22. 2. 2015

Jsme ještě v Čechách?

Je sice neděle, ale ve vzduchu je už jaro, a jelikož na práci kolem domu to ještě není, sbalil jsem nádobíčko a vyrazil do práce. K zákazníkům to mám často i přes sto kilometrů, a tak projezdím světa kraj.
Příroda se zatím nesměle probouzí a já se kochal při jízdě jak pan doktor z Vesničky střediskové. Míjel jsem kupu upoutávek (to jako bilboardů) kolem silnic, viděl jsem nápisy na domech, obchodech, pouličním osvětlení. Na autech i na oblecích lidí procházejících se ulicemi měst i vesnic. A tu jsem si uvědomil jednu věc.
To by se jeden skoro dřív uchlastal k smrti, než by našel jeden český název!
Dříve měl zámečník nade dveřmi nápis ZÁMEČNICTVÍ. Dnes tam visí METALSYSTEM či LOCK.
Když jsem před čtvrt stoletím zajel pro naftu na pumpu, jel jsem na BENZÍNU. Dnes je to samý EUROIL, OMW, SHELL apod.
Pro chleba jsme chodili do Koloniálu nebo jednoduše do Potravin či Jednoty. Dnes nade dveřmi velkým neonovým písmem i do noci svítí COOP, KAUFLAND.
Prodejna s koly se honosí  názvy typu BIKE WORDL, SHOP-BIKE, EURO-BIKE, PMBIKE  aj.
Papír a tužku dětem do školy dnes koupíte v McPen, v ARUNDO TRADING, PAPERDREAM a oblečení v mrakodrapu s logem ve stylu Fashion company, Hi-Tec, Highland nebo něco na ten způsob.
Zboží již nepřeváží Pepa Soukal - autodoprava, ale to je samý Euro transport, Transport&Spedition, World Transport apod.
Dnes se už dokonce ani demonstrace v Čechách neobejde bez anglicky psaných hesel!!!

Kdyby se jeden po letech probral z kómatu, bez anglického slovníku by si nebyl schopný koupit ani rohlík.
To je, do paďous, anglický název firmy záruka kvality a prosperity? Nebo je čeština něco podřadného, za což je ve světě obchodu, pardón byznysu, třeba se stydět?

Nemám nic proti cizím jazykům ani proti sbližování národů, ale nemyslím si, že by platilo - čím více cizácký název (pokud možno velkým písmem se stroboskopovým efektem), tím lepší jsi podnikatel/firma.

zdroj obrázku

(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

27 komentářů:

  1. Jo, to je taková plíživá a pomalá verze projektu "Démon Slovanstva"... ale vše se v dobré obrátí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, obzvlášť zajímavé je bavit se o tom s anglickým rodilým mluvčím, kterému většina těch názvů připadá komická. Většina majitelů firem totiž neumí tak dobře anglicky, aby věděli, jaký název zní v angličtině dobře a jaký jen prozrazuje jejich neznalost. Iris

    OdpovědětVymazat
  3. proc nam prekladac preklada Cechy jako Bohemia nebo Bohmen? myslim, ze slovo Tschechische vzniklo jako puvodne pojmenovani nemecke slechty u nas.... Cili ani slovo Ceske neni Ceske..... a nebo Cesi nejsou Slovane? uz ani nevim....

    OdpovědětVymazat
  4. a ono to s tim vse souvisi.... ani jedna banka u nas neni ceska, resp. jsou vetsinou Tschechische. ani jeden urok z pujcky, uveru, cehokoliv z bank v podstate nejde Cechum. nebo jde? ale pouze Tschechische. Ani jedna velka firma nema obraty sve, ale splaci uvery. komu? bankam, ale kterym? Ceskym, Bohmen nebo Tschechische? Cesi se asi maji dobre. Ale co Slovane?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak napr, Hypotecni banka JE ceska.....

      Vymazat
    2. at koukam, kam koukam, akcionarem Hyp. banky je CSOB a akcionarem CSOB je KBC Bank N.V. Belgie

      Vymazat
    3. Ano,
      tohle jsem měl na mysli. V podstatě prodáváme sami sebe. Všechny firmy, co fungovaly a byly světově konkurenceschopné, vše, co naší republiku osamostatňovalo a dělalo jí pro svět naší republikou, je fuč. Ale aspoň je to kompenzováno tím, že si můžeme dojít do mekáče, aniž bychom museli zdrhnout za hranice. A to se Bobe, vyplatí! Jen nám k tomu nedali tři kusy teleprovázku zdarma, které slibovali, což je fakt škoda.

      Vymazat
    4. Michale,
      neviděla bych to tak černě. Prodali jsme sice vývěsní štíty, ale za nimi jsou pořád titíž lidé. Češi. Pokud se nám podaří nezapomenout, že něco umíme, že nejsme žádné béčko (jak se nám tu vtlouká do hlavy) a nebudeme chtít "vzestupovat", ale místo toho se budeme vzdělávat (rozuměj - vyhledávat informace, kriticky je hodnotit a samostatně vyvozovat závěry), pak to bude jen velmi užitečná historická zkušenost.

      Vymazat
    5. AJ, mea culpa, tak tohle je hodne smutney seznam... ceska uz je jen "Česká exportní banka" a "Českomoravská záruční a rozvojová banka", pak moyna FIO a AIR, pokud bereme PPF za české.... takze sry

      Vymazat
    6. Vlabi,
      ano nemohu nesouhlasit, ale čas, jak známo, běží jak splašený kůň a nejde zastavit. Češi, kteří stáli v pozadí oněch původních vývěsných štítů tady už z části nejsou a zbytek tu nebude také věčně a jejich místo (pokud ještě nějaké bude) budou muset zaujmout jejich následníci. Jenže když vidím, jakým způsobem je dnes vedena školní výchova, jak se slevuje z těch důležitých směrů a naopak bazíruje se na zbytečnostech, tak to nebude jen tak. Mají to (osobní poznávání, tak jak ho nyní máme na mysli) stále těžší a těžší.
      A když už tu nebudou ti, kteří opravdu uměli, kdo bude učit ty mladé? Zdaleka ne vše se dá vyrobit od klávesnice počítače, za který by si chtěla sednout velká část, protože se tam tolik člověk nenadře.
      Ono není čas ztrácet čas.

      Vymazat
    7. A vite, jak rikali kdysi nasemu uzemi kdysi? БОГемия - myslim, ze koren slova je dosti vystizny.
      Abych pouze nekritizoval, i kdyz si nadale myslim, ze vyraz Cesi prisel od nasich zidovskych pratel ze zapadu, souhlasim s Vlabi a myslim si, ze cas hraje spise pro nas. I kdyz mas pravdu, ze vetsina pubertalni mladeze je zblbla mackaci technologii. Znam par, co nejsou, i kdyz maji dotykove telefony, tablety a nb, nepouzivaji je k nude, ale k "praci" jako zdoj informaci. Protoze se nenudi, neco tvori. A je jedno jestli kresli A0 obraz nebo hledaji, jak znicit skudce v bramborach na poli svych rodicu. Je to nova pubertalni mladez, ani komunisticka, ani postkomunisticka. Coz my, husakovi deti, ji nikdy nebudem stihat, protoze oni budou myslet uplne jinak.
      Jak tvrdi pani Sinkorova, je dulezite "padnout az na dno", aby se dalo z toho popela zacit nanovo. Tim padne i socialni stat, a pak se uvidi, kdo se nadre a kdo ne. Neustalym socialnim zachranovanim a zalepovanim neceho nic nedokazeme. Je potreba zacit uplne nanovo. Myslim, ze z Evropskych zemi na to uz prislo Recko. Jen si myslim, ze je potreba padnout jeste vic na usmev.
      Zapadni zeme i usa zacinaji mit obrovske problemy s afroamericany, hispanci, libyjci, alzirany, turky, syrijci a jinymi narody, ktere tam v podstate nepatri. Je to stejne jako u nas s romy, hledaji soc. jistoty. Casem je vycerpaji. A to je ten cas, co hraje pro nas, myslim.
      NeniMiTo

      Vymazat
  5. ... šumafuk nápisy - to vás rozhadzuje ? Ja som si zvykla, 30 rokov života na česko-poľskom pohraničí, a stále sú, poľské na českej strane, nie naopak. - Niekto mi tu minule "bránil" ísť do ulíc, že blbosť. Že najprv treba vzostúpiť, vyrásť, jj, to sa dá i tým, že budem oznamovať, že nie som Tschechisch, ale Čech..
    Pozn. nestačí na blogoch ...BED

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BED,
      je zásadní rozdíl mezi pojmy "vzdělávat se" a "vzestoupit".

      Vymazat
    2. Souhlas, BED, nestačí na blogu. To, že mizí české nápisy asi o ČR něco vypovídá. Jestli je zrovna engliš to pravé ořechové...

      Vymazat
    3. Ahoj, toto je prostě součást zlořádu, neboli systému. Nejdřív poněmčování, ted poangličtování. Je to hnus. Tyto symboly a nápisy jsou určitě cíleně používané k ničení naší české podstaty, nebo někdo používá DNA, nevím, zda je to správně. No, já sama pro sebe jsem si přišla na metodu zesměšnování a vyptávání. Například jsme potřebovali nový antivirus a objednali jsme AVAST. Je to česká firma a spouštěcí data a průvodní povídání nám poslali emailem naprosto nesrozumitelně, napůl anglicky, no prostě maglajs. Navíc to spomalovalo počítač. Tak manžel napsal odstoupení od smlouvy a na jejich dotaz, proč nechceme jejich antivir jsme odpověděli, že neumí česky . Peníze nám vrátili a odpověděli nám hezky česky. Sranda je, že ted jsme si koupili Kašperskýho, což je ruská firma a ty nám poslali podklady perfektní češtinou . . . dělám to denně a je to i zábava . . . . zdravím iva

      Vymazat
    4. Zdravím tě, Ivo,
      rada tě zas po dlouhé době "vidím" :-))
      Máš pravdu, že angličtinu (a s ní spojené poněkud jednoduché uvažování) nám sem úspěšně cpou přes kde co chytlavého: muziku, kinematografii, reklamu,... a hlavně přes počítače a internet. Já, přestože jsem se prací na počítači živila více jak dvacet let, jsem podvědomý odpor k tomuto jazyku nikdy nepřekonala, a tak každý úkon kolem instalací byl pro mě neřešitelný. Jsem přesvědčená, že nebýt lidí kolem mě, kteří mi vždy pomohli takové problémy řešit, můj život by se odvíjel jinak. Až tak daleko nás to může ovlivňovat. A o to asi taky jde...

      Vymazat
    5. Ahoj Ivo :-)
      Já to zrovna nedávno řešil s VZP. Doba tomu pomohla, že OSVČ již nedostává tiskopisy od úřadů, nýbrž si je může(musí) stáhnout z jejich serveru. Já potřeboval přehled za minulý rok. Tak jsem jak lovecký pes šel po stopách na jejich serveru až jsem odkaz na daný tiskopis našel. Stáhnul a hned ho zkusil otevřít. Vybafnul na mě obrovský nápis začínající "Please wait ..." Dál to pokračovalo asi třemi odstavci v angličtině. Něco na způsob jako "Sorry vole, ale tohle je dokument použitelný jen v programu od firmy Adobe a sosnout si ho můžeš tam a tam (což nakonec nebyla ani pravda). To ve mě bouchly saze. Sice slušnou formou, ale zároveň bez servítek jsem jim vysvětlil, že porušují zákon (úřední dokument a nebyl v úředním jazyku) a že mě cizácky psaný text naprosto nezajímá a taky je krajně nehezké, že aby s nimi mohl člověk komunikovat, musí mít jak operační systém (od mrkvosoftu), tak aplikaci od placené, konkrétní a ještě k tomu nečeské firmy. A jelikož ze mě (z každého, kdo pracuje) ročně vytáhnout několik desítek tisíc státem podporovaného výpalného, tak ať mi laskavě pošlou dokument v papírové podobě, když nejsou schopní ho poskytnout formou e-dokumentu. Nakonec něco vyblekotali, že chyba byla na straně dodavatele onoho tiskopisu.
      S tímhle ať si táhnou k čertu. Nebo k Babráku Bombamovi, podle toho, co budou mít blíž. Tady jsme v Čechách.

      O další peripetii s T-mobilem, kterého jsem v podstatě nachytal na švestkách - odposlechy hovorů a sledování SMS a obvinil buď s neúmyslného chabého zabezpečení vedoucímu k pronikání třetích stran do jejich sítí a nebo jejich vědomé spolupráci s těmito třetími stranami ani nebudu psát. Čistě náhodou jen pár dní před světově profláknutou kauzou s (prý) ukradnutými šifrovacími klíči k miliardám SIM karet a právě mimo jiné poskytovaných i T-mobilem. I když pochopitelně všechno zapřeli, alespoň mi už nezmizí většina SMS a už i během vytáčení čísla neslyším zvuky a hovory z nějaké místnosti. Ne že by toho ale nechali :-)

      Jak jsem někde zaslechl: "Chčijou na nás a ani se to už nesnaží vydávat za déšť"

      Orwell jak vyšitej :-)

      Vymazat
    6. Ahoooj, Vlabinko, velmi ráda Tě také vidím, velmi zajímavé překlady, články, všechno čtu, ale mám za sebou takový horší období, no a moje povaha je taková, že dokud jsem sama smutná a protivná, tak raději nikde moc nemluvím, abych někoho neotrávila.) . . . Nový rok ovce je pro mě fakt nějaký o hodně lepší, ten divokej kůn mi fakt semlel kde co a byl to kalup. Ted si připadám , jako na prahu nějaké změny. No, ale vím, že musím prostě bojovat, blbce poslat někam a hlavně se konečně přestat podceňovat a být chytrá.) .)JEN NE JAK RÁDIO. Nemám nic proti učení cizích jazyků, jsou lidi, kterým to jde a baví je to, ale povinně za základce, to je fakt zločin stejný jak očkování. . . . iva

      Vymazat
    7. Michale, nechceš prosím sepsat nějaký menší článek o té zkušenosti s T-Mobile? Dost by mě to zajímalo... díky.

      Vymazat
    8. Honzo,
      články píšu spontánně. Když ucítím nutkání o něčem napsat, tak to rychle napíšu. Psát na zadané téma bytostně nesnáším - patrně kombinace pozůstatku školních let a mé improvizující nikoli plánující povahy :-)
      Pokud mne tedy někdy přepadne vtíravý pocit, že mám o tom napsat, tak to tady na blogu určitě najdeš :-)

      Vymazat
  6. Ahoj Mišáku:) není den, abych na státní správu nehudrala, myslím, že to už brzy celý spadne, tenhle stav se neudrží. Povídá se, že to snad v Americe už bouchne, tak se těším . . . iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak záleží na tom, co by jim tam jako mělo bouchnout :-)
      Být to například takový "Žlutýkámen", tak by to asi nebylo to, co bychom si přáli ... ale na druhou stranu svojí příčinu a důvod by to jistě mělo.
      Jak jsem v jedné žúžo knížce četl - "Je tak, jak je a bude tak, jak bude" :-)

      Vymazat
    2. Na Hané říkají "Tak to belo, a tak to bode".

      Arpád

      Vymazat
  7. http://benjamin-fulford-cz.webnode.cz/blog/ člověče, nevím proč, ale tyhle informace mi nějak sedí s tím vším, co se děje, včetně těch chazarů . . . . . iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo,
      Fulford už toho nasliboval... :-)

      Vymazat
    2. Hm, taky se mi zdá, já jen, že je to tak přehledný. . . člověk by rád podlehl té hezké víře, že dobro zvítězí.) iva

      Vymazat
    3. Ahoj VlaBi, mohla by jsi prosím navštívit
      http://leva-net.webnode.cz/kniha-navstev/historie-oficialni-historicky-mytus/
      Díky, Prince

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů