24. 10. 2019

Přemýšlej, co posloucháš

aneb proč CIA sponzoruje rappery

Přemýšlíte někdy nad tím, co nám jde do uší? Přesněji jaký druh hudby jsme nuceni poslouchat, když jdeme například po supermarketu, jaké informace se linou z rádia, zatímco my je při práci nevnímáme, jaká zpráva přichází přes náš seznam skladeb, a co je nejdůležitější – nemá to všechno nějaký skrytý význam? Neměli bychom tomu věnovat pozornost? Takže, dnes se podíváme na aktuální údaje, jakou moc nad námi hudba má, a tak se rozhodněte, zda tyto otázky stojí za vaši pozornost.


Začněme s již zmíněnými supermarkety. Bylo zjištěno, že pomocí dobře zvolené hudby lze ovlivnit zákazníka, aby si koupil určité produkty. Pokud například zní francouzská nebo německá hudba, vybere si pravděpodobně nápoj z příslušné země. Pokud poslouchá hudbu klasickou, pak je nakloněn utratit podstatně více peněz, například nekoupit levný nápoj, ale nějaké luxusní, dražší víno. Ale nejen to, že hudba zákazníka přiláká k určitému alkoholu, ale také zlepší vnímání chuti. V nedávných studiích se například ukázalo, že chuť alkoholu je kouzelně vylepšena, pokud je k němu „servírována“ určitá hudba. Profesor psychologie Adrian North ve své knize „Sociální a aplikovaná psychologie hudby“ píše: „Hudba ovlivňuje náš mozek fyziologicky. To vás nutí jít po prodejně rychleji nebo naopak pomaleji, v závislosti na tom, co zrovna prodávající potřebuje. Může ovlivnit váš výběr produktů, jak dlouho se o nákupu rozhodujete a jak pečlivě o tom přemýšlíte. “

Nicméně supermarkety, zbytečné nákupy a podvedená chuť jsou samozřejmě jen dětské hračky. Zajímalo by mě spíš, zda hudba může ovlivnit i chování velkých skupin. Může změnit hodnoty, být diverzí, ideologickou zbraní? Výzkumy na toto téma samozřejmě volně nenajdeme, jejich výsledky jsou ukryty za zavřenými dveřmi archivů speciálních služeb, ale z činností samotných speciálních služeb můžeme mnohé pochopit. Například nedávno se ukázalo, že Spojené státy ve svých nekonečných pokusech svrhnout moc na Kubě sponzorovaly aktivity určitých rappových skupin. Za americké peníze byly organizovány koncerty, byly psány texty, rozdávány dary v podobě technického vybavení a byla placena i reklama. Je nepravděpodobné, že by nejmocnější říše, která nikomu nedá nic zadarmo, prostě jen tak vyhazovala peníze. Hudba je s největší pravděpodobností dobrým nástrojem pro manipulaci. Zatímco jednoduchý člověk z ulice si myslí, že se baví, je ve skutečnosti ideologicky zpracováván.

Umění bylo vždy nástrojem ideologické války. Svého času dokonce CIA sponzorovala abstraktní výtvarný expresionismus po celém světě a za velké peníze nakupovala malby umělců jako Jackson Pollock. Proč? Znepokojit národy socialistického bloku, ukázat jim, že na Západě je možné všechno: dokonce i výnosný obchod s takovýmto „uměním“. Ale dnes hovoříme o hudbě, protože ta má skutečně mocné manipulační vlastnosti. Například rytmická hudba synchronizuje mozky lidí, kteří ji poslouchají. Jejich vlnová aktivita se sjednotí a stane se souběžnou, dav nejen začne jednat, ale také přemýšlet v souznění. To je důvod, proč je tak často s bojem spojováno bubnování a proč šamani ve svých obřadech používají rytmus k uvedení lidí do transu.

Ale ani to není vše. Hudba může být použita nejen ke zvýšení bojového ducha, ale také nespokojenosti a revoluční nálady mezi obyvatelstvem, a dokonce i k úplnému rozvrácení jeho psychiky. Například vězni ve věznici Guantánamo jsou mučeni pomocí úplně stejné hudby, jakou posloucháme i my.

Stručně řečeno, hudba je v šikovných rukách extrémně flexibilní nástroj použitelný k mnohému, a myslím, že věnujeme neomluvitelně malou pozornost tomu, co do svých uší pouštíme.
Někdo řekne, že sebevyjádření by nemělo být omezováno, že tvorba a umění nemohou být cenzurovány a že když někdo chce ve svých písních sexualizovat děti, není to nic hrozného, trh to přece vyřeší. Jen velmi málo lidí se ale zajímá například o takové studie, které ukazují, že moderní populární kultura „pro všechny věkové kategorie“ velmi sexualizuje chování dětí. Osmileté dívenky, napodobující Lady Gaga nebo Ketty Perry najednou mají touhu nosit ultrakrátké sukně, malovat si rty, provádět sexuální pohyby, držet se v rozkroku a sdílet s chlapci vulgární jazyk.

Když tak o tom všem mluvíme, nedokážu si představit, že by tento velmi účinný a variabilní nástroj nikdo nepoužíval. Například aby zničil určitý národ. Nebo dokonce celou vrstvu po celém světě…

Takže v každém případě... přemýšlejte, co posloucháte.



zdroj: https://whatisgood.ru/raznoe/music/zachem-tsru-sponsiruet-reperov/
překlad: Vlabi

20 komentářů:

  1. Je to ještě horší. Týká se to přeladění tonů.
    https://konopka.webnode.cz/news/komorni-a-432-hz-rajska-hudba/
    věrný čtenář

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že všechno je troško jinak. 432Hz není žádná přirozená harmonická frekvence. Všechny tyhle "přirozené" harmonické "někdo" odvíjí od Schumannovy rezonance a harmonické jsou přirozeně násobky nějaké rezonance(frekvence). A aby se to "někomu" dobře počítalo, tak prostě jen zaokrouhlil Schumannovu rezonanci na 8Hz, suprnesmysl....
      Pokud vezmu Schumannovu rezonanci, tedy 7,83Hz a vynásobím k nějaké harmonické okolo 432Hz, tak mi vyjde 430,65 nebo 437,95Hz.
      "Přirozená" 432Hz vychází úplně z něčeho jiného....
      http://sedmavlna.cz/ladeni-432-hz-smrt-jednoho-mytu/
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Komorn%C3%AD_t%C3%B3n
      nenimito

      Vymazat
    2. oprava - ne 437,95 ale 438,48Hz. neumim počítat... už je pátek odpoledne

      Vymazat
    3. Ještě mi napadla jedna věc. Pokud přirozené (přírodní, léčivé) harmonické, tak je lepší než ladit komorní A na asi nejpoužívanější nástroje, u kterých ji stejně moc neslyšíte, jako je piano nebo kytara, zkusit si je pustit rovnou....
      Třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=4TMHxZ7Bg5o
      Nebo třeba něco jako tohle: https://aluska.org/zmena-barvy-oci-poslechem-podprahove-hudby-skutecne-vysledky/
      ... a samozřejmě kvalitní sluchátka:-)
      nenimito

      Vymazat
  2. Zajímavé, možná pro to (podvědomě) poslední dobou neposlouchám žádnou hudbu.

    Vašek

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto prohlásit moje děti, budu to brát jako svoje největší rodičovské pochybení a dost možná o sobě i řeknu, že jsem hovodo. Ale jinak samozřejmě platí, co psala Vlabi.

      Vymazat
    2. Palec nahoru.
      Asi jsi trefil do černého. Pokud se toto přirovnání tedy ještě může používat.

      Vymazat
    3. Silně pochybuji o tom, že by o tomhle vyšinutým psychopatovi vůbec síajej věděla, natož aby se jím vůbec zabývala. Ta pro tuhle činnost sbírá inteligentní jedince a přeprogramovává je ku prospěchu svému:-)
      Tohle s psychologií davu nemá naprosto nic společného. Jen s nevychovávanými jednici na okraji společnosti páchajícími sebevraždy z důvodu nedoceněnosti vlastní rodinou a blízkým okolím. Navíc nevychovávaný jedinec není člověk a oni potřebují člověka a ne toulavé zvíře. Ty oni odstraňují, protože jim často kříží TY jejich plány vychovávání oveček...
      nenimito

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    6. A. Nonyme, to, že je někdo vysokoškolsky vzdělaný a žije normální život (to nevím, jak víš, jestli s nima žiješ ve stejné domácnosti???), nezaručuje, že jsou normální. Normální člověk by toto nenazval ani hudebním stylem. Stejně tak by se neoblíkl do téhle hrůzy, nebo maškary viz Heidi Klum.
      A pokud Ty jsi vysokoškolsky vzdělaný a považuješ sebe za normálního, tak se tak rozhodně nevyjadřuješ, viz Tvůj poslední příspěvek pro Michala. Tedy zatímco se vůbec nebojím o Michalovy děti, bojím se o lidi, kteří potkají vyznavače Tebou označeného normální hudebního stylu.
      Ale jak napsala Vlabi.

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    8. Hm, tak to já zas mám kolem sebe normálních lidí dost.
      A přesně jak píšeš - vytvořit něco užitečného pro ostatní lidi. Proto si rozhodně nebudu číst rozhovor s někým, kdo dělá HORROR CORE. Užitek z toho pro ostatní lidi bude asi zajímavý.
      A mmch., na Tvé vzdělání jsem se vůbec neptala.

      Vymazat
    9. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    10. Když už si to tady vytách, čet jsem tu i něco o nějakejch pedofilech v holywoodu. Pro tohle vůbec nemusíme chodit daleko, že https://www.youtube.com/watch?v=JtKyrvtlphQ

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Coby Michal se zájmem sleduji, jak někteří lidé se škodolibou radostí v diskuzích kladou pasti na druhé v podobě pomyslných vidlí a jak jiní si s bojovným pokřikem dobrovolně na tyto vidle opakovaně nabíhají. Říkám si, že je to jejich věc.
    Jenže coby administrátor tohoto blogu tu již nejsem jen sám za sebe a musím (bohužel) někdy reagovat i na věci, které bych jinak nechal vyhnít v propadlištích času.
    A. Nonym alias Dr. Hovodo alias další tu stejně jako v minulosti, tak i nyní vždy svým prvním záměrně provokujícím avšak neosobním příspěvkem láká diskutující k tomu, aby je mohl pod zástěrkou debaty tentokrát již v osobní rovině s chutí nabodávat na ony zmiňované vidle.
    Byl tu před nedávnem usvědčen ze záměrného lhaní a tím snahy manipulovat diskuzí. Proto byl požádán, aby na náš blog žádné komentáře nedával.
    Z pohnutek, které nechám k posouzení na každém zvlášť, založil blog Myšlenkyoprdeli, aby tam svobodně prezentoval své morální a další žebříčky hodnot. Kdo je na jeho názory zvědavý, ví tedy, kde je hledat.
    Stejně jako minule, tak i nyní nikoli pro obsah, ale pro záměr provokovat druhé jsem jeho komentáře odstranil.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám osobní zkušenost, že záleží na konkrétní náladě.I relaxační hudba může při té nesprávné náladě znervózňovat, tedy opačný účinek.Co se týká rapperů a hudebního stylu.Evidentně je to hudba příslušná k pekelným dimenzím, je z ní cítit agrese, v textech se většinou řeší běžné světské záležitosti a nebo nízké pudy, texty bývají často okořeněné vulgarismy.Ale mě spíš zajímá, co jsou tyhle lidi za inkarnace a odkud se tu berou? Porovnejme svět někdy v 70-tých a 80-tých letech s dneškem a zjistíme, že se to nedá vůbec srovnat, tyhle typy lidí tu prostě neexistovaly.Takže záhada dnešní doby.
    Pv

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů