní problémy a artrotické výrůstky
Vysmívané ponožky v sandálech mají svůj praktický smysl. Pokud je na pevnou botu s ponožkou horko, ale na sandály naboso ještě zima, jsou ponožky velmi praktickým doplňkem pro udržení snesitelné potivosti a optimální teploty chodidel.

hlava vyholená zčásti i úplně, náramky, hodinky, řetízky a prsteny, halenky a šaty s holými rameny nebo zády 
- bolesti hlavy, uší, krční páteře, tenisový loket, zánět ramenního kloubu, zánět pouzder šlach, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, ochrnutí prstů rukou, záněty lícních a čelistních nervů a potažmo záněty zubů, tvorba zubních kazů, chronická rýma a zánět dutin 

náušnice, piercing
- tyto doplňky by snad měl aplikovat akupunkurista, protože v místech kde se běžně aplikuj,í je obrovská hustota akupunkturních bodů a jejich nevhodné umístění může vyvolat řadu zdravotních problémů

Zbytečné operace
Tyto operace jsou zbytečné proto, že s výjimkou úrazů a dědičných vlivů vznikly v důsledku podchlazení a to i vlivem výše uvedených módních záležitostí. Pokud není kloub (nejčastěji kyčelní a kolenní) nadměrně namáhán a přesto je poškozen, znamená to že není dostatečně zásobován krví a potažmo i výživou v důsledku zúžených cév. Tato zúžení mohou být vrozená, nebo získaná kvůli špatné životosprávě, podchlazení, přetíženosti, nebo jako důsledek úrazů. V místech zúžení bývá nižší teplota a proto se v nich obvykle rozroste kolonie bakterií, která cévy zúží ještě víc. Je to začarovaný kruh. Kloub a vyživující cévy trpí sníženým proplachem čisté krve kvůli zúžení cév. Kdyby byly cévy plně průchodné, tak by je proud krve vyplavil do krevního oběhu a následně dopravil do jater, které by je svou teplotou 41°C spolehlivě zlikvidovaly. Pokud kolonie bakterií zasáhne kloub, tak v něm časem sežere chrupavku. Medicína tyto stavy většinou neřeší a ortopedi navrhují operaci, ev. výměnu kloubu za implantát. Lidé s implantáty často trpí bolestmi právě kvůli nevyléčeném zánětu a jsou pak doživotními otroky analgetik. 

Ptáte se proč jsem zbytečné operace zařadil do módy? Protože tyto operace jsou opravdu módní záležitostí ve stylu: "kamarádka už na operaci byla a já ještě ne". Málokoho přitom napadne, že operace jsou většinou zbytečné, protože se jim dalo zabránit péčí o tepelnou pohodu svých nohou. V nohách je daleko méně hmatových tělísek než v rukách a proto vnímáme podchlazení o poznání hůř. Další věcí je, že někteří sice ví že mají podchlazené chodidla, ale už si na tento stav zvykli.

Pokud máte potíže s nohama a máte doma pyrometr, nebo lékařský bezkontaktní infrateploměr, můžete si stav svých nohou, nebo i rukou ověřit. Změříte si teplotu ústní dutiny a porovnáte s teplotou rukou a nohou. Pokud máte končetiny o 2°C nižší, trpíte zúžením cév a aspoň občasnými problémy kdy tu bolí a tam píchá. 

Už jsem zažil ledacos, znal jsem nechodícího muže, který měl nohy o 6°C chladnější. To jen pro ilustraci, jak může člověk dopadnout, když mu při při akutních bolestech lékař poradí, aby si nohy ledoval. 

To nevymyslíš!


autor: mudrland Wenca

6 komentářů:

  1. Problém s bakteriemi není tak jednoduchý, protože prý se dá imunita "zvážit" a "váží" se právě i bakterie. Asi bychom se bez nich i třeba jen nenajedli, co by rozložilo jídlo na užitečné látky, které tělo přijme?
    Ale souhlasím s tím, že evidentně "příjemný chladný" pocit, ostatně mám podezření, že tito lidé většinou (mladí) se nechtějí jen potit, a nechápou, že organizmus potřebuje například "něco" zlikvidovat právě zvýšenou teplotou a pocením odstranit. Následky právě u lidí, kteří si na otevřená okna v každém počasí zvyknou, ale nedoplňují to dalšími kroky, mám na mysli třeba práci prakticky za průvanu, následky se projeví, když už to nebudou "při jejich zdravém způsobu života" čekat.
    Bohužel jsem to jen zaregistroval, ale neuchoval odkaz nebo samotný článek. V jednou díle - tuším že to byl seriál Vědecky prověřeno (každopádně tam průvodce dělal ten nejmenší ze celkem známého pořadu Top Gear "staré sestavy" Hammond) - v tomto pořadu se věnovali právě průvanu. Každý z nás ví, že průvan je více či méně stálý proud vzduchu v budově či nějaké stavbě nebo třeba i v jeskyni, který vzniká rozdíly v teplotách venku a uvnitř a možností proudit tam a ven např. otevřenými okny a dveřmi, který se využívá např. u vysoušení vlhkých prostor jako sklepů nebo po malování, aby malba rychleji vyschla. Práce v průvanu je tedy práce na místě, kde proudí vzduch a ten svým pohybem odebírá - pokud je tomu tak a je to možné - teplo z materiálů a předmětů kolem nichž proudí. Člověk, který v průvanu někdy pracoval ví, že tak může dostat rýmu i nejteplejším období roku, nemluvě o dlouhodobých následcích z práce např. bolesti hlavy, zad atd. Ale v tomto pořadu prohlásili, že průvan je čistá zima nebo chladno a simulovali to např. zasypáním pokusné osoby (tmavé pleti) ve vaně ledovými kostkami (hodně) a taktéž pokusný subjekt chodil velmi nalehko oblečen venku, snad v mrazu (víc si už nepamatuji). Pak na konec tohoto experimentu prohlásili, že průvan zdraví neškodí. Jenže v podstatě udělali to, čemu se v logice říká sofismus, změna podmínek zadání či vstupních dat, ať už úmyslná či neúmyslná, a česky jednoduše podvrh (sofismus byl a je jedním z hlavních "předmětů" ve "výuce" rétoriky a pro vedení sporů). Protože de facto ten pokusný subjekt prováděl maximálně otužovací kůru.
    Hodně to připomíná současnou vysoce "důvěryhodnou" statistiku pro počty nemocných a onemocnělých koronavirem ... Na ten pořad jsem se už nikdy více nepodíval.
    Problém ale celkově, i s bakteriemi se kterými musíme žít, je ten, že lékařská věda a tím pádem i zdravotnictví nevnímá pacienta jako celkový souhrn všech ,možností a předpokladů těla jedince", ale zaměřuje se na to, co funguje u většiny, takže potom někteří, kteří sice mají stejné příznaky, ale v podstatě jejich potíže mají jiný původ, mají potom "smůlu". Nevejdou se do průměru.
    Já si osobně myslím, že jsou užitečné bakterie, ale také jsou samozřejmě přímo škodlivé. Nicméně, pokud je těch užitečných moc, pak i to může vyzvat zdravotní potíže. Protože současná medicína je však prakticky čistě alopatická, já bych to přirovnal asi k tomu, kdy na malý hřebíček použijeme parní, průmyslový buchar, pak čeká lékaře vědce velký úkol do budoucna. Otázkou je, zda-li k tomu někdy dojde. Protože na to je potřeba změna myšlení nejen vědců lékařů.
    Teď jsem si vzpomněl na ruské přísloví: "Nohy drž v teple a hlavu v chladu:" Protože prý se pak lépe myslí. Nebo každopádně mozek lépe pracuje.

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  2. Přes občasný výsměch jak to vypadám, jsou pro mě požky do sandálů samozřejmostí.
    A když náhodou venku vyfouknu, tak do vany s horkou vodou.
    Jan z Helvajzu.

    OdpovědětVymazat
  3. Velice správně a přesně popsáno, je zapotřebí ještě doplnit, že tímto naoko nenápadným zplůsobem se uplatňují prostředky genocidy národa (5.priorita). Kdo by to řekl, taková jednoduchá věc jako móda.
    Tepelné hospodaření člověka v několika článcích, např. na OZ Biosféra dobře popisuje a vysvětluje Boris Bolotov, jinak odpůrce tzv.otužování, ve smyslu poklesu tělesné teploty - tedy energie, která musí být nahrazena syntézou nových bílkovin, které mohou způsobovat později onkologická onemocnění. Články jsem k tomuto tématu četla nejméně dva, ale našla jsem jenom tento jeden. Takže já bych doplnila za sebe, že když vidím v TV propagovat herce ap. osoby, zimní plavání, ani ne ve smyslu otužilců a otužování, ale pouze jako bezvadnou věc, zabliká ve mě kontrolka. Podle množství lidí, kteří se této ,,zábavě" věnují, je vidět, že stále mají moc ovlivňovat lidi, zde negativním směrem. Vždď je to legrace a vzrušení.
    Na druhou stranu si úplně dobře neumím představit, jak proti diktátu módy, protlačovaným všemi dostupnými médii, nějak účinně zakročit - to prostě nejde, snad jenom výchovou v rodině. V tomto trendu jsou vychované již maminky dětí, které své dcery vedou buď ve svých stopách nebo nesplněných přáních.
    PS. Zájemci o téma, si jistě dotyčný Bolotovův článek dohledají nebo s ním jsou již seznámeni.

    OdpovědětVymazat
  4. Wenca, v Universe univerzálne platí - chladom uberať, teplom pridávať. Aj tie baktérie v tom našom tráviacom trakte vedia že nie "handry" ale pohyb je to čomu za prirodzenosť svoju vďačia. Ak hľadáš pravdu, len v pravde hľadaj odpoveď - na rozdiel od lži, tá logiku k existencii nepotrebuje... hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hunter, mohl by jste podrobněji upřesnit, co jste těmito větami chtěl sdělit?
      Wenca

      Vymazat
    2. Wenca, logickými konštruktami sa dá dopracovať len ku lži, pravdu poznať možne je len cez skutok. Čuduj sa svete, ženyčky naše čo na rozdiel od nás od mužov permanentne stroho sa odievajú i v SKUTKU nie len dlhšieho veku sa od nás dožívajú ale i podstatne menej chorľavejú. Akupunktúru do toho nenamotávaj - tá nie o teple ale o elektrike je... hunter

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů