19. 6. 2021

Jak se Singapur vypořádal s korupcí

Singapurci našli cestu, jak svrhnout mafiánskou elitu, takže dnes se stát vyvíjí mílovými kroky

Singapur je malý stát v jihovýchodní Asii, který je známý svými pokročilými technologiemi. Hlavní město stejného jména je po Tokiu považováno za druhé nejbezpečnější město na světě. Kromě jiného kvůli absenci korupce v zemi. Singapurci našli cestu, jak svrhnout mafiánskou elitu, a tak se dnes stát vyvíjí mílovými kroky. V tomto článku uvedeme hlavní zásady, které pomohly vymýtit úplatkářství.

Prioritou země je boj proti korupci

Lee Kuan Yew prohlásil vítězství nad úplatky za své heslo, i kdyby museli být uvězněni i příbuzní a přátelé / Foto: politika-v-rashke.ru

Singapuru se podařilo korupce zbavit za 40 let. A to i bez hromadných poprav zkorumpovaných úředníků a tvrdých represí jako tomu bylo v ČLR. Dříve byl Singapur britskou kolonií. V 50. letech Britové město opustili a zanechali zde prakticky nevzdělanou populaci s nízkými mzdami, nefunkčními zákony a zkorumpovanými úředníky u moci. Volby vyhrál politik Lee Kuan Yew, který prohlásil vítězství nad korupcí za své heslo, i kdyby museli být uvězněni i příbuzní a přátelé korupčníků.


4 kroky protikorupčního programu

1. Zbavení úředníků imunity

Všichni úředníci byli i se svými rodinami zbaveni imunity / Foto: grodno24.com

Prvním prvkem boje bylo posílení nezávislého Úřadu pro vyšetřování korupce (BRK) a přidělení mu neomezených pravomocí. Všichni úředníci spolu se svými rodinami byli zbaveni imunity. Agenti BRK zkontrolovali bankovní účty a majetek nejen členů vlády, ale i jejich rodin, a dokonce i přátel. Pokud se ukázalo, že si někdo žil nad poměry, okamžitě začalo vyšetřování. BRK bojovala především proti velkým příjemcům úplatků v nejvyšších vrstvách moci. A pro nižší úředníky přišli s jiným způsobem - co nejvíce zjednodušili přijímání byrokratických rozhodnutí a odstranili nejrůznější nejednoznačné interpretace. Soudy směly zabavit výnosy z korupce. Mimochodem, BRK opakovaně vyšetřoval i samotného Lee Kuan Yew, ale nenašel nic.

Žádné kompromisy se zkorumpovanými úředníky / Foto: 2.bp.blogspot.com

Uveďme jeden příklad. Ministr životního prostředí Wee Tun Boon odcestoval se svou rodinou v roce 1975 na dovolenou do Indonésie. Výlet však zaplatil dodavatel stavby, jehož zájmy ve vládě Wee Tung Boon zastupoval. Zhotovitel také poskytl ministrovi bydlení za 500 000 $ a otevřel dvě půjčky na jméno jeho otce za 300 000 $ za účelem spekulace s akciemi na akciovém trhu. BRK odhalila machinace Wi Tong Bun a odsoudila ho na 4 roky a 6 měsíců vězení. Ministrovi se proti verdiktu podařilo odvolat a trest byl snížen na 18 měsíců, obvinění však zůstalo v platnosti.

2. Žít podle svých možností

Pokud byl úředník vinen, byl mu zabaven majetek, zaplatil obrovskou pokutu a šel do vězení / Foto: s.wsj.net

V roce 1960 byl přijat zákon, podle kterého bylo možné za úplatkáře považovat jakoukoli osobu, která žila nad své poměry nebo měla příliš drahý majetek. Fakticky to znamenalo prezumpci viny všech úředníků a státních organizací. To znamená, že i za náznak úplatku byli považováni za zkorumpované, dokud soud neprokázal opak. Pokud však byl úředník vinen, byl mu majetek zkonfiskován, viník zaplatil obrovskou pokutu a byl poslán do vězení na odpovídající období. Rodina zkorumpovaného úředníka byla považována za zneuctěnou a nikdo jim nedal dobrou práci.

3. Vysoký plat je zárukou slušnosti

Foto: static.365info.kz

Lee Kuan Yew věřil, že úředníci by měli dostávat vysoké platy. Zaprvé si to zaslouží za slušnou a poctivou práci ve prospěch vlády a lidí a zadruhé budou mít menší pokušení přijímat úplatky, protože zájemců o jejich místa bude spousta. Díky výraznému zvýšení platů přešlo do veřejného sektoru mnoho špičkových specialistů. Z tohoto důvodu začalo v zemi ekonomické oživení a spolu s ním i nadále rostl příjem státních zaměstnanců. Mzdový systém dnes vypadá tak, že příjem úředníka se rovná 2/3 příjmu zaměstnanců soukromého sektoru stejné hodnosti (podle údajů daňového přiznání).

4. Transparentnost médií

Státní úředník, který byl přistižen při přijetí úplatku, se okamžitě ocitl na titulních stránkách novin / Foto: glas.ru

Země potřebovala nezávislá a objektivní média, která se neřídí zkorumpovanými úředníky vlády. Noviny poctivě pokrývaly všechny případy úplatků. Státní úředník, který si žil nad své poměry nebo byl přistižen při korupčním chování, se okamžitě stal hlavní postavou titulních stránek.


zdroj: https://novate.ru/blogs/150621/59397/
překlad: Vlabi

3 komentáře:

  1. Část jedna
    I když to není tak přímo, tak boj proti mafii je bojem i proti korupci (koukám dost blbě to vyšlo, ale tak to je).

    Citáty ze zdroje v uvozovkách:
    http://новости-мира.ru-an.info/новости/уникальный-способ-борьбы-с-мафией-из-за-которого-мировые-паразиты-завыли-о-правах-человека/

    "Za starých časů tedy existoval v Thajsku jeden velmi velký problém - problém mafie, která se zabývala hlavně obchodem a pěstováním všech druhů zakázaných rostlin. Thajsko není příliš bohatá země, a proto místní rolníci byli šťastní, že pracují za alespoň nějaké peníze, a toto vše pěstovali pro místní kriminální „magnáty“ - chudí lidé neměli na výběr, museli přežít. Zvláště to všechno vzkvétalo v takzvaném „Zlatém trojúhelníku“ - na území Thajska, kde jsou dva státy, Myanmar a Laos , jen co by kamenem dohodil.... Odtud se "infekce narkotik" různými způsoby, přes hranice sousedních států, šířila po Asii a ještě dále. Zpočátku to všechno thajští narkobaroni "hnali" výlučně do zahraničí, ale v určitém okamžiku tím začalo trpět i samotné Thajsko. Tehdy se vláda „rozžhavila“, musela se zapojit (Ó, kéž by tohle udělala i naše vláda!!).

    Musím říci, že thajský král byl velmi inteligentní člověk, který svými rozhodnutími neuvěřitelně zvýšil životní úroveň v zemi. Stejný byl i jeho předseda vlády, který společně s králem vyvinul a poté dohlížel na operaci proti mafii."
    ==

    Nejprve vláda vyhlásila pokus o urovnání problémů mírovou cestou. Ti, co pochopili odjeli pryč i se svým majetkem a ostatní ... zůstali. Králi se vysmívali, protože oni přece měli obrovské zdroje peněz i obrovskou moc. Aspoň se jim to zdálo. Král je králem proto, že si de facto může dělat co chce a pokud chce a nebojí se bránit zájmy své země a odpovědnosti.
    Král totiž nešel "zákonnou cestou", tou se nedařilo nic předtím vyřešit, korupce u soudů, mizení důkazů atd. atd. to neumožňovala. Jenže kriminální svět, svět krutosti a násilí, neváhající ani před vraždou, chápe jen jednu pozici a to pozici síly. Nevěděli však, že po odmítnutí nabídky nebude král jednat podle zákona, ale ostře. Takto začala druhá etapa boje proti mafii - mocenská. K jeho realizaci byli tajně najímáni lidé, bývalí vojáci a policisté, jejichž příbuzní utrpěli činy mafie (a bylo jich mnoho). Ve 2–3 zelených pickupech v noci přijížděli k domům hlavních banditů, poté tam začala opravdová nelítostná válka. Tak byly zničeny desítky a desítky a možná stovky různých banditů. Jelikož symbolem operace, která trvala 9 měsíců, byla právě zelená barva automobilu, začalo se toto všechno v historii Thajska nazývat „dobou zelených pickupů“.

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  2. Část dvě
    A teď to nejzajímavější!!
    "Tehdy se VYTÍ světové komunity rozšířilo na celý svět. Občanskoprávní aktivisté všech ras, nejrůznějších organizací a dalších ZBYTEČNÝCH struktur a lidí, stejně jako vlády některých zemí (často také úplně zbytečné), téměř otevřeně vyhrožovali a obvinili thajského krále Ramu IX z válečných zločinů. To podle mého názoru trochu naznačuje směr podnikání, které mocní lidé „civilizovaného“ Západu ve své zemi měli "poněkud pokaženým" !! Thajsko samozřejmě řeklo totéž ke všem obviněním, co říká i "vznešený" západ v některých situacích: „My nic nevíme, nebyla to naše věc, jedná se o zločinné zúčtování banditů.“ " Po česky - My nic, my muzikanti!

    Zdálo by se - je hotovo. Jenže král udělal ještě jeden krok a to geniální! "Rolníky neopustil, ale pomáhal jim. Objevil se Královský program na podporu rolníků - lidé dostali obrovské prostředky na osazení polí s nabízenými zemědělskými plodinami: čaj, rýže, hrozny, káva nebo jahody. Stalo se, že v Thajsku se nejvíce zakořenily jahody a nyní je prakticky celý sever země doslova posetý poli s červenými šťavnatými chutnými plody."

    Král udělal to, co zločinci NIKDY nečekají, protože "my jsme přece civilizovaná společnost" (kdekoliv a kdykoliv dobře si to uvědomte, když budete číst nebo poslouchat o nějakých malých i velkých zločinech). Jednal jejich metodami. Jenže on na to měl právo jako panovník a nepochybně mu šlo jen o blaho vlastní země.

    Tak mne napadlo, když politici neplní své slovo, co kdybychom MY jim dali slovo, že JIM nic neuděláme a pak jsme ho, jen náhodou a nedopatřením pro nedostatek času nedodrželi ... jako oni? Jinými slovy, když nedodržuješ zákon a víš o tom, pak (ústavní ani trestní) zákon tě nemusí respektovat.

    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů