30. 3. 2015

Vědomá mysl - úvaha


Dlouhou dobu jsem nedokázal spojit několik svých názorů i poznatků, co se zdraví člověka týče, do jednoho, v ničem si neodporujícího celku - alespoň pro mne. Nedávno ale, jako když luskne prsty, to samo od sebe vplulo do hlavy, aniž bych se nad tím zamýšlel.
Na jedné straně jsem byl (a stále jsem) přesvědčený, že naše mysl dokáže zázraky odporující oficiálně vědou definovaným přírodním zákonitostem. A to z jednoduchého důvodu - přírodní zákony nejsou známy v jejich komplexnosti a už vůbec ne v jejich příčině - kde se tu vzaly a proč tu vůbec jsou. Jsem přesvědčený, že naše mysl dokáže uzdravit svoje na smrt nemocné tělo stejně, jako poslat pod kytičky tělo dokonale seštelované a fungující. Věřím, že je možné existovat bez jídla a být stejně fit jako při konzumaci tzv. nevhodných potravin. Odrazovým můstkem pro tyto jevy jsou podle mne obecně známé termíny placebo a nocebo efekt. I když ne až tak docela.
Na straně druhé jsem si lámal hlavu s tím, proč potom existují třeba epidemie chorob, které si na první pohled nevybírají, koho semelou a koho ne. Je jim jedno, zda sklátí závistivého podrazáka, hodného poctivce, laureáta Nobelovy ceny nebo analfabeta, starce či novorozeně.

Kdyby totiž platila první varianta - tedy, že jsme schopni být na živu jen díky přijímání čehosi z okolí (tzv. prány, vesmírné energie apod.) díky "pouhému" přenastavení mysli na to, že jsme byli od mala vycvičeni špatně, pak by čistá mysl novorozence přece měla zajistit totéž - není přece výchovou ještě hnětána. Jenže novorozenec bez přijmu hmotné potravy narozdíl od "pránaře" být nemůže. Tak jak to tedy je?


Jak to tedy je, vám nedokážu říci, ale mohu nabídnout svůj názor, výsledek mých úvah a odkudsi připluvších myšlenek. Fyzické tělo samo o sobě může opravdu být čímsi jako stroj, přesněji biostroj či biooblek. Samo o sobě by patrně mohlo být ve stavu, který by se dal z jistého úhlu pohledu nazvat "naživu". Buňky by spolupracovaly a jako celek by byly VĚDOMOU myslí neřízeným hmotným útvarem. Jejich spolupráce by dost možná byla dílem dočasného lokálního vědomí, které jsem tu dříve na blogu nazýval PSI pole. Tuto myšlenku i pojem jsem převzal od N. Levašova, protože pár větami dokázal formulovat něco, co jsem si v hlavě dával složitě dohromady delší dobu. Článků tímto tématem alespoň okrajově se zabývajících tu již pár bylo, koho to zajímá, může číst tady, tady, tady a tady.
Takto řízené fyzické tělo by podléhalo vnějším vlivům podle obecně přijímaných zákonitostí. Jed by ho otrávil, oheň i mráz spálil, nevhodná strava oslabila, viry a bakterie by způsobovaly nemoci atd. Zkrátka by se tělo chovalo tak, jak se běžně v přírodě i v lidské civilizaci chová - dle představ, domněnek vytvořených výchovou jeho majitele-nositele, tedy nás. Jenže jak to, že na stejný vnější vliv reagují různí lidé různě? A tím neopomíjím imunitní systém, protože mám na mysli například jak to, že se někdo šeredně popálí, když přejde bosou nohou přes žhavé uhlí, a jiný ne? Jak to, že někdo vydrží bez jídla týden, měsíc, ale i mnohem delší dobu a jiný již po pár dnech kolabuje? Jak je možné, že podle důkladně lékaři zdokumentovaných případů se někteří lidé, a teď se podržte, během několika dní plně vyléčili z rakoviny posledního stádia, což si nikdo z doktorů neuměl a dodnes neumí vysvětlit?
Podle mne je "na vině" naše mysl. Ta je něčím, co patrně primárně nespadá pod zákonitosti hmotné reality. Naopak je schopna zákonitosti hmotné reality vytvářet či modulovat. Fyzické tělo řízené myslí se pak chová podle schopností, vědomostí a zkušeností svého majitele-nositele. Jenže nestačí jen chtít být zdravý. Nestačí si být vědom možností, které mysl nabízí. Svoji mysl je potřeba umět mít plně pod kontrolou, umět ji používat v co nejširším rozsahu jejích možností, které jsou z určitého pohledu takřka (možná zcela) neomezené. Je třeba mít svoji mysl VĚDOMOU. Vědomě ji používat. Ezoterik by řekl - být vědomý, žít vědomě.
V tom máme patrně neohraničené výhody oproti zvířatům, jejichž mysl nemůže být použita vědomě. Zvířata nemohou fyzická těla ovlivňovat nad rámec obecných přírodních zákonitostí. Pes se na žhavém uhlí nikdy neprojde bez popálení pacek. Delfína toxin ve vodě otráví. Slona vždy podle schopností imunitního systému vir více či méně napadne a buď si s ním jeho tělo nakonec poradí, nebo nikoli.
Člověk v tomto ohledu má vskutku neuvěřitelné možnosti. Jen si jich často není vědom - žije nevědomě. Přitom vědomá mysl není podmíněna vzděláním. To bývá v tomto ohledu spíše ku škodě. Nicméně vzdělání-výchova - a je jedno, v jakém systému člověk vyrůstá - není překážkou. Tou jsme jen a pouze my sami. Jen naše nevědomost, neochota a neschopnost dívat se na sebe sama a své okolí jinýma, nezaujatýma očima, je tím, co nás dělí od prvního kroku k vědomému ovládání našich fyzických těl.
Právě i vědomá mysl je důvod, proč malé dítě i přes absenci či relativně ještě malý negativní vliv výchovy má jen pramalý, pokud vůbec nějaký, vliv na fungování svého těla. Je vlastně v tomto ohledu na pozici zvířete. Tady si myslím má klíčový vliv puberta. Ta bude něčím více, než plnou aktivací hormonálních a dalších systémů těla, ale dost možná vstupní branou do stádia života, od kdy jsme plně zodpovědní za svoji mysl a od kdy bychom měli být jejími pány, nikoli sluhy. Od té chvíle máme plnou možnost být vědomí, možnost žít vědomě. Do této chvíle je člověk sice také schopný i zázraků, ale zde si myslím, že je to především díky výše zmíněným placebo a nocebo efektům, které jsou výsledkem mysli, a již není podmínkou, aby mysl konkrétního člověka byla plně pod kontrolou - vědomá. Jistě i tady jsou nějaké výjimky, ale i když i k nim mám již vysvětlení, nejsou pro tuto úvahu klíčové.
Dnes si už oproti nedávné době nemyslím, že by nemoci byly dílem karmy, dokonce již ani nejsem přesvědčen, že karma jako taková existuje. Nemoci jsou z mého současného úhlu pohledu jen jakýmsi automatickým upozorněním, že svou mysl nepoužíváme správně, tedy vědomě. Možná, že naučit se používat mysl vědomě - tvořivě, je pravým důvodem, proč tu jsme, proč tu jsme v celistvosti, jakou zvířata patrně nemají. Ne si to tu nějak odžít. Nejde o to v životě zasadit strom, zplodit děti a postavit dům, ale učit se být vědomý i zde - v hmotné realitě.
Na téma vědomé mysli či vědomého bytí jsem přelouskal hromadu knih, článků, textů a videí. Jenže ani ty nejlépe napsané mi nedaly ani zlomek toho, co začínám tušit, co se začíná vynořovat z mlhy načteného balastu díky vlastnímu objevování a zkoumání. Proto ani nečekám, že by tato úvaha, coby kapka v moři dalších kapek, předala někomu něco klíčového, protože to podstatné - pochopení - se získává skrze osobní poznání, osobní prožitky. Ale možná může v budoucnu při ohlédnutí se zpět pomoci si ověřit, že tudy cesta vede, nebo naopak - takto tedy ne! :-)


(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

22 komentářů:

  1. Michale pekná úvaha, naozaj pekná. Až na jednu "malú" chybičku krásy sa s nou viacmenej dá súhlasím. Chybičkou a nie malou v tejto tvojej úvahe je to že nie myšlienka ale viera v danú myšlienku robí tie divy (uzdravuje, umožňuje komukoľvek chodiť po rozžeravených uhlíkoch fyzicky dokazovať nemožné atď), myšlienka samotná nemá v sebe takmer žiadnu silu. Nie náhodou sa nehovorieva "Tvoja myšlienka ťa uzdravila" ale "Tvoja viera ťa uzdravila". Doporučujem pozrieť si film "Nepriestrelný mnich", ( http://ulozto.cz/xP4CpgTd/nepriestrelny-mnich-yun-fat-chow-seann-william-scott-jaime-king-karel-roden-2003-cz-avi ) je v nom dosť zaujímavo podané vysvetlenie podstaty rozdielu medzi silou myšlienky a silou viery. Hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Huntere,
      nevím, kde se stala chyba. Buď jsem text napsal nesrozumitelně nebo jste ho nepochopil. V celém článku jsem zmínil pouze jednou jedinkrát pojem "myšlenka" a ten se týkal N. Levašova. Úvaha byla o něčem zcela jiném - o mysli.
      A než se případně pokusíme najít společnou řeč, chtěl bych poznamenat, že v mé hlavě mysl již není jen hrnec, v němž se vaří myšlenky (nadneseně řečeno). Je pro mne celým institutem, kde nápis "myšlenky" visí jen na jedněch z několika dveří.
      Vysvětlit to by bylo nad možnosti článku a platí pro to především myšlenka posledního odstavce textu.
      Pod pojem víry, který jste nakousl, jsem v článku použil pojmy placebo a nocebo efekt a s jejich silou souhlasím. Článek byl opravdu o něčem hodně jiném.
      Ale díky za reakci.

      Vymazat
  2. http://bez-huceni-usi.com/v1/?utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_campaign=google-display

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, zase reklama a tahání peněz z kapsy. Zkuste se podívat. Nedůvěryhodné, už ten způsob prezentace. Ale tonoucí se i stébla chytá, takže jde jen o sprostý hyenismus, nikoliv o snahu pomoci trpícím. Takových knih už jsem viděla. Knihy zaručující zhubnutí, ale pochopitelně rady tam poskytované nefungovaly. Šlo o peníze vyhozené do vzduchu. Jsem si jista, že i zde je to hodně podobné.
      Žádám Sílu o zničení veškerého zla zde na Zemi. Žádám sílu o zničení všech nástrojů Satana zde na Zemi.
      Erika

      Vymazat
  3. Michal a Vla Bi - ak je to možné, rada by som poznala Váš názor na "mantru", ktorú použila Erika.
    Ďakujem.
    IvH

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IvH,
      celé dopoledne jsem přemýšlel, zda mám na komentář Eriky nějak reagovat. Byl jsem na vážkách. Ale když jste položila konkrétní dotaz, zkusím Vám odpovědět. Předem se omlouvám, pokud v někom vyvolám nějakou podrážděnost, není to záměrem. A vše, co tu zazní, berte jen jako můj názor, o který jsem byl požádán.
      Osobně cokoli, co je považováno za prostředníka mezi mnou a Univerzem/Vesmírem/Tvořitelem/Sílou/Cojelibo zásadně odmítám. Do oněch prostředníků - zprostředkovatelů kontaktu řadím mantry, mandaly, symboly apod. Z mého úhlu pohledu nejde o nic jiného než o "zaklínadla" - spojení (ezotericky kanály) s nějakou entitou. Zaklínadla jsou používána magií. Nerozlišuji druhy magie. Zda jde o bílou, černou, bledě růžovou může každý vidět jinak. Pod magii řadím i náboženství. Ta se jen hemží mantrami - modlitby k něčemu/někomu. Jsou na nich postavena. Stejně tak na strachu, co by se stalo, když si "toho" přestanu vážit. V lepším případě, že se ode mne můj bůh odvrátí a já se stanu snadnou kořistí pekla, v horším, že mě skolí bleskem a pak se také stanu kořistí pekla.
      Vím, co si pod označením "Síla" představuje Erika. Já jí sice rozumím, ale neztotožňuji se s jejím postojem. Z mého pohledu je ona mantra (přání) postojem, kdy bych se odtotožnil/oddělil od oné Síly (budu raději použivat pojem Univerzum). Proč posílat prosbu mimo sebe, když sám jsem Univerzem? Univerzum je vše, co obsahuje, tudíž i já. Univerzum je já a já jsem Univerzum. Není to však jako projev nějaké neúcty k němu. Naopak. Tudíž mi to v případě mantry přijde, jako bych se modlil k něčemu cizímu. Asi teď šlápnu do vosího hnízda, ale pod oním "něco" nyní považuji egregory. Ona mantra a nyní budu upřímný až na krev, je z mého pohledu motlitba k egregoru. Prostě náboženství.
      Když o něco žádám, žádám sice Univerzum, ale přitom onu prosbu posílám sobě samotnému. Jsem Univerzem, jsem tedy i tím, kdo může moje prosby vyslyšet. A čím více se mi daří žít vědomě (učinil jsem teprve první malý krůček), tím více jsou moje prosby vyslyšeny. A to tak, že je často již ani nemusím tvořit. Plní se dříve, než na ně pomyslím. A to mě zase více pomáhá myslet vědomě a kolotoč se roztáčí.
      Osobně již tedy nehledám nic vně sebe, protože otázky i odpovědi mám v sobě - v Univerzu. Chci být sám zodpovědný za to, co a jak činím, protože pak se mi děje jen to, co sám (Univerzum) sobě připravím. Snažím se konat vědomě a pak mi vědomě i plyne život. Nenechávám to na nikom a ničem, co je mimo mě. Věřím v Univerzum, protože věřím v sebe.

      Vymazat
    2. 1. I v tomhle momentě jsi napojený na vcelku neuvěřitelné množství egregorů na základě toho, o čem přemýšlíš, jaké máš morální hodnoty, s jakými lidmi se stýkáš, do jakých "skupin" názorově patříš atd. Na egregor se napojíš i když třeba nakupuješ v obchodě. Ony nejsou jen špatné, jsou i dobré... pozor na ztotožňování egregor = špatná věc.
      2. Jsi součástí Univerza, ovšem nejsi *celé* Univerzum, jsi jen jeho mikroobrazem. Tudíž obracet se jako "malé" univerzum k "velkému" Univerzu je zcela v pořádku.
      3. Jaký je dle Tebe rozdíl mezi takovouhle "mantrou" a vysloveným/myšleným přáním?
      4. I pokud komunikuješ se svým Andělem/Ochráncem apod., tak komunikuješ s něčím, co nejsi ty, tedy s něčím "cizím". Na tom však není vůbec nic špatného, ba právě naopak.

      Vymazat
    3. Spiiiidy
      moje odpověď na otázku v bodě 3 je předcházející článek - povídka Rozhovory s Průvodcem.

      Vymazat
    4. Michal - ďakujem za odpoveď aj za úprimnosť.
      IvH

      Vymazat
  4. Od 21. roku života má na bytost člověka převládající vliv sluneční sféra (do 7. roku měsíční, dítě je takřka ve stavu podobném spánku, do 14. roku merkurská, do 21. roku venušina - proto se v té době tak často zamilováváme, například), no a puberta je v podstatě jakousi "přípravou" na opravdu vědomé uchopení života, které přichází se vstupem do vlivu sluneční sféry. S tím souvisí i zvyšující se síla vědomí (termín síla mysli radši nepoužívám).
    Většina nemocí se dá vysvětlit tím, jak se člověk pomocí vědomí o sebe stará, neboť fyzické tělo je pouze projevem a následkem působení těl vyšších - éterického, astrálního a Já. A cokoliv si člověk v těchto vyšších tělech "podělá", za to platí v podobě nemocí. Samozřejmě se může taky jednat o útoky bytostí, které běžný člověk nevidí.
    A všiml jsem si jedné věci - v jedné části článku se pozastavuješ nad jistou nevybíravostí větších epidemií nebo jiných nemocí, kterým je jedno, jak člověk v tomto životě žije. A v druhé části píšeš, že nevěříš na karmu. Jenže právě tyhle případy, kdy si nemoc zdánlivě "nevybírá", jsou bezezbytku dílem karmy. Zkus o tom popřemýšlet... bez zohlednění karmických vlivů některé věci (například některé nemoci) totiž navždy zůstanou ve sféře "nevysvětlitelného".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spiiidy,
      o karmě a dalších zajímavostech jsem přemýšlel a přemýšlím neustále. Nejsem si tak jistý v kramflecích, abych mohl tvrdit, že to tak je, nebo není. Budu-li upřímný, taková tvrzení ve mě startují nervovou soustavu. Už proto se více a více vyhýbám prolézání internetu. Snažím se zůstávat nohama na zemi natolik (skromný), abych vše, co vypouštím do světa, vypouštěl jako možnost, nikoli dogma.
      Šlo o moji úvahu.
      Před nějakou dobou jsem v tom, co jsi uvedl, viděl rozpor stejně jako ty, ale dnes už nikoli a právě proto vznikl tento článek.

      Vymazat
  5. Milý Miroslave, dobrá úvaha. Dostal jsi se blízko skutečné pravdě, ale v jednom bodě jsi pak odbočil zpátky "do bludiště". Budu Tě citovat abych ukázal co mám na mysli:

    ***

    V tom máme patrně neohraničené výhody oproti zvířatům, jejichž mysl nemůže být použita vědomě...

    Člověk v tomto ohledu má vskutku neuvěřitelné možnosti. Jen si jich často není vědom - žije nevědomě. Přitom vědomá mysl není podmíněna vzděláním. To bývá v tomto ohledu spíše ku škodě...

    Právě i vědomá mysl je důvod, proč malé dítě i přes absenci či relativně ještě malý negativní vliv výchovy má jen pramalý, pokud vůbec nějaký, vliv na fungování svého těla. Je vlastně v tomto ohledu na pozici zvířete. Tady si myslím má klíčový vliv puberta. Ta bude něčím více, než plnou aktivací hormonálních a dalších systémů těla, ale dost možná vstupní branou do stádia života, od kdy jsme plně zodpovědní za svoji mysl a od kdy bychom měli být jejími pány, nikoli sluhy...

    ***

    Tomu se říká trefa do černého s tím dítětem a pubertou. Ono je to skutečně tak, dítěti totiž cosi chybí... cosi co se probouzí právě v pubertě a je to přímo spojeno s pohlavními silami v těle... píší to tom podrobně mnozí autoři, jako například tento: slovo.vzestup.net

    To co se probouzí je to čím se odlišujeme od zvířat a to je tzv. vyšší JÁ.

    Jsem si vědom že může nastat snadno nedorozumění ohledně definice termínu "mysl" atp. prosím nebuďme hnidopiši a pokusme se spolu používat intuiici.

    JE to v zásadě prosté: uvnitř každého člověka se vyskytuje zvířecí vědomí těla (nazýváno také jako ego, alias malé já, alias tělo) a tzv. vyšší JÁ alias duch.

    Ti dva dohromady tvoří duši, neboli člověka.

    Já problém člověka nazývám technicky ZTRÁTA KOMUNIKACE se zdrojem. Ztratili jsme spojení se svým zdrojem, odpojili jsme se tzv. od Jednoty... naším cílem je se tam vrátit... znovu navázat ono spojení.

    OdpovědětVymazat
  6. Miroslave, ještě k tomuto Tvému citátu:

    »Nestačí si být vědom možností, které mysl nabízí. Svoji mysl je potřeba umět mít plně pod kontrolou, umět ji používat v co nejširším rozsahu jejích možností...«

    Tohle je zase docela správně, jenže Ty úvahy dál jsou spíše matoucí a nikomu cestu k té kontrole neukáží...

    BTW o tomto je symbolika jin-jang... cílem je totiž vyvážená rovnováha těch dvou částí uvnitř...

    Srdečně a s láskou doporučuji co jsem při svém hledání nalezl já: tady toto praktické nekomplikované vysvětlení a návod jak s tím pracovat a jak tu kontrolu získat: http://www.ragauian.cz/category/dualita-lidskeho-byti/

    OdpovědětVymazat
  7. již z minulých komentářů jsem se chtěla Michala zeptat a zároveň navést na otázku: kdy jste začal pochybovat o pravdivosti informací a začal sám aktivně pátrat,přemýšlet.
    Někde jsem zachytila,že tento zlom prožívá každý,bylo to něco v souvislosti se srpnem 68,kdo přestane věřit svým rodičům a jejich dogmatům,ale to jen na vysvětlenou.
    Myslím,že kdyby jste si vzpomněl,něco by jste si vyřešil,pokud to bylo plíživé,tak alespoň úvaha by stála za to.
    A k článku,tedy řešení obsáhlých životních témat - mně se osvědčil trojúhelníku - svaté trojice - do třetice - tří bodů pro lezení na skálu.Uspokojivé vyřešení problému cítím, až když se objeví tato ucelená rovnováha.
    A jedno ožehavé téma - každý částicový fyzik řeší to co vy - pozoruji to čeho jsem sám součástí,plus problémy pokusů s čistotou prostředí apod. - jste muž.Myslím,že mužský pohled na - cokoliv - je ovlivňující.Na tomto blogu když napíši ovlivňující, jsem si jista že každý čte ovlivňující a nestaví se do role dotčeného oponenta a s lehkostí a nadhledem se nad tím zamyslí.Jde mi o odbourání bariér,kterých si člověk třeba ani není vědom.
    K nemocem v článku - myslím,že jste se zbytečně zamotal - když je ohně příliš shoří slon i mravenec - oproti běhání po uhlících,prostě buď jste silnější než okolní prostředí nebo ne.
    s karmou je to možné, karma - představuji si ji jako ochranné prostředí,které ovšem musím neustále doplňovat správností jednání na každém kroku a s každým přečinem - teď je otázka proti čemu - se zeslabuje.Jde tedy o nepřetržitý proces,který určí v danou chvíli zda viz výše - já nebo okolí
    Celou věc-téma vidím takto: vše pracuje na zcela jednoduchých fyzikálních zákonech.
    vynechám vesmír a živou polívku ze které- prý -snad vznikl život a pokračuji až člověkem
    1.vývoj na úrovni přežití fyzického - vytvoření instinktů
    2. instinkt zajišťuje přežití a rozvíjí se myšlení
    3. myšlení zajišťuje život v lidské společnosti a rozvíjí se - a v této fázi myslím jsme
    4.

    asi bych to celé shrnula tak,že je téma otázkou rozhraní,až bude fyzický svět celého vesmíru předminulou fází našeho myšlení,tak můžem pokecat,jak bylo a co dál :)viz freezona bodu 4
    hezký den,všem


    OdpovědětVymazat
  8. Karma - můj pohled. Když vezmeme do ruky závaží a nemáme informace o gravitaci, poté jej pustíme, závaží nám poraní nohu. Když máme informaci, jak funguje gravitace, pak si dokážeme představit, předvídat, jak by situace dopadla a závaží na nohu nepustíme. Stejné to je i s nemocemi, chybí nám informace. A to je karma. Když budeme znát, jak pracují viry a bakterie a co působí proti nim, neonemocníme ani uprostřed morové nákazy. Náš úkol na Zemi je přivést se k poznání, umět ho dát do souvislostí, předvídat .. jinak nás důsledky našeho nevědomí budou dohánět. Ne nadarmo se říká, že neznalost je největší problém.

    OdpovědětVymazat
  9. Bože, pročetla jsem si komentáře a nestačím se těm pozn. a konstrukcím a nepochopení článku, stran alespoň si svou "odbočil jste", "ztratil jste se v bludišti", "oheň, uhlíky, slon a mravenec",....divit. V první řadě super práce, výborný článek, úvaha a de facto odkaz na "kvantovou fyziku", kdy stav mysli (myšlení, manipulace smýšlením jednotlivce, skupin, lidstva - od nepaměti - ovlivňovala ono "a byla jim dána svobodná vůle" (myšleno ve smyslu převzetí odpovědnosti od svých myšlenek, přes pečlivé zvážení, CO vyslovím (ano SLOVO), až po podpoření činy a převezmutí za ně odpovědnosti. Nikde nikdo ve starých svatých spisech (které byly JEN roztříděny, některé vyřazeny a některé zkomoleny, hl. výklady blbuvzdorných "Ježíšových" podobenství (synonym pro obecně platné pravdy) ze života tehdejší civilizace, v kostelech kněžími (ne, běžný/resp. nikdo "svatou" Bibli k dispozici neměl, spolehal na "program" (ve smyslu dnešního NLP), který mu byl podsouván kázáním (miliónkrát lež se vždy ve všech oborech, odvětvích, politice, kdekoli, stane "pravdou"). Takže: cokoli se dá "prodat". Je úplně jedno, jestli je to struhadlo, které je "geniální" /pak stejně užíváte to, co jste zvyklý/, prášek na praní, nebo slepá víra!!! Vždy se jedná o psychologickou manipulaci! "Ježíš" nikdy nikomu neslíbil, že "kdo ve mě věří, etc.", že se dostane do nebe s ním, atd. "Ve mě věří" - v jeho blbuvzdorné, logické učení (viz. apokryf evang. sv. Tomáše: bude vám připadat, že čtete o zdravém životním stylu). Vždy na lidi apeloval, právě v čistotě ducha, že nesou odpovědnost za své činy (a hned, už v přítomnosti, kterou si de facto chystají budoucnost, a zase a zase, takový koloběh, takový "Koloděj" (děda Koloděj, alias pak Mikuláš :-)). I "koloděj" v duchu kristalizace duše, neb: "k obrazu svému člověka stvořil, muže a ženu stvořil,..", k obrazu ve smyslu "kreace"-tvoření skrze Slovo (vzpomeňme "magii"/srovnej se "staniž se!"). Ve vyšších dimenzích to, co tady trvá, se děje v podstatě okamžitě. Vraťme se k "programování" svých atomů (protony, neturon, elektromagnet, neutrino - vlastně takovu "tvrdý hologram" - viz. Rimmer z kult.seriálu Červený trpaslík (pro někoho blbost, ale nadčasový "cool" seriál s mnoha podprahovýma vtipnýma úvahama). A protože "se to ví", tak skrze informace (předávané po xy generací) si hezky zakódováváme do svých GEN (Genesis), alias DNA informace, ze kterých máme v rukách schopnost i možnost se osvobodit. Ale ta svobodná vůle bolí, bolí myslet, je snazš (navíc: myslet si něco jiného, než dav, vás z davu "vyčleňuje", cítil byste se trapně, chcete někam zapadat, mít okruh/partu přátel (sex, drogy,
    r´& r´ > proč? mládež nevidí jinou alternativu, tak "spadne" do "davu" a "někam zapadá", příp. to ještě "cool přežene", aby byl "slavný".

    OdpovědětVymazat
  10. Strach: celý vývoj člověka, děj dějin je jím ovlivňován! Kolaborují jednotliví čenové rodin proti sobě (bratrovražené války), syn klidně "prodá" otce, když z toho bude mít nějakou výhodu (se dcera dostane na VŠ, na západ, atd.). Strach z pekla, nemocí, trestu, smrtí - to vše vytváří negativní emoce. Znečištění jimi - (myšlení-emoce-zabarvení skrze vibrace +- energií) je asi to nejhorší, co narušuje "zemské klima": voda-duchovní (mniši)-zasednou kolem znečištěného, prokazatelně i chemicky, skoro močálového rybníku>vyčistí skrze myšlení-emoce>vysílaná energie v přímém přenosu! Jak se dělají zaručeně "pravdivé" zprávy, jak se vytváří podpora a schválení úmyslu světových vlád? Vytvoří se konflikt, nasadí se na jeho zveličení masmédia, vytvoří se tak, že nenávist davu - dá se změřit na něčem jakoby "kolektivním encefalografu"-najednou se objeví "červená" (pamatujete pohádky o veškerých možných kamenech, které jsou nasazovány - ano - mladým (je jedno princ, princezna, komukoli), zda zčervená, zčerná, atd.? Že by to pohádky nebyly? Zkrátka bez nás a našeho myšlení by vše to, co se děje a je jen zrcadlem našeho kolektivního vědomí, pečlivě programovaného omezeného smýšlení, absurdním "vysvětlováním" duchovních pravd v duchu "co tím chtěl básník ve skutečnosti(!) říci" si stejně tak, jako ono dějové "zrcadlo" světa vytváříme i to své vnitřní. Jen pro úplnost: Michal nepsal o uhlíku a ohni ve smyslu mravenec/člověk/slon, ale že "někdo"-člověk rozžhaveným uhlím projde (a nejen uhlím, lze i ohněm samotným!), někdo ne. Kdežto onomu mravenci (nevím ale, jak delfínovi a mořským savcům vůbec, neboť v tom stavu, v jakém moře a oceány jsou a s jejich extrémní inteligencí by tu již dávno neměli být - viz. optické kabely, el-mag.vlny, ultra a infrazvuky, znečištění nejen ropou, ale farmaky, atd.) Tuhle planetu "někdo" nesmírně "vesmírně" miluje a natahuje zkušební lhůtu, nebo "zkouskové období"-jako u maturity, na maximum, protože nic není "náhoda", cykly jsou v souladu s něčím "vyšším" (ne jako v tom vtipu, jak mayským kameníkům dojde při tesání may.kalendáře kámen u r. 2012 a "hmm, to může někoho jednou hooodně vyděsit". Prostě: užívat s roz um em (rozuměj harmonie rozumu + analytického aparátu, kterým jsme všichni vybaveni - mozek + srdce, mít oči otevřené, kdo hledá (ti, co JEN sedí u TV, nebo JEN souhlasí, a myslí "tak", protože Pepík, Pavel, Anča a Janča - taky /i ve svém životě mám, a bohužel rodiče "takže voni jsou všichni blbý a jenom ty si chytrá" - neřeším, není můj boj, ani nikomu nic nevnucuji, sama si vnucovat nedám, když z jakéhokoli zdroje informace-beru pro inspiraci, zamyšlení a v duchu "ok, může být, ale není i jiná možnost? a proč tedy tento/tito/toto učení, náboženství - tvrdí, že "jen a jen" "jeho pravda" je ta správná - co za tím je, co z toho mohou mít a proč..???).

    OdpovědětVymazat
  11. Zkrátka se řídím "kdo soudí, bude sám souzen". K pozn. p. Ježíše (nebo jak): ne víra, ale vědění, opravdu ovládat mysl, být si vědom, žít vědomě, slepá víra je k ničemu, ale "vědění" a být "VĚDOMÍ"-bo to je de facto žít v neustále meditaci (přítomnosti-ani autonehoda a jakákoli nehoda/nic není náhoda-nesoustředíte se na přítom.okamžik,už jste u cíle, už jste deset kroků po té, co zatloukáte teprve ten hřebík, řežete na cirkulárce a vidíte se ve sporu se sousedem-uffff). A "bludiště"-učení o dualitě, tedy "vyššího" (toho pravého, duchovního já) versus malé já-ego - je snad logo, zcela jasné. A apropo: ono spojení se "Zdrojem" je ono spojení s naším vyšším a pravým "Já". Protože pak jste "Bůh"-v každém z nás je ;-) (y)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..ve smyslu, že opravdu nikoho nesoudím, jen sděluji své myšlenky a jak to cítím. Nesoudím ani "zlé" lidi. Lze transformovat "láskou". Např.: je přirozené (běžný manželský vztah), že máte-li "italské" manželství, muž se oboří na manželku, zvýši hlas, hrubián, manželčina reakce je "adekvátní", že? Ale kdyby se usmála a řekla "já tě také miluji, zlato"-pozor!, ne ironicky, ta energie-emoce-to vše musí být v harmonii s opravdovou láskou a la systém HO-PONO-PONO (miluji tě, děkuji ti, odpouštím ti), pak a) muž zůstane zírat s otevřenými ústy, b) pokun ne hned, tak příště oba vyprskou smíchy. Pokud to budou "šajby" a la "persony" v duchu "mocipáni"? I tam lze...stačí vyslovit a zmedializovat (klidně pomalu, a ono se to v rámci transformace děje, já věřím...) jistá, poněkud "tajemná" (pro někoho "nepravdivá", pro další "konspirační"-zaštita toho, že to plebs nebude brát vážně-dav nebude věřit a "těch pár zvládneme") jistá fakta, která jsou stejná jako přírodní fyzikální zákony..

      Vymazat
  12. Odpověď naleznete u Šrí Ramana Maharšího. Podstata bytí o karmě atd. hledejte a čtěte. :)
    S pozdravem
    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověď na "podstatu", "bytí", koloběh-koloděj-karmu-reinkar naci,... naleznete skrze mnoho možných "médií"-knih, odkazů, filmů, zkrátka informací,..., ale hlavně v sobě: uvědomněním si..., pochopením, vhledem, prožitkem, ne slepou vírou, a co rozhodně ne: u "někoho" :-).

      Hledala jsem, četla, a..... ;-)

      S pozdravem,
      Martina

      Vymazat
    2. Jo jasně taky sem to samozřejmě myslel jen jako inspiraci ;-)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů