21. 6. 2022

Bitva o Oděsu


Poslanec posledního legitimního svolání Nejvyšší rady Ukrajiny Oleg Carjov pojednává o zvláštnostech SVO na území Ukrajiny a významu Oděsy pro Moskvu a Západ.

Již jsem psal, že Západ se snaží nepřekročit určité červené linie, včetně nedodání tanků a útočných zbraní, což může vážně ovlivnit průběh vojenského tažení, Rusko zase v reakci "nekalibruje" Kyjev, elektrické rozvodny, které zásobují města, a neničí dopravní infrastrukturu.
Zřejmě ano. Jinak si nelze vysvětlit, co se nyní děje.
Takové dohody, pokud vůbec nějaké, samozřejmě drasticky snižují ztráty na obou stranách. Po obdržení nejnovější generace zbraní by Ukrajina mohla zasáhnout hluboko na ruské území. Platí samozřejmě, že některá rizika existují i ​​nyní a tato rizika jsou brána vážně. Vzpomeňte si například, jak byla nečekaně zrušena letecká přehlídka nad Rudým náměstím. Prý špatné počasí. Nu dobře. U vojenského letectva prý na počasí záleží.
Po obdržení raket a dronů nejnovější generace by Ukrajina zaručeně přenesla válku na území Ruské federace. Nepochybně by udeřila na Sevastopol a Krymský most, a nejen to.
Rusko by zase mohlo zničit mosty, tunely a elektrické rozvodny a způsobit dopravní a energetický kolaps. Olej s vysokým napětím v transformátorech je nebezpečná kombinace sama o sobě, a když k tomu přidáte ještě pár raket, zaručeně to vyřadí z provozu elektrické rozvodny, které zásobují města, a vrátí Ukrajinu do časů, které mají moderní ukrajinští nacisté nejraději: vyšívané košile, lehátka, hrábě, měsíční svit a kozáci.
Časy to byly slavné, ale Ukrajina bez pohonných hmot a maziv, dodávek zbraní a střeliva, bez komunikace, se zničenými velitelskými centry nevydrží proti ruské armádě ani týden.
Týden bojů a pak dalších šest měsíců na obnovu zničené infrastruktury a na vyčištění země od nedobitých banderovců, četných hejtmanů, atamanů a banditů. To by však byla policejní akce.
Ale Rusko ne. A nedělá to, protože ze své strany nechce překročit určité červené linie. Rusko útočí pouze na vojenskou infrastrukturu.
Na druhou stranu Západ a Ukrajina tiše, krok za krokem, zvyšují na Rusko tlak. Zničen byl křižník Moskva, vyřazen remorkér Bech, ostřelovány ropné plošiny a Hadí ostrov, neustále jsou ostřelována pohraniční území Ruské federace. Až do listopadu, než se budou konat volby v USA, nepřijdou ze Západu žádné návrhy na mír. Ale pak ano. Nyní se inflace a problémy v ekonomice svalují na Putina. Po listopadu to nebude nutné.
Pokračování konfrontace s Ruskem však přinese více problémů Západu než Rusku.
Zvláště se to projeví v předvečer zimy, kdy je role Ruska jako dodavatele energetických zdrojů obzvláště velká. S největší pravděpodobností se bude svět snažit o zachování status quo. Každý opustí území, která kontroluje. Sám jsem zastáncem osvobození celého území Ukrajiny. O tom, zda vyjednávat, nebo ne, ale rozhodne vedení Ruské federace. Tento článek si neklade za cíl diskutovat o podmínkách a možných výsledcích jednání. Pro mě je důležité, že se všechny strany připravují na prosincové jednání.
Západ před podpisem mírových dohod dělá vše pro to, aby Rusko neobsadilo Oděsu. Bez Oděsy je hodnota Ukrajiny pro Západ výrazně snížena. Projekt Intermarium není bez Oděsy proveditelný. Projekt Intermarium je důležitý pro to, aby se Brity ovládaný cordon sanitaire dostal mezi Asii a Evropu od Černého moře po Balt.
Oddělit kontrolovanými zeměmi Rusko s Čínou od Evropy a tak získat kontrolu nad Ruskem, Čínou i Evropou je starým snem Velké Británie.
Před podzimními a zimními jednáními bude pro Spojené království důležité bránit Oděsu. Pro Rusko převzít kontrolu nad Oděsou. Pro obranu a odblokování Oděsy udělá Spojené království cokoliv. Bez Oděsy se totiž plány Anglie neuskuteční. Spojené království proto k dosažení svých cílů překročí každou myslitelnou i nemyslitelnou červenou čáru. Bude zásoba jakýchkoliv zbraní. A pokud ano, je třeba být připraveni překročit své červené čáry.

autor: Oleg Carjov
zdroj: https://rusvesna.su/news/1655792569


poznámka:
Na webu se dnes objevila informace, podle které se velká skupina lodí ruského námořnictva pohybuje směrem k Oděse. Podle šířených informací Černomořská flotila ruského námořnictva v plné síle opustila přístavy a zamířila k Oděse. Ruské lodě se seřadily do bojové formace a jsou plně vyzbrojené. Oficiální informace ministerstva obrany nejsou, takže se můžeme jen domnívat, že naše velení rozhodlo o definitivní likvidaci zbytků ukrajinské flotily.
Podle rádiových odposlechů uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny pobřežní síly do pohotovosti. Zároveň jsou hlášeny ruské raketové údery na cíle v Oděské oblasti. Byly zničeny sklady a logistické uzly v Očakovu, Oděse a Belgorodu-Dněstrovském.
Celá tato operace, je zjevně reakcí na raketový útok, který ukrajinské ozbrojené síly včera zasadily na ruské plošiny Čornomorněftegazu.
Již dříve EADaily uvedl, že starosta Oděsy Gennadij Truchanov, který se dříve vyznačoval okázalou rusofobií, náhle změnil rétoriku a začal vyjadřovat obavy z rostoucí nenávisti ke „všemu ruskému“.



11 komentářů:

  1. V nové geopolitické situaci bude životně důležité ovládat přístavy na nové Euroasijské vodní cestě - Golfský záliv - průplav do Kaspiku - průplav do Azovského moře - Bospor. Irán i Turecko už staví nové průplavy, Suez půjde do šrotu.

    https://www.youtube.com/watch?v=-vPBZfnguZo&t=391s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojta: Než se prokopou z Perského zálivu (Golfský je nesmysl) do Kaspiku tak to dá hodně práce a ještě nikdo to nezačal:-) Dtto Kaspik - Azov. Takže to celé je spíše chiméra a vlhký sen než reálný projekt, nedejpánbůh aktuální stavba, něco Dunaj-Odra-Labe..... Navíc, kde by na to asi tak byly penízky.
      Suez tedy ergo kladívko hned tak do šrotu nepůjde, není důvod.
      František

      Vymazat
    2. korendor22. června 2022 7:40
      Mno, já teda nevím, myslím si, že to tak jednoduché nebude s tou očistou. Kdyby to chtěli mít, tak to přece vlastně už měli! Všude vládli jejich lidé, jejich lidé ovládali finanční toky, všude jejich lidé rozhodovali a zatím ještě rozhodují. Kdyby chtěli tu Ukrajinu a to kolem za Novou Chazarii, tak to, co spustili přípravou vtržení Ukr. armády na Donbas a Krym a tím donutili Putina zareagovat, tak to je jedna velká chyba! Pochopte, když něco mám ve své moci, a začnu to ničit proto, abych tam jako (asi znova nebo co) šel, je to blbost. Protože oni nic nevytváří, jen se někde usidlují, kde "se to" uvolní, ale trošku jinak pak musí postupovat, chtějí-li vybudovat svoji říši, někdo pracovat musí (i v té Persii nepracovali "oniů ani získání moci). Kdyby se tam "oni" stěhovali "nenápadně", tak svého cíle by dosáhli rychleji, efektivněji a mnohem levněji, protože "původní" část nespokojeného obyvatelstva by se raději ve většině případů odstěhovala někam jinam.
      Jak to udělali kdysi v Persii, tehdy nejbohatším státě jim známého světa? Dostali se tam jako zajatci a pak během relativně krátké doby získali pro ně důležitá místa, přístup ke králi, ovládli jej a pak spustili svůj převrat a zničili tam všechnu původní elitu (pokud si vzpomínám asi 70000 lidí)! Mimochodem je paradox, že dodnes v Íránu (bývalá Persie - Árijský stát) jsou uctívány hroby Ester a Mordechaje, kteří de facto zničili velkou a mocnou říši ÁRIJCŮ a ten hrob je udržován. Pokud vím a pamatuji si, tak stále židé slaví svůj svátek na počest této události - Purim, mají "speciální pečivo Amanovy uši" a oslavuje se bujarým až šíleným veselím!
      Kromě toho by mohli při vytváření Chazarie využít skvěle možnosti ohledně vztahu Izraelci - Palestinci. Jestli takto ale postupují, jako popisujete vy i v tom odkazu, při zakládání "nové" říše, pak zdegenerovali docela dost. To už nečtou ani vyvolení celý Talmud (cca 40 svazků)?
      A co se týče Oděssy, tak bude záležet jen na tom, jestli to Rusové chtějí nebo nechtějí a žádné rozhovory to nezmění. Když občas čtu fantasie "oficiálních médií" orientovaných na západ, pak se nestačím divit, jak vlastně už daleko Ukrajinci postoupili dopředu k Moskvě nebo aspoň ve směru ke Krymu. A většina komentátorů a analitiků na "opozici" nebo prostě s jiným názorem je nejen tady u nás bohužel dost ovlivněna "naším civilizačním" pohledem na nejen tyto události.
      Mohli by si také v "tom pozadí" vzpomenout na to, kolikrát už jim to nevyšlo podle jejich "představ a rozkazů". A nějakou nepochopitelnou záhadou u toho občas bývalo i Rusko ... (to vše píši po shlédnutí videa). Takový je prostě můj názor.
      Bedřich

      Vymazat
    3. Tak překvapivé je to pro tebe, kdo zná náboženství, tak ví, že Islám uznává i Ježíše, ale jako proroka...

      Vymazat
    4. Vojto, to není žádná novinka. Už o tom jednali před 4lety.
      https://www.gazeta.ru/business/2018/11/01/12042841.shtml?updated
      Pro Rusko je ale i důležitá Severní mořská cesta, možná více než ta přes Irán, Které je o mnoho kratší než ta přes Suez.
      http://casopisargument.cz/?p=37835
      A nemluvě o Nové Hedvábné stezce...
      https://ekonomickydenik.cz/nova-hedvabna-stezka-stoupa-v-oblibe-pripojuji-se-nemci-spolupracuji-kazasi-i-madari/
      nenimito

      Vymazat
  2. V práci nám tvrdili, že přes Rusko nejede žádný materiál a tudíž je vše směrováno do Hamburku, kde jsou totálně zahlcení a nestíhají. Navíc má přednost humanitární a avojenský materiál, ten vojenský má určitě přdnost před humanitárním. Kdo na tuhle cestu uvalil sankce, nevím.
    Trasa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SZ_%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%9F%8E%E5%B8%82%E8%A6%8F%E5%8A%83%E5%B1%95%E8%A6%BD%E9%A4%A8_Shenzhen_City_Planning_Exhibition_Hall_world_map_one_belt_band_one_road_Jan_2017_Lnv2.jpg
    Článek o nové hedvábné stezce je z loňského roku.
    O průplavu Dunaj-Odra-Labe uvažoval už Baťa a předním už nějaké plány byly. Je to starý projekt a takových je na západě Evropy daleko více a jsou plně využívány. Tady pochopitelně ihned vystartují různí exoti, kteří by nejraději uvrhli střední a východní Evropu do jakési rezervace, podobné Černobylu a někteří jedinci tomu ještě fandí. Napovídá tomu přemnožení medvěda na Slovensku a v Rumunsku, což nehrozí Rakousku, protože přece musí mít turisty v Alpách. Alpy jsou daleko větší a pro medvědy lepší, ale turismus jsou many many.

    A co se týče Oděsy, na nějakém ruském servru diskutovali lidé, že údajně Rusko nechce jít cestou, jakou dobývali Mauriopol, že ví, že by byla Oděsa zničená, protože Ukrajinci by ji bez bojů neopustili.
    Tak hodlají použít blokády, tedy hodlají bojovníky zbavit střeliva. Zabývají se teď otázkou, jak zabránit zneužívání civilního obyvatelstva vojáky. To bude pravděpodobně vystaveno utrpení. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Průplav DOL (Dunaj-Odra-Labe) je z dnešního pohledu na dopravní infrastrukturu ekonomický i technický nesmysl a bezedná jáma na peníze, dobrá tak pro betonářskou lobby. Stejné množství zboží lze přes republiku za několikanásobně menších nákladů přepravit železnicí, a je to šetrnější ke krajině.
      A ještě - Alpy na rozdíl od Tater a hor karpatského oblouku jsou pro medvědy daleko nepříznivější, neboť skály a pastviny, lesů minimálně. Proto huňáči jsou kde jsou, tůristi jsou v tom nevinně:-)
      František

      Vymazat
  3. Zajímavý web je tento https://www.michalapetr.com/
    Píší tam, že válka bude trvat do konce roku a že patrně použijí blokádu, zimní, jakou zažil Leningrad. Akorát, že hodlají blokovat Evropu, tedy i nás, bohužel.
    A píší tam o roce 1971 tohle:
    V roce 1971 Indie osvobozovala současnou Bangladéš okupovanou Pákistánem. Proti Indii se spojily Pákistán, Čína, USA a Velká Británie. Válečné flotily USA a Velké Británie vpluly do Indického oceánu, začaly se blížit k Indickým břehům, a vyhrožovat Indii, aby se vzdala, nebo na ni vypustí své bombardéry (stovky). Malé Indické loďstvo se připravovalo k zoufalé bitvě (20 letadel), když…!..se do prostoru mezi britskou a americkou flotilou, a Indickým loďstvem a indickými břehy, vřítily sovětské raketové křižníky, a vynořily se sovětské jaderné ponorky…. otevřely svá odpalovací sila, a demonstrovaly tak připravenost zničit britské i americké letadlové lodi jadernými raketami pokud od svého záměru plout k indickým břehům a bombardovat neustoupí. Admirál Dimon Gordon, velitel bojové skupiny britských letadlových lodí, jak ruské odhodlání viděl, stručně rádiem oznámil veliteli Sedmé americké flotily: “Pane, jsme tu příliš pozdě. Už tady jsou ruské atomové ponorky a velká flotila jejich lodí.” A zahájil plnou parou ústup za Madagaskar. Osamocené americké 7. loďstvo se polekalo, že jim Sověti potopí jejich pýchu, největší letadlovou loď světa jadernou CVN-65 Enterprise, a zmizlo do bezpečí Pacifiku. Číňané, kteří to viděli, pochopili, že když na Indii zaútočí, jak slíbili USA, Sověti vpadnou do ujgurské provincie Sin-ťiang, a ta se odtrhne. Rozzuřený Nixon se pokusil ještě osvobození Bangladéše a jejímu odtržení od Pákistánu zabránit svoláním OSN, a USA dvakrát se svými spojenci v Radě bezpečnosti schválily rezoluci nařizující Indii přerušit osvobozování Bangladéše, a stáhnout se na své území. SSSR oba pokusy USA vetoval. A za pár dní indická armáda osvobodila metropoli Bangladéše Dháku, a Pákistán uzavřel mír.
    Jestli jde v tomto případě o ruskou ruskou dezinformaci, je mimořádně úspěšná, a šíří ji i seriózní indické portály. Sovětská pomoc a podpora Indii v roce 1971 však má reálný základ a reálné důsledky.)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, někdy se nechce věřit ani tomu, co máme na očích. Stačí se podívat dnes na dva různé "proudy" informací o Ukrajině ... Natož pak tomu co bylo "kdysi dávno". Zrovna náhodou jsem vypl televizi, díval jsem se na pořad Indie ve filmu (CS History) a když jsem se opakovaně dozvěděl, že vlastně Angličané byli velkou částí indického obyvatelstva vítáni a že vlastně dělali jen dobro a nesli civilizaci, bylo mi jasné, minimálně za čí peníze to bylo natočeno. Popravdě jsem si myslel, že budou "jen" ukazovat něco jako obyčejný život Indie, ale toho za tu chvíli cca 10 minut jsem moc neviděl. Samý adept na Maharádžu a tak podobně. Působilo to na mne jako reklama typu - Anglie vrať se - vše odpuštěno!
      Bedřich

      Vymazat
    2. Michal a Petr mají velice poučný seriál na YouTube. Vřele doporučuju.

      https://www.youtube.com/watch?v=N5PWRmkG5S4

      Vymazat
  4. Doufám, že nyní stačí likvidovat přísun HIMARSů a dalších nových US systémů na Ukrajinu a vyčkat do prosince, pak vše půjde samo. GESARA funguje.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů