22. 7. 2019

Déjà vu



Odkaz na ukázku z písňové tvorby Matěje a kapely Janovec a čilimník najdete zde.
Takže sluchátka na uši a jedem!

4 komentáře:

  1. Tahle písnička, kterou vybrala Vlabi - jako příspěvek - je z nedodělaného konceptu, jenž jsem s kapelou Janovec a Čilimník uváděl před pár lety na koncertech kolem městečka Ronov. Bylo velmi zajímavé, jak na to lidé a hlavně přátelé tehdy reagovali. Obvyklé byl nezájem, vlažno či cesta pro další pivo. Po prvním vystoupení přišlo pár lidí s otázkou, co to - člověče - mělo bejt? Proč tolik keců a tónů pro nic? Bylo to velmi podobné nedávné reakci i zde na blogu, s tím, že však vůbec nikdo nereagoval. Což nekritizuji, ale začal jsem o tom vážně přemýšlet na prázdninách v horách a u moře na Brači. Donutila mne k tomu rozdělaná třetí deska, a také ona "příští" vystoupení. Nevadil mi tehdy ani dnes nezájem, ale chtěl jsem si upřesnit, co a jak do budoucna ?!? Možná mi v tom můžete píchnout i někteří z Vás. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěj, odezvu neřeš. Někomu to zarezonuje, jinému ne.
      Dej na vnitřní pocit. Ne na vábení ega. Jdi tam, kam Tě to nasměruje, když budeš v klidu zírat do krajiny (nebo dovnitř).
      :-)
      Přeji vše dobré.

      Vymazat
  2. Nadčasové texty s melodií málokdo pochopí střízlivý natož cestou pro další pivo. A když taknějak pochopí, tak k nim prostě není co dodávat Matěji:-) Jsou originální, jedinečné a tím dokonalé, myslím. A to jsem nikdy nějak neměl vyhraněný žánr. Vyrostl jsem na Krylovi, Plíhalovi, Mišíkovi, Michnové, Navarové, Gombitové, Oceánech, Arakainu, Tublatance, Depeche Mode, Camouflage, Metallice, Guns N Rosses, Haydnovi, Bachovi, Wagnerovi, Smetanovi.... blues mne tak nějak minulo, a to jsem se mu ani nevyhýbal:-) Občas jsem sjížděl Erica Claptona, ale ten je trochu víc na rock.

    Pro zpěváka je asi důležitý atypický a nezaměnitelný hlas, aby jako nezapomenutelný zaujal.
    https://youtu.be/ngD1LxdvXds
    https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/nena/anyplace-anywhere-anytime-318612

    Existují dva druhy skladatelů. Ti, co skládají, protože cítí, a ti, co chtějí dát lidem populárně žádané, aby na tom vydělali.
    Existuje několik druhů posluchačů. Ti, co mají zapíchnutý sluchátka, protože to okolo nich je nezajímá, pak je asi jedno, co poslouchají. Ti, co potřebují šum na pozadí(řízení, práce, strach samoty, atd.). No, a pak ti, co i dvoumetrové repráky doma osamotě jsou jim málo, pak jdou na koncert, co jim nevypálí bubínky, se sdružovat k jednomu pětipivu.
    Pak ještě existují ti, co se potřebují vypnout nebo restartovat u obrovskýho repráku, co otáčí střeva, ale to je trochu divná komuna, kterou jsem moc nepochopil...

    Přeji mnoho tvůrčích Myšilenek:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Nale a nenimito!
    Děkuji za inspirující postřehy. Matěj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů