29. 4. 2020

Záhada náměsíčnosti

vzácná diagnóza, schopnosti psychiky, anebo kontakt s jiným světem?

zdroj

V americkém městě Ashland (Ohio) zaútočil Ron Whitehall ve spánku na svou ženu. Zdálo se mu, že se brání hadovi, ve skutečnosti však škrtil svou ženu. Příčinou tohoto chování byla porucha spánku. Podle statistik až 7 % lidí na světě trpí náměsíčností, jedná se však o nepřesná data, protože pokud člověk spí sám, pak jeho ataky nikdo nevidí.

Málokdo ví, že somnambulismus se vyskytuje ve dvou formách: mírné a těžké. V těžké formě je člověk schopen složitých akcí: vařit, řídit auto, a dokonce mít i sex. Navíc jsou oči těchto lidí, i když spí, často otevřené a jsou sklovité. Potkat takovou osobu uprostřed noci může být dost děsivé, nemyslíte?

Až do 20. století se věřilo, že to na lidskou psychiku působí lunární cykly. A ještě dříve - že se náměsíční lidé pohybují ve dvou světech - ve světě živých a ve světě mrtvých. Ruský psychofyzik Leonid Vasiljev si byl jistý, že představa o domácím skřítkovi vykonávajícím různé práce vznikla právě kvůli lidem trpícím náměsíčností. Co je tedy somnambulismus: vzácné onemocnění, zvláštnost psychiky nebo nadpřirozená schopnost - zjišťoval korespondent „MIR 24“.

Laureát Nobelovy ceny Ilja Měčnikov se domníval, že během náměsíčnosti se v lidech probouzejí prastaré motorické mechanismy v běžném životě už zapomenuté. Jednou vědec sledoval, jak se jedna zdravotní sestra ve snu procházela podél okraje střechy. „Její ruce byly zcela uvolněné, ale její tělo si zachovalo pohyblivost a koordinaci," popsal tento případ ve své monografii „Studie optimismu". Měčnikov si to vysvětloval tak, že funkce, které byly získány teprve nedávno během evoluce, jsou ve snu potlačeny a dávají svobodu dávnějším mechanismům, které člověk už ztratil.

„Náměsíčnost a další příbuzné stavy se nejčastěji vyskytují u dětí a zpravidla rychle pominou. Každé šesté dítě alespoň jedenkrát ve spánku chodilo, když mu bylo 11 – 12 let. Přibližně i 4 % dospělých ve spánku chodí. Alkohol, vysoká horečka a dlouhotrvající  spánkový deficit riziko zvyšují. Kromě toho k náměsíčnosti existuje dědičná tendence. Pak tyto procházky ve spaní, které začaly v dětství, věkem nekončí,“ říká Jan Fries, vedoucí Neurologického centra klinického a diagnostického centra MEDSI.

Příčiny náměsíčnosti jsou lékařům dosud neznámé.

„Jedna věc je jasná: centra probuzení bez zjevné příčiny spouštějí ve snu činnosti, které jsou pro tuto situaci zcela nevhodné. Říká se, že při spánku se tělo probudí, zatímco duch spí. S extrémními projevy náměsíčnosti musíte navštívit lékaře. Například když člověk v hlubokém spánku křičí, ve stavu extrémního vzrušení a strachu se posadí na postel, ve výjimečných případech dokonce vyběhne z bytu, buší do zdi a rozbíjí vše, co mu padne pod ruku. Může ublížit sobě i ostatním,“ řekl Fries.

Svět zná případy závažných vražd, které lidé spáchali ve snu, aniž by cokoli tušili. K první zaznamenané vraždě ve stavu náměsíčnosti došlo v Americe v roce 1845.
Massachusettský úředník Albert Tyrell opustil svou ženu a děti kvůli mladé milence-prostitutce. Muž žádal dívku, aby opustila své řemeslo a žila s ním. Mary však se spolužitím nesouhlasila. Nechtěla ztratit bohaté klienty, protože Albert by se s ní stejně nikdy oženil. Jednoho dne její sousedé ucítili kouř přicházející z jejího bytu. Když vešli dovnitř, našli ženu s podříznutým hrdlem a poblíž ležela zakrvácená břitva. Podezření okamžitě padlo na Alberta, který tvrdil, že se probudil doma v krvi, a když se z novin dozvěděl o vraždě, uvědomil si, co se asi stalo. Výsledkem soudní expertízy bylo zjištění Tyrellova somnambulismu, které také porota uznala.
A pokud by snad v Tyrellově případu mohlo dojít k pochybnostem, pak uveďme, že v roce 1985, kdy byl zatčen mladý Kanaďan Kenneth Parks, neexistovalo žádné podezření ohledně vraždy ve stavu somnambulismu. V předvečer společného oběda s tchyní byl Parks nečekaně propuštěn z práce. Uprostřed následující noci muž náhle vstal z postele, oblékl se a opustil byt. Nasedl do auta a zamířil do domu svého tchána a tchyně. Nezamčenými dveřmi vešel do domu s francouzským klíčem v ruce a tím svoji tchyni ubil. Probuzený tchán se pokusil Parkse zastavit, ale ten ho držel u krku, dokud neztratil vědomí. Tentýž večer přišel Parks na policii s přiznáním, „že zdá se asi někoho zabil“. O tři roky později byl muž osvobozen po potvrzení, že vraždu spáchal ve snu. Podle psychologů tento nevědomý čin mohl spáchat ze strachu z představy, že při nadcházejícím obědě s příbuznými by musel oznámit své propuštění.

V mezinárodním klasifikátoru nemocí ICD-10 je somnambulismus považován za poruchu spánku anorganické etiologie. To není duševní nemoc. Chcete-li se zbavit lehké formy somnambulismu, musíte omezit požívání kávy, čaje a čokolády před spaním, sportovat, pít bylinné nálevy a uspořádat si režim dne, doporučuje praktikující psycholog Alexandr Artěmjev.

„Ve vážných případech byste se však měli poradit s odborníkem: somnologem nebo psychologem, který ovládá techniku hypnózy orientovanou na tělo, nebo jiné typy psychoterapie. Sami můžete cvičit řízené probuzení. Pokud záchvaty přicházejí ve stejnou dobu, musíte osobu probudit před jejich nástupem a použít prostředky ke zmírnění úzkosti a prevenci stresu,“ poznamenal dále.

Za zvláštní druh náměsíčnosti se považuje sexomanie, kdy se člověk dopouští sexuálního jednání v nevědomí nebo vnímá, co se děje, jako sen. Existují případy, kdy taková diagnóza umožnila zbavit se obvinění ze znásilnění.
Jan Ludeke z Toronta na večírku usnul na gauči. O několik hodin později ho probudili a tvrdili mu, že znásilnil jednu z dívek. Ludeke si myslel, že to je vtip, dokud neobjevil v koupelně použitý kondom. Soud byl samozřejmě vůči Ludekeově obraně skeptický. Dokud se však jako svědek neobjevila jeho bývalá přítelkyně. Dosvědčila, že v opilosti se Jan stává náměsíčným sexuálním maniakem.

zdroj

Kolem somnambulismu se točí i mnoho mystických příběhů. Ezoterici věří, že v tomto stavu vyčerpaná duše opouští tělo.

„Somnambulismus je stav, kdy část duše opouští tělo. Dochází k tomu v případě, že člověk nemá kontakt se všemi částmi své duše. Jakási disonance mezi skutečnými touhami a reálnými činy. Takový konfliktní vnitřní stav se může projevit mimo jiné skrze náměsíčnost. Čím silnější je trauma, tím nebezpečnější je člověk pro sebe a okolí, protože jeho vědomí bloudí nekontrolovaně a přitom ovládá jeho tělo. Úplněk je proto někdy pro citlivé lidi nebezpečný. U dětí znamená náměsíčnost často zvláštní propojení s vyššími jemnohmotnými záležitostmi a přítomností problémů s přizpůsobováním se společnosti kvůli nadpřirozeným schopnostem,“ uvedla extrasnzorička Aigul Chusnětdinová.

Somnambulismus je vrozená charakteristika člověka, podobná genetické mutaci a je zakotvena v osobním horoskopu - tvrdí astroložka Marina Zorina.

„Příroda si vybírá svou daň. To, co vložila s určitým plánem, lidé nemohou změnit. Z pohledu astrologie má somnambulismus několik příčin. Za prvé, takový člověk se narodil v rozporu s okolnostmi: mohlo dojít ke stresujícímu těhotenství, rodičovským konfliktům, nějakému problému při porodu. V tomto případě se rodí osobnost, která napomáhá k evoluci lidstva. Za druhé, somnambulismus je nedílnou součástí samotářských intuitivních osob, které v procesu snění komunikují s posmrtným životem. V minulosti se tito lidé stávali šamany, léčiteli nebo rádci vládců. A třetím případem jsou lidé, kteří se snadno nadchnou čímkoli, co uvidí; i ve spánku je pro ně těžké myšlenkové procesy zastavit,“ uzavřela Zorina.

zdroj

zdroj: https://www.kramola.info/vesti/neobyknovennoe/tayny-lunatizma-redkiy-diagnoz-osobennosti-psihiki-ili-kontakt-s-potustoronnim
překlad: Vlabi


1 komentář:

  1. ... a nedejbože, když je někdo narozen v Lunárním znamení, uprostřed 3.dekády Luny, je jasno a úplněk, a navíc rok pod vlivem Luny (nebo Juno?). To se pak dějou věci...
    On ten blízký odraz Slunka od Luny je celkem zvláštní:-)

    Nemyslím, že vyčerpaná duše opouští tělo. Spíše naopak, tělo ovládá pouze duše, ne fyzika mozku(těla), tedy rozum nebo naučená morálka. A pokud někdo v tomhle stavu vraždí, tak to mnohé vysvětluje o jeho duši. A i jak se umí ve společnosti morálně(rozumově) přetvařovat, "héééérečky".

    A když jsme u Luny...
    http://simeria.canalblog.com/archives/2020/04/06/38171251.html
    doporučím pustit ve FullHD a na celou obrazovku:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů