23. 3. 2018

Tajemství permafrostu

Na internetu se stále častěji objevují zprávy o jakési obrovské katastrofě spojené s potopou, proudy bahna a změnou klimatu, která postihla především Euroasii. V řadě starších ruských písemných dokumentů se běžně používají spojení se slovem "dopotopní" (nikoli ve významu českého "předpotopní"!): dopotopní události, dopotopní lidé, dopotopní móda,... Co je však zarážející, je skutečnost, že tato vyjádření se nevážou k nějakému pravěku, ale k jakési celkem nedávné době.
Na alternativní ruské blogové scéně lze najít několik verzí, které se snaží tuto událost nějak vysvětlit a časově umístit. Jednu z nich objasňuje na následujícím videu Oleg Pavljučenko publikující na portálu AISPIK (Alternativní historie Přičernomoří a Kavkazu). Nakolik je reálná z pohledu platných přírodních zákonů - alespoň těch, které zatím známe - však nedokážu posoudit. Jistě se k tomu ale v diskuzi mnozí vyjádříte, stejně jako tomu bylo na ruském blogu autora videa.
Video je samozřejmě v ruštině a není otitulkované. Pro ty z vás, kteří se snaží své školní znalosti ruštiny oprášit, to však může být výborná pomůcka (obzvlášť když si video pustíte ve zpomaleném režimu), a pro ty, kdo jsou bohužel postiženi novou školskou koncepcí a o ruštinu ani nezakopli, nabízím pod videem alespoň stručný výtah. 
A můžete to brát jako nenápadnou výzvu dohnat vlastními silami to, co vám náš školský systém zůstal dlužen.


obsah videa:
Autor vychází z mapy permafrostu na ruském území a ze satelitních snímků téhož území.


Jejich porovnáním dochází k závěru, že do konkrétního prostoru v Severním ledovém oceánu poblíž ruského pobřeží spadlo obrovské těleso. Při vzniklé sérii tlakových vln nepředstavitelné síly (přetlak/podtlak - autor situaci srovnává s průběhem působení tlakové vlny při výbuchu atomové bomby) došlo k otevření atmosféry a k Zemi následně pronikl kosmický mráz. Ten během velmi krátké doby zmrazil všechno v okruhu tisíců kilometrů. Následně se pak na dlouhou dobu zcela změnilo klima. 
Tlakovou vlnu doprovázela série obrovských zemětřesení, při nichž bylo zcela přeformátováno severovýchodní pobřeží Asie: z vody vystoupila velká část dnešního poloostrova Tajmyr, naopak zmizela velká část Čukotky, tam, kde stávalo hlavní město Tartárie, se objevilo Ochotské moře a z vody se vynořila Kamčatka.


To však byla jen první fáze. Následovalo tsunami, které postihlo především západní Sibiř, přes níž se proudy mořské vody dostaly až do Kaspiku a poté do Černého moře. Hladiny obou moří výrazně stouply. Voda od Severního ledového oceánu zaplavila i evropskou část Ruska a západní pobřeží Evropy, zbytek Evropy však výrazně ochránily hory Skandinávie.


Kdy se to stalo? Vzhledem k posunům v počítání letopočtů je datování autora poněkud zmatečné. Jednou hovoří o 16. století, pak o přelomu. 17. - 18. století.
Ať už se ale stalo cokoli, pro nás je důležitá minimálně tato otázka: pokud množství nepřímých důkazů, svědectví cestovatelů, staré mapy a konečně i snímky z kosmu svědčí o tom, že k nějaké katastrofě v poměrně nedávné době skutečně došlo, proč se to tak důsledně tají?!


39 komentářů:

  1. Tají sa to lebo chcú vymazať Tartáriu, ktorú sa "im" podarilo poraziť iba vďaka tejto katastrofe, z rodovej pamäti Slovanov.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiež si tak myslím. Inak by nebolo pisane o Kolumbusovi a ani Marco Polovi. A ani sionskych židov.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Katastrofa takovýdleho rozsahu mi nepříde jako pravděpodobná, protože než by k ní došlo, předcházela by jí naopak smršť poněkud teplejší (pád tělesa, respektive náraz, uvolňuje především tepelnou energii). Jinejma slovama, země by se v první řadě upekla ve vlastní šťávě. Tsunami, případně průnik mrazu z vesmíru krz žárem spálenou atmosféru by byl aš následující. Taková katastrofa by se projevila po minimálně celý severní polokouli. Jako totální spáleniště v první řadě. Vznik permafrostu osobně přičítám spíš tzv. jaderný zimně (která ale nemusela nutně vzniknout jen nukleárníma výbuchama). Tzn. výbuchama rozptýlenej prach v atmosféře zastíní slunce a klima se změní na chladný. Může to mít i za následek změny v mořskejch proudech, který taky ovlivňujou počasí a teplotu na pevnině. Konečně velký množství prachu v atmosféře způsobí i vytrvalý deště (voda se sráží právě díky prachovejm částicím) a to může spůsobit povodně a záplavy. Takovej scénář vidim jako pravděpodobnější, pro obyvatele Tartárie jako hodně krušnej, ale ne absolutně likvidační jako scénář s popisovaným pádem obrtělesa. Nezapomeňte, že ještě ten Napoleon měl co dočinění s Tartarijským vojskem, kde by se ono vzalo po takový megakatastrofě (nehledě na to, že by nebyl ani Napoleon a nejspíš ani my...
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiež sa prikláňam k tomuto "miernejšiemu" scenáru mini-jadrovej zimy, ako dôsledku nejakej udalosti ku ktorej došlo pomerne nedávno. Keď si človek prezerá v Google-Zem oblasť na línii Čeljabinsk-Omsk-Novosibirsk-Krasnojarsk a blízkom okolí, má dojem ako by túto zem zasiahla smršť meteoritov prichádzajúcich z jedného smeru. Na severe Ruska to zase vyzerá na krátery po bombardovaní. Potom tu máme fakt že na Sibíri niet stromu staršieho ako 200-250 rokov. No a samozrejme budovy a paláce do pol poschodia v bahne, plus letné sídla v miestach kde dnes takmer permanentne mrzne. Zaujímavá je aj exkurzia do starých máp..

      s0lar

      Vymazat
    2. Zapomínáte na obecné přesvědčení že těleso z kosmu musí letět vysokou rychlostí!! Ale ono může letět pomalu a průběh dopadu a následky můžou byt zcela jiné... Z praxe jsou vždy všichni překvapení..

      Vymazat
  3. Do nejake takejto katastrofy by spadali aj nálezy mamutov v permafroste so žalúdkami plnými natrávenej trávy, čiže k ich úhynu muselo dôjsť v jarnom, či letnom období a takmer okamžite, pričom muselo dôjsť aj k okamžitému premrazeniu pôdy, pretože inak by mamutie zdochliny zhnili a neostali by zamrazené. Datovaniu rádiouhlíkovou metódou, kedy sa vek týchto zdochlín udáva na cca 10 000 rokov p.K., neverí ani plno iných vedcov a aj už tobôž nie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: ...a ja už tobôž nie.

      Vymazat
    2. Ohledně těch mamutů jsem zrovna včera narazila na tento zajímavý článek: http://metelice.info/1273/proc-nedovymreli-mamuti-2/#more-1273

      Vymazat
  4. Ano a nejen mamuti, ale i koně v dnešním Jakutsku jsou nalézáni v permafrostu. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Proč se to tají?

    Prvek zotročení mas ze strany vítězné strany v tom konfliktu. Vítěz přepisuje minulost, čímž ovlivňuje budoucnost. Odpadají zbytečné otázky, které by mohly narušit stabilitu. Pokud jsou lidé přesvědčeni, že současný stav je výsledkem přirozeného vývoje tisíců a milionů let, a "vždy to tak bylo", a v minulosti v principu nic zajímavého není, tak se chovají jedním způsobem. Pokud by věděli, že před 150-300 lety tu byla planetární válka a katastrofa, která vymazala jednu civilizaci, tak budou chování a postoj k životu úplně jiné.

    OdpovědětVymazat
  6. ps. na toto téma můžu doporučit youtube kanál #AISPIK (alternativní historie severního černomoří a kavkazu), kde se autor věnuje nejen tomu, kdy a co, a i tomu, proč a kdo. A sedí mu to asi nejlépe, s čím jsem se zatím setkal, i když je to pro nepřipraveného člověka silná káva. V kostce, ta civilizace kterou dnes známe jako antickou, byla +- po celé planetě do katastrofy 16-17. století, tato katastrofa změnila pobřežní linii severovýchodní asie, změnily se kontury Kaspiku, zaniklo jádro Tartarie (nejvíce osídlené regiony Země v místech dnešní Jakutie, města Tenduc, Cambalu a další, které popisuje mj. Marco Polo a jsou na stovkách map).
    V katastrofě klesl tlak atmosféry z cca 4x současné hodnoty, na 2x, i díky tomu bylo komplet jiné podnebí, i severní pól byl trochu jinde, na Sibiři byly subtropy. Katastrofa vyvolala i potopu, která smetla západní evropu (malby tzv. ruinistů jako Piranesi zachytily tento stav po povodní, vyvolané posunem pólů).
    Druhá planetární katastrofa se odehrála kolem roku 1840, v této katastrofě byly města po celém světě zasypány po 1. patro domů, vznikla Sahara, zformovalo se Viktoriino jezero, Bajkal.
    Civilizace před 1. katastrofou byla "předpotopní" (antická), mezi 1. a 2. katastrofou - mezipotopní. Každá další civilizace vyrostla na troskách předchozí, v první katastrofě přežil zlomek obyvatel.

    Zdá se to neuvěřitelné? Dívejte se kolem sebe a přemýšlejte!
    Například, kdybyste byli inženýr a plánovali transsib, naplánujete ho tak, že prochází středem Bajkalu? Nikoliv, půjdete kolem. Ale transsib vede středem Bajkalu, proč? Protože když ho stavěli (což nebylo v 2. polovině 19. století, tak Bajkal ještě neexistoval).
    Do druhé katastrofy v 19. století se také široce používala bezdrátová elektřina, na níž fungovalo vše, o tom je dnes už také dost informací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. heh... tu pasáž o kanálu AISKIP v článku jsem přehlédl, omluva :)

      Vymazat
    2. Došiel som oddelene k takmer zhodným záverom, nie nutne s úplne rovnakými letopočtami, ale to nie je až také dôležité. Pre mňa len pekné potvrdenie mojej architektúry súvislosti. Vďaka za príspevok.

      s0lar

      Vymazat
    3. I já tvrdím, že KarelVáclav z BoioHaemum patří do antiky:-)
      Nemyslím, že by používal latinu.
      A pak se to po..... a následně Řád německých rytířů v čele s Habsburky přetvořil Evropu k obrazu svému, vč. všech textů.
      nenimito

      Vymazat
    4. Možná nějak souvisí a možná vůbec ne:
      https://cz.sputniknews.com/svet/201803267032988-raketa-spacex-dira-ionosfera-zeme/

      Vymazat
    5. Ne že bych vám do toho chtěl mluvit, ale transsib opravdu nevede středem Baykalu. Vede po břehu. Takže prosím tohle vysvětlit, nebo uvést na pravou mísru.

      Vymazat
    6. Vedl středem, v prvních 5 letech provozu se vlak naložil na loď a vezl k protějšímu břehu. Trasa okolo byla dokončena v roce 1905, těch 250 km stavěli přes 5 let. A celý transsib, tisíce kilometrů, údajně 10 let.
      Taky zajímavé jsou mosty a tunely. Spousta kamenných mostů a tunelů po trase je dvoucestná, přičemž, druhá linka byla využita až při sovětském svazu, kdy dodělávali druhou kolej. A tunely a mosty už byly :).

      Vymazat
    7. Wiki: "...Trasa tak byla téměř v celé délce dokončena, až na krátký úsek kolem Bajkalského jezera, přes které musely být vlaky přepravovány loďmi..."

      Vymazat
    8. No... vlastně ale když tam nebylo jezero, tak proč nepostavili most nad údolím? Nebo tam snad není taková hloubka, v těchto místech??

      Vymazat
    9. Podle mě, jednoduše když tu trasu skutečně stavěli, tak tam nic nebylo, normální země. Bajkal byl menší jezero na jih od té trasy. Když se stala ona událost poloviny 19. století, o které je tu řeč a která zanechala spoustu stop, v oblasti se rozpoutala seismická aktivita a vytvořila se trhlina v kůře, která zasáhla až do podzemního moře, které je v dané oblasti v hloubce asi 150-300 metrů, a tato trhlina se zaplnila sladkou vodou, vznikl současný Bajkal.
      Když na konci 19. století "stavěli" transsib, v realitě buďto obnovovali původní trasu a koleje, nebo trasa byla, a kladli na ni jen koleje, tak kladli a kladli, a najednou zjistili, že dokladli k břehu obrovského jezera, přímo do vody. Tak počesali řepu (poškrábali se za uchem) a nejlepší co je napadlo, přitáhnout odněkud parník a prozatím to řešit přepravou přes vodu, sami šli dokola a když na druhé straně jezera našli pokračování té trasy (= hotový infrasktrukturní projekt), tak zase pokračovali až do Vladivostoku, dokladli kojele, vyčistli trasu, tunely, dostavěli provizorně mosty, které spadly. Pak, když byl čas, teprve za dalších 5 let postavili obchvat kolem té části, která se ocitla pod vodou.
      V realitě jsou termíny stavby transsibu, pokud by to skutečně stavěli od gruntu, zcela technologicky, materiálově, lidsky nemožné. Také se zachovala spousta stop toho, že jen pročistili a opravili existující trasu, například kamenné mosty, které jsou stavěny megalitickou technologií. Tam většinou zůstaly jen pylony, střední část byla propadlá - tam je dostavěný na základech z žuly, dřevěná konstrukce ala mosty amerického divokého západu, v podobné kvalitě. Bije to do očí, ten nesoulad.

      Vymazat
    10. Jo, tak ten propad by to vysvětloval. Díky.

      Vymazat
    11. Anonym 28.3.2018 13:27 (radšej by som Ťa oslovil menom-či prezývkou, ale nevadí) zaujímavá úvaha... A čo potom mapa z roku 1745 v článku ,,Kurz tartarologie10'' ? Podvrh? Pretože Bajkal je temer identický so súčastnou mapou (ak ma oči neklamú - zväčšiť sa moc nedá)
      Ak je účelom tychto článkov vyvolať zmätok a chaos - dobrovoľne sa prihlasujem, že u mňa sa to podarilo na 125%. Kde sa mám prihlásiť?
      Miki

      Vymazat
    12. Ta mapa může mít špatné datum, nebo ke zformování Bajkalu došlo při první katastrofě který pohřbila antickou civilizace, někdy v 17. století. Tady můžeme jen spekulovat, ale na mapách před touto katastrofou bajkal jednoznačně buďto není, nebo má jiný tvar a je menší. Mapy z před katastrofy se poznají podle toho, že na nich není kamčatka a tvar pobřeží Asie na severu a východě má úplně jiný tvar.

      Nesporné je podle mě to, že transsib nikdo nepostavil za 10 let, že jen využili to, co bylo. Máte pravdu, vyvolává to zmatek a chaos v hlavě, kognitivní disonanci. Sám nevím, jestli se má smysl tím zabývat a dělat si "guláš v hlavě". A pokud si člověk zformuje představy o skutečné minulosti, které dávají smysl a tvoří mozaiku, tak nastává zase jiný problém - stává se z něj vyhnanec, jsou to informace, vydělující ze společnosti. Nelze o tom prakticky s nikým mluvit, zbytek společnosti bude mít někoho takového za blázna.

      Vymazat
    13. Ano, problém je dle mého také v tom, že k těm závěrům člověk dojde až po letech seznamování s desítkami či stovkami informací. Ten alternativní výsledný obraz se mu postupně skládá jako mozaika z toho množství střípků... A to se nedá někomu předložit a vysvětlit za hodinu... Ano, dá se o tom mluvit jen s málo lidmi.

      Vymazat
    14. Miki,
      pod tebou zmíněnou mapu z roku 1745 jsem úmyslně dala odkaz na plné rozlišení, což v ruském originálu článku není. To proto, že o její pravosti mám velké pochybnosti. Nejenže kartografické zpracování svou kvalitou předbíhá většinu map té doby, ale pro mě tam je ještě jedna zarážející věc. Vesměs všechny mapy z té doby používají názvy "Tartárie". Pro mě to znamená, že v tu dobu nezanedbatelné zbytky této říše ještě existovaly. Vždyť za koho by taky bojoval Jemelja Pugačov? Ale najdeš něco takového na této mapě? Ani zmínku. Zato je pečlivě rozdělená na "gubernie" a nese název "Ruské impérium" a to v době, kdy Sibiř a Dálný východ byly ještě zcela mimo vliv imperátora. Pro mě to znamená, že mapa vznikla minimálně o sto let později jako romanovský falzifikát, který měl dodatečně potvrzovat existenci něčeho, co ve skutečnosti nebylo.

      Účelem těchto článků není vyvolat chaos, ale ber je jako takové malé přátelské pošťouchnutí učit se nevěřit všemu, co čteš, nicméně žádné informace hned nezavrhovat, ale sbírat a na základě porovnávání s dalšími zjištěními je teprve buď přijmout, nebo zahodit. :-)

      Vymazat
    15. Nal, obávam sa že nejde o niekoľko rokov, ale o desiatky rokov zhromažďovania údajov. Vôbec sa nečudujem ,,pánom v zatuchnutých talároch" že sa svojich záverov odmietajú vzdať. Zasvätiť celý život niečomu a v priebehu 5min. o to prísť.... I keď sú určite aj ,,iné" spôsoby prístupu k informáciám - mne momentálne nedostupné.

      K tomu Bajkalu a železnici, čo ak táto ,,dopotopná železnica" vôbec nesúvisí s Tartáriou? Čo ak je oveľa staršia? A možno ani nie oveľa staršia...
      Ako to v našich krajoch vyzeralo pred 50 rokmi? Mnohé domácnosti nemali vodovod a elektrina bola hlavne na svietenie... Cesty v obciach boli väčšinou prašné (okrem hlavnej cesty...) a koľko osôb bolo na jedno auto? A kde sme teraz? Technologicky mám na mysli. A je kvalita života (žitia) lepšia než pred 50 rokmi? Mimochodom, železničné budovy - mnohé funkčné dodnes sú z čias Rakúsko-Uhorska (cca od 1870 roku).
      Skúsim dať takú hmlistú pointu kam vlastne smerujem touto úvahou (nadväzuje - súvisí - to s nasledujúcim článkom o voľnej energii - Rosiho generátor či ako sa to prese volá...)
      Už som to raz písal: - Čo majú všetky technologicky rozvinuté civilizácie spoločné? - Zostali po nich len ruiny... Prečo? Ak je to zámer ,,vyššej" moci - dať nám technológie a po-užívať ich, prečo nás potom likviduje? To mi príde (pre niekoho teória naozaj už pritiahnutá za vlasy) ako účel. Posunúť nás na pomyselný vrchol a potom... zvláštne, že ruské slovo ,,жертва" žertva (obeť) je podobné našemu ,,žatva"...

      P.S. pre Vlabi, odkaz k mape v článku je ,,len" v HQ kvalite - treba sa preklikať - čo som neurobil - automaticky (a chybne) som predpokladal že odkaz je na najvyššie rozlíšenie. Ale nebol...
      pripájam rozkliknutý link, kde je pod obrázkom možosť zobraziť ho v rozlíšení až 10tis. x 6tis. pix. už ju mám stiahnutú, ďakujem. Triediť triedim, i ked občas mám chuť všetko zahodiť...

      https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Russian_Empire_1745_General_Map_(HQ).jpg

      Miki

      Vymazat
    16. Miki, je to asi různé. Dříve se člověk o něco zajímal, co nebylo zcela obvyklé a trvalo i desítky let, než nashromáždil různé informace a fakta, potkával lidi, pracně sháněl literaturu... A to mu třeba otevřelo oči i v dalších oblastech, které ho dříve nenapadly, že by mohly souviset. A dnes díky internetu a díky tomu, že už ví, že je dobré se otevřít i zdánlivě bláznivým teoriím, mu to trvá už jen pár měsíců. A jak víš, začne "náhodně" potkávat ty správné lidi, filmy či knihy mu najednou "přímo padají do klína". :-)

      Vymazat
    17. Miki píšeš:
      "Čo majú všetky technologicky rozvinuté civilizácie spoločné? - Zostali po nich len ruiny... Prečo? Ak je to zámer ,,vyššej" moci - dať nám technológie a po-užívať ich, prečo nás potom likviduje? To mi príde (pre niekoho teória naozaj už pritiahnutá za vlasy) ako účel"

      Dospěl jsem k přesvědčení, že jak dění samotné, tak cíl globálního dění jsou předurčeny a nic se neděje bez souhlasu (plánu) "vyšší moci" (Bůh, Univerzum, Stvořitel apod.). Konce vyspělých civilizací nejsou žádným trestem, nýbrž nutností, protože dospěly do bodu, kdy již neměly dostatečný potenciál možností získávat (pro "vyšší moc") potřebné zkušenosti. Asi to zní nesroumitelně, proto se pokusím o neohrabané přirovnání.

      Budeš hrát nějakou budovatelskou PC hru. Během ní máš mraky možností (v rámci jejího nastavení), jak pokračovat. Jenže když dospěješ do stádia, kdy jsi díky nastavením konkrétní hry využil již všech možností se rozvíjet, posouvat se dál (nikoli jako figurka ve hře, ale jako její hráč), začne to být po chvíli nuda. Hra přestane splňovat svůj účel. Co s tím? Začneš jinou hru, s jiným nastavením, kdy budeš muset vyvíjet jiné, nové strategie a tím získávat další zkušenosti.

      Ovšem pozor - při pochopení mého hodně suchého přirovnání, by bylo možno nabýt dojmu, že hra je svým způsobem pro její figurky krutá, že jsou jen (zneu)využívány pro plány "vyšší moci", ale to by byl jen důsledek ryze lidského pohledu na věc, kdy člověk díky mnoha faktorům (délka života, neznalost minulých životů, nemožnost vidět souvislosti z vyšších rovin bytí - z pohledu hráče a autora hry) nemůže pochopit, a je to i záměrem, že on je tím, kdo hru vytvořil s veškerými jejími nastaveními a omezeními. On je jak figurkami ve hře, tak i jejím hráčem-spoluautorem.

      Pak začne dávat smysl cykličnost mnoha civilizací: vznik-vývoj-úpadek (případně úplná likvidace). Jednou ohněm, jindy vodou nebo atomovkou, to je buřt :-)
      Aby "hra" měla potenciál, musí mít nastavenu obtížnost. A právě té obtížnosti má člověk tendenci říkat ZLO, protože to tak i vnímá. Čím vyšších chci jako hráč dosáhnout zkušeností, tím těžší musím hrát hru. Čím těžší hru hraji, tím větší musí mít obtížnost. Pokud za pojen obtížnost (pro vnímání figurky překážku) dosadím pojem ZLO, lze i nadále na zlo pohlížet na něco, co brání lidstvu ve vývoji? Je tzv. zlo a tím pádem i konce civilizací opravdu něčím negativním?

      Ber to jen jako úvahu :-)

      Vymazat
    18. Michal, zhrnul si to výstižne. Ďakujem.
      Miki

      Vymazat
    19. Na ulozto je taky par map Tartary.....
      https://ulozto.cz/!yjRZYKHCz/omf-tarmap-zip
      nenimito

      Vymazat
  7. ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA tvrdí..:

    Alternatívne tituly: Baykalskoye Ozero, Ozero Bajkal, Ozero Baykal

    Jazero Bajkal , ruský Ozero Baykal , tiež hláskoval Ozero Bajkal , jazero nachádzajúce sa v južnej časti východnej Sibír v rámci republiky Buryatia a irkutskej oblasti (provincie) Ruska . Je to najstaršie existujúce sladkovodné jazero na Zemi (20 miliónov až 25 miliónov rokov staré), rovnako ako najhlbšie kontinentálne útvar vody s maximálnou hĺbkou 5 320 stôp (1 620 metrov) . Jeho rozloha je približne 31 600 štvorcových km, s dĺžkou 636 km a priemernou šírkou 48 km. Je to aj najväčšie sladkovodné jazero na svete podľa objemu, ktoré obsahuje približne jednu pätinu sladkej vody na povrchu Zeme, približne 5 500 kubických míľ (23 000 kubických km). Do Jazero Baikal priteká viac ako 330 riek a potokov, z ktorých najväčšie sú Selenga , Barguzin, Horná (Verkhnyaya) Angara, Chikoy a Uda.

    OdpovědětVymazat
  8. Podepsat se není povinnost, ale projev úcty k druhým.
    No dobre, ale kam sa mám podpísať, keď tu nie je na to kolonka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nejsme na úřadě. Není třeba zvláštních kolonek, vysvětlivek pro vysvětlivky či postihů za nevyplněné řádky :-)
      Plácněte ho, kam se zlíbí. Máte na to tuším 4096 znaků :-)

      Vymazat
    2. Zkus to třeba takhle:
      Ahoj, tak jsem vám tady napsal pár svých názorů.
      Jules Verne.

      Vymazat
    3. Zdravím :-)
      Děkuju za perfektní článek. A diskutující pánové, mluvíte mi z duše, až se člověku točí hlava ze všech těch náhod, které mu přihrávají další a další informace. A jak si tak čtu dneska o Tartarii, napadlo mě, že svatý Jiří bojující s drakem, vlastně nebojuje s drakem, ale s hypogryfem. Smysl by to dávalo, ne ?
      A pak bych se taky ráda zeptala - Napoleon se setkal s Tartarií ? Nebo tam už byly pustiny ? Hořela Moskva, ale to byla oblast svatého Jiří, Moskovija. Třeba nečekal tak kruté podmnínky v Rusku proto, že měl předpotopní informace o tamním podnebí.
      Jana

      Vymazat
    4. Jednou z nejstarších verzí bájí, mýtů a pohádek "Jiřího" bojujícího s "Drakem" je tohle:
      http://www.beazley.ox.ac.uk/dictionary/Dict/image/Zeus2.jpg
      Pak ještě tady:
      http://www.mesopotamiangods.com/wp-content/uploads/2014/08/6c-Ninurta-wins-battle-defeats-Anzu.jpg
      Nebo tohle?
      http://dragonsinn.net/History/middle_east/slay2.gif
      Jen ta náboženství to poněkud "divně přeložila":-)
      nenimito

      Vymazat
  9. Ruiny předešlé civilizace. Katastrofa, o níž se mlčí ! Film Dopotopní města - Podzemí Třetí říše v dnešní zasypané Praze. Film Kdo zasypal starou Prahu, Olomouc , Brno, Ostravu a všechna ostatní Česká města 2 patra pod zem, na více jak 8m ??

    http://www.ovkscmfm.estranky.cz/clanky/postrehy-k-duvodum-viry/


    OdpovědětVymazat
  10. Super odkaz. A ač na videu https://www.youtube.com/watch?v=1TmWNYhibUo mluví pomalu, takže i dobře rozumím, stejně jsem moc nepochytila tu souvislost s Karlem IV. Soudruzi z F-M mohli k osvětě přidat titulky ;-)
    Ale jinak děkuji. Je vidět, že pro důkazy nemusíme chodit až do Ruska.
    Stále ale nevíme, jestli důvod katastrofy tutlaj proto, že je pro ně fakt přírodní katastrofy takového rozměru děsivý, nebo prostě proto, že vědí, že ta přírodní katastrofa byla něčím zapřičiněná.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů