7. 9. 2018

Je něco shnilého ve státě ezoterickém?


Možná si někdo všiml, že již nějakou dobu nepíšu pravidelně a když už něco vyplivnu, tak narozdíl od začátků blogu se nejedná o sdělování sáhodlouhých názorů či postřehů ani o ještě delší úvahy nebo dobrodružné konspirování. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Půjde spíše o pár vět, které někomu projedou jedním okem dovnitř a druhým ven, aniž by zanechaly krom ztracených pár minut jakoukoli stopu, jiného snad poňouknou ke krátkému zamyšlení.




Na jednu stranu se mnozí pisatelé bijí v hruď, když oznamují, že samotný prazáklad každého člověka je od samého počátku již dokonalý a tudíž neměnný. Tím základem myslím to, co někdo nazývá Vědomím, Vyšším JÁ, pravou hemysférou, sídlem intuice a dalších nadlidských schopností, božskou jiskrou atd. Toto bylo stvořeno Bohem/Vesmírem/Všehomírem/Univerzem/Stvořitelem/... a bylo to tedy stvořeno jako dokonalé, a tudíž k vývoji neuzpůsobené.

Na straně druhé titíž pisatelé (ale vesměs všichni, kdo se zajímají o nesmrtelnost chroustů a o další nemateriální záležitosti) se shodují v tom, že údělem člověka, čili smyslem jeho bytí, je vyvíjet se v bytost krásnou, láskyplnou a jak jinak - dokonalou. Tedy k obrazu svého stvořitele.

Tudíž - buď "Ten, jehož jméno ani datum narození nikdo nezná" vytvořil místo našeho dokonalého prazákladu paskvil, který je třeba donekonečna upgradovat (česky vylepšovat) nebo coby výtvory to dokonalé máme ve skutečnosti jiný účel, nežli býti nakonec bezchybnými. Vím, pojem "účel" zní skoro až děsivě, zaměňte si ho tedy dle libosti třeba na "smysl".
No a nebo je to všechno ještě ouplně jináč.

Přeji pěkný víkend :-)

21 komentářů:

  1. Zdravím, třebaže dokonalosti v přírodě asi nevěříte (to zase já ano), a berete Michale vubec v úvahu možné genetické experimenty na lidech v průběhu věků?
    Tím ale rozhodně nechcu současnou ezoteriku hájit, to ani v nejmenším haha, na mnoho věcí je třeba si dát pozor. Hezký vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obyčejní lidé,
      Nechci naznačovat můj osobní názor, který je pro zbytek světa nedůležitý a vše co píšu, jsou jen podněty k přemýšlení pro druhé :-)

      Pod pojmem dokonalý (tím spíše, pokud jde o made in Bůh) si představuji něco, co je prostě dokonalé. Lze snad Boha hacknout a geneticky či jinak upravit (vylepšit nebo zhoršit)? Bláznivá představa, že?

      Čím více postulátů či úhybných manévrů je potřeba, tím více je původní myšlenka mimo mísu.

      Buď byl člověk (spíše jeho podstata) stvořen dokonalý nebo nikoli. Nic mezi tím dle mne být nemůže. Je to jako třeba s jistotou. Jistota buď je nebo ne. Co by to bylo za tvrzení, že jsem si jistý na 99%. Z logiky věci je pak jisté, že si jistý nejsem :-)

      Vymazat
  2. Dobrý večer :). Pěkně napsané. Myslím, že všechna ta kvanta ezoteriky zase jenom nahrazuje náboženství o které je pramálo zájmu, hlavně u nás v Čechách. Jediný úkol toho všeho je nás zase zblbnout, odvést nás od toho podstatného:). Žít si svůj život, nikomu nepřekážet, neotravovat, pomáhat, milovat, vychovávat děti , starat se o zvířata a hlavně co nejméně podporovat tento systém ve smyslu zla, jako je podléhat konzumu, zbytečně si brát půjčky na blbosti , nedávat nic nadacím, agenturám a hlavně nechodit k volbám a naprosto se odpojit od blbostí, jako jsou zprávy, ezoterický nekonečný rozebírání 3. dimenze a 5. dimenze a meditace atd. Jakápak dokonalost. Přece dokonalé je vše, co je nedokonalé a hlavně je to krásné, lidské , no božské.:)Duchovní život je přece ten, který je propojen s hmotou. Samotná ezoterika je nic, jen bláboly, je to, jako když člověk miluje platonicky. Pokud nedojde k lásce tělesné, tak není dokonáno. Je to jen trápení . Totéž je obráceně. Pokud člověk není schopen vnitřního citu, tak je to také jen trápení.. . . pardon nechci se rozepisovat. Mišáku, jak se máš, dlouho jsem zde nebyla, jsou tu pěkné články a Vlabi je taky super Hezký večer přeje Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo!
      Jsem rád, že jsi se zastavila.
      Jak se mám? Mám dojem, že přesně tak, jak se mít mám :-)

      Zmínila jsi se o náboženství a souhlasím. Jen z mého úhlu pohledu nejde o jeho náhradu, nýbrž o náboženství samotné. Vždyť je zcela jedno v jakou modlu se věří. Zda ve fousáče na obláčku, Aštara ve skafandru, chlápka přibitého ke kříži, peníze a moc nebo univerzální inteligenci a strastiplnou cestu k ní přes 72 dimenzí.
      Snad každý, kdo v životě stále něco i třebas jenom podvědomě postrádá a přesto přesně neví co (smysl bytí?), se to snaží hledat. A pokud to nenachází, rád se chytá jakéhokoli stébla v podobě víry v cokoli, co nabízí směr a je to aspoň krapet v rámci jeho světonázoru. A pak aniž si to uvědomí, již nejde svou vlastní cestou, ale pouze takovou, kterou mu ono stéblo nabízí. Vymění svojí cestu za tu rovnou, snadnou, vedoucí rovnou do ... (nápověda do pekla to není :-) )

      Vymazat
    2. Ahoj, teda Michale, ty píšeš tak vtipně, já se musím fakt smát. No, s tím náboženstvím, to je pravda. Vzpomínám, jak jsme se kdysi bavili tady u Tebe o kartářkách. . . Říkala jsem Ti , že mám jednu kamarádku, ke které občas zajdu. S odstupem času Ti musím říct, že jsem na kartách u ní byla naposledy před asi šesti lety. To je přesně ono. Tehdy jsem hledala stébélko, měla jsem starosti a chtěla jsem vědět co a jak a jak dál. :) Později jsem pochopila, že můj život mě má opravdu rád. Pokud se uklidním, urovnám si v srdci, co vlastně chci, tak se mi ta realita, neboli film v kterém hraji :), začne uskutečnovat tak, jak chci já. Jen nesmím tlačit na pilu a nestřečkovat a hned neblbnout. Když o tom tak přemýšlím, tak vlastně jsem ráda, že existují fláterníci, ezoterici, politici a další potvorníci. Jak jinak bychom mohli konečně pochopit, kde je ta podstata dobra a zla a konečně vyšli z bludného kruhu. No, dělám sama na sobě pokusy:) jak jsem v poslouchání intuice úspěšná. Je to fakt zábava. . . . tak ahoj. Jo a neuvažoval jsi někdy o psaní nějakých humoristických povídek :)IVA

      Vymazat
  3. Mne pride vedomie stale rovnake. Len kulisy sa menia.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá zpráva! Přestalo tě bavit psat tyhle sračky. Díky bohu za tento skvělý okamžik. Stejně překládáš jen pavědecké bláboly a ještě k tomu od prolhanejch rusáků. Miloš mi s tím anal. Skvělá práce, jen tak dal.

    PS. Nauč se anglicky.

    OdpovědětVymazat
  5. No, určitě si nemohu myslet, že lidstvo bylo stvořeno jako dokonalé. Kdybych si to ,,musel" myslet, tak bych si taky musel myslet, že nedávno byvší odejít, senátor J.Mc Cain, byl dokonalá božská bytost. A to nemohu připustit ani náhodou. A že jich jemu podobných je. To jen pseudoprezident Babrák s bOmbama dokázal tvrdit, že oni jsou vyjímečný a Bohem vyvolený národ.
    Margon

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že ono "dokonalé" Vědomí, božská jiskra, duše nebo génius je bohužel jen napojení se.... taková IP adresa na providera. Dokonalá možná bude(tedy pokud je schopna se připojit), jde o to, jak ji kdo použije a na jakého Providera nebo providera se "napíchne"....
    To, co se vyvíjí, je osobnost(duchovnost, možná i s tělesností). Právě na základě toho napojení se - intuici:-)
    Tahle IP adresa, duše, génius se stěhuje. Možná i s tím, cos tu Michale jednou poznamenal, i s daty předchozí osobnosti(kterékoliv).

    Což souvisí i s tím, co píše Margon. Jde o to, kterýpaten provider jim vnuknul, že jsou vyvolený. Tím naprosto pravdivě mohou tvrdit, že jsou bohem vyhulení, jde o to kterým tím bohem.

    To, co napsala Iva, bych klidně zarámoval:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se nejvíce líbí vysvětlení, že jsme pátá generace, stvořena tou čtvrtou, na kterou jsme původně měli pouze pracovat. Ne myslet samostatně.
    Konkrétní článek teď nemůžu dohledat, ale kdo má zájem, tak je to z tohoto webu: http://www.ragauian.cz/category/dualita-lidskeho-byti/

    Ač ne se vším tam souhlasím, je tam spousta zajímavých myšlenek.

    Ono, pokud by byla pravda, že si nás stvořili pro práci, protože jsme uměli makat a u práce přemýšlet (o té práci), byli jsme výborní otroci, poslušní. Myslím, že právě tohoto se chce opět dosáhnout, že.

    Samozřejmě ani mě esoterika neminula, ale nikdy mi neodpověděla na to, co jsem hledala. Až jsem došla k tomu, co Iva.

    OdpovědětVymazat
  8. Dovolím si další provokativní otázku. Osobní názor si opět nechám pro sebe, páč mi jde jen o stimul pro čtenáře.

    Hypoteticky člověk, jenž by dosáhl tolikrát zmiňovaného probuzení/přechodu do X-té dimenze/prozření/změnu v Člověka/nanebevstoupení apod., či-li v onu bytost dokonalou, by už nebyl schopen páchat to, co nazýváme zlem. Nevím, zda z vlastního rozhodnutí nebo prostě proto, že by to již "neměl v DNA" (jak je také často uváděno).

    Otázka k zamyšlení - je bytost, která není schopna páchat jak tzv. dobro i zlo dokonalejší, nežli bytost, která umí oboje a z logiky věci má v repertoáru větší rozsah konání? Do práce mozkových závitů bych přitom prosil o přiložení i diskutabilní otázky různých pohledů na to, co vlastně jsou či nejsou tzv. zlo a dobro.

    Je pak Všemohoucí/Bůh/Stvořitel/HNR/... opravdu dokonalý, když by musel vědět, čeho všeho špatného je jeho výtvor (člověk) schopen páchat a když to vlastně určitě vidí v přímém přenosu? Netvrdí se snad, že nezabránit zlu je totéž, jako ho páchat? Nevycházelo by pak z toho, že "ON" je buď nedokonalý neboť by nezabránil člověku zlo páchat nebo by to znamenalo, že dokonalost není v tom, být láskyplný, zkrátka být ten ezoterický klaďas?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bůh je dokonalý. Ale nemá plán. Je to Tvůrce. Snaží se vytvořit dokonalé dílo, ale protože nemá plán, ale má všechny možnosti , suroviny a prostředky celého nekonečného vesmíru, tak tvoří náhodnou metodou. A když se mu někde vytvoří nějaká plíseň, tak jí prostě seškrábne a hodí do recyklátoru. Na naší planetě už to udělal x krát. Vždycky tomu dá nějakou šanci a když to není k ničemu, šup a recyklace.Víš na co narážím. Stěrka č.4 . On s námi nemá žádný určitý záměr. To na nás je, abychom se mu zalíbili a neskončili v recyklátoru.
      Margon

      Vymazat
  9. Já si myslím, že Stvořitel prostě tvoří. A má své podřízené. A Vesmír je velký jako Brno ( :-DDDDD). A v odlehlých koutech, tedy v těch temnějších, protože jsou dále od Zdroje, se může dít něco, co není vyložené "božské". Protože už tam působí i jiné síly a entity. Bůh jen dal podmínku, aby i v těchto odlehlých místech měli tvorové jeho jiskru. Tedy šanci se z tama dostat, pokud budou na sobě pracovat, pokud to celé prokouknou...

    Vše je o energii, a ta světlá nemá prostě neomezený dosah.
    Stvořitel jako takový klaďas je, ale tvoří, a co stvoří - tedy své podřízené, kteří řídí i tuto planetu - těm dává svobodnou vůli. Že to tu jeho podřízení zku...., je už mimo jeho režii. Máme božskou jiskru, můžeme se tedy na naše nadřízené, vybodnout, a jít přímo k Bohu. Je to jen na nás.
    Nebo mě aspoň už nebaví věčné nářky, proč Bůh dopouští zlo. Zlo dopouští jen "Bůh". Tedy ten židokřesťanský. Když se k němu miliony lidí modlí, co pak jako čekaj?

    Dobro a zlo jsme tu rozebírali nedávno a došli jsme k závěru, že i to, co se nám zpočátku jeví jako zlo, může být ve výsledku dobro. A nejspíš tomu tak bude i naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexandrie,
      na tohle prostě musím reagovat. A prosím, neber to nikterak povýšeně, ironicky či jakkoli negativně. Jen a pouze jako mojí vizualizaci popisovaného :-)

      Vykouzlila jsi mi na tváři úsměv (ale to dělá v tomto případě ezoterika celá), když jsi Stvoření (používám obecné ezoterické názvy, abych nemusel vysvětlovat své vlastní) vyobrazila jako nějakou krabici (Kvádr? Kouli? Nebo snad beztvarou šišku?), kterou "ON" stvořil a sedí někde uprostřed. Bohužel to vypadá, že jí vytvořil až příliš velikou na to, aby ošéfoval a aby věděl, co se děje někde ve vzdálených růžcích a bez jeho vědomí (nebo snad proto, že sedí jen někde uprostřed a má už horší zrak?) tam samovolně a zlovolně vzkvétá nějaká plíseň, která narušuje Jeho jinak dokonalou krabičku nazývanou Stvoření (pro materialisty Realitu) :-)

      Vymazat
    2. Já si právě představuju jen energii. Klidně jako Slunce, jehož světlo taky nemůže ohřát Neptun.
      Teď prosím zase mě neber jako povýšence, ale mi přijde až naivní, mít představu, že Stvořitel je všemohoucí, všudedosahující, všudedobrokonající a bude se chtít o vše zajímat... Prostě existují i jiná stvoření, temná. Asi sám od sebe je nestvořil. Sama tak vznikla, když svou vůli začali dělat něco, co bylo proti dobru. Postupně se stávali temnými. Zároveň v energii klesali níž a níž, a také si hledali svá "území" působení. Bez zásahu toho protivně hodného Stvořitele. Místo, kde se jim bude dařit.
      Když jim dal Stvořitel vlastní vůli, na základě čeho by měl zasahovat?
      Když jako rodič stvoříš z lásky dítě, věnuješ se mu, učíš ho pravidlům společnosti a jak jí být prospěšný, dítě vyroste, jde do politiky, kde kur.... jednu věc za druhou, hlavně, že má z toho vlastní prospěch..., co uděláš jako rodič?

      Já to beru tak, že jsem dospělá. Nemůžu se vymlouvat na rodiče, i kdyby bylo co bylo. Musím převzít zodpovědnost. Musím se o sebe postarat. Proč bych měla pořád spoléhat na to, že mi rodiče budou stát u zadku. Slovo rodič zaměň se slovem Stvořitel.
      A proč bych měla chtít, aby se o mě Stvořitel zajímal a zachraňoval mě? Zajímá se o každého mravence v každém jednotlivém mraveništi? Teprve pak by to přeci bylo fér.
      Díky tomu, co tu je, díky tomu, že nám Stvořitel nestojí za zadkem a nezachraňuje nás při každém "bác a hapala", můžu zažívat to, co zažívám a tudíž se vyvíjet. Projevit svou vlastní vůli. Kdybych si to nevybrala (a to třeba i karmickým zatížením), tak tu nejsem.

      Vymazat
    3. Alexandrie, pokud zaměním slovo Svořitel za rodič, tak si myslím, že i tenhle rodič musí mít rodiče:-) Což je podle mne stále dokola - bylo dřív vejce nebo slepice? Stále se tu motáme v kruhu tvůrců, Tvůrců a TVŮRCŮ, ale CO Stvořilo je? Slunko? Nebo hermafroditní PraMatka? :-)
      nenimito

      Vymazat
    4. Nenimito, to "slovo Stvořitel zaměň za rodič" jsem myslela v tom smyslu, že taky nejdeš neposlušné dítě trestat nebo ho dokonce zničit/zabít? Proč by to dělal Stvořitel? (jinak by to taky vypadalo, že poslanci a pod. nemaj rodiče :-D).

      Nevím, kdo nebo co je Stvořitel. Mě to hlavně vůbec netrápí. Ani nemám potřebu se s Ní/Ním setkat. Jako bylo by to fajn, ale více mi jde o to, abych se dostávala výš a výš, do lepších realit... A jestli se nakonec dostanu až k Ní/Němu... Dobrý bonus. Ale teď momentálně musím přiznat, že by zase více zajímala ta pravda o naší Zemi.;-)

      Vymazat
    5. Ta zvědavost...
      Nevím, jestli je důležité se někam dostávat:-) Realitu tvoříš, myslím...
      Máme k tomu dvě poloviny hlavy, dvě oči, dvě ruce, dvě nohy, i nutkání něco tvořit:-)
      nenimito

      Vymazat
    6. Ano, v této realitě tvořím. Ale po tomto životě chci tvořit zase v jiné realitě, lepší a na vibrace jemnější realitě než je tato tady na Zemi.

      Vymazat
    7. Konať dobro, čo je to? Niekto považuje striekanie plodov za dobro, pretože nie sú červivé a viac zarodia, niekto za zlo. Niekto považuje priväzovanie pacientov za dobro, aby si nevytrhali hadičky, ( čo ich po tom) a niekto za zlo.

      Ako som písal viackrát. V technologických postupoch a algoritmoch o stvorení človeka - náboženské knihy, ten onen menom Boh, kľudne aj Jožo stvoril človeka na svoj obraz. No s pánom Jožom.
      Duro

      Vymazat
  10. http://www.pravidlazivota.cz/pz2_merkaba.htm#pz2:47merkaba

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů