5. 9. 2018

Velké hry tajných služeb: jak Čína rozbila síť agentů CIA

V uplynulých dnech zcela nenápadně a bez velkého rozruchu médii proběhla dost zvláštní zpráva o popravách amerických špiónů v Číně. Zapátrala jsem tedy po podrobnostech na ruském internetu.


Za dva roky čínské tajné služby fakticky zlikvidovaly veškerou americkou špionážní síť v zemi. Desítky ilegálních agentů a jejich informátorů byly zatčeny nebo popraveny. Ve Washingtonu tomu říkají „největší neúspěch CIA“ v posledních desetiletích a odborníci nemohou pochopit, jak se to mohlo stát. A zároveň se obávají, že Peking se o získané informace podělí s Moskvou.


"Medojed" vyráží na lov
Jak se Čína rozvíjela a stávala se velmocí, Washington pozorně sledoval, co se v této zemi děje. Koncem uplynulého desetiletí už měla CIA veškeré informace o práci čínské vlády. Přicházely přímo z mocenských struktur, kam se Američanům podařilo dostat své agenty. Někteří informátoři byli úředníci, rozčarovaní stavem státu prolezlého korupcí. A někteří byli prostě koupeni.
Ale tok zpravodajství z království středu začal najednou vysychat a v roce 2011 velitelství CIA konstatovalo velmi vážný problém: zdroje informací mizely jeden po druhém.
Tajné služby USA proto vytvořily zvláštní skupinu obzvlášť hodnotných a vysoce postavených důstojníků FBI a CIA. V přísně utajeném velitelství v severní Virginii analyzovali každou operaci a věnovali velkou pozornost všem zaměstnancům velvyslanectví USA v Pekingu, a to bez ohledu na diplomatickou hodnost.
Podle některých zpráv byla tato operace označena kódem "Honey Badger", (= medojed; je to holohlavá kunovitá šelma, vzácné exotické zvíře, neohrožený a agresivní dravec, který prakticky nemá žádné přirozené nepřátele).

Zrada nebo nabourání se do systému?
Zvažovali dvě hlavní verze. Nejdřív - do hloubi amerického zpravodajství se dostal „krtek“, který podává Pekingu informace o zpravodajské síti v Číně. Druhý - čínští hackeři prolomili šifrovaný komunikační systém.
Přibližně ve stejnou dobu odhalila kontrarozvědka ČLR systém sledování, který organizovala Národní bezpečnostní agentura USA (NSA) z Tchaj-wanu. Agenti CIA zas tehdy přišli na amerického studenta v Šanghaji, Glenna Shrivera, který za peníze shromažďoval informace obranného charakteru pro čínskou rozvědku. K vyškolení amerických studentů, studujících v zahraničí FBI dokonce vydala video s vyprávěním o Shriverově zradě.
Když zanalyzovali tato a další fakta, vyšetřovatelé se přiklonili k verzi „krtka“. I když je pravda, že nejznámější americký kontrašpionážní agent Mark Kelton, který vedl skupinu, o tom měl pochybnosti. Možná částečně proto, že byl blízkým přítelem důstojníka CIA Briana Kellyho, kterého FBI v 90. letech mylně podezřívala, že pracuje pro Rusko.
Ale ve prospěch druhé, "hackerské" verze, svědčila rychlost a přesnost, se kterou čínské speciální služby šly po amerických informátorech. Kromě toho podle tvrzení organizátorů zpravodajské sítě žádný člověk v USA, bez ohledu na to, jak vysokou úroveň přístupu k utajovaným informacím vlastnil, nemohl mít informace o všech agentech, které Čína tak úspěšně lovila.

Ztratili čich
Během vyšetřování vyvstal hrozivý obraz úrovně práce amerických špionů: když v Číně dosáhli pozoruhodných úspěchů, pracovníci CIA polevili, ztratili ostražitost a začali zanedbávat pravidla spiknutí. Agenti v Pekingu téměř nezměnili trasy pohybu a dojednávali tajné schůzky na stejných místech - prostě dárek síti vnějšího sledování působícího v zemi. Někteří důstojníci americké rozvědky dokonce komunikovali s informátory v restauracích, které byly pod dohledem tajných služeb - kde byly v každém stolku umístěny mikrofony a číšníci pracovali pro kontrarozvědku.
Kromě toho je tajný komunikační systém Covcom, který používala agenturní síť, podle názoru odborníků, velmi primitivní, navíc s přístupem k internetu. V podstatě kopíroval středovýchodní systém, kde je síťové prostředí méně nebezpečné. Schopnosti čínských hackerů tedy zjevně podcenili. Vyšetřovací tým provedl testy na proniknutí a ke svému úžasu zjistil, že systém obsahoval fatální chybu: díky ní byl možný přístup k mnohem většímu tajnému komunikačnímu systému, v němž CIA pracoval se sítí agentů po celém světě.
Poprvé o tomto špionážním případu informovaly v květnu loňského roku New York Times. Anonymní úředníci občas novinářům oznamovali různé počty ztrát 12 až 20 lidí. Poté se toto číslo zvýšilo na 30 - tolik agentů a informátorů od roku 2010 americká zpravodajská služba v Číně ztratila. Jen pár agentů se podařilo z této země evakuovat.

Krtek ano, ale ne tento
Souběžně se rozpracovávala i verze krtka. V březnu 2017 byla zveřejněna informace o zatčení zaměstnankyně ministerstva zahraničí Candice Kleinbornové, která během rozhovoru s vyšetřovacím týmem zamlčela kontakty s čínskými oficiálními představiteli. Na její bankovní účet přicházely peníze z Číny, úředníci z Čínské lidové republiky ji zasypávali dárky, mezi nimi i iPhone, laptop, plně zařízený byt a mnoho dalšího. Ale Kleinbornová svou vinu nepřipustila a oni nemohli dokázat, že to byla právě ona, kdo informace o amerických agentech vyzrazoval.
V lednu tohoto roku byl na letišti v New Yorku zadržen 53letý Jerry Chun Shin Li. Etnický Číňan, občan USA, sloužil ve Spojených státech v 80. letech a od roku 1994 pracoval v CIA, kde měl přístup k utajovaným dokumentům. V roce 2007 odešel do důchodu, odstěhoval se i s rodinou do Hongkongu a zabydlel se v aukčním domě, jehož spoluvlastníkem je vlivný čínský stranický funkcionář.
Po celou dobu ho americké zpravodajské služby sledovaly a v roce 2012 ho vylákaly do USA. Při prohlídce pokoje, ve kterém se ubytoval, byly nalezeny dva notebooky: jeden s telefony a adresami, druhý s podrobnými informacemi o agentech CIA, kteří pracují pod falešnou identitou. Byla tam uvedena jejich pravá jména, data setkání se spojkami i adresy tajných bytů.
Po pěti výsleších byl Li z jakéhosi důvodu ponechán na svobodě a mohl se vrátit do Hongkongu. Zatkli ho až o šest let později a obvinili z krádeže utajovaných informací. Ale žádný důkaz, který by naznačoval, že předával informace čínským tajným službám, se nepodařilo najít. Navíc data, která u něj byla zajištěna, nedovolila jednoznačně konstatovat, že on byl ten, kdo americkou síť v Číně vyzradil.

Důsledky jsou katastrofální
Zrada, hackeři, vlastní neopatrnost nebo všechno dohromady - CIA a FBI nevědí, co přesně zničilo americkou zpravodajskou síť v Číně. Ale hlavně nevědí, jak hluboce Číňané pronikli do systému amerických tajných služeb. CIA je obzvláště znepokojena tím, zda Peking nesdílí tyto informace, stejně jako přístup do sítě Covcom, s Moskvou. Právě v té době, kdy se hroutila americká zpravodajská síť v Číně, totiž několik agentů pracujících v Rusku přestalo komunikovat.
V každém případě je toto selhání katastrofální. Ve Spojených státech přiznávají, že obnovení zničené sítě bude trvat dlouhé roky. Nebo se neobnoví vůbec.
Podle počtu ztrát CIA lze s tímto selháním srovnávat pouze vyzrazení desítek amerických agentů v SSSR. Tehdy se jednalo o zradu – americkou agenturu vydali spolupracovník FBI Robert Hanssen a vedoucí oddělení kontrarozvědky Aldrich Ames. Oba byli naverbováni KGB v sedmdesátých a osmdesátých letech.


zdroj: https://www.kramola.info/vesti/protivostojanie/bolshie-igry-specsluzhb-kak-kitay-razdavil-cru
překlad: Vlabi


9 komentářů:

  1. Vlabi, děkuji. Tak není nakonec ta celá šaškárna se sankcemi jen zastrašování? Další důvod, kvůli kterému se Ruska bojej.
    Začíná mi být té kolem sebe kopající kobyly líto.

    OdpovědětVymazat
  2. medojed; je to holohlavá kunovitá šelma-to je vtip asi
    Sibirsky Rosomak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rosomáku,
      za prvé - medojed je opravdu kunovitá šelma (je lepší si vždy ověřit pojmy, než do světa vypouštět dojmy) a za druhé - uniká mi pointa komentáře. Šlo snad o nevydařený pokus se před světem ukázat jako sečtělý nebo prostě jen prvním způsobem jaký napadne, se pokusit snižovat informační hodnotu článku, který mimochodem nebyl o exotických zvířatech?

      Vymazat
    2. Michale, asi šlo spíše o ten překlad "holohlavý", taky mi to zarazilo:-)
      V originále je tam honey badger - medový jezevec a rusky лысый барсук, или ратель, což je v překladu něco jako plešatý jezevec, nebo indický jezevec "Legendární zvíře, které jse uvedeno v Guinessově knize rekordů jako nejdivočejší ze všech zvířat, která žijí na souši"....
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Медоед
      nenimito

      Vymazat
    3. Nenimito,
      Vlabi (ale i některé další pilné včeličky) nezištně věnují nemalé úsilí často velmi obtížným překladům z cizojazyčných zdrojů a pak někdo vypotí stěží deset slov (pět z nich ještě zkopírovaných z textu) a má "intelektuální" připomínku.
      Myslíš si, že snad takto má vypadat civilizovaná konstruktivní připomínka?

      Pár takových a já osobně bych se na nějaké další překlady vyprd a šel dělat jiné věci, co mě baví.

      Vymazat
    4. medojed je drsoň, stojí za shlédnutí:
      https://www.youtube.com/watch?v=LqBHpEfQbmE

      Vymazat
    5. Vím Michale, to nebyla omluva "kontruktivní připomínky", jen snaha o upřesnění.
      Vím, jaké usilí zde věnuje Vlabi i jiné včeličky. Osobně jsem za to velmi vděčný(a určitě ne sám).
      Souhlasím, že kontruktivní připomínka vypadá jinak:-) Celý život je potřeba se něco učit....
      nenimito

      Vymazat
    6. Medojed není holohlavý! Je to nesmysl co máte v popisu...Medojed je robustní, se širokou hlavou a velmi malýma očima a ušima. Krk a ramenní oblast jsou svalnaté. Horní polovinu těla má medojed zbarvenou stříbro-šedě, zbytek těla je černý...https://www.priroda.cz/clanky/foto/medojedcert.jpg
      Eva

      Vymazat
  3. myslel jsem tim vtipem "holohlavy"...holohlavy medojed opravdu ne,a neni treba se urazet nebo se jezit,tyto stranky jsou mezi mymi oblibenymi,velke uznani vasi praci ;-)
    Sibirsky Rosomak

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů