4. 4. 2020

Дорогие друзья,...

detail pomníku maršála Koněva, Praha, zdroj

...сегодня мне стало стыдно представить, что сыновья и внуки русских солдат, положивших свои жизни за освобождение моей Родины от немецких оккупантов во второй мировой войны, сегодня узнали, что в Праге был снят памятник советскому маршалу Коневу. Памятник, который был благодарностью чехов, которые все ужасы войны ощутили на своей коже (в отличии от тех, которые "помогли" снимать памятник.) БЛАГОДАРНОСТЬЮ советским солдатам, которые решительными действиями помогли окончить то, что по-моему, ни один нормальный человек не хочет никогда и нигде прожить - войну!
Те, которые это припоминание о победе над фашизмом отстранили, действовали как законные представители лишь малой части жителей, а ни в коем случае, ни как представители нашего народа!!
Хотя бы за себя прошу прощения у всех, чьи отцы и деды помогали в освобождении моей Родины, прошу прощения за то, что они стали свидетелями такого презрения жизней, которые были положены за нашу Отчизну. 
Очень надеюсь на то, что такие действия нескольких единоличников будут в России и целом мире восприняты действительно только как действия некоторых единоличников!!!

MichalB. 

-------------------

Drazí přátelé,

hluboce jsem se dnes zastyděl při představě, že synové a vnuci ruských vojáků, kteří obětavě pomáhali osvobodit moji vlast od německých okupantů v druhé světové válce, se dnes dozvídají, že byla v Praze odstraněna socha maršála Koněva. Socha, která byla poděkováním Čechů, jež hrůzy války okusili na vlastní kůži (na rozdíl od těch, co se na odstranění sochy podíleli!). Poděkováním ruským vojákům, kteří rozhodující měrou pomohli ukončit to, co podle mě normální člověk nechce nikdy zažít - válku!
Ti, co tuto připomínku vítězství nad fašismem odstranili, tak sice jednali jako legitimní zástupci malé části obyvatel země, ale rozhodně tak nejednali jako zástupci našeho národa! Alespoň za sebe se tímto omlouvám všem, jejichž otcové a dědové se na osvobozování mé vlasti podíleli, že jsou svědky takového pohrdání životy, jež za naši vlast byly položeny, a jen doufám, že tento čin několika jednotlivců bude v Rusku, ale i ve světě posuzován právě jen a pouze jako čin několika jednotlivců.

MichalB

překlad: Marina

poznámka:
Odkaz na petici za obnovení pomníku maršála Koněva je zde.


32 komentářů:

  1. Я присоединяюсь к извинениям.
    Přidávám se k omluvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale na nesprávných místech sedí nesprávní holomci, kteří jsou velmi duševně choří a tropí vědomě protistátní a vlasti zrádnou činnost, a k tomu využijí i krizový stav společnosti. Jsou to vlastně svým jednáním čistí fašisté a to bez obálky. doufám, že půjdou za tento hanebný a odsouzení hodný čin za katr a už nikdy nebudou moci manipulovat s historickými fakty. Nejde mi to poslat jako e mail a tak alespoň jako anonym. Ale jsem Crha z Nové Paky, protože se nikoho a nijak nebojím. Pravdu říkám do očí

      Vymazat
  2. Taky se přidávám k omluvě s pocitem hlubokého studu, za to co Češi v Praze provedli.

    Nebylo by možné, vytvořit nějaký hromadný dopis s omluvou, pod kterým by se všichni ti co nesouhlasí po internetu podepsali a zaslat ho na Ruské velvyslanectví? Jako se to dělá u petic?

    Daniel

    OdpovědětVymazat
  3. Připojuji se k odsouzení tohoto podivného počinu radnice Prahy 6 pod vedením "vlastence" Koláře. Proslýchá se, že maršála Koněva mají nahradit sochy Vlasovců v jejich dobových uniformách a přilbách Wehrmachtu a s nášivkami ROA. Pokud to bude realizováno, tak to bude opravdu "chucpe", jak má být! Budu stále doufat, že drtivá většina našeho národa stojí na té normální názorové straně.

    OdpovědětVymazat
  4. Zbabělost je vždy za všech dob "zbraní" takových .... Ocitli se tak ve "vybrané" společnosti zrádců svých národů po celém světě. Myslím, že tohle zrádcovství je nemoc podobná té, když někdo cítí potřebu a nutnost shromažďovat stále peníze i když jich má na několik životů a nemůže je prostě ani utratit. Jen o ně může přijít, když chce ještě víc a ještě a ještě ... a ještě navíc moc.
    Dějiny znají mnoho podobných zrádců v historii po celém světě a vždy je dobré, alespoň občas, si přečíst o tom, že je postihla spravedlivá odplata. Vždyť oni hájí jen "sobě rovné a stejné jako oni". A nejhorší je, že k tomu využili období, kdy by lidé měli držet spolu více než kdy jindy a to činí jejich "čin" ještě opovrženíhodnějším. Je tak vidět, že tato nemoc jim zatmívá nejen uvažování, ale především svědomí.
    Spolu s dalšími se Rusku a všem bojovníkům z jejich řad za osvobození Československa omlouvám i já a doufám, že i oni pochopí, že tohle jsou sice občanským průkazem obyvatelé našeho státu, nikoliv však členy našeho národa. Ze kterého se tím definitivně vyčlenili.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicméně pohřební rubáš nemá kapsy. Margon

      Vymazat
  5. Мне очень стыдно за это.

    McCali

    OdpovědětVymazat
  6. Připojuji se k omluvě.

    Za mě je to spíše velký trapas. O dost větší pocit viny cítím k 24.březnu 1999 a následujícím dnům až po Českem uznání nezávislého státu Kosovo. Zde cítím ještě větší potřebu omluvy.

    A souhlasím s názorem, že tahle trapnost - Koněv, Vlasov, náměstí Borise Němcova... něco stojí. Fakt nemáme nic lepšího na starosti?

    OdpovědětVymazat
  7. Přidávám se k omluvě. Hamba těm kdo zorganizovali odstranění sochy. Bez sovětských vojáků bychom tady nebyli. To si neuvědomují nebo co ?

    OdpovědětVymazat
  8. Proti lidské blbosti je těžké bojovat. V tomto případě by se měl angažovat stát jako celek. Bohužel jsem mezi našimi státník kromě pana prezidenta nenašel nikoho, kdo nosí kalhoty.

    OdpovědětVymazat
  9. Kam jsme to dopracovali? Kdejaký hňup nyní vládne. Rozumný člověk ví co je úcta.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to hnus....ale neomlouvam se...
    at se omlouva ta prazska svoloc...zatim se je vymlouvaji na nejakou naplavu, ze oni nic, oni muzikanti...at se mimo jine zeptaji svych decek jak houfne volily Piraty...
    Praha neni nepritel jen Ruska, je to nepritel republiky...pakaz jedna havkloidni...

    OdpovědětVymazat
  11. Přidávám se k omluvě.

    OdpovědětVymazat
  12. Drazí ruští přátelé, jen hrstka zbabělých křiklounů si vyřizuje své "účty se SSSR" takto podle. Naštěstí existuje soudnější (bohužel však mlčící) většina, která dávno pochopili, že hlavním osvoboditelem od německé okupace byl SSSR. Rusko není nepřítel, ale naopak (a zejména v této době totální krise tzv. liberální demokracie) máme se od něj co učit
    zdraví Š. Mleziva, Libeň (pošta 18000, Čechy, ČR)

    OdpovědětVymazat
  13. I já se velice omlouvám a cloumá se mnou zlost.Prosím vás přátelé omluvte tu ubohost a zbabělost těch pár zpovykaných pražáků.My si však,my budeme pamatovat.
    Jiří.

    OdpovědětVymazat
  14. Hluboce se omlouvám ruskému lidu. Marie

    OdpovědětVymazat
  15. Aj keď viete,tak taký tichý protest z domu... Určite aj v Prahe žije a býva veľa dobrých ľudí,ktorý vyjadria svoj nesúhlas napríklad tým,že napíšu dva listy.Jeden, žiadosť prezidentovi alebo premiérovi o vrátenie sochy maršála Koněva nie na pôvodné, ale na významnejšie miesto a priložia kopiu listu,ktorý poslali na veľvyslanectvo RF. Druhy,na ruské veľvyslanectvo kde k omluve, že zvolili takých politikov,čo si nevážia osloboditeľov priložia kopiu žiadosti o nápravu,ktorú zaslali vládnym predstaviteľom,tým najvyšším. A keď sa pridá celá ČR... Predsa pár zbabelcov,čo zneužijú koronu, aby odstránili potajme sochu, za čo majú určite dobre zaplatené, nevyhrá. Veď sa boja. Verte si. Musíme byť víťazmi. Sme víťazi.
    Pridám sa aj,veď som sa narodila ešte v Československu, ak sa takto rozhodnete...
    aťa

    OdpovědětVymazat
  16. Мне очень стыдно за это.
    Vaclav

    OdpovědětVymazat
  17. Já se také omlouvám..a stydím se za ty gaunery co odstranili sochu Koneva.

    OdpovědětVymazat
  18. Připojuji se k omluvě,už včera jsem hledal zda není nějaká petice k této věci k podepsání ..nebyla.Děkuji autorovi.

    OdpovědětVymazat
  19. Dopis je málo, buď máte moc konat (bez větších následků) a nebo konáte (s následky). Bohužel vše ostatní je většinou jen štěkání psů a karavana jede dál. Jiří

    OdpovědětVymazat
  20. https://www.petice.com/za_obnovu_pomniku_marala_ivana_stpanovie_konv?s=69931496&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR2N_-kazDt7FiqqHbYOzPlalqUjbf4MwjlMkyeWIcBbpcEkDGa0qCSz1yM
    Objevila se petice,podepsáno Jiří

    OdpovědětVymazat
  21. Podle posledních informací Vladimir Putin podepsal federální zákon o změnách trestního zákona Ruské federace a trestního řádu Ruské federace

    Federální zákon doplňuje trestní zákoník Ruské federace o článek 2434, který stanoví trestní odpovědnost za zničení nebo škodu spáchanou za účelem poškození historického a kulturního významu památek a předmětů, včetně: vojenských pohřebišť umístěných na ruském území nebo za hranicemi, stejně jako památky, stély, obelisky a další pamětní struktury nebo předměty připomínající ty, kteří zahynuli při obraně vlasti nebo jejích zájmů, nebo jsou zasvěceny dobám ruské vojenské slávy (včetně památkových muzeí nebo pamětních značek na bojištích), stejně jako památky, další pamětní struktury nebo předměty věnované osobám, které hájily vlast a její zájmy.

    Myslím že pozadí pana Koláře a jeho konšelů asi brzy bude cvakat moseovku. Jo, holt není radno dráždit medvěda!

    OdpovědětVymazat
  22. Taktéž se připojuji k omluvě. Problém je v tom, že ty představitele na radnici někdo zvolil, sami se tam nezjevili. Dokud budou lidé nemoudří, kteří takové představitele volí, tak se moc nezmění. Je důležité být si vědom toho, co činíme, což podle mne většina lidí není. Je tudíž potřeba zapracovat každý na sobě, na vlastní nevědomosti a svět se trošku zlepší. Když se nás zlepší hodně, zlepší se i svět hodně. TD

    OdpovědětVymazat
  23. Ano, je potřeba se omluvit - i když jsme to rozhodně nechtěli a lidmi jako Kolář, Novotný a další podobní, ze srdce pohrdáme. Jako národ si neseme kolektivní vinu. Snad tyto omluvy, ke kterým se připojuji, alespoň trochu zmírní zklamání potomků statečných zachránců z Rudé armády. Bez nich bychom tady asi nebyli. Vihaj

    OdpovědětVymazat
  24. Taky mi je hanba za to, co se stalo.
    dita

    OdpovědětVymazat
  25. https://cz.sputniknews.com/svet/2020041611806955-mluvci-ruskeho-ministerstva-zahranici-odhalila-viniky-odstraneni-pomniku-koneva-v-praze/

    Čili podle názvu americké společnosti, který obsahuje jméno Patton, je asi už jasné, o co jde. (možná je Vlasov jen záminka, aby si pak lidi oddychli, že tam bude "jenom" Patton).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexandrie, asi nejde jen o Patton:-)
      https://www.squirepattonboggs.com/en/professionals/k/kolar-petr
      Nemluvě o nezákonném zacházení s památkami bez památkářů a majitelem sochy, kterým je Magistrát Prahy, a kteří dělají mrtvého brouka, namísto aby je zažaloval o nezákonné nakládání s památníkem, o kterém nerozhodují zastupitelé P6, ale NPÚ na památkově chráněném území a Magistrát Phy.
      https://iispp.npu.cz/mis_public/documentDetail.htm?id=1375181
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů